Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 19, 2026 04:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet stu 14, 2008 18:04 

:wink: Da bismo se bolje razumjeli, osobno smatram da p. Blažević ima veliko znanje na području tzv. alternative i da je dobronamjeran i želi ljude upozoriti na stupice zla. Međutim, nikako mi se ne sviđa njegov pristup i metoda, jer po njemu je sve to od vraga i ima veze s transcendentalnim zlim.
Ako se neka pojava ne može protumačiti znanstvenom metodom pomoću eksperimenta to još ne znači da se to zbiva pomoću pakla. Na taj način se spuštamo na razinu neuke svjetine.
Daleko bi bilo bolje razgraničiti kada neka djelatnost na tom području zadire u ezoteriju, magiju i sotonizam, a kada se radi o sasvim bezazlenim pomagalima i pokušajima da se čovjeka na taj način ozdravi ili mu se olakša bol; kao npr. kod akupunkture.
Kako to zapravo krene: Kad netko osjeti da ima neke predispozicije za visak ili bioenergiju... onda, naravno želi o tome proširiti svoje vidike pa uđe u neku knjižnicu gdije će na veliko čudo naići na pune police literature koja počinje recimo od Tome Akvinskog i Biblije pa sve do ezoterije, magije i otvorenog sotonizma. I tako se to počinje ''proučavati'' i kako Barnaba reče, uz bezazleni visaka šlepa se koješta još....
Ali to i nije tako teško razaznati i razlučiti. Dođete li k nekom bioenergetičaru i vidite na zidu Sai -babu ili nekave jogine, jasno vam je s kime imate posla.
Treba u glavi imati jasnu predodžbu što se smije, a kada se prelazi na neko '' duhovno kontaminirano područje''. Tu je uloga teologa, moraliste, pa i običnog svećenika da ljudima to objasni, a ne da proširuje zidove pakla.
Isto tako cjelokupni Dalekoistočni svjetonazor jednostavno proglasiti proizvodom demona, svakako je neprihvatljivo i dobrim dijelom zlonamjerno. Pogotovo samo zato da se obeskrijepi utjecaj nekih nametljivih sekti koje dolaze na Zapad, ne misionariti nego bezobrazno guliti naivne dušice obečavajući im prosvjetljenja, satorije samadhije i dug život i Bog zna što još sve ne.

Vrh

PostPostano: Pet stu 14, 2008 19:52 

Evo članak Josipa Blaževića o Reikiju iz Veritasa:
http://www.ver.hr/arhiv/arhiv/ver2000/Ver4-00/vodenjak.htm

Vrh

PostPostano: Sub stu 15, 2008 09:07 

crusadercro je napisao/la:

Sviđa mi se članak jer ima dobru formu i sadržaj. Meni su pristup i metode kojim se koristi dr Blažević, ne samo prihvatljivi već i nužni u svjetlu zabrane bavljenja radiestezijom za kler. Drugačiji pristup jednostavno ne postoji bar ne na toj razini. Što tko misli o tim stvarima nije mjerodavno kao znanstvenim metodama obrađena tematika.
Preporučio bih Tečaj o novim religioznim pokretima i New ageu koji će voditi dr. fra Josip Blažević sa suradnicima, što će se održati u Zagrebu od 13. do 15. veljače 2009. godine, Prijave za tečaj do kraja siječnja 2009. Više o tome na:
http://www.molitve.info/Tecaj-o-novim-r ... -ageu.html

Vrh

PostPostano: Sub stu 15, 2008 10:30 

Barnaba je napisao/la:
crusadercro je napisao/la:

Sviđa mi se članak jer ima dobru formu i sadržaj. Meni su pristup i metode kojim se koristi dr Blažević, ne samo prihvatljivi već i nužni u svjetlu zabrane bavljenja radiestezijom za kler. Drugačiji pristup jednostavno ne postoji bar ne na toj razini. Što tko misli o tim stvarima nije mjerodavno kao znanstvenim metodama obrađena tematika.
Preporučio bih Tečaj o novim religioznim pokretima i New ageu koji će voditi dr. fra Josip Blažević sa suradnicima, što će se održati u Zagrebu od 13. do 15. veljače 2009. godine, Prijave za tečaj do kraja siječnja 2009. Više o tome na:
http://www.molitve.info/Tecaj-o-novim-r ... -ageu.html

:wink: I ja također preporučam svima koje to zanima, jer će dobiti temeljit uvid u tematiku no dali će time i lakše razlučivati što je ipak bezopasno, a što štetno; što bi uostalom svaki vjernik trebao znati, manje je izvjesno.
Kako nikada nisam čuo, a svakako bih to znao da je točno, tko je to i kojim dokumentom u Crkvi zabranio svećenicima baviti se radijestezijom?
Pitanje Barnabi, dakako.

