Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 03:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 09, 2014 18:51 

ma nije, to je iz NZ;
Otk 20-21
I vidjeh veliko bijelo prijestolje i Onoga sto sjede na nj: pred licem njegovim pobjeze zemlja i nebo, ni mjesta im se vise ne nadje. I vidjeh mrtve, velike i male: stoje pred prijestoljem, a knjiga se otvorise. I otvori se jedna druga knjiga, knjiga zivota. I mrtvi bijahu sudjeni po onome sto stoji napisano u knjigama, po djelima svojim. More predade svoje mrtvace, a Smrt i Podzemlje svoje: i svaki bi sudjen po djelima svojim. A Smrt i Podzemlje bili su baceni u jezero ognjeno. Jezero ognjeno - to je druga smrt: tko se god ne nadje zapisan u knjizi zivota, bio je bacen u jezero ognjeno.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 10, 2014 23:12 

Kako je Lucifer mogao pasti? Jednostavno: Tko visoko leti, nisko pada - veli narodna mudrost.

Iz Jeruzalemske Biblije u izdanju Kršćanske sadašnjosti, 1994. citat i bilješka na strani 1085.

Izaija 14,12-15

Kako pade sa nebesa,
Svjetlonošo, sine Zorin (g)?
Kako li si oboren na zemlju,
ti, vladaru naroda?
U svom si srcu govorio:
'Uspet ću se na nebesa,
povrh zvijezda Božjih
prijesto ću sebi dići.
Na zbornoj ću stolovati gori
na krajnjem sjeveru.
Uzači ću u visine oblačne,
bit ću jednak Višnjemu.'
A sruši se u Podzemlje,
u dubine provalije!

g) Rr. 12-15 izgleda da su nadahnuti na feničkom primjeru. U svakom slučaju oni imaju nekih dodirnih točaka s
pjesmama pronađenima u Raš Šamri: Svjetlonoša i Zora dva su božanska lika. Zborna gora je ona na kojoj se
skupljaju bogovi kao na Olimpu u Grčkoj. Kršćanski su Oci tumačili pad Svjetlonoše (odnosno "Lucifera", hrv.
zvijezde Danice) kao pad poglavice Đavola.

Slika
Paradise Lost-Gustave Dore

-zbog oholosti je pao Lucifer. Koristi se i izraz Non serviam (neću služiti)
http://www.bookdrum.com/books/a-portrait-of-the-artist-as-a-young-man/9780141182667/bookmarks-126-150.html?bookId=130
http://en.wikipedia.org/wiki/Non_serviam
http://www.laudato.hr/ispisi-snimi.aspx?NewsID=11364

Usp. Jr 2,20 http://www.bibliacatolica.com.br/hr/biblija-hrvatski-vs-neo-vulgata-latina/jeremija/2/
A saeculo confregisti iugum tuum, rupisti vincula tua et dixisti: “Non serviam”....
Da, odavna ti slomi jaram svoj, raskide veze što te vezahu i reće: 'Neću da robujem.'...

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2014 09:48 

Kad spominjemo Danicu, nije mi baš jasno kako se sve to uklapa u hvalospjev uskrsnoj svijeći, gdje se isto spominje Danica:

Citat:
Molimo te, dakle, Gospodine, da ova svijeće posvećena na čast tvoga imena neoslabljena ostane,
da razgoni tamu ove noći.
I primljena na ugodni miris svijetlima nebeskim neka se pridruži!
Plamen njezin jutarnja zatekla Danica!
Danica, koja ne zna zalaza, a to je Krist Uskrsli, povratnik od mrtvih,
koji svijetli svakom čovjeku te živi i kraljuje u vijeke vjekova.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2014 10:59 

Miroslav je napisao/la:
Kad spominjemo Danicu, nije mi baš jasno kako se sve to uklapa u hvalospjev uskrsnoj svijeći, gdje se isto spominje Danica:

Citat:
Molimo te, dakle, Gospodine, da ova svijeće posvećena na čast tvoga imena neoslabljena ostane,
da razgoni tamu ove noći.
I primljena na ugodni miris svijetlima nebeskim neka se pridruži!
Plamen njezin jutarnja zatekla Danica!
Danica, koja ne zna zalaza, a to je Krist Uskrsli, povratnik od mrtvih,
koji svijetli svakom čovjeku te živi i kraljuje u vijeke vjekova.

