Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 04:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet pro 12, 2014 19:58 

Hvaljen Isus i Marija,naiđem na staru vijest, pa bih molio malo diskusije u vezi ovoga.

Dr. Miceal Ledwith je priznati katolički teolog koji je dobio brojna internacionalna priznanja zbog akademskih i profesionalnih dostignuća. Kao profesor sustavne teologije i predsjednik Sveučilišta Maymooth i član Instituta za izučavanje filozofije šoka i naprednih manifestacija ili Shock Philosophy Institute of Advanced Manifestation, Ledwith se smatra jednim od najvećih poznavatelja kršćanske teologije i filozofije.Ledwith je služio kako zvanični savjetnik pape od 1980. – 1997. te je djelovao unutar Vatikanskog tijela pod nazivom Internacionalna teološka komisija, no na vrhuncu karijere Ledwith je odustao od savjetovanja papa i visoke Vatikanske funkcije kako bi se u potpunosti posvetio drugačijem načinu duhovnog života. Naime njegova odluka o napuštanju jedne od najpoželjnijih funkcija unutar hijerarhije KC-a se dogodila poslije ogromnog nemira koje je doživio nakon završetka Drugoga Vatikanskog koncila.

Neke od njegovih izjava za Global Oneness,Super Conciousness
„Većina kršćana smatra kako je Biblija, naročito Novi testament (Novi zavjet) inspiriran riječima samog boga. Oni vjeruju da su te riječi u nekakvom obliku poslane s neba, u ekvivalentu kakvog faksa ili e-maila, u glavu ljudi koji su zapisivali Bibliju, dakle smatraju da je božanska inspiracija za ovu svetu knjigu pretočena u svaku zapisanu riječ kroz ruke autora Biblije.“
„Smatram da su moji suvremenici mislili o istim stvarima koje su mučile i mene, možda ne tako intenzivno, ali sam bio potpuno svjestan kako drugi teolozi imaju iste teorije u glavi. U tadašnje vrijeme su ljudi na pozicijama moći (unutar Katoličke Crkve), razmišljali o nedosljednostima i pogreškama vjerskih autoriteta.

Kršćanska povijest je prepuna takvih primjera i takve stvari se stalno ponavljaju. Nedavno sam raspravljao s ljudima koji su se željeli držati za trajnih vrijednih religijskih istina iz Biblije. Nije mi preostalo ništa drugo već da ih zapitam: ‘A gdje mislite da ćemo u evanđeljima i Novom testamentu naći nešto takvo?

Izvolite posjetiti Vatikansku knjižnicu, pročitajte najstarije manuskripte koji u sebi imaju zapise Novog testamenta, jedan od takvih artefakata se pozna pod nazivom „Codex Vaticanus,” to je verzija Biblije koju je najvjerojatnije naručio Konstantin. Zatim pogledajte u drugi manuskript koji se drži u Britanskoj knjižnici, taj manuskript se naziva Codex Sinaiticus, on je otkriven na planini Sinaj u samostanu Svete Katarine.

Usporedite ta dva teksta koja potječu iz IV vijeka nove ere, i pokušajte pronaći famoznu priču o Isusu koji spašava ženu od kamenovanja, koja se u modernim Biblijama nalazi u Ivanovom evanđelju u osmom poglavlju.

To je iznimno jaka priča, koje NEMA niti u jednom primjerku najstarijih biblijskih verzija, što znači da je priča umetnuta u Novi testament, po prvi puta, nakon četvrtog stoljeća nove ere. Mogu vam dati na stotine takvih primjera.“

Koristio sam copy/past metodu.

Vrh

PostPostano: Sub pro 13, 2014 16:08 

vjeka je napisao/la:
Hvaljen Isus i Marija,naiđem na staru vijest, pa bih molio malo diskusije u vezi ovoga.

Dr. Miceal Ledwith je priznati katolički teolog koji je dobio brojna internacionalna priznanja zbog akademskih i profesionalnih dostignuća. Kao profesor sustavne teologije i predsjednik Sveučilišta Maymooth i član Instituta za izučavanje filozofije šoka i naprednih manifestacija ili Shock Philosophy Institute of Advanced Manifestation, Ledwith se smatra jednim od najvećih poznavatelja kršćanske teologije i filozofije.Ledwith je služio kako zvanični savjetnik pape od 1980. – 1997. te je djelovao unutar Vatikanskog tijela pod nazivom Internacionalna teološka komisija, no na vrhuncu karijere Ledwith je odustao od savjetovanja papa i visoke Vatikanske funkcije kako bi se u potpunosti posvetio drugačijem načinu duhovnog života. Naime njegova odluka o napuštanju jedne od najpoželjnijih funkcija unutar hijerarhije KC-a se dogodila poslije ogromnog nemira koje je doživio nakon završetka Drugoga Vatikanskog koncila.

Neke od njegovih izjava za Global Oneness,Super Conciousness
„Većina kršćana smatra kako je Biblija, naročito Novi testament (Novi zavjet) inspiriran riječima samog boga. Oni vjeruju da su te riječi u nekakvom obliku poslane s neba, u ekvivalentu kakvog faksa ili e-maila, u glavu ljudi koji su zapisivali Bibliju, dakle smatraju da je božanska inspiracija za ovu svetu knjigu pretočena u svaku zapisanu riječ kroz ruke autora Biblije.“
„Smatram da su moji suvremenici mislili o istim stvarima koje su mučile i mene, možda ne tako intenzivno, ali sam bio potpuno svjestan kako drugi teolozi imaju iste teorije u glavi. U tadašnje vrijeme su ljudi na pozicijama moći (unutar Katoličke Crkve), razmišljali o nedosljednostima i pogreškama vjerskih autoriteta.

Kršćanska povijest je prepuna takvih primjera i takve stvari se stalno ponavljaju. Nedavno sam raspravljao s ljudima koji su se željeli držati za trajnih vrijednih religijskih istina iz Biblije. Nije mi preostalo ništa drugo već da ih zapitam: ‘A gdje mislite da ćemo u evanđeljima i Novom testamentu naći nešto takvo?

Izvolite posjetiti Vatikansku knjižnicu, pročitajte najstarije manuskripte koji u sebi imaju zapise Novog testamenta, jedan od takvih artefakata se pozna pod nazivom „Codex Vaticanus,” to je verzija Biblije koju je najvjerojatnije naručio Konstantin. Zatim pogledajte u drugi manuskript koji se drži u Britanskoj knjižnici, taj manuskript se naziva Codex Sinaiticus, on je otkriven na planini Sinaj u samostanu Svete Katarine.

Usporedite ta dva teksta koja potječu iz IV vijeka nove ere, i pokušajte pronaći famoznu priču o Isusu koji spašava ženu od kamenovanja, koja se u modernim Biblijama nalazi u Ivanovom evanđelju u osmom poglavlju.

To je iznimno jaka priča, koje NEMA niti u jednom primjerku najstarijih biblijskih verzija, što znači da je priča umetnuta u Novi testament, po prvi puta, nakon četvrtog stoljeća nove ere. Mogu vam dati na stotine takvih primjera.“

Koristio sam copy/past metodu.

Daj mi molim te jedan primjer (link ili popis literature) od tih "stotinu" primjera. Moram priznati da sam to prvi puta čuo.

Vrh

PostPostano: Ned pro 14, 2014 23:12 

Nisam ja naveo "stotinu primjera" već je to bilo pod navodima, i ja sam se iznenadio kada sam to čitao.
http://www.superconsciousness.com/topic ... irituality

Vrh

PostPostano: Pon pro 15, 2014 00:24 

Ajme, majko, koji new age bućkuriš. Jesi pogledao malo tko je "Ramtha"?
Žena (Judy Zebra Knight) kanalizira "duhovni entitet" imena Ramtha i prima od njega pouke i učenja. Aaaa!!!!
I onda još osoba poput dr. Miceala Ledwitha, svećenika i teologa takvog ugleda i ranga "popuši" priču i nađe se u njoj, nađe gomilu objašnjenja koja su mu nedostajala. ???
Gospodine, smiluj se!
I baš si povukao pravog za pitanja krivotvorenja Biblije. Za objašnjenja u vezi s nastankom Biblije - koji su sve tekstovi ušli u kanon definitivno možeš potražiti mišljenje nekog bibličara.
Očigledno je i dotični dr. Ledwith jedva dočekao bilo kakav jači poticaj pa da okrene leđa katoličkoj Crkvi.
Al' ga je i naš'o, svaka mu čast.
No, osobno mislim kad se pojave takvi ili slični slučajevi da je i bolje da napuste Crkvu pa onda nek vjeruju i propagiraju što god hoće nego da ostanu u Crkvi i sustavno prave štetu.

I za kraj djelić Ramthinih poruka/učenja:

In his teachings "Ramtha" has made several controversial statements such as that Christianity is a "backward" religion, that Jesus' parables can be explained by means of photon waves and probability, that "murder isn't really wrong or evil" (if one believes in reincarnation), or (during the court case JZ Knight v Jeff Knight) Jeff Knight stated that Ramtha had declared that HIV is Nature's way of 'getting rid of' homosexuality.

Vrh

PostPostano: Pon pro 15, 2014 15:25 

Nisam dobar poznavatelj tog djela "koje su knjige-tekstovi ušle u kanon" pa bih molio za link ili literaturu, vidim da je dotični ostao u međunarodnoj teološkoj komisiji ili njegov imenjak i prezimenjak?http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/cti_documents/rc_cti_index-members_en.html
Volio bi naći negdje gdje se Vatikan službeno očituje o slučaju dr. Miceala Ledwitha, jer ipak se radi o osobi koja je obnašala visoke funkcije s "velikim ugledom".

Vrh

PostPostano: Pon pro 15, 2014 22:32 

Čitaš li ti sadržaj linkova koje ovdje ostavljaš?
vjeka je napisao/la:
vidim da je dotični ostao u međunarodnoj teološkoj komisiji ili njegov imenjak i prezimenjak?

http://www.vatican.va/roman_curia/congr ... rs_en.html

Sam Ledwith u razgovoru kaže: "I was one of thirty members of the Pope’s Advisory Commission from 1980 until 1997...", a to možeš vidjeti i na vatikanskom linku koji si nakeljio tu sebi u prilog...kao.
Znači, čovjek već dugo nije član te komisije.
Nadalje, tip je napustio svećenički red i kako bi i mogao ostati u Međunarodnoj teološkoj komisiji??

I ne vjerujem da se Vatikan očituje baš o svakom zastranjenju svakog svećenika/klerika. Guglaj malo, postoji dovoljno podataka o tome gdje je čovjek i čime se bavi već godinama.

Za početak pročitaj razgovor na tom linku koji si ti ostavio tu, a onda možeš i dalje tražiti ako te još zanima Micheál Ledwith.
U samom ovom razgovoru s linka koji si postavio čovjek ispada tako zlonamjeran/plitak/zloban....šta li.....da je to čudo jedno, prosto nevjerojatno kakve plitke odgovore i argumente nekad daje i na kraju i pada na tako plitku i šuplju priču.
Ali eto, svašta nam se desi ako ne bdijemo i ne slušamo i živimo Riječ, a pogotovo Kristovim svećenicima koji podlegnu napasti pa idu "istraživati" kako to Isus može biti "pravi Bog i pravi čovjek".

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2014 09:30 

Ledwith nije usamljen slučaj, zapravo me njegovi osvrti na nepovijesnost ili neizvornost biblijskih tekstova (posebno Novog zavjeta) malo podsjećaju na knjigu kardinala Kaspera "Jesus der Christus"

http://www.sspxasia.com/Documents/SiSiN ... _Faith.htm

samo što Kasper, na žalost, nije napustio svećeništvo i Crkvu (u biti, je ali nije). Nemam ništa protiv ljudi koji napuste Crkvu jer su izgubili vjeru, ali imam protiv onih koji nastoje Crkvu prilagoditi svojim zabludama.

Ledwith se zapravo uklapa u temeljno usmjerenje modernizma u odnosu na Bibliju - smisao tekstovi imaju tek kad ih se stavi u "kontekst" čitateljeve pozicije - sveti gral neoarijanaca/modernista. Ne mogu ulaziti u razloge zbog kojih je navedeno poglavlje iz Ivanova evanđelja umetnuto u 4. st., ali da takvih primjera ima na stotine, nije točno.