Vrh

PostPostano: Sub stu 15, 2008 11:31 
Administrator

Agelus, ja ne znam što smatraš pod pojmom readiestezija.
Da li je to subjektivna osjetljivost na zračenje upotrebom viska,
ili tu spada i znanstveni dio koji zračenja mjeri točno i precizno mjernim instrumentima.
Ako je ovo drugo, onda tu nema nikakvih problema, ja sam elektro struke
i jasno je da nam zračenje, npr iz bazne stanice za mobitele, šteti.
Pošto mi je takva stanica blizu, naravno da neću staviti krevet do prozora
već ću ga pomaknuti tamo gdje me manje zrači, i to izmjeriti instrumentom
(vrijednim 200-300E).

Visak nije instrument, tu se radi o duhovnim sferama,
kao što je Gutaperka rekao, pitaš visak i on ti kaže točna zračenja.
Postavlja se pitanje tko ti daje taj odgovor?

Alternativni pojam radiestezije obuhvaća ljude koji se bave
čakrama, zaštitom od uroka, magije i ostalih energija, rijetko
tko se bavi samo mjerenjima štetnih zračenja. Naprotiv, za takvo što
postoje firme koje naravno ne koriste visak već znanstvene,
prezicne mjerne instrumente.

Vrh

PostPostano: Sub stu 15, 2008 12:29 

angelus je napisao/la:
Kako nikada nisam čuo, a svakako bih to znao da je točno, tko je to i kojim dokumentom u Crkvi zabranio svećenicima baviti se radijestezijom?
Pitanje Barnabi, dakako.

Ta činjenica je istaknuta u članku iz Glasa koncila: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_razg ... SESSID=c7f
Vjerujem da oni to ne bi napisali kad ne bi bilo istina (oni su samo skloni nešto prešutjeti a ne napisati krivo :mrgreen: )

Vrh

PostPostano: Sub stu 15, 2008 18:01 

Citat:
Barnaba je napisao/la:
angelus je napisao/la:
Pitanje Barnabi, dakako.

Ta činjenica je istaknuta u članku iz Glasa koncila: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_razg ... SESSID=c7f
Vjerujem da oni to ne bi napisali kad ne bi bilo istina (oni su samo skloni nešto prešutjeti a ne napisati krivo :mrgreen: )

:wink: Zanimljiv podatak. Premda neznamo tko je to izdao, papa ili neki ordinarij ili biskupska konferencija, ali svakako je zabrana donesena, kako je u tekstu rečeno zbog dostojanstva. Očito je radiesteziju zakonodavac smatrao kao nešto nedostojno klerika.
Zamisli da su se u ono vrijeme klerici [/b]s Kaptola Bakačevom ulicom spustili u rolšuhama, kao što to neki danas rade. Druga su to bila vremena i drugačiji pogledi na svijet.

Vrh

PostPostano: Sub stu 15, 2008 20:33 

angelus je napisao/la:
Druga su to bila vremena i drugačiji pogledi na svijet.

Ne slažem se, pa makar me svojim proglasili konzervativci ili oni koji sebe nazivaju "tradicionalistima". Zato što se radiestezije tiče nije se baš ništa promjenilo, u odnosu na to prošlo vrijeme, pa ni dizajn viska :wink:

Vrh

PostPostano: Ned stu 16, 2008 07:01 

Citat:
Barnaba je napisao/la:
angelus je napisao/la:
Druga su to bila vremena i drugačiji pogledi na svijet.

Ne slažem se, pa makar me svojim proglasili konzervativci ili oni koji sebe nazivaju "tradicionalistima". Zato što se radiestezije tiče nije se baš ništa promjenilo, u odnosu na to prošlo vrijeme, pa ni dizajn viska :wink:

:wink: Nešto takvo ne zavrjeđuje odgovor, a niti daljnje sudjelovanje, jer si ionako svakom loncu poklopac, pa se drugačija razmišljanja pobijaju cinizmom ili omalovažavanjem.

Vrh

PostPostano: Ned stu 16, 2008 08:57 

angelus je napisao/la:
:wink: Nešto takvo ne zavrjeđuje odgovor, a niti daljnje sudjelovanje, jer si ionako svakom loncu poklopac, pa se drugačija razmišljanja pobijaju cinizmom ili omalovažavanjem.