Kao u molitvi Zdravo zvijezdo mora ..."mijenjaj ime Evi".

Imamo "palo" i stvarno znacenje (u Bogu), kao sto je slucaj sa prosvjetljenjem (iluminacijom).
Tako Krist istina daje pravo znacenje svemu stvorenom, tj pravi smisao zvijezdi Danici..."da svijetli svima".

Vrh

PostPostano: Sub ruj 13, 2014 20:11 

Jedan protestantski teolog jako je zgodno protumačio Luciferovu "karijeru" ovako: "Može ga se usporediti s policajcem-osobom zaduženom za očuvanje pravde, reda i poretka-koji je svjesno postao nepošten".

Vrh

PostPostano: Sri pro 03, 2014 23:51 

ivančica horvatič je napisao/la:
Nije mi nesto bas jasno... naime, ako je anđeo savrseno bozje stvorenje koje ne moze drugo nego biti dobro i slusati glas bozji, kako je Lucifer mogao pasti? koliko znam, jedino covjek ima tu slobodu birati izmedju raja i pakla, anđeli raju pripadaju, oni nemaju slobodu postati zli, to moze samo covjek. i jedino na zemlji se donosi takva odluka. ili ne? :/

Kako? Pa na tvoje pitanje mogu odgovoriti sa pitanjem- Kako to da Lucifer prvo sluša Boga u Bibliji čak i prima naredbe a onda djeluje zasebno?

Jel Monad onda pravi Bog a Jahve zli, niži Bog kako gnostički tekstovi govore?

Tisuću pitanja...

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 01:08 

the L je napisao/la:
Nije mi nesto bas jasno... naime, ako je anđeo savrseno bozje stvorenje koje ne moze drugo nego biti dobro i slusati glas bozji, kako je Lucifer mogao pasti? koliko znam, jedino covjek ima tu slobodu birati izmedju raja i pakla, anđeli raju pripadaju, oni nemaju slobodu postati zli, to moze samo covjek. i jedino na zemlji se donosi takva odluka. ili ne? :/

Kako? Pa na tvoje pitanje mogu odgovoriti sa pitanjem- Kako to da Lucifer prvo sluša Boga u Bibliji čak i prima naredbe a onda djeluje zasebno?

Tisuću pitanja...

Znači gnostičko predstavljanje Jahve kao zlog nižeg boga ima neke veze s Luciferovim predomišljanjem?

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 11:45 

Ivančice, napisala si da, tamo gdje nije Bog, da je tamo Sotona...To ne stoji!
Zli je tamo gdje može napakostiti Bogu...A kako?
On se služi svim svojim lukavstvom, postavlja zamke ljudima, jer on otima Bogu duše. Svaka duša se treba vratiti svome Izvorištu - Bogu. Zli/sotona to želi spriječiti. Zašto?
Ta, sâm Zli je bio uz Boga - kako ste već naveli - vrlo visoko "rangirani" anđeo, ali zbog oholosti sve to je prokockao.
Dakle, tamo gdje nema duša, zli nema tamo "posla"...Znači da ga tamo ni nema? U vakumu sigurno nije! :)
Sotonina borba, recimo drugačije: svrha njegovog postojanja se svela na zavođenje ljudskog roda, što nije ništa drugo nego osveta Bogu, Tvorcu, samo zato što je poštivao njegovu (sotoninu) odluku - odbacivanje Božjeg prvenstva, da je Bog-Bog itd. itd...

Vrh

PostPostano: Sub pro 06, 2014 16:20 

Ignisardent je napisao/la:
the L je napisao/la:

Tisuću pitanja...

Znači gnostičko predstavljanje Jahve kao zlog nižeg boga ima neke veze s Luciferovim predomišljanjem?

Za mene nema. No pitanje ostaje otvoreno-Kako to da Sotona prvo prima naredbe i sluša Boga a zatim djeluje zasebno?

Vrh

PostPostano: Sub pro 06, 2014 21:13 

Klasičan slučaj ljubomore, ili ambicije možda - prvo je slušao šefa, a onda pomislio da može i on biti šef.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sub pro 06, 2014 21:15 

zdrave je napisao/la:
Ivančice, napisala si da, tamo gdje nije Bog, da je tamo Sotona...To ne stoji!
Zli je tamo gdje može napakostiti Bogu...A kako?
On se služi svim svojim lukavstvom, postavlja zamke ljudima, jer on otima Bogu duše. Svaka duša se treba vratiti svome Izvorištu - Bogu. Zli/sotona to želi spriječiti. Zašto?
Ta, sâm Zli je bio uz Boga - kako ste već naveli - vrlo visoko "rangirani" anđeo, ali zbog oholosti sve to je prokockao.
Dakle, tamo gdje nema duša, zli nema tamo "posla"...Znači da ga tamo ni nema? U vakumu sigurno nije! :)
Sotonina borba, recimo drugačije: svrha njegovog postojanja se svela na zavođenje ljudskog roda, što nije ništa drugo nego osveta Bogu, Tvorcu, samo zato što je poštivao njegovu (sotoninu) odluku - odbacivanje Božjeg prvenstva, da je Bog-Bog itd. itd...

nije u vakumu ali s vremena na vrijeme je znao navratiti u raj

Vrh

PostPostano: Sub pro 06, 2014 21:22 

Klasičan slučaj ljubomore, ili ambicije možda - prvo je slušao šefa, a onda pomislio da može i on biti šef.

da bilo mu krivo što Bog više ljubi nas nego njega a onda je izgleda pomislio da je u tome Bog pokazao slabost i htio je preuzeti vlast

Vrh

PostPostano: Ned pro 07, 2014 16:29 

teo je napisao/la:

da bilo mu krivo što Bog više ljubi nas nego njega a onda je izgleda pomislio da je u tome Bog pokazao slabost i htio je preuzeti vlast

Hm. Ne znam na pamet ovako ali kada sam čitao Bibliju, mislim (nisam siguran) da je vrag pitao Boga da ode napastovati Isusa. Ukoliko sam u krivu potražiti ću gdje ga je vrag pitao za dopuštenje da ode napastovati nekog (ako ne samog Isusa).

Teo kaj ti kažeš što u Bibliji nigdje ne piše tri kralja a mi imamo Sv. 3 kralja. Gledano povijesno, tko su po tebi bili ta 3 ili više kraljeva. Medijci ili ...?

U Bibliji pišu samo tri vrste poklona koji su kraljevi darovali pa se može zaključiti da je npr. viša kraljeva darovalo tamjan ili zlato.

Vrh

PostPostano: Ned pro 07, 2014 16:35 

Vidim ove postove od L i pitam se zašto sam samo ja kažnjavan zbog trolanja a nisam napravio niti 10% od onoga šta je on?

Vrh

PostPostano: Ned pro 07, 2014 16:37 

romanac je napisao/la:
Vidim ove postove od L i pitam se zašto sam samo ja kažnjavan zbog trolanja a nisam napravio niti 10% od onoga šta je on?

Pa zar ovdje ne smijem postavljati pitanja?
Mislim da je moja komunikacija iskrena, nemaliciozna, konstruktivna, kulturna i civilizirana.
Očito tvoja nije bila.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata