Barnaba je napisao/la:
Ja sam u jedinstvu s Crkvom koja ima svoju povijest, ona nikada nije spaljivala heretike već su to nažalost činili ljudi u Njeno ime, a često i iz vlastitog interesa. To su žalosne stvari za koje se svetac Crkve papa Ivan Pavao II, ispričao pa se s tim ne opterećujem. Možda ti njega ne priznaješ za svetca, ali to je možda tvoj problem i svakoga tko nije u jedinstvu s Crkvom.
Ignisardent je napisao/la:
U vezi Isusove rečenice "Ja nisam došao da donesem mir nego mač" - postoje dvije opasnosti koje progone Crkvu od početka: prva, da to shvati doslovno i baci se na klanje onih koji su izvan njenih redova, i druga, da nastoji ostvariti mir po svaku cijenu, bilo kakav mir, pa i mir utemeljen na udovoljavanju ovom svijetu, grijehu, laži, relativizmu, lažnim religijama, idolima pogana.
Suludo je Isusove riječi iz Mateja 10,34 "Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač“ tumačiti kao da se ne odnose na Njega već na nas. Njegov dolazak je izazvao nemir i mnogi su Ga odbacili i odbacuju. Međutim ne može se zbog toga zamijeniti teza pa tvrditi kako se mi moramo ponašati nemirotvorno. Kad je govorio o ponašanju Njegovih vjernika onda je rekao: „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati“(Mt 5, 9). Dakle ne treba glumiti Boga već postupiti po njegovim riječima koje je nama uputio.
Što se tiče tekst i Glasa koncila, njega svatko može pročitati u cijelosti, tek povodljivi koji pristaju da im se upire prstom u izvučenih par riječi mogu ga tumačiti zlonamjerno. No. to je problem pristupa inteligencije i pouzdanja u Crkvu.
Napisao sam jasno da je Crkva spaljivala heretike na svoju sramotu. Sramim se toga, kao i mnogih drugih stvari koje su ljudi Crkve činili, nažalost. Što se tiče spaljivanja, zadržao bih se trenutak na Husu i bakici koja je pobožno bacila stručak pruća na lomaču, što je, prema legendi, Hus prokomentirao rekavši "Sancta simplicitas" - to je, poštovani Barnaba, isti tip punog jedinstva s Crkvom, ili bolje rečeno , s ljudima koji djeluju u njezino ime, koji i Vi iskazujete - idolopoklonstvo. Naime, postoje granice do kojih se smije ići u povjerenu u nadređene. Čak i papin infalibilitet ima jasno određene limite i uvjete, nije sve što papa kaže automatski nezabludivo. Je li Sv. Toma Akvinski ono napisao da kršćanin ima pravo i na otpor protiv nadređenog, ako mu može dokazati da je u krivu? Ja ću Vam rado dokazati što je sve u krivu u današnjem dijalogiziranju Crkve (propovjedanje više nije u modi, očito, da netko ne bi pomislio da želimo koga obratiti, ne daj Bože).
Što se tiče Mateja 10,34, gdje sam ja to rekao da se mi moramo ponašati kao Bog? Napisao sam: "U vezi Isusove rečenice "Ja nisam došao da donesem mir nego mač" - postoje dvije opasnosti koje progone Crkvu od početka: prva, da to shvati doslovno i baci se na klanje onih koji su izvan njenih redova, i druga, da nastoji ostvariti mir po svaku cijenu, bilo kakav mir, pa i mir utemeljen na udovoljavanju ovom svijetu, grijehu, laži, relativizmu, lažnim religijama, idolima pogana." Dakle, imputirali ste mi mišljenje koje mi je potpuno strano i prišili zamjenu teza. Da budem precizniji, Crkva nema pravo ni na kakvo "nasilje u ime istine", za koje je s pravom IP II tražio oprost, nema pravo na "compelle intrare", kako je to shvatio Augustin, čini mi se, ali isto tako ima obavezu prema Istini kako ju je Bog objavio, i nema pravo na kompromise, kako god to Vi nazivali. Mirotvorstvo koje nam je Isus zapovijedio je mirotvorstvo prvomučenika Stjepana, a ne ono Svetog Petra u Antiohiji, kad mu se Pavao "usprotivio u lice". I to vrijedi za dijalog i s protestantima, i s islamom, i s ateizmom. Ako to dovede do nemirotvornih posljedica, mi ne smijemo imati udjela u nasilju, a ostalo prepustimo Bogu. I njegovim neprijateljima (protestantizmu, islamu itd - ideologijama, ne ljudima koji ih slijede u neznanju). I da, Isus je rekao apostolima "Idite, propovijedajte svim narodima" itd. a ne "Idite i vodite dijalog". Ovo drugo je kreacije kukavičke i bestidne gluposti. Hansa Kunga i sličnih.
Što se tiče onog bljezgarenja iz Glasa koncila, čovjek je jasno napisao da ređenje žena proizlazi iz trenutno važećeg crkvenog prava, i to je sve. I još je to usporedio sa pozitivnim svjetovnim pravom, da ne bi bilo neke zabune. Pa sad Vi smišljajte kojekakve ezoterične kontekste, ili virtuozne tehnike debate, u kojima to znači suprotno od onog što je rečeno. Zbilja, u takve svećenike da imam povjerenja - ne bi ni da sam retardiran.
Još jednom, sretno s dijalogom. S obzirom na to tko Vas vodi, trebat će Vam sreća. I hvala na komplimentima s kojima ste me počastili.