Stavljanje Biblije u "kontekste" i kvazihistorijska kritika Biblije su i do sada bili temelj na kojem su nastajali stavovi potpuno suprotni tradicionalnom kršćanstvu.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2014 10:06 

Ignisardent je napisao/la:
Ledwith nije usamljen slučaj, zapravo me njegovi osvrti na nepovijesnost ili neizvornost biblijskih tekstova (posebno Novog zavjeta) malo podsjećaju na knjigu kardinala Kaspera "Jesus der Christus"

samo što Kasper, na žalost, nije napustio svećeništvo i Crkvu (u biti, je ali nije). Nemam ništa protiv ljudi koji napuste Crkvu jer su izgubili vjeru, ali imam protiv onih koji nastoje Crkvu prilagoditi svojim zabludama.

Ledwith se zapravo uklapa u temeljno usmjerenje modernizma u odnosu na Bibliju - smisao tekstovi imaju tek kad ih se stavi u "kontekst" čitateljeve pozicije - sveti gral neoarijanaca/modernista. Ne mogu ulaziti u razloge zbog kojih je navedeno poglavlje iz Ivanova evanđelja umetnuto u 4. st., ali da takvih primjera ima na stotine, nije točno.

Stavljanje Biblije u "kontekste" i kvazihistorijska kritika Biblije su i do sada bili temelj na kojem su nastajali stavovi potpuno suprotni tradicionalnom kršćanstvu.

Ovo o Kasperu je vrlo, vrlo ružno - uzimaš si pravo javno prosuđivati pravovjernost nekog čovjeka, a za to nemaš baš nikakve ingerencije.
PS davno si obećao podastrijeti točno, prema KKC, u čemu to Papa ne poštuje nauk Crkve, ali još nisi napravio baš ništa.

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2014 10:22 

sara je napisao/la:

Ovo o Kasperu je vrlo, vrlo ružno - uzimaš si pravo javno prosuđivati pravovjernost nekog čovjeka, a za to nemaš baš nikakve ingerencije.
PS davno si obećao podastrijeti točno, prema KKC, u čemu to Papa ne poštuje nauk Crkve, ali još nisi napravio baš ništa.

Ako netko kaže da Uskrsnuće nije povijesna činjenica i o tome napiše knjigu, kakve su ingerencije potrebne da bi se smjelo reći da je to - hereza? Nikakve.

Obećanje koje sam dao u vezi razlika koje postoje između izjava Pape i onoga što smo do sad smatrali Naukom - bez brige, stiže, ali ne jedan post, nego vlakić. I ne boj se, nemam namjeru optuživati Papu da je napustio Nauk, nego postaviti par pitanja (neka sam već postavio, ali odgovora nije bilo), što valjda smijemo napraviti. Biti vjeran Papi ne znači ne postavljati nikakva pitanja. Uostalom, i Papa može pogriješiti, sam Franjo je to rekao u odgovoru talijanskom nadbiskupu Marchettu.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2014 10:38 

sara je napisao/la:

Ako netko kaže da Uskrsnuće nije povijesna činjenica i o tome napiše knjigu, kakve su ingerencije potrebne da bi se smjelo reći da je to - hereza? Nikakve.

Obećanje koje sam dao u vezi razlika koje postoje između izjava Pape i onoga što smo do sad smatrali Naukom - bez brige, stiže, ali ne jedan post, nego vlakić. I ne boj se, nemam namjeru optuživati Papu da je napustio Nauk, nego postaviti par pitanja (neka sam već postavio, ali odgovora nije bilo), što valjda smijemo napraviti. Biti vjeran Papi ne znači ne postavljati nikakva pitanja. Uostalom, i Papa može pogriješiti, sam Franjo je to rekao u odgovoru talijanskom nadbiskupu Marchettu.

