Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 23:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub pro 13, 2014 16:53 

Je li masturbacija smrtni grijeh?
Zasto je masturbacija grijeh?
I kako ispovjediti taj grijeh na ispovijedi (da se neosramotimo, postoji li drugi nacin da reknemo)??

Unaprijed hvala!

Vrh

PostPostano: Sub pro 13, 2014 20:30 

netkonepoznat je napisao/la:
Je li masturbacija smrtni grijeh?
Zasto je masturbacija grijeh?
I kako ispovjediti taj grijeh na ispovijedi (da se neosramotimo, postoji li drugi nacin da reknemo)??

Unaprijed hvala!

Da bi nešto bilo smrtni grijeh potrebno je da je a) velika stvar, b) činimo u svijesti da je to veliko zlo, c) činimo namjerno, a ne nehotice.
Masturbacija se protivi smislu spolnosti koja treba biti u službi ljubavi i darivanja, ona je traženje samo vlastitog užitka i tako utvrđivanje i rast u egoizmu.
Nema u ispovijedi sramote, ali je uistinu teško iznositi intimu, osobito ako je poznat ispovjednik. Zato pomaže ispovjedaonica i nepoznat ispovjednik. No, navedenu stvar je svaki ispovjednik toliko puta čuo da sigurno neće past sa stolca zbog toga (malo šale!)

Vrh

PostPostano: Sub pro 13, 2014 23:39 

Ako to uradimo da li i dalje mozemo primiti svetu pricest ( da li se taj grijeh ispovijeda tijekom, na svetoj misi?!

Vrh

PostPostano: Ned pro 14, 2014 07:54 

Ako to uradimo da li i dalje mozemo primiti svetu pricest ( da li se taj grijeh ispovijeda tijekom, na svetoj misi?!

Halo, naravno da nakon ispovijedi možemo na pričest i naravno da su to dva odvojena sakramenta pa im se i pristupa odvojeno. Pokajnički čin na euharistiji ne zamjenjuje ispovijed. Uostalom Božić je pa bi svatko trebao na ispovijed, makar da pobriše "duhovnu prašinu" iz svoje duše.

Vrh

PostPostano: Ned pro 14, 2014 15:11 

Mislim ako to uradimo a ne ispovjedimo se. Mozemo li onda se pricestiti?

Vrh

PostPostano: Ned pro 14, 2014 17:25 

Mislim ako to uradimo a ne ispovjedimo se. Mozemo li onda se pricestiti?

Ti bi to htio da se ja igram tvoje savjesti ili dragoga Boga?! Ni jedno, ni drugo ja ne mogu.

Vrh

PostPostano: Ned pro 14, 2014 18:52 
Administrator

Masturbacija je grijeh, a težina tog grijeha može ovisiti o drugim okolnostima. Ako padnemo u taj grijeh dobro je ispovijediti se što prije kako bi dobili milost da se otvaramo zajedništvu, ljubavi i životu koje masturbacija izokreće u egoizam.
Nešto o tome smo već pisali na temi: "Jeli ovo grijeh?", pa preporučam to pročitati.

Vrh

PostPostano: Ned pro 14, 2014 19:34 

I samo mi jos reci je li bolje da se ne pricestim ili nepricestim poslije tog grijeha, Da ili Ne? Unaprijed Hvala ti puno na sveme!!!!

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2014 15:02 
Administrator

Bolje je da se pričestiš uvijek, kako bi Božja milost u tebi mogla djelovati. Sam ne možeš puno i stoga nije dobro odgađati pokajanje.
Ovdje je glavno pitanje želiš li zaista izaći iz ropstva grijehu i otvoriti se zajedništvu, ljubavi i životu, jer pričest će ti u tome pomoći. Za manje propuste dovoljno se pritom pokajati, a za veće grijehe (u koje redovito spada i masturbacija) treba se najprije ispovijediti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata