Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 02:28

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 20, 2014 12:29 

Ignisardent je napisao/la:
Već sam naveo, ali ponovit ću, puno detaljnije. Treba mi par dana...

S obzirom na Giovijevu intervenciju, očito nema smisla.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 12:38 

Giovi je napisao/la:
Papa Franjo je, nažalost, odstupio od Nauka. Neka nam se Bog smiluje u vremenu koje je pred nama. Molim Boga da našeg poglavara vrati na pravi put.

Upozoravam te zadnji put da ne pišeš neistine i ne huškaš protiv pape i Crkve. Da je papa nešto odstupio od Nauka, to bi se kratko i jasno moglo argumentirati, a ovakvo pisanje s ciljem da se ocrni papa se neće tolerirati.

Budući da ti ovdje određuješ što je istina a što ne, doviđenja.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 13:49 
Administrator

Da je papa stvarno odstupio od Nauka, to si mogao kratko i jasno argumentirati.
Već sam upozoravao da se neće tolerirati konstantno pisanje s ciljem ocrnjivanja pape:
"Neosnovani cinični komentari ili pokušaji ocrnjivanja pape nemaju mjesta na ovoj temi, pozivam još jednom da se umjesto toga iznose argumenti uz poštovanje koje pripada Kristovom namjesniku."
Takvo pisanje je plod traženja gdje i kako pod svaku cijenu ocrniti papu, čime se ne mislim baviti.

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2014 18:22 

Giovi je napisao/la:
Papa Franjo je, nažalost, odstupio od Nauka. Neka nam se Bog smiluje u vremenu koje je pred nama. Molim Boga da našeg poglavara vrati na pravi put.

Upozoravam te zadnji put da ne pišeš neistine i ne huškaš protiv pape i Crkve. Da je papa nešto odstupio od Nauka, to bi se kratko i jasno moglo argumentirati, a ovakvo pisanje s ciljem da se ocrni papa se neće tolerirati.

Budući da ti ovdje određuješ što je istina a što ne, doviđenja.

Sad će reći da su tradiconalisti durice

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2014 20:17 

Nakon objave Relatia na Teološkom fakultetu u Rijeci bio je osvanuo plakat kojim se poziva studente da prisustvuju izlaganju Norberta Recka na temu "Homoseksualnost: novi kršćanski pogled".
Slika
Izgleda da je Rijeka stjecište homolobija. Teba se boriti protiv toga.

Vrh

PostPostano: Sub lis 25, 2014 15:18 

Aliter Baedinam Sive Agninam Excaldatam

Sastojci:

10 janjećih odrezaka
1 l bijelog vina
100ml ulja
2 velike glavice luka, nasjeckane
30g samljevenog korijandra
5g samljevenog papra
15g ljupčaca
5g samljevenog kumina
200ml Liquamena (ili 2 žličice soli)
malo kukuruznog škroba

Priprema:

Stavite odreske s lukom i začinima u lonac za kuhanje. Dodajte Liquamen, ulje i vino. Kuhajte 45-60 minuta. Izvadite tekućinu i sve sastojke osim mesa, ulijte ih u tavu, prokuhajte i dodajte kukuruznog škroba kako bi se umak zgusnuo. Prelijte odreske umakom i servirajte.

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2014 00:30 

romanac je napisao/la:
Nakon objave Relatia na Teološkom fakultetu u Rijeci bio je osvanuo plakat kojim se poziva studente da prisustvuju izlaganju Norberta Recka na temu "Homoseksualnost: novi kršćanski pogled".
Slika
Izgleda da je Rijeka stjecište homolobija. Teba se boriti protiv toga.

Ne Rijeka, nego Teološki fakultet u Rijeci.

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2014 12:50 
Administrator

Upozoravam te ponovno da ne podmećeš stalno pokušavajući ocrniti Crkvu, ova tribina nema veze sa Teološkim fakultetom, i na slici se vidi da je riječ o Filozofskom fakultetu u Rijeci.
"Filozofski fakultet (će), zajedno s Centrom za kulturu dijaloga iz Rijeke, započeti niz javnih predavanja, tribina i okruglih stolova na temu »Religija i javnost« koji će se održavati jednom mjesečno od listopada 2014. do svibnja 2015. godine. Glavni inicijator niza »Religija i javnost« je dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar."
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/N ... revolucije
Ujedno ovakva namjerna podmetanja se neće dalje tolerirati.

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2014 20:33 

Giovi je napisao/la:

Upozoravam te ponovno da ne podmećeš stalno pokušavajući ocrniti Crkvu, ova tribina nema veze sa Teološkim fakultetom, i na slici se vidi da je riječ o Filozofskom fakultetu u Rijeci.
"Filozofski fakultet (će), zajedno s Centrom za kulturu dijaloga iz Rijeke, započeti niz javnih predavanja, tribina i okruglih stolova na temu »Religija i javnost« koji će se održavati jednom mjesečno od listopada 2014. do svibnja 2015. godine. Glavni inicijator niza »Religija i javnost« je dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar."
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/N ... revolucije
Ujedno ovakva namjerna podmetanja se neće dalje tolerirati.

Plakat je izvješen u zgradi riječkog Teološkog fakulteta na više mjesta, uključujući i knjižnicu, dana 15.10.2014. Ne znam je li prije zakazanog datuma predavanja, 22.10.2014., bio uklonjen, i jesu li možda naknadno studenti pozvani da ne idu na predavanje, ili su upozoreni da su stavovi koje zastupa dr. Reck, deklarirani homoseksualac, suprotni onome što naučava Crkva.

E pa s obzirom na sve ovo što ne znam, nisam smio napisati "Ne Rijeka, nego teološki fakultet u Rijeci", jer ispada da optužujem riječku Teologiju da je postala uporište homolobija. Ispričavam se. Činjenica je samo to da je netko unio plakat na Teologiju i izvjesio ga tamo, a što je bilo dalje, nije mi poznato. Jasno da svugdje ima takvih "katolika", i da je glupo i neosnovano optuživati čitavu instituciju u čijem su okrilju takvi pojedinci. Pogotovo kad znamo kakvim su sve pritiscima izložene institucije Crkve.

Vrh

PostPostano: Sub stu 22, 2014 18:28 

Potpisujem ovo:

https://lexvivendi.wordpress.com/2014/1 ... uskarcima/

Vrh

PostPostano: Sub stu 22, 2014 22:38 

Vrlo površno i nepromišljeno od jednog svećenika. Rekao bih čak možda i zlobno.
Gle samo te misli i primjedbe - ili nisu uopće na mjestu ili su pretjerane preko svake mjere. Neukusno.

Vrh

PostPostano: Ned stu 23, 2014 08:09 

Strava!
Ako to napiše jedan svećenik, onda su dvije strave. Nepobožno, umišljeno i bezobrazno!

Vrh

PostPostano: Ned stu 23, 2014 21:24 

Filip je napisao/la:
Vrlo površno i nepromišljeno od jednog svećenika. Rekao bih čak možda i zlobno.
Gle samo te misli i primjedbe - ili nisu uopće na mjestu ili su pretjerane preko svake mjere. Neukusno.

upravo je to ono što ja mislim o načinu na koji se danas služi Sveta Misa - površno (prije svega, krajnje i beznadno površno), nepromišljeno, a u nekim slučajevima možda čak i zlobno. U svakom slučaju nedostojno. Uz taktove dvokoraka ili sentiša da se ide na pričest, kao što često biva, posebno na tzv. misama za mlade. Znam da se to uglavnom ne čini ni iz kakve zle namjere, nego, uglavnom, iz neznanja ili zbog pogrešno usmjerene vjerničke formacije, ali to ne znači da je cijeli taj woodstock-dekor zato manje nedostojan i promašen. Uostalom, čitava ta rock-pop-punk itd. subkultura razara našu civilizaciju, pa kako može glazba koja je utjelovljuje činiti išta bolje za vjernike. "Neukusno" je najblaži izraz koji mogu naći za tu užasnu deformaciju u životu Crkve, vjerojatno i preblag, s obzirom na štetu koju čini.

Kako može netko doživjeti neizreciva Božja otajstva uz takav horor, uz tu glazbu čija je struktura namijenjena propadljivom tijelu, i njegovim ugodama. Da ne spominjem nebrojene improvizacije svećenika koji pod svaku cijenu žele Misi dati pečat svog karaktera i raspoloženja, jer to je naravno tako dragocjeno.

Muka mi je od svega toga, od tih fast-food svećenika i njihovih paintball-misa. Svaki dan se molim da bude što više svećenika koji će biti dovoljno hrabri i iskreni da kažu ono što treba reći - dosta više tog skrnavljenja.

Zadnja izmjena: Ignisardent; Ned stu 23, 2014 21:58; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned stu 23, 2014 21:39 

sara je napisao/la:

Strava!
Ako to napiše jedan svećenik, onda su dvije strave. Nepobožno, umišljeno i bezobrazno!

"Nepobožno, umišljeno i bezobrazno" je ono što tekst kritizira - ljigava i jeftina pop kultura kao izričaj katoličke liturgije. I gore od toga, to je bogohuljenje. Ženskasto bogohuljenje, što je u svakom slučaju gore od onoga što je napisano u zadnjoj rečenici ("ženskasto sranje").

Što se mene tiče, ne radi se tu o Novus ordo Misi kao takvoj - može ona biti dostojna gotovo jednako kao i tzv. "izvanredni oblik", jednako kao što i "Misa svih vjekova" može biti služena svetogrdno (o ovom posljednjem svjedoči npr. i objava Majke Božje u Lourdesu).

Ali činjenica je, kad jednom počneš mijenjati stvari, teško je ponovo postaviti granicu koja se ne smije prijeći. Protestantizam dovoljno svjedoči o tome, ali, kao da nije dovoljno, pa se povijest ponavlja. Samo što se danas više ne radi o pobuni sponzoriranoj od svjetovnih vlasti, nego o neovlaštenom divljanju "angažiranih" laika i svećenika-showmena. Otud imamo i neokatekomunjare i kojekakve slične devijacije i horor-mise, ali i tome će svemu doći kraj, i to upravo preko ovakvih svećenika, koji su u stanju reći istinu koju zalutala pastva ne želi čuti. I ne samo to, nego tu istinu još i proglašava nepobožnom, umišljenom i bezobraznom. Kako vidimo, proroke ne vole ni danas, kao ni u vrijeme Jeremije, ali Bog uvijek djeluje preko njih, i što su više prezreni i omraženi, to će biti veličanstvenija Božja pobjeda.

Do tada, na Misama će se tamburati, bubnjati, pa čak i plesati (o, doći će i to na red, već je počelo), pričest će se dijeliti kao čips, bit će sve manje vjernika uz sve više izvanrednih djelitelja (i posebno djeliteljica, naravno), a onda će netko u svom tome cirkusu primijetiti kako se ostvaruje maksima "Lex orandi, lex credendi". Neko ko ide na pričest (ako uopće "ide", svećenici su već Tijelo Kristovo počeli raznašati po crkvama) kao na prvomajski grah u Maksimiru, i istoj atmosferi i uz iste lake note kakvi se i tamo mogu naći, prije ili kasnije izgubit će sposobnost da u tom činu prepozna Golgotu i prazan Grob. A svi znamo, i trebamo se stalno podsjećati, da tko jede nedostojno taj Kruh, osudu svoju jede.

Katolici, kad izgube razumijevanje povijesti, postaju protestanti, da parafraziram Newmana ("Biti duboko u povijesti znači prestati biti protestant"). Jednako tako, početak shvaćanja povijesti je početak obraćenja i izlječenja.

Zadnja izmjena: Ignisardent; Ned stu 23, 2014 22:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned stu 23, 2014 22:03 

sara je napisao/la:

Strava!

Nepobožno je ono što tekst kritizira - ljigava i jeftina pop kultura kao izričaj katoličke liturgije.

Što se mene tiče, ne radi se tu o Novus ordo Misi kao takvoj - može ona biti dostojna gotovo jednako kao i tzv. "izvanredni oblik", jednako kao što i "Misa svih vjekova" može biti služena svetogrdno (o ovom posljednjem svjedoči npr. i objava Majke Božje u Lourdesu).

Ali činjenica je, kad jednom počneš mijenjati stvari, teško je ponovo postaviti granicu koja se ne smije prijeći. Protestantizam dovoljno svjedoči o tome, ali, kao da nije dovoljno, pa se povijest ponavlja. Samo što se danas više ne radi o pobuni sponzoriranoj od svjetovnih vlasti, nego o neovlaštenom divljanju "angažiranih" laika i svećenika-showmena. Otud imamo i neokatekomunjare i kojekakve slične devijacije i horor-mise, ali i tome će svemu doći kraj, i to upravo preko ovakvih svećenika, koji su u stanju reći istinu koju zalutala pastva ne želi čuti. I ne samo to, nego tu istinu još i proglašava nepobožnom, umišljenom i bezobraznom. Kako vidimo, proroke ne vole ni danas, kao ni u vrijeme Jeremije, ali Bog uvijek djeluje preko njih, i što su više prezreni i omraženi, to će biti veličanstvenija Božja pobjeda.

A da, posebice kad se vlastite impresije i gušti proglašavaju proročkom riječi i glasnogovornicima Božjim!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata