Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 19, 2026 01:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ožu 19, 2013 00:03 

MISLIM DA BI OVO MOGLO BITI VAŽNO.
.
Jedno pitanje, zapravo zamislimo se malo.
Zar mislimo kako ljudi iz svih medija ne čitaju, da ne znaju za ovo mnoštvo poruka u kojima navodno nasljednik pape Benedikta VI tokom vremena postaje, zapravo antipapa, da ne kažem neku strožu, strašniju riječ?
Što ako je ova pompa oko sv. Oca Franje - sve ovo naglašavanje istinskih mu vrlina - ako je to namjerno, da bi u onima koji su također čitali te poruke izazvalo razne sumnje?
.
Sve se više bojim da se ova nazovimo ju hajkom, oko sv. Oca namjerno potiče!
I sâm sam bio sumnjičav glede te prenaglašenosti poniznosti npr.
Sad više ne…Ne toliko, jer - sad skoro da sam u to uvjeren - mediji žele u vjernicima izazvati kaos, koji počinje od sumnji, pa onda iščekivanja ne znam ni sam čega.
Što vi mislite o tome?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 08:35 

Mislim da ljudi s glupostima razbijaju glavu i osjećaju se pozvanima prosuđivati i ono što ne spada na njih. Od kuda nekome pravo da na temelju drugotnih stvari poput hermelina, trona, prsnog križa i sl. procjenjuje i ocjenjuje poglavara? Stvarno poludio svijet.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 08:46 

sara je napisao/la:
....Od kuda nekome pravo da na temelju drugotnih stvari poput hermelina, trona, prsnog križa i sl. procjenjuje i ocjenjuje poglavara? Stvarno poludio svijet.

.
Pa...to zahvali medijima! :)

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 09:23 

sir.oliver je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Pa nisu ti ta stranica i fotografija "pale s neba" nego si nekako došao do njih? Zar nije najnormalnije upoznati se s stranicom i tko stoji iza nje? Ako se fokusiraša samo na članak svatko ti može podmetnuti bilo što.
Link na članak sam dobio na mail od jednog svečenika kojeg izuzetno cijenim i imam povjerenja, a članak mi zaista ne izgleda kao neka podvala.

Ne znam je li taj svećenik u punom jedinstvu s Crkvom, isto tako ne znam koji je smisao slanja takvih e-mailova? Što on kaže na tvoju uznemiraenost? Naravno svatko od nas procjenjuje koga će cijeniti no u slučaju Pape on je sveti otac svih u Katoličkoj Crkvi kao što su to bili njegovi prethodnici.
Ja osobno ne pristajem na podjelu koju nameću neki "tradicionalni krugovi" koji Benedikta XVI doživljavaju kao svojeg, a svetog oca Franju odbacuju zbog toga što npr. nije odmah obuo crvene cipelice. Čovjek se zapita kakvo je to nakaradno shvaćanje svetog oca kao nekakve lutkice ili fetiša kojeg oni žele oblačiti po svojim željama? Još je bolesnije što se degutantno raduju njegovoj poodmakloj dobi i mogućem slabom zdravlju.

Zadnja izmjena: Barnaba; Uto ožu 19, 2013 09:34; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 09:33 

Dakako da je sve previše čudno, sva ta "prašina" oko p. Franje!
a da menidi više samo ne uočavaju, otkrivaju i plasiraju nam vijesti nego čak i ZAKLJUČUJU umjesto naroda odavno je već poznato. Stoga više nisam kolebljiv glede našeg pape Franje, samo tvrdim opet da mediji žele u vjernicima izazvati zbrku...skoro-kaos, unoseći prvo sumnje...Ako je to postignuto - već time je postignut cilj, zar ne?
.
Barnaba, a ove fotke...Ma već mi je "pun kufer" toga KAKAV JE BIO!
Kakav je bio papa Benedikt XVI - malo smo znali...točnije saznali nešto kasnije, a kod sadašnjeg Pape odmah sve na prvu loptu. TO me smeta. Ako Papa sve to zna, jadan je i on! To je opterećenje.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 09:56 

zdrave je napisao/la:
sara je napisao/la:
....Od kuda nekome pravo da na temelju drugotnih stvari poput hermelina, trona, prsnog križa i sl. procjenjuje i ocjenjuje poglavara? Stvarno poludio svijet.

.
Pa...to zahvali medijima! :)

A ne! Mediji pišu što pišu, vjernik treba ima imat i svoju pamet i poslušnost Gospodinu i znat što priliči, a što ne i što na koga spada.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 09:59 

zdrave je napisao/la:
Dakako da je sve previše čudno, sva ta "prašina" oko p. Franje!
a da menidi više samo ne uočavaju, otkrivaju i plasiraju nam vijesti nego čak i ZAKLJUČUJU umjesto naroda odavno je već poznato. Stoga više nisam kolebljiv glede našeg pape Franje, samo tvrdim opet da mediji žele u vjernicima izazvati zbrku...skoro-kaos, unoseći prvo sumnje...Ako je to postignuto - već time je postignut cilj, zar ne?
.
Kakav je bio papa Benedikt XVI - malo smo znali...točnije saznali nešto kasnije, a kod sadašnjeg Pape odmah sve na prvu loptu. TO me smeta. Ako Papa sve to zna, jadan je i on! To je opterećenje.

Dobro, što tu ima što se može ili treba zamjeriti bilo novom papi, bilo Benediktu XVI.? Čini mi se da svi oni koji imaju zamjerke imaju bube u glavi. Ili možda misle da oni trebaju određivati i ravnati što je dobro, istinito i pravo da čini jedan katolički biskup?!

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 10:00 

zdrave je napisao/la:
.

Nije uopće istina kako se nije znalo za prošlost bivšeg pape jer malo tko nije znao za kardinala Racingera koji je bio bliski suradnik Ivana Pavla II te je bilo izgledno kako će biti izabran za papu, čak su odmah imali spreman tepih s njegovim grbom koji je bio izvješen pri samom proglašenju. U slučaju pape Franje to nije bio slučaj pa je razumljivo kako se svi žele upoznati s prošlošću sadašnjeg pape. Nema ništa loše u tome što su mu prvi komentari naklonjeni čak i kod onih koji inače nisu skloni Crkvi, a onakve poruke koje siju nemir i sumnju se šire e-malovima i nekim "tradicionalnim blogovima".

Grb pape Franje je predstavljen tek danas:
Slika

Zadnja izmjena: Barnaba; Uto ožu 19, 2013 10:18; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 10:04 

Barnaba, da, znalo se TKO je bio ex papa. Ali nije bilo fotki kako daje milostinju sirotinji, čime se vozi, kako se oblači, kuha li sam :)
Ovo oko pape Franje je pretjerivanje, a ne "otkrivanje" njegovih vrlina, jer ako se činjenica ponavlja tako akcentirano uz pompu, to je onda SMIŠLJENO - ali zašto?
.
sara je napisao/la:
A ne! Mediji pišu što pišu, vjernik treba ima imat i svoju pamet i poslušnost Gospodinu i znat što priliči, a što ne i što na koga spada.

.
Pa to šapni svima po raznim forumima :)
Žalosno, no činjenica jeste da više ni ne znamo koristiti ni svoju glavu, niti razlučiti istinu od nametnute laži, barem iskrivljene istine (što je opet laž).
A poslušnost Bogu - nije li baš to problem vjernika i vjere? I kakva je to onda vjera?
No, da ne skrenem s teme: ako se tupi stalno jedno te isto, nešto i ostane "zakopano" duboko. Na TO računaju masonski, poganski, protuvjerski mediji. I to je, mislim, danas činjenica. Ako veeeliki kršćani na Biblijskom satu pitaju: "Kakav je to otac! Zašto nije otišao tražiti svog sina a ne čekati ga" (vezano uz Isusovu prospodobu o izgubljenom sinu) - razmislimo: KAKO će takva osoba razlućiti ova medijska naklapanja kad svojim pitanjem proziva evanđelistu i samoga Isusa?
Nesposobnost - od tebe akcentirane potrebe korištenja vlastite pameti na djelu :)

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 10:30 

U toku je ustoličenje pape Franje.
http://www.vecernji.hr/vijesti/uzivo-pa ... nak-526298

Pozlaćeni papin prsten
SlikaSlika

Papa u molitvi
Slika

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 10:34 

Barnaba je napisao/la:
U toku je ustoličenje pape Franje.
http://www.vecernji.hr/vijesti/uzivo-pa ... nak-526298

Pozlaćeni papin prsten
SlikaSlika

Papa u molitvi
Slika

Kakva propovijed! Moram priznati koliko god cijenim Benedikta XVI., a i bio mi je drag Ivan Pavao II., ovaj me papa podsjetio na papu bl. Ivana Dobrog - toplinom, jednostavnošću koja odiše pažljivim očinstvom.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2013 13:07 

Slika

http://www.youtube.com/watch?v=Hi8zUZX5NLI

Vrh

PostPostano: Sri tra 24, 2013 22:32 

Ljudi dragi, molim vas da mi netko dobro informiran pomogne oko nečega što me zanima još od samog izbora Pape Franje.
Naime, nakon izbora svi su javljali "izabran je prvi papa isusovac, papa redovnik".
E, sad, malo mi bilo čudno da je ovo zaista prvi papa iz isusovačkog reda tj. Družbe Isusove.
I što su svi mislili s tim "papa redovnik" - pa i svi ostali pape su pripadali nekom redu, nisu s Marsa pali.
Isusovci jesu redovnici, ta pripadaju isusovačkom redu, na svim su popisima katoličkih redova (tu su i družbe), ali osobno nekako isusovce baš i ne doživljavam kao redovnike.
Zato sam htio pitati što su onda bili raniji Pape, kojim redovima su pripadali?
Postoji li možda kakva stranica s detaljima po tom pitanju, to bi me baš zanimalo.

Vrh

PostPostano: Čet tra 25, 2013 06:55 

Filip je napisao/la:
Ljudi dragi, molim vas da mi netko dobro informiran pomogne oko nečega što me zanima još od samog izbora Pape Franje.
Naime, nakon izbora svi su javljali "izabran je prvi papa isusovac, papa redovnik".
E, sad, malo mi bilo čudno da je ovo zaista prvi papa iz isusovačkog reda tj. Družbe Isusove.
I što su svi mislili s tim "papa redovnik" - pa i svi ostali pape su pripadali nekom redu, nisu s Marsa pali.
Isusovci jesu redovnici, ta pripadaju isusovačkom redu, na svim su popisima katoličkih redova (tu su i družbe), ali osobno nekako isusovce baš i ne doživljavam kao redovnike.
Postoji li možda kakva stranica s detaljima po tom pitanju, to bi me baš zanimalo.

Pa bili su dijecezanski svećenici, tzv. petrovci, dakle nisu bili redovnici.

Vrh

PostPostano: Čet tra 25, 2013 07:14 

Filip je napisao/la:

Generalno gledano svećenici mogu biti dijecezanski i redovnički. Dijecezanski (ili biskupijski) su župnici oni posvećuju svoj život ljudima u župi i izravno su podložni biskupu, dok redovnički organizacijski pripadaju svom redu (franjevci dominikanci, isusovci …), a iznimno odlaze na službe u župe koje su povjerene nekim redovima. Dijecezanski svećenici obavljaju i razne druge službe u biskupiji ili Vatikanu, a u većini slučajeva obnašaju biskupijske službe npr. u Zagrebačkoj nadbiskupiji samo jedan pomoćni biskup dolazi iz redovništva dok nadbiskup i ostala dva pomoćna biskupa dolaze iz dijecezanskog klera. Većina Papa također dolazi iz dijecezanskog klera (nisu bili redovnici) kao npr. Papa Ivan Pavao II ili Benedikt XVI dok je papa Franjo prvi isusovac Papa iako je i prije bilo drugih redovnika koji su bili birani za Pape.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata