Osobno sam mislio da se radi o nekakvim ateistima koji se zalažu za sekularizam, a ne o vjerničkim motivima sljedbe koja se bori protiv Katoličke Crkve, jer se tako na prvi pogled ne prikazuje.
Zanimljivo je da
članom udruge David može postati svaka osoba koja "nije član crkve ili je iz crkve istupila, te nije pripadnik ostalih religijskih institucija."
Da se ni ovdje ne radi o nekakvom ateizmu ili sekularizmu već o motivima sljedbe potvrđuje
odgovor Udruge:
"Naime, prema statutu vaše udruge, njezini članovi ne mogu biti pripadnici vjerskih zajednica, pa me zanima da li ste bili pripadnik neke i kao takav završili studij teologije, a nakon toga iz nje istupili?
Da, diplomirao sam katoličku teologiju koja me je potakla na analizu i usporedbu života Isusa iz Nazareta sa povješći i sadašnjošću Katoličke crkve. Rezultat je bio da sam se odlučio
za sljedbu Krista izvan Katoličke i bilo kakve druge religijske organizacije po principu slobodnog Duha po uzoru Isusa iz Nazareta koji je djelovao izvan svih institucija. Isus, Krist sigurno nije htio, niti je osnovao crkvu kava je katolička, odnosno i sve druge koje se nazivaju kršćanskima. Danas sam slobodni kršćanin bez da sam učlanjen u bilo kakvu crkvu ili religiju no to ne znači da nemam istomišljenika s kojim tijesno surađujem i radim. (...)
S poštovanjem!
Moris Hoblaj"
U jednom intervjuu gospodin Hoblaj, "istaknuti član zajednice Univerzalnog života" odgovara kako se ne može ostati u okviru crkve i živjeti "prakršćanskim načinom života" jer "to jedno drugo isključuje".
Dakle, tko želi biti član udruge David ne može biti pripadnik niti jedne crkve ili "religijske institucije" osim sljedbe "Univerzalni život", a ako već jest član neke druge crkve, mora iz nje istupiti.