zdrave je napisao/la:
Barnaba, mislim da si u pravu!
.
VATIKAN - "Papa Franjo je odlučio da latinski neće biti službeni jezik svjetskog okupljanja biskupa u Vatikanu, izvješćuje u ponedjeljak Reuters i dodaje da je ovo još jedan potez kojim je Papa raskrstio s prošlošću", - piše u Jutarnjem, (s tog linka).
.
To me asocira kao da bakica, koja se zamjerila cijelom selu ogovarajući koga je stigla, odjednom odluči da će joj "meta biti samo ona jedna njoj slična alapača".
Znam, loša asocijacija, ali meni je bila prva.
Istina, latinski je u uporabi još samo u akademskim (medicinskim, povijesnim,...i td.) krugovima, pa ako bi "vatikanski jezik" trebalo mijenjati, zašto onda to ne učiniti, zamijeniti ga ENGLESKIM koji, kako je započelo, sve više postaje univerzalnim "sredstvom" komunikacije?
I eto, Saro, još jedan kamenčić u mozaiku profila našeg Pape koji kod mene rađa samo nedoumice u njegovo poslanje, stvaranje slike o njemu kao najpozitivnijem liku Crkve. Sorry...
DAkle, kada je papa dao dozvolu da sv. Ćiril i Metod prevedu Bibliju i liturgijske knjige na slavenski jezik, onda je valjda isto doveo u pitanje...što? Istina da su ih germanski svećenici napali, no papa im je glatko odbrusio da je onaj tko je stvorio tri "sveta" jezika, stvorio i sve ostale.
Pitanje jezika je posve nevažna stvar i činjenica je da se latinskim jedva itko koristi. Najprije je u Crkvi bio grčki pa mu je primat uzeo latinski, u srednjem vijeku je u našim krajevima bilo obilje sukoba oko jezika, prevladao je latinski, a samo su oaze sačuvale liturgiju na narodnom jeziku. Eto i ostali su štosevi o tome kako se u narodu molilo na latinskom - pa je simile adoratur ispalo šime jaši na doratu itd.
Dok se toliko zla i patnje valja ovim svijetom, mi bismo valjda trebali trošiti snage na pitanje jezika i možda kardinalskih šešira i ornata?!