adrijana je napisao/la:
čini se da je prije vjenčanja on napravio veliku stvar upravo radi tebe: krstio se i vjenčali ste se u crkvi.
Jako sam pazila da ne vršim pritisak na njega da se krsti zbog mene i vjenčanja, da mu čak ne kažem da bih to željela.
Iskreno, smatram to krivim razlogom. Treba se krstiti ako vjeruješ u Boga, svi ostali razlozi mi se čine neiskrenima, a Bogu se ne može lagati na taj način. (Očito može, ali mislim da se ne bi smjelo.)
Sam je pitao za krštenje kad smo išli rezervirati termin za vjenčanje. Čak ni župnik nije inzistirao, samo je pitao je li kršten i onda nam bez ikakve kritike krenuo objašnjavati kako ide u tom slučaju, on je sam pitao za to, razgovarali smo toliko puta o važnosti svega, da to nije samo malo vode i par kvačica na nekom formularu, a sad ovo sve...
adrijana je napisao/la:
a sad bi ti poništila svoj brak samo zato jer on nije "dovoljno dobar katolik"...
adrijana je napisao/la:
Možeš se zapitati, bi li bila sretnija da je on tek formalni kršćanin, tj. kršćanin naizvan, da se pretvara, ili je bolje da je ovako iskren
On ni u kojem praktičnom smislu nije katolik, ne slaže se s osnovnim crkvenim stajalištima (kontracepcija, pobačaj, ispovijed, odgoj djece u tom duhu) i otvoreno vrlo pogrdno govori o Crkvi i naziva vjernike vrlo pogrdnim imenima.
Nije samo da kaže "znam da bi trebalo ići na misu, ali ne da mi se" nego kaže da je misa glupost i da je sve to izmišljotina za budale.
Vrijeme za iskrenost je bilo kad ga je župnik pitao namjerava li živjeti kao katolik, tako odgajati djecu (s tim da je objasnio što se pod tim podrazumijeva), a on je odgovorio potvrdno i preuzeo tu veliku odgovornost, znajući da ne namjerava ispuniti to što govori.
Ne želim poništiti brak zbog toga nego se pitam može li uopće biti valjan ako je to bila laž, namjerna i promišljena, i o tako značajnoj stvari.
(Npr. kao ako jedna strana zataji da ne namjerava imati djecu ili konzumirati brak.)
Da ne zaboravimo da je u tom slučaju moja privola dana na prijevaru.
Našla sam da Crkva svako krštenje smatra valjanim, uz uvjet da je krštenik imao nakanu živjeti prema Božjim zapovijedima i nauku Crkve - on sam kaže da to nije imao namjeru u tom trenu, niti ima sada. Pitanje je dakle i valjanosti njegovog krštenja.
Zar je to samo meni velika stvar?
Meni to nipošto nije "samo", ovo bi mi bilo strašno i u vrijeme kad se nisam pridržavala nekih stvari.
adrijana je napisao/la:
Kad ćete imati djecu, vjerujem, bit ćete više međusobno vezani...
Bojim se da bi djeca otvorila nove probleme, jer on ne odobrava katolički odgoj, dapače užasava se mogućnosti da mu djeca postanu "ovce" (kao što sam ja).
Ne znam kako bi nas zbližio stalni rat oko toga da mama kaže da treba ići u crkvu, a tata kaže da su svećenici samo lopovi u haljinama i pedofili i ismijava me jer dam par kuna na misi.