Hm, nekako sumnjam da je to baš tako jednoznačno napisano, a da nitko iz Kongregacije za nauk vjere nije reagirao. Ali čak i da jest kako pišeš, ne bi li bilo kršćanski poželjeti da shvati svoju zabludu, a ne da istupi iz Crkve?!
I po pitanju Pape mijenjaš ton, jer to što ti ili netko drugi smatra naukom ne čini dotičnu stvar stvarnim naukom Crkve. Na istom ovom forumu čovjek tvrdi kako je nauk Crkve da u trudnoći bračni par ne smije imati spolni odnos, a ima sigurno još takvih, kao i po nekim drugim pitanjima.
I dobro bi bilo da budeš jasan i jednoznačan, bez plahta postova da se čovjek ne izgubi od cijelog "romana".

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2014 11:06 

Naravno da želim da svi shvate svoje zablude, ali kad govorimo o onima koji su u zabludi, za njih same je bolje da o svojim zabludama šute, nego da njima navode na grijeh i sablažnjuju ljude u samoj Crkvi i time samo uvećavaju svoju krivnju. U skladu s Luka 17,1-2.

Ali, kao i kad razgovaramo o bilo kakvom "krivotvorenju" u pitanju vjere, razgovor je prvenstveno o Crkvi, a ne o pojedincima i njihovoj sudbini (osim na temi "Trident i Orange"). Uostalo, Krist svoju žrtvu proteže i na krivovjerce i otpadnike i nevjernike svih vrsta i fela, pod određenim uvjetima, i to i kroz Crkvu i mimo nje (jer nije vezan svojim sakramentima). I zato upravo i jest sama Crkva toliko važna, jer i kroz nju Krist djeluje i žrtvuje se za one koji tu istu Crkvu uništavaju. Naravno, ta Kristova žrtva, za one izvan Crkve kao i za one u Crkvi, nije bezuvjetna i njezin učinak ostaje u sferi potencijalnog. Bog želi spasenje svih ljudi, ali to ne znači da će se svi spasiti.

Pitanje je koliko se Ledwithov odnos prema Bibliji (i, samim time, prema Nauku) udomaćio među članovima Crkve, i kakve to posljedice može imati, s obzirom na svrhu zbog koje Crkva postoji.

Vrh

PostPostano: Sub pro 20, 2014 18:10 

vjeka je napisao/la:
Nisam ja naveo "stotinu primjera" već je to bilo pod navodima, i ja sam se iznenadio kada sam to čitao.
http://www.superconsciousness.com/topic ... irituality

Čitao sam taj intervju i mogu reći ništa posebno. Na kraju se taj intervju ne svodi na krivotvorenje Biblije već na teme o postojanju čistilišta ,o Isusu kao trećoj božanskoj osobi i o autentičnosti Biblije kao djelu Božjeg nadahnuća a ne ljudskog. Apsolutno se slažem s Filipom. Od svake osobe koja ne prihvaća vjerske dogme bilo bi pošteno da istupi iz te zajednice, a ne da još rovari i sije sjeme nesloge i krivovjerja. Za nas kršćane je bitno da ne odstupamo ni milimetra od izvorne Božje riječi, od Postanka do Otkrivenja.
Samo ću ukratko opisati rad ruskog matematičara Dr. Ivana Panina. Ovaj matematičar je posvetio cijeli život istraživanju čudne matematičke strukture Biblije. Jevrejsko i Grčko pismo imaju svoju numeričku vrijednost. Tako da svako slovo označava broj kao i u latinskom. Struktura biblijskih tekstova je jako složena i kada se uzme svaka knjiga iz Biblije ili samo jedna rečenica i kada saberemo srednju vrijednost uvijek je to izuzetno povezano i djeljivo sa brojem sedam, a taj broj u Bibliji uvijek označava Božje savršenstvo. U slijedećim dijelovima ovog teksta pokazuje se da ni jedna jedina rečenica ili poglavlje u cijelom hebrejskom tekstu Staroga zavjeta, i grčkom tekstu Novog zavjeta nije ništa drugo nego napravljena po istom numeričkom planu - nemogućim za čovjeka, ali normalnim za Velikog Matematičara, Boga Biblije, Stvoritelja. http://religija.me/biblija_nauka/matema ... iblija.pdf

Neka je mir Kristov sa svima vama!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata