toni1 je napisao/la:
Moje viđenje ti je ovakvo. Postoji npr. jedna skupina ljudi koji bi ukinuli NO misu i vratili izvanredan oblik liturgije (po mogućnosti na latinskom). Obavezno ukinuti neokatekumene (možda i karizmatike) i sve ostale koji nisu na njihovoj liniji "pravovjerja". Jer nije moguće da Duh Sveti puše tamo gdje mu oni nisu dali dozvolu tj. On ni ne može puhati tamo gdje su oni zaključili da ne može. Svi koji na pričest pristupaju protivno njihovoj ideji kako treba pristupati pričesti treba odmah izopćiti tako da dotični više ne vrijeđaju Krista ,jer oni znaju što je ljudima u srcu tj. oni su čitači srdaca i s Kristom su u najprisnijem odnosu itd.
Meni je jasno da si zabrinut jer je normalno da čovjek bude i zabrinut ponekad. Da li je Crkva u zadnje vrijeme promijenila nešto u vezi grijeha ne znam. Ako znaš molio bi da mi ukažeš na to. Jer ovakvo konstantno pisanje puno sumnji i kritike mi nije drago. Zato ne volim "tradicionaliste" jer mi se čine kao jedna sekta koja će se pozivati na neke dokumente isto kao i protestanti na Sveto Pismo i svatko će mahati sa svojim pored živog Učiteljstva i Pape. Ako nije na izgradnju kršćanske zajednice ponekad je bolje neke stvari prešutjeti. Jer ne iznosimo ni šporku robu iz svojih obitelji javno. A mi bi trebali biti Kristova zaručnica. I svijet bi trebao povjerovati kad vidi nas kako se ljubimo međusobno.
Što se tiče djelovanja Duha Svetoga, stav Crkve je ovakav: Sveta predaja, Sveto pismo i Crkveno Učiteljstvo su nerazdvojivi kao plod djelovanja Duha Svetoga (kkc 95), podvrgnuti su riječi Božjoj i "služe joj učeći
samo ono što je predano"; Crkva "po Božanskom nalogu i uz pomoć Duha Svetoga, odano Riječ
sluša, kao svetinju
čuva i vjerno izlaže" (kkc 86). Crkveno Učiteljstvo ima zadaću "vjerodostojno tumačiti pisanu ili predanu Riječ Božju", a ta je zadaća povjerena samo
živom crkvenom Učiteljstvu koje to s autoritetom čini u ime Isusa Krista", a koje sačinjavaju "biskupi u zajedništvu s Petrovim nasljednikom" (kkc 85); pri tome, njihova je dužnost, u skladu s kkc 86, da naučavaju samo ono što je predano ("Tradidi quod et accepi" - "Predaj (samo) ono što si primio"). To istovremeno isključuje bilo kakvu nekonzistentnost i kontradikcije, kao i promjene, jer Bog ne mijenja mišljenje. U skladu s tim, i Papa Pio IX. u Syllabusu osuđuje kao heretičnu tezu da se rimski biskup mora prilagođavati zahtjevima vremena (točka 80 istog Syllabusa, ujedno i posljednja, u skladu s alokucijom Jamdudum cernimus istoga Pape).
Pri tome, izvanredni Magisterij (definicije ekumenskih sabora i papinske izjave ex cathedra) je infalibilan i obvezuje sve vjernike na neopoziv pristanak vjere. To bi značilo ne da živo Učiteljstvo daje dozvolu Duhu Svetom i određuje mu gdje će i kako djelovati, nego da je sam Magisterij djelo Duha Svetoga, a ne ljudska tvorevina; kako u Duhu Svetome ne može biti kontradikcija, tako ni Magisterij i Duh Sveti ne mogu biti međusobno proturječni, tj. ne mogu odredbe učiteljstva biti međusobno proturječne.
Kako će i u kom stanju tko pristupati pričesti očito je, neopozivom Božjom odlukom, predano Učiteljstvu da tumači i određuje, tj. Bog je zagarantirao da će On sam govoriti kroz Učiteljstvo. A nije moguće da Bog mijenja mišljenje. Ne radi se o tome da su biskupi čitači srdaca, kako ti kažeš, nego kroz njih govori Duh Sveti i ono što Magisterij određuje proizlazi iz Božjeg čitanja srdaca, a ne biskupskog ili Papinog.
Dok Crkva uči samo ono što je predano, njen autoritet je Božanski, a ne ljudski. I sve ono što je do sad predano ima takav autoritet, i ne može se mijenjati. Zato nema mjesta suprotstavljanju ideja i stvarnosti u tom smislu da bi se odredbe Magisterija mijenjale, niti formalno niti samo u pastoralnom djelovanju. Promjene bi značile da dosadašnji Magisterij nema Božanski autoritet, a ako ga nema od početka, onda ga nije mogao niti naknadno zadobiti. Poslušnost magisteriju bi tada bila poslušnost ljudima a ne Bogu.
U skladu s tim, tvoje pozivanje na puhanje Duha Svetoga je protestantsko, a i međusobna ljubav među kršćanima se ne može temeljiti na ljudskim kompromisima ni na kompromitiranju onog što je već dovelo do raskola između Crkve i protestanata.