:wink: Nemoj tako, omalovažavanja tu nema, pomalo cinizma ako se dobro iscjedi. Preosjetljivost nije dobra za raspravu o ozbiljnim temama.

Vrh

Naslov: Re: ispovijed
PostPostano: Pon stu 17, 2008 09:21 

angelus je napisao/la:
Privjesci od koralja: Pa može i od dragog ili poludragog kamenja… ne samo da se oduvijek vjerovalo da ono pozitivno djeluje na čovjekovo zdravlje, već su ih i neke svete osobe i biskupi u Srednjem vijeku preporučivali. Posebno zlato ima pozitivan učinak na čovjekovo zdravlje jer odbija negativne utjecaje nekih prirodni sila, a propušta pozitivne. Pa zar stvarno netko misli da bi kraljevi i druge okrunjene glave nosile toliko zlato samo kao ukras ili znak moči? Što kruna štiti i koji se dragulji u njoj nalaze – biti će i svakom laiku jasno i sve to bez trunka magije i praznovjerja. Dok sam imao zlatne navlake na zubima nisam niti osjetio da je to neko strano tijelo, a sada kada mi je moja ''mudra'' zubarica metnula nekakvi posebni metal, stalno imam osjećaj da je to ''stranac'' na mojim zubima.
Zen meditacija: Kao prvo, malo tko uopće zna što je zen meditacija ( malo se pravimo važni, pa smo to uvrstili u ispit). Uostalom, ne radi se o nikakvoj religiji u pravom smislu riječi, pa bi ju teoretski mogao koristiti svaki dobri katolik. Postoji i svećenika i redovnika, posebno onih kontemplativaca kojima zen meditacija dobro leži i nije u nikakvoj suprotnosti s njihovom vjerom, dapače.

I zlato i drago kamenje su simboli moći i bogatstva zato jer su rijetki i skupi i ne može ih svatko priuštit a ne radi nekakvih svojstava da blokiraju negativnu energiju.Pa sve i da nešto blokira kako onda dragulj u kruni na vrhu glave može blokirati utjecaj nekakvog zračenja na cijelo tijelo?

A što se tiče Zen meditacije,zar nema neke katoličke meditacije koju bi mogao vjernicima preporučit nego pišeš kako je Zen meditacija dobra za Katolike i kako nije u suprotnosti sa našom vjerom? I mene su na Reikiju učili kako je Reiki otkrio jedan katolički svećenik dr.Mikao Usui koji je uz to bio i doktor teologije i kako Reiki uopće nije u suprotnosti niti s jednom religijom.

Evo link kako se meditira jedan oblik Zen meditacije http://www.mandala.hr/8/muzen.html

Evo jedno pitanje za tebe angeluse,više puta si spomenuo nekakva prirodna zračenja.O kakvim se konkretno zračenjima radi? Ako su elektromagnetska ili ionizirajuća onda bi se vrlo lako mogla izmjerit mjernim instrumentima

Evo na stranicama Dominikanaca sam našao da je radiestezija grijeh http://www.dominikanci.hr/info/svetogrdje.php

a i ovdje također isto spominju http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/dokum ... ogrdje.htm

Vrh

Naslov: Re: ispovijed
PostPostano: Uto stu 18, 2008 21:48 

ovo je vrlo zanimljivo,Isusovci prakticiraju kršćansku yogu

http://www.manresa-sj.org/280_Christian_Yoga.htm

čak i objašnjavaju kako se to uklapa u našu vjeru,da je čak Isus o tome govorio.E ljudi moji - SVAŠTA

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2008 17:13 

Ono što danas nazivamo "alternativom", i s tim da se današnji alternativci busaju u svoja prsa s rukama koje su krcata sa zlatnim prstenjem (na svakom prstu po jedan, možda i dva), nekad davno, možda se to nije tako držalo kako današnji svijet to drži.
Vjerujem da je nekada bilo nevinije doba, a i čula sam da se ispitivao teren (tipa rašlji) gdje će se graditi crkva.
Nije se slučajno gradilo na nekom mjestu, zato jer je to bio primamljiv prostor i nije se gradilo kao što se danas gradi crkve kao arhitetonski monstrumi.

Ja ne sumljam u metode poštenih namjera, ali sumnjam u one koje se bogate time i varaju naivce.

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2008 19:40 

i sam autor knjige je dovoljno trknut

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2008 19:49 

crusader je napisao/la:
i sam autor knjige je dovoljno trknut

Možeš li to malo objasniti s valjanim argumentina.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata