Ignisardente u tvoja zadnja dva posta ima ponavljanja pa sam ih, u odgovoru, objedinio. Isto tako od kuda god počeo odgovarati postoje stvarno logičke manjkavosti koje ukazuju na tvoj unaprijed doneseni stav koji je nažalost u suštini nedovoljno vjernički i katolički. Unatoč svemu, a zbog i vlastite nesavršenosti mislim kako nije problem ponekad podnijeti jedan drugoga ako sugovornici imaju dobru volju i drže do logike i istine u raspravi.
Ignisardent je napisao/la:
Ali bez obzira na neslaganja, vjerujem da bismo obojica, u slučaju da recimo otpočne progon kršćana u stilu Dioklecijana, bili na pravoj strani, i isto tako mislim da postoje mnogi sekularistički kvazikatolici koji preziru sve ono oko čega bi se ti i ja složili.
Osobno ne bih želio upasti u zabludu sv. Petra koji je vjerovao u svoju čvrstinu, a na kraju zatajio tri puta. Logičnije mi je tvrditi kako onaj tko se danas zna svoje mjesto u Crkvi te se trudi ne činiti zlo prema Njoj i ne pokušava igrati ulogu Boga, ima više šanse biti vjeran i u vrijeme mogućih budućih progona. Uostalom zar i danas nije Crkva u progonstvu?
Što se tiče mog odgovora (Inače, ja mislim da bi strah bio Barbijev, manipulacija od Kaspera, a grijeh bi valjda morao biti moj, može tako?), radi se o sarkazmu, pa je besmisleno tražiti objektivnu točnost u ironiji.
Besmisleno je trpati ironiju u ozbiljan razgovor. Da je to u jednom djelu posta, ali kad je u nizu postova onda se to s pravom može tumačiti kao stav. Uglavnom, sarkazam i ironija u ovakvoj vrsti komunikacije je smetnja koja ne pridonosi razumijevanju. U što se onda pretvara rasprava o Sinodi i drugim važni temama?
ali ono što sam htio reći je da se Crkva vraća sve bliže stanju u kojem je bila progonjena, u prva tri stoljeća, ali neki pastiri danas pokazuju puno više volje za kompromisom i pregovaranjem danas nego onda. Naravno da znam da Crkva počiva na Duhu Svetome, ali ljudi joj mogu nanijeti realnu štetu, i mogu djelovati protiv tog Duha, kao što danas djeluju Kasper i još njih. Naravno, da se Kasper pojavio u vrijeme cara Decija, Bog bi intervenirao, i kršćanstvo se ne bi pretvorilo u arheološki artefakt, kao što će ponovo intervenirati, ali jedna je stvar kad Bog intervenira protiv neprijatelja Crkve, a druga kad intervenira protiv pastira Crkve. Htjedoh reći, neće Kasper uništiti Ckrvu, ali da joj je mlinski kamen oko vrata, je, kao i mnogi prije njega.
i
Bez intervencije Duha Svetoga, koja će sigurno uslijediti, kad-tad, to bi bila (hipotetski gledano) smrt Crkve, kraj postojanja. Ista bi se stvar dogodila i da je protestantska deformacija zahvatila čitavu Crkvu, bez ostatka - postali bismo "kao Sodoma, Gomori slični". Ali je Gospodin ostavio "ostatak". No teško se je veseliti svođenju Novog Izraela na Ostatak, jednako kao što je Božjim prorocima Starog zavjeta bilo strašno svjedočiti svođenju starog Izraela na ostatak.
Ovo je gledište lišeno puno objektivnih istina pa bi odgovor na sve, učinio moj post besmislenim te samo ukratko: Nije Kasper nagore što se desilo Crkvi. Gledajući povijest Crkve, Božja intervencija nije u stilu pucanja groma u Kaspera ili slično već neprestano djeluje po Duhu Svetom. Protestantska deformacija je, između ostalog, izazvana i desakralizacijom indulgencije, a najveći otpor prema njoj su pružile mase vjernika koje su ostale u punom jedinstvu s Rimom. Dakle oni koji se nisu povodili za pravom da se Papi može usprotiviti u lice. Onaj tko ne uljepšava istinu zna kako je i po pitanju posljednje Sinode najbolja obrana vjernost Papi.
U svakom slučaju, kad bi čovjek bez vjere gledao ovu današnju harangu oko "milosrđa", bez vjere bi jedino mogao zaključiti da se to Katolicizam sprema da postane muzejski eksponat. A ruku na srce, na fenomenološkoj ravni, stvarno tako izgleda.
Barnaba mi je skrenuo pažnju na ovu omašku: naravno da Crkva ne počiva na vrlinama svojih članova, pa ni svojih pastira, pa čak ni najvišeg pastira na zemlji, ali kad bi neki nekršćanin išao analizirati Crkvu isključivo kao društvenu pojavu, izvan kategorija vjere, morao bi sigurno doći do zaključka kao u citatu,
Ne razumijem tu potrebu neprestanog pretpostavljanja što će zaključiti nekršćani? Zbog takvog poistovjećivanja čovjek može postati i sam nevjernik. Vezano s time zar mi osobno trebamo biti ti koji će odbacivati žeravicu nečije vjere tvrdeći kako je postala pepeo koji nije dostojan nekadašnje slave?
Drago mi je da ne podržavaš Kaspera, a što se tiče spletaka i prijetnji prema Papi, što mi znamo o tome da i to ne dolazi od tog istog Kaspera, ili barem da ima istu pozadinu kao i Kasperovo djelovanje.
Vijesti o ne pozdravljanju Pape od strane Burkeove grupe dolaze iz „tradicionalnih „ izvora, a ako pod pozadinom misliš na nadahnuće onda se slažem kako su im iste.
Što se tiče tvog hrvatstva, volio bih da istu razinu alarmiranosti imaš i s obzirom na katolicizam. Ali bojim se da neću dugo čekati. Unaprijed hvala Kasperu... i velečasnima Grbcu, Šuljiću itd.
Ne znam na što točno misliš, a svoje se nacije ne odričem iako ja ne zauzimam stav „mirno“ pred npr. nekim lažnim braniteljima koji se skrivaju iza grba. Ono što mi i dalje nije jasno je ta zahvalnost prema problematičnim klericima? Zar je to zbog toga što bez njihovih djela ti ne bi bio u pravu općenito i što se tiče Sinode?