Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 18:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 52 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 02, 2013 17:26 

sara je napisao/la:
Pa bilo bi dobro da imaš na pameti kako je oholost prvi od glavnih grijeha.

Poniznost je neustrasiva, jaka i istinita.
Zato je Katolicka Crkva i vjernici u velikom odpadu o kojem govore mnogi sveci jer nisu vise ponizni.
Nemogu podnjet a jos teze poslusat savjete i UCITELJSTVO Crkve, 10 Zapovjedi i boriti se protiv 3 neprijatelja spasenja.
Tako su oni obraceni od svijeta, te zive po svijetu, tijelu i davlu. Naopako.
Zato ni jedan Katolik ne moze obratit ni jednu dusu, mozda jednu, pokoju tu i tamo, jer ne zive pravim Krscanskim zivotom.
A da ne govorim o ozdravljenjima koje ne zasluzuju da ih imaju kao darove niti primiti kao lijek.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 17:37 

zdrave je napisao/la:
Franjo je napisao/la:
Ja cu sutra opisat odbarane protiv svakog grijeha.

OHOLOST
… je najpogibeljnija strast. To je neuredna ljubav vlastite slave i ve1ičine - Luciferov grijeh. Oholica se ne drži malenim niti pred Bogom. Smatra se središtem svega, najvećom vrednotom kojoj se sve mora pokloniti. Sebe precjenjuje, druge potcjenjuje (megalomanija). Vlastohlepan je i častohlepan. Nametljiv je, preuzetan i bolesno ambiciozan. Rado iznosi tuđe pogreške, a ističe svoje vrline (hvastanje). Ako sam nema vrlina, izmišlja ih (lažac, mitoman), hini ih (licemjerac) ili stvara na umjetan način, maskrira se (taština). Ima na pameti jedino svoje interese i užitke (egoizam). Smeta mu svatko koji ima nešto više ili bolje od njega (zavist). Bijesan je kad njegovo samoljublje naiđe na neshvaćanje ili zapreke (srčba). Nikoga ne priznaje boljim ili pametnijim od sebe pa ne prima ni savjeta ni naredbe (neposluh). Zbog svoje umišljene savršenosti drži da mu se ne treba truditi oko svoga napretka (lijenost). (Filozof Erich Przywara preporučuje svima "reductio in mvsterium" (E. Przywara - Analogia entis, str. 55)).
Kako vidimo, oholost je izvor mnogim grijesima. S pravom se nalazi na čelu glavnih mana. Ubija u zametku svaki krepostan život. Najveća je zapreka savršenstvu, jer oduzima i samu težnju za njim (oholica misli: tko je bolji od mene?!). Pad anđela i ljudi počeo je s ohološću. Zapreka je milosti: "Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost" (Jak. 4,6).
Popravak: gnothi seauton=upoznaj sama sebe: svoju bijedu, ništavost, slabost griješnost, neznanje, ograničenost...Budi ponizan: "Što imaš a da nisi primio? Ako si pak primio, čemu se oholiš kao da nisi primio?" (I Kor. 4, 7)... Misli na sudbinu oholica: Absalom i drugi. ("Tko visoko leti nisko pada!")... Poštuj bližnjega: dijete je i slika Božja, ima u sebi nešto dobra... Budi poslušan (posluh uma i volje, zavjet...)
.
A možda i ovo?
Bludnost
To je neuredna težnja za spolnim užicima. Odnčući se prirodnog cilja spolnosti traži isključivo nasladu, a izbjegava odgovornost. Opasnija je od neumjerenosti u jelu i pilu. Proždrljivosti i pijanstvu služi samo jedan dio tijela (usta), a putenosti skoro sva osjetila. K tome je još potpomažu napasti, mašta, moda, zli primjeri, izazovi i poticaji okoline. Erotizam se razvija ljenčarenjem, nezdravim prijateljstvima, čitanjem nećudorednih knjiga i romana, promatranjem opscenih filmova, slika, žurnala ili televizijskih programa. Pogoduje mu čitav način modernog života i vladanja. Pansexualizam postaje najvećim grijehom zapadne civilizacije i najtežom sablazni za mlade i moralno zdrave narode. To je grijeh Sodome i Gomore.
Je li potrebito govoriti o teškim posljedicama bludnosti? Njeni gorki plodovi na moralnom, medicinskom, socijalnom i religioznom polju previše su očiti... Radije naučimo kako se svladava: pravilnim sexualnim odgojem... obuzdavanjem mašte, nečistih poriva i želja... kroćenjem sjetila, osobito vida... zaposlenošću i radom.... nasljedovanjem Krista i svetaca... čuvanjem tjelesnog i duhovnog dostojanstva (dijete Božje, hram Duha Svetoga)... molitvom i sakramentima... zavjetom čistoće...

(Iz knjike Ž. Bezića "Kršćansko savršenstvo")

Neznam zasto citiras moj odgovor a zatim govoris o grijehu. Mozda ti to trebas procitat i upotrjebit na sebi. Zavist je plod oholosti.

Kao sto sam odgovorio sari i tebi kazem

"Poniznost je neustrasiva, jaka i istinita.
Zato je Katolicka Crkva i vjernici u velikom odpadu o kojem govore mnogi sveci jer nisu vise ponizni.
Nemogu podnjet a jos teze poslusat savjete i UCITELJSTVO Crkve, 10 Zapovjedi i boriti se protiv 3 neprijatelja spasenja.
Zato ni jedan Katolik ne moze obratit ni jednu dusu, mozda jednu, pokoju tu i tamo, jer ne zive pravim Krscanskim zivotom.
A da ne govorim o ozdravljenjima koje ne zasluzuju da ih imaju kao darove niti primiti kao lijek."

Zamisli da Sv. Toma kad je odgovarao na neka pitanja i kad je davao savjete dobio odgovor "ti si ohol". Pa i Isusa su stalno napadali da je umisljen i ohol jer je sebe nazivao sinom Bozijim. Oholi su oni koji ne govore istinu jer se boje suda drugih. Sebe vole do te mjere da ne brane Boga.

Ako sam rekao da cu opisat obranu protiv svakog grijeha ja ne vidim tu oholost. To je zelja da se pomogne drugima. To je ljubav.
Zelim pomoc ljudima i mladim kao sto je Matej.

Mozda si ti ohol i zavidan i nedopustas da ja mogu imat znanje i razum da o tom pisem?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 19:18 

Franjo je napisao/la:
sara je napisao/la:

A da ne govorim o ozdravljenjima koje ne zasluzuju da ih imaju kao darove niti primiti kao lijek.

E, pa onda, dragi moj, drži se toga, poštuj što piše KKC i ne prosuđuj ti Matejeve grijehe.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 19:47 

:)
Lijepa prodika, Franjo! Pa, jaaako sam ohol!!! :) ;)
A što se tiče tvoga razuma - Prijatelju dragi, tko je u njega posumnjao?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 20:58 

zdrave je napisao/la:
:)
Lijepa prodika, Franjo! Pa, jaaako sam ohol!!! :) ;)
A što se tiče tvoga razuma - Prijatelju dragi, tko je u njega posumnjao?

Upravo tako, tko je pozavidio? :roll:

Zadnja izmjena: Franjo; Pon ruj 02, 2013 21:05; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 21:02 

sara je napisao/la:
Franjo je napisao/la:
sara je napisao/la:

E, pa onda, dragi moj, drži se toga, poštuj što piše KKC i ne prosuđuj ti Matejeve grijehe.

Ja nisam njega osudivao, niti prosudivao. Izgleda da si ti uzela tu ulogu. Citaj moje komentare ponovno.
Ja sam prosudivao razliku izmedu lakog i teskog grijeha, slabljenju volje, kajanju poslije grijeha i tako dalje... Meduti izgleda da ti nerazumijes. Moras se molit Bogu za prosvjetljenje, s poniznoscu. To je dar.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 21:11 

sara je napisao/la:

Problem necistoce lezi u modernom zivotu.
Svi narodi i religije svijeta su zenili i udavali svoju djecu u vrijeme kad se budi potreba da ljube i da budu ljubljeni i kad se hormoni bude i divljaju.
Sve se promjenilo u zadnjih 50-60. U Indiji i Muslimanskim narodima to se jos cini u velikom broju i razvod braka je ispod 1%. Dok takozvani civilizirani Zapadni narodi Amerike i Europe su unisteni necistocama svake vrste i razvod braka je oko 50%.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 52 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata