Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Čet kol 14, 2014 19:38 
Administrator

Katolik uvijek treba imati poštovanje prema papi. On je postavljen na čelo Crkve da meni pomogne da se spasim.
Ako postoje nejasnoće ili problemi, dobro ih je pokušati razbistriti kroz raspravu, ali pozivi na "abdiciranje" pape, vrijeđanje i izmišljanje protiv pape i Crkve ne spadaju na ovu temu ni na ovaj forum, te će takvi postovi ubuduće biti premješteni.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2014 20:16 

U tekstu iz linka http://chiesa.espresso.repubblica.it/ar ... 0864?eng=y
koji se odnosi na predstojeću sinodu o rastavljenim osobama i pristupu sakramentima, predstavljena je problematika vezana uz eventualnu promjenu crkvene prakse prema razvedenima u drugom, građanskom braku. Spominje se i (dvojbeno) suglasje između "metodologije" Benedikta XVI i Franje, uz nekoliko primjera koji ilustriraju stil sadašnjeg pontifikata. No, svakako je najinteresantniji odlomak citata iz apostolske egzortacije Franjine "Gaudium Evangelii":

"There… exists a constant tension between ideas and realities. Realities simply 'are', whereas ideas are 'worked out'. There has to be a continuous dialogue between the two, lest ideas become detached from realities. It is dangerous to dwell in the realm of words alone… So [another] principle comes into play: realities are greater than ideas. This calls for rejecting the various means of masking reality: angelic forms of purity, dictatorships of relativism, empty rhetoric, objectives more ideal than real, brands of ahistorical fundamentalism, ethical systems bereft of wisdom" (n. 231).

Može li mi netko objasniti na što je Papa mislio pod "idejama"?

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2014 19:05 

Papa Franjo je odmah premjestio na niže rangirane položaje tri istaknuta člana rimske kurije: kardinala Maura Piacenza, nadbiskupa Guida Pozza, i biskupa Giuseppea Sciacca, koji su zbog svog teološkog i liturgijskog senzibiliteta svrstani među najviše poklonike Ratzingera u Rimskoj kuriji. Sljedeća žrtva bi zapravo trebao biti američki kardinal Raymond Leo Burke kojeg imam u profilnoj sličici. On je u više navrata zauzeo stav protiv ideje kardinala Waltera Kaspera – koji je, dobro je poznato, u milosti pape Franje. Prekrst!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 23, 2014 13:11 

Ignisardent je napisao/la:
U tekstu iz linka http://chiesa.espresso.repubblica.it/ar ... 0864?eng=y
koji se odnosi na predstojeću sinodu o rastavljenim osobama i pristupu sakramentima, predstavljena je problematika vezana uz eventualnu promjenu crkvene prakse prema razvedenima u drugom, građanskom braku. Spominje se i (dvojbeno) suglasje između "metodologije" Benedikta XVI i Franje, uz nekoliko primjera koji ilustriraju stil sadašnjeg pontifikata. No, svakako je najinteresantniji odlomak citata iz apostolske egzortacije Franjine "Gaudium Evangelii":

"There… exists a constant tension between ideas and realities. Realities simply 'are', whereas ideas are 'worked out'. There has to be a continuous dialogue between the two, lest ideas become detached from realities. It is dangerous to dwell in the realm of words alone… So [another] principle comes into play: realities are greater than ideas. This calls for rejecting the various means of masking reality: angelic forms of purity, dictatorships of relativism, empty rhetoric, objectives more ideal than real, brands of ahistorical fundamentalism, ethical systems bereft of wisdom" (n. 231).

Može li mi netko objasniti na što je Papa mislio pod "idejama"?

Ajde da probamo s prijevodom. Dakle, iz Papine apostolske egzortacije "Gaudium Evangelii":

"Postoji konstantna napetost između ideja i stvarnosti. Stvarnost naprosto "jest", dok su ideje "razrađene". Mora postojati kontinuirani dijalog između to dvoje, da ideje ne bi izgubile vezu s realnošću. Opasno je zatvoriti se u svijet ideja... Tako drugo načelo dolazi u obzir: stvarnost je veća od ideja. To poziva na odbacivanje različitih načina maskiranja stvarnosti: anđeoske forme čistoće, diktatura relativizma, prazna retorika, ciljevi više idealni nego stvarni, ahistorijski fundamentalizam, etički sistemi lišeni mudrosti."

Dakle, što li je Papa mislio pod idejama? Nije valjda mislio na crkvene dogme, to bi bilo nemoguće, jer tada bi bilo kao da je rekao: stvarnost jest, a dogme su "proizvod", stvarnost je veća od dogmi. Naravno, "stvarnost" ovdje nije "stvarnost za sebe" ili "noumenon", nego fenomenalna stvarnost, dakle nešto relativno.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri lis 01, 2014 12:20 

romanac je napisao/la:
Papa Franjo je odmah premjestio na niže rangirane položaje tri istaknuta člana rimske kurije: kardinala Maura Piacenza, nadbiskupa Guida Pozza, i biskupa Giuseppea Sciacca, koji su zbog svog teološkog i liturgijskog senzibiliteta svrstani među najviše poklonike Ratzingera u Rimskoj kuriji. Sljedeća žrtva bi zapravo trebao biti američki kardinal Raymond Leo Burke kojeg imam u profilnoj sličici. On je u više navrata zauzeo stav protiv ideje kardinala Waltera Kaspera – koji je, dobro je poznato, u milosti pape Franje. Prekrst!

Rajna se i dalje ulijeva u Tiber, na žalost.

Disidentski svećenik Hans Kung oduševljen je novim Papom
http://eponymousflower.blogspot.com/201 ... -pope.html

Otac Kung (formalno, on to jest, bez obzira što vjeruje da je Josip biološki Isusov otac), između ostalog, pripisuje Papi namjeru da ukine zabranu pristupanja Pričesti za osobe u drugom civilnom braku, koliko god bilo bizarno da se čovjek koji ne vjeruje u Isusovo Božanstvo raduje nečem takvom (što je njemu uopće pričest, da mi je samo to znati?!).

Preostaje nam da čekamo kako će se Papa sam odrediti prema liberalnim "katolicima" i svemu onome što mu dotični pripisuju, ako se uopće ikad jasno odredi. Dotada, Bergoglio ostaje enigma. Ali, kakvog smisla ima Papa-enigma, ako iza svega što gledamo i slušamo ne stoji neka nedokučiva strategija?

Neokonzervativci, koliko god se skrivali iza 2 vatikanskog sabora, morat će prije ili kasnije birati između apostazije tipova kao što je Hans Kung, ili Walter Kasper možda (i on je, u neku ruku, enigma), i katoličke vjere. Zasad još mogu držati glavu u pijesku, ali neće dugo.

Vrh

PostPostano: Sri lis 01, 2014 12:56 

Ili su mediji toliko sugestivni ili sam ja nesposobna sve pohvatati, ali se osobno ne osjećam potpuno mirno i ugodno u svemu ovome s papom Franjom. ( ne vjerujem da ovo pišem :shock: ) Ili je on potpuno neka nova osobnost na koju nismo navikli.

" Dotada, Bergoglio ostaje enigma. Ali, kakvog smisla ima Papa-enigma, ako iza svega što gledamo i slušamo ne stoji neka nedokučiva strategija?"

Vrh

PostPostano: Sri lis 01, 2014 13:36 

skolastika je napisao/la:
Ili su mediji toliko sugestivni ili sam ja nesposobna sve pohvatati, ali se osobno ne osjećam potpuno mirno i ugodno u svemu ovome s papom Franjom. ( ne vjerujem da ovo pišem :shock: ) Ili je on potpuno neka nova osobnost na koju nismo navikli.

" Dotada, Bergoglio ostaje enigma. Ali, kakvog smisla ima Papa-enigma, ako iza svega što gledamo i slušamo ne stoji neka nedokučiva strategija?"

Polako "skolastika" , svaka enigma, sama će se raskrinkati.........

Vrh

PostPostano: Sri lis 01, 2014 16:36 
Administrator

Da ne skrećemo sa teme, za tradicionaliste/sedevakantiste je svaki od zadnjih papa nakon 2. vatikanskog sabora loš, ali ovdje ne raspravljamo o takvim idejama, kao ni o onima koji nisu u punom jedinstvu s Crkvom, poput Sspx ili Hans Kunga. Za to postoji druga tema "Tradicionalizam, modernizam".

