goran je napisao/la:
Fizičko sjedinjenje se dogodilo, tu nema govora, imaju ljudi troje djece.
Da li se duhovno sjedinjenje dogodilo?
Ako muškarac nema želje za ženom, već to radi zato što bi to tako trebalo biti.
Moram priznati kako mi nije sasvim jasno koje manifestacije ulaze pod pojam "duhovno sjedinjenje" te koliko je ono prisutno i kod ostalih parova? U opisanom slučaju su muž i žena sjedinjeni kako u odgoju djece tako i vjeri pa ne znam koja to dimenzija fali odnosno traži li se u ovom slučaju nešto što se uobičajeno ne traži od ostalih bračnih drugova?
goran je napisao/la:
Rasprave radi, recimo da sam zaljubljen u udanu ženu. Za nju se nikako ne mogu oženiti, ona čak ni ne zna da je volim i želim brak s njom.
Ali kako ja zaista želim brak i smatram da se ljudi ostvaruju u braku, a tu udanu ženu ne mogu imati, da li mi je dozvoljeno da se oženim za neku drugu koja me ne privlači, čisto zato da bi bio u braku.
Čak sam joj i priznao da me ne privlači, već da me privlači "ona" udana žena, i ona se slaže s takvom situacijom.
Da li je taj brak valjan, odnosno da li je valjan sakrament.
Ovaj primjer podrazumijeva da postoji konkretna druga udana žena, a ne samo općenita sklonost prema udanim ženama. Dakle nije primjer baš isti slučaj no, možemo ga razmotriti.
Prije svega treba imati u vidu dugoročno rješenje ove situacije, a ja mislim kako samački život za osobu izvan kleričkog staleža nije prihvatljiva opcija. Dakle prvo bi trebalo prekinuti tu navezanost na udanu osobu koja se manifestira kao ljubav, iako to ubiti nije, jer ljubav bi trebali biti i produktivna, moguća ispunjavajuća itd. Prekid ljubavi nije nešto nemoguće jer nekada se i u braku dogodi da ljubav splasne pa i prestane kod nekih ako ju se prestane pothranjivati. Nakon prekidanja navezanosti, bilo bi potrebno stvarno potražiti drugu žensku osobu koju se može ljubiti i poštovati te s njom stupiti u brak. Ta ženska osoba, ako ju to zanima, ima pravo znati sve o prijašnjim ljubavima i stanju osjećaja prema tim bivšima.
goran je napisao/la:
Da li je taj brak valjan, odnosno da li je valjan sakrament.
Da, valjan je i ne bi se takav brak mogao proglasiti ništavnim pred crkvenim sudom.
goran je napisao/la:
Nadam se da je analogija prihvatljiva.
Prihvatljiva je donekle no, najveća manjkavost je to što nije prihvatljivo trajno rješenje u kojem laik sam sebe unaprijed osuđuje na samoću. Ponovio bih pitanje koja sam prije uputio, ali je izostao odgovor na njega: Što bi bilo primjereno za katolika sa homoseksualnim sklonostima u takvoj situaciji?
Što se tiče nekakvih priča o ljubavi kao isključivom kriteriju za brak (zanimljivo je da su to neprestano ponavljali protivnici referenduma o braku) mislim da je to stvarno nije argument jer ljudi i danas ulaze u brak iz svakojakih razloga, a da ne govorimo o prošlosti kada je bilo uobičajeno ugovaranje brakova te bi se tim stavom svi takvi brakovi proglasili nevažećim, neuspješnim itd. Što svakako nije istina.
Isto tako raznim ljudima je razno izvorište ljubavi, nekima je to pažnja, nekima sigurnost, nekima potomstvo, nekima prilika za sebedarje i žrtvu. Na kraju krajeva zar Krist nije ukazao na žrtvu kao izraz najveće ljubavi?