Observer je napisao/la:
Komentiram Barnabin post.
Poštovani Barnaba, ja cijenim da ti ulaziš u široku raspravu o temama vjere i evolucije, o odnosu vjere i znanosti – ali u ovom slučaju, mojim pitanjima na ovoj temi, ja to ničim nisam tražio. Moje pitanje, koje se tiče evolucije (još ga jednom pročitaj) bilo je sasvim drugačije i vrlo jednostavno postavljeno. Nije tražilo raspravu o cjelini i dometima Darwinove teorije, nego o mogućnostima njenog prihvaćanja. Pa sam pitao, ne da li smatraš da je, uz današnju razinu ljudskog znanja teorija evolucije kompletirala odgovore na pitanje postanje čovjeka – nego sam pitao: dopuštaš li ti kao mogućnost da bi Darwinova teorija o postanku čovjeka mogla biti istinita? Da li postoji bar mala mogućnost da se teorija evolucije prihvati kao način objašnjena nastanka čovjeka? To pitam, ako možeš na takvo pitanje jasno odgovoriti?
Već sam ja na tvoja pitanja jasno odgovorio, samo ti nisi u stanju shvatiti dosege znanosti. Kad bi to bio u stanuju odmah bi vidio kako sam potpuno objektivno naveo da postoje dokazivi evolucijski procesi (unutar pojedinih vrsta), ali teorija kako ju je Darwin postavio, dokazano nije točna i morala je biti mijenjana. Korekcija te biološke teorije će i dalje biti što je sasvim znanstveno razumljivo. Možda bi ti bilo lakše shvatiti ako generaliziram pa kažem da svaka znanstvena teorija ima određeni potencijal biti istinita? Ono što pri tome moraš percipirati je da, neke postavke u okviru teorija imaju manju znanstvenu vjerojatnost od onoga što mi vjernici zovemo „vjerskim istinama“ , a ateisti nazivaju „nemogućim“.
Observer je napisao/la:
(Što se tiče tvoje opaske na pitanje pojma smrti, da tu smo se razumjeli, odnosilo se je na ljudski smrt.)
Pa ako se slažeš zašto onda činiš logičnu grešku tvrdnjom:
Observer je napisao/la:
... da posljedično tome Adam je imao pretke, Eva nije prizišla iz Adama, a smrt je postojala od početka?
Prije Adama (biće u koje je Bog prvi put udahnuo dušu) nije bilo ljudi pa niti smrti. Pojam smrti se veže uz čovjeka poslije njegovog grijeha, a ne uz njegove moguće pretke?!
Observer je napisao/la:
Na tvoju generalnu opasku da u svojim tezama najprije pođem od početnoga pitanja: da li postoji Stvoritelj – zašto to postavljaš kao dilemu? Ja uopćen ne osporavam kao princip razmišljanja –postojanje Stvoritelja. Stoga ako o tome uzmemo da postoji naše slaganje, onda su ova druga pitanja na redu. Je li to ok?
Moja opaska ja išla u smislu savjeta i koncentrirana je na tvoj odgovor po tom pitanju. Ukoliko ti nudiš samo „neosporavanje takvog principa razmišljanja“ bez istinskog prihvaćanja odgovora koji sam ti daješ na takvo pitanje, onda ulaziš u raspravu nepošteno, s figom u džepu. Bez određene sistematizacije uvijek ćeš se vrtjeti u petlji bez odgovora. Stvarno me čudi kako toga nisi svjestan.
Observer je napisao/la:
I sada dodatno da pojačam osnove zašto ukazujem kako su prvi izvještaji iz Knjige postanka (kao i mnogi, mnogi drugi, biblijski izvještaji – na druge sada neću ukazivati da ne zasipam svim tim jedan post), tek proizvod primitivnih pisaca (neupućenih ljudi) koji u svom pisanju – iz mnogih primjera se vidi - nisu imali nadahnuto praćenje (kako se to kaže u učenju Biblije). Jer da su imali nadahnuće s više razine ne bi bilo razloga da se pišu stvari koje su npr. povijesno nakaradne. Naravno, ovdje samo jedna od tih, kao ilustracija toga što pišem: Čovjek pozna svoju ženu Evu, a ona zače i rodi Kajina, pa reče: "Muško sam čedo stekla pomoću Jahve!" 2Poslije rodi Abela, brata Kajinova; Abel postane stočar, a Kajin zemljoradnik. (Post4).
Nama je danas poznato, što piscima Biblije nije bilo poznato – a nitko im nije korigirao njihovo ljudsko neznanje – da prvi ljudi nisu bili ni stočari ni zemljoradnici (to su postali tek mnogo desetaka tisuća godina kasnije). Prvi ljudi su bili skupljači pa onda lovci. Zašto onda kriva informacija o biblijskom izvještaju? Ne bismo li, da su pisci imali praćenje i nadahnuće s više razine – ne bismo li tome dali svoje povjerenje upravo na taj način da je netko došapnuo povijesno ispravnu činjenicu koju tadašnji čovjek sam po sebi nije mogao znati. Ne bi li onda to upravo pokazalo: čovječe, netko iznad je bio tu da nam pokaže svoju prisutnost. Ovako dakle, svojom odsutnošću – trebao bi pokazivati svoju prisutnost u svetim tekstovima. Čudna logika?
Ove tvoje opaske o biblijskim piscima bi se objektivno više mogle primijeniti na tebe nego na njih jer svakim postom i proširenjem pokazuješ samo namjeru vrijeđanja bez objektivne analize činjenica. Čak ti u tome ne može pomoći niti zanemarivanje različitih znanstvenih klasifikacija tokom vremena.
Npr. gore si tako zlonamjerno posložio stvari iako znanstvene činjenice uopće ne idu protiv Evine izjave. Danas jest dominantno znanstveno mišljenje kako su prvi ljudi bili sakupljači plodova, ali to tvrde i biblijski pisci: Post 1,29
doda Bog: Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu! Dakle prvi ljudi, Adam i Eva, su se hranili onako kako to i znanost kaže, a poslije grijeha je došla specijalizacija zanimanja. Isto tako bilo bi znanstveno nekorektno tvrditi kako prije dominantne specijalizacije načina života, koja je u nekom periodu nastupila, nije bilo pojedinačnih slučajeva stočarstva ili ratarstva u nekakvim primitivnim oblicima. Uglavnom, tvoji „argumenti“ su upitni i u slučaju rasprave s „fundamentalnim kreacionistima“ koji u biti osporavaju Božju mogućnost da relativizira vrijeme iako je On izvan prostora i vremena. Što se mene tiče ja mislim kako je Bog mogao, ako je htio, stvarati i dužim vremenskim procesima. To što su oni u Bibliji predstavljeni nekim određenim vremenskim pojmovima nije posljedica nekakvog primitivizma i ne znanja pisaca već književnih vrsta kojima su pisane biblijske knjige. Zanimljivo je da i sam Bog pri svojoj objavi u Isusu Kristu koristi prispodobe kako bi prenio poruku Kraljevstva Božjeg.
Observer je napisao/la:
O tome i sličnim prizemnim pitanjima treba otvoriti raspravu koju smo kadri voditi te će onda biti jasno da ja ni u jednom postu ne osporavam postojanje Stvoritelja. Vodim razgovore samo o temama do kojih doseže naše znanje. To je dio i moje skromnosti, da ne pišem o onome o čemu nedovoljno znam.
Pa i iz zadnjeg posta je vidljivo kako zlonamjerno pišeš o stvarima za koje je očito da se nisi u najboljem slučaju, dovoljno upoznao s njima. Odnosno realnije gledano, nastojiš posložiti činjenice kako bi opravdale već prije donesen zaključak o primitivnim i neupućenim piscima Biblije.
Ne slažem se da trebamo voditi raspravu o nekakvim „prizemnim pitanjima“ već ukoliko ti istinski ne osporavaš Stvoritelja, onda reci na kojoj si razini spoznaje Boga? Što misliš koja je religija ispravna? Vidimo koji nam je dio zajednički, kako bi imali korektnu osnovu za raspravu.