Dakle, zanima me što konkretno kod pape je vama "enigma"? Ovdje volim čitati neke zadnje papine govore upućenih nama vjernicima:

"Isus „nije bio još jedan od propovjednika“ jer njegova vlast dolazi od „posebnoga pomazanja Duha Svetoga“. Isus je „Sin koga je Bog pomazao i poslao donijeti spasenje i slobodu“ i neki su se „sablažnjavali“ ovim „Isusovim stilom“, njegovim identitetom i slobodom:
„A mi se možemo pitati koji bi bio naš identitet kao kršćana? Pavao danas dobro kaže. ‘O ovim stvarima – kaže Pavao – ne govorimo s naučenim riječima ljudske mudrosti’. Pavao ne propovijeda zato što je završio studij na Lateranu ili na Gregorijani, već zato što je poučen od Duha. Pavao propovijeda po pomazanju Duha, izražavajući duhovne stvari po Duhu i na duhovan način. Ali čovjek prepušten svojim silama ne shvaća stvari Duha Božjega: čovjek sam po sebi ne može to shvatiti“ rekao je Papa.
(...)
„A mi imamo misao Kristovu, tj. Duha Kristova. To je kršćanski identitet. Ne imati duha svijeta, svjetovni način razmišljanja, svjetovan način prosuđivanja. Možeš imati pet diploma iz teologije, a ne imati u sebi Božjega Duha“ – naglasio je Papa Franjo – „Možda si veliki teolog, ali nisi kršćanin jer nemaš Duha Božjega.“"

http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/pa ... o-teolozi/

Vrh

PostPostano: Sri lis 01, 2014 19:21 

Slažem se s Giovijem, ni ja ne znam u čemu je to papa Franjo enigma kad se ni za jednu "jotu" nije odmakao od nauka Crkve.

Vrh

PostPostano: Sri lis 01, 2014 20:36 

Niti sam tradicionalist, još manje sedevacantist ( a do nedavno nisam ni znala što bi sve to značilo) niti mislim da je papa nepodoban, nenormalan, ili kako već. On je naš papa i tu nema spora. Nadam se da će njegov pontifikat biti uspješan i blagoslovljen i da će u potpunosti demantirati moje zebnje ili naprosto krive interpretacije.
Nadam se da će svi oni koji u njemu vide šansu da se prošvercaju kao katolici koji bi sjedili na dvije stolice, biti potpuno razočarani jer su sad u zenitu ushićenja.

Vrh

PostPostano: Pet lis 03, 2014 13:15 

Giovi je napisao/la:
Da ne skrećemo sa teme, za tradicionaliste/sedevakantiste je svaki od zadnjih papa nakon 2. vatikanskog sabora loš, ali ovdje ne raspravljamo o takvim idejama, kao ni o onima koji nisu u punom jedinstvu s Crkvom, poput Sspx ili Hans Kunga. Za to postoji druga tema "Tradicionalizam, modernizam".

Dakle, zanima me što konkretno kod pape je vama "enigma"? Ovdje volim čitati neke zadnje papine govore upućenih nama vjernicima:

"Isus „nije bio još jedan od propovjednika“ jer njegova vlast dolazi od „posebnoga pomazanja Duha Svetoga“. Isus je „Sin koga je Bog pomazao i poslao donijeti spasenje i slobodu“ i neki su se „sablažnjavali“ ovim „Isusovim stilom“, njegovim identitetom i slobodom:
„A mi se možemo pitati koji bi bio naš identitet kao kršćana? Pavao danas dobro kaže. ‘O ovim stvarima – kaže Pavao – ne govorimo s naučenim riječima ljudske mudrosti’. Pavao ne propovijeda zato što je završio studij na Lateranu ili na Gregorijani, već zato što je poučen od Duha. Pavao propovijeda po pomazanju Duha, izražavajući duhovne stvari po Duhu i na duhovan način. Ali čovjek prepušten svojim silama ne shvaća stvari Duha Božjega: čovjek sam po sebi ne može to shvatiti“ rekao je Papa.
(...)
„A mi imamo misao Kristovu, tj. Duha Kristova. To je kršćanski identitet. Ne imati duha svijeta, svjetovni način razmišljanja, svjetovan način prosuđivanja. Možeš imati pet diploma iz teologije, a ne imati u sebi Božjega Duha“ – naglasio je Papa Franjo – „Možda si veliki teolog, ali nisi kršćanin jer nemaš Duha Božjega.“"

http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/pa ... o-teolozi/

po meni je trebalo još nadodati da je Isus -Bogočovjek- Bog
da je Isus utjelovljena Božja Riječ!
ovako neki će shvatiti da je Isus samo čovjek koji je od Boga pomazan DS, ali ne i da je Isus sam Bog , tj utjelovljeni Bog!

Vrh

PostPostano: Sub lis 04, 2014 15:14 

Giovi je napisao/la:
Dakle, zanima me što konkretno kod pape je vama "enigma"?

Papa Franjo...Prvo je bio prevelik publicitet oko njega, a sada nekakvo zatišje. Ili se to samo meni čini? Zanemarimo neke njegove geste u početku (onu s loptom na oltaru).... Nekad mi se doima presvjetovnjački, s druge strane njegovo teološko obrazovanje i obraćanje narodu često me zapanji. Čas sam oduševljen, čas zbunjen. Nisam siguran da znam zašto. Vjerojatno da sam unaprijed znao što očekujem od novog Pape (nakon Benedita XVI), znao bih što mi je to zbunjujuće. Ovako...Hmmmm.

Nadam se da će svi oni koji u njemu vide šansu da se prošvercaju kao katolici koji bi sjedili na dvije stolice, biti potpuno razočarani jer su sad u zenitu ushićenja.

Svi se tome nadajmo! A bilo je i vrijeme da se Crkva postavi kako treba. Giovi ima pravo glede papa nakon II. vat. sabora. Ili smo previše očekivali ili - što zapravo nije valjalo (osim kod Ivana Pavla II)? Jesmo li bili zadovoljni njegovim namjesnikom, mislim ispočetka, a kasnije? Naročito "povlaćenjem"....
.....................
I samo Hrkiju: Tko smo mi da baš sve moramo "prožvakati / progurati" kroz naš RATIO?

Vrh

PostPostano: Sub lis 04, 2014 20:39 

zdrave je napisao/la:
Giovi je napisao/la:
Dakle, zanima me što konkretno kod pape je vama "enigma"?

Papa Franjo...Prvo je bio prevelik publicitet oko njega, a sada nekakvo zatišje. Ili se to samo meni čini? Zanemarimo neke njegove geste u početku (onu s loptom na oltaru).... Nekad mi se doima presvjetovnjački, s druge strane njegovo teološko obrazovanje i obraćanje narodu često me zapanji. Čas sam oduševljen, čas zbunjen. Nisam siguran da znam zašto. Vjerojatno da sam unaprijed znao što očekujem od novog Pape (nakon Benedita XVI), znao bih što mi je to zbunjujuće. Ovako...Hmmmm.

Svi se tome nadajmo! A bilo je i vrijeme da se Crkva postavi kako treba. Giovi ima pravo glede papa nakon II. vat. sabora. Ili smo previše očekivali ili - što zapravo nije valjalo (osim kod Ivana Pavla II)? Jesmo li bili zadovoljni njegovim namjesnikom, mislim ispočetka, a kasnije? Naročito "povlaćenjem"....
.....................
I samo Hrkiju: Tko smo mi da baš sve moramo "prožvakati / progurati" kroz naš RATIO?

Je li ti možda zbunjujuće što ti imaš šablonu u koju bi se papa trebao uklopiti? Svaki je papa osoba za sebe i ima svoje vlastitosti. Važno je kako se odnosi prema nauku Crkve, a ne prema željama i impresijama bilo koga. Nije se rodio tko je svijetu ugodio!

Vrh

PostPostano: Ned lis 05, 2014 10:07 

Joj, Sara, pa napisao sam: " Čas sam oduševljen, čas zbunjen. Nisam siguran da znam zašto. Vjerojatno da sam unaprijed znao što očekujem od novog Pape (nakon Benedita XVI), znao bih što mi je to zbunjujuće. Ovako...Hmmmm"!!!!
Ja nisam analitički "nastrojen" prema našem Papi! Ne seciram njegove geste, baš ništa. I molim te nemoj odmah ovako ljutito...Sorry ako sam ikoga povrijedio svojim postom.

Vrh

PostPostano: Ned lis 05, 2014 10:50 

zdrave je napisao/la:
Joj, Sara, pa napisao sam: " Čas sam oduševljen, čas zbunjen. Nisam siguran da znam zašto. Vjerojatno da sam unaprijed znao što očekujem od novog Pape (nakon Benedita XVI), znao bih što mi je to zbunjujuće. Ovako...Hmmmm"!!!!
Ja nisam analitički "nastrojen" prema našem Papi! Ne seciram njegove geste, baš ništa. I molim te nemoj odmah ovako ljutito...Sorry ako sam ikoga povrijedio svojim postom.

Ajme, a gdje ti nalaziš da sam ljutita?! Ni slučajno. Samo, mi smo ljudi uvijek skloni imati kalupe kakav netko mora biti. I pitala sam da se i tebi to nije dogodilo. Ništa više i ništa manje. :))

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata