Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 21:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 121 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 11, 2015 15:06 

Na osnovi učenja crkvenih otaca zapada i istoka i na osnovi zapisa velikih katoličkih mistika sv. Katarine, sv. Brigite, sv. Ane emmerich, Marie Valtorte ítd itd...nauk o putenoj seksualnosti je vrlo jasan i konzistentan tokom povijesti, tek 60.godina prošlog s. dolazi do zaokreta pod utjecajem protukršćanske seksualne revolucije

Vrh

PostPostano: Ned sij 11, 2015 16:18 

KRIŽAR2 je napisao/la:
Na osnovi učenja crkvenih otaca zapada i istoka i na osnovi zapisa velikih katoličkih mistika sv. Katarine, sv. Brigite, sv. Ane emmerich, Marie Valtorte ítd itd...nauk o putenoj seksualnosti je vrlo jasan i konzistentan tokom povijesti, tek 60.godina prošlog s. dolazi do zaokreta pod utjecajem protukršćanske seksualne revolucije

što želiš reći? da šišaš Crkvu za koju si uvjeren, bez ijednog dokaza, da je pod utjecajem "belosvetskih kasapa i ubica"?
ako je tako, što onda gnjaviš nas koji smo odlučili biti vjerni toj Crkvi? :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Ned sij 11, 2015 17:15 

Crkva je nepobjediva ali je također i grešna i ranjiva i može upasti u razdoblja slabe vjere, pohlepe i mlakosti. Pa sjetimo se samo razdoblja inkvizicije... Nema tu crno-bijelog rezoniranja, stvari su punó kompleksnije

Vrh

PostPostano: Ned sij 11, 2015 17:41 

KRIŽAR2 je napisao/la:
Smatram da spolni odnos kakav danas poznajemo uopće nije postojaó prije istočnog grijeha i da se ljudi, da nisu sagriješili, uopće nem bi razmnožavali na način kako se danas razmnožavaju. Vjerovatno bi nas Bog uspavao kao kad je uspavao Adama kad mu je vadío rebro

Čini mi se da si dobro upao u manihejizam!

Vrh

PostPostano: Ned sij 11, 2015 22:21 

KRIŽAR2 je napisao/la:
Crkva je nepobjediva ali je također i grešna i ranjiva i može upasti u razdoblja slabe vjere, pohlepe i mlakosti. Pa sjetimo se samo razdoblja inkvizicije... Nema tu crno-bijelog rezoniranja, stvari su punó kompleksnije

Dakle, kao nekakva niškorist, građanin drugog reda, pišljivi član foruma, morao bih prihvatiti tezu da je Crkva, koja postoji kroz sve ove vjekove, "i grešna i ranjiva i može upasti u razdoblja slabe vjere, pohlepe i mlakosti" a ti koji mi to sugeriraš si što? Bezgrešan, neranjiv, jake vjere, skroman, prepun vrlina i sl.?

:idea: Ma hajde, kada pričaš o Crkvi, ko da gledaš u ogledalo :!:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 09:39 

sara je napisao/la:
KRIŽAR2 je napisao/la:
Smatram da spolni odnos kakav danas poznajemo uopće nije postojaó prije istočnog grijeha i da se ljudi, da nisu sagriješili, uopće nem bi razmnožavali na način kako se danas razmnožavaju. Vjerovatno bi nas Bog uspavao kao kad je uspavao Adama kad mu je vadío rebro

Čini mi se da si dobro upao u manihejizam!

mislim da vam je insinuacija promašena. pa sam apostol sv. Pavao kaže da u nama ljudima vlada naopaki zakon tijela i vapije Bogu kad će ga izbaviti iz tijela. nadalje savjetuje da onaj koji ne može obuzdavati požudu, neka se ženi.
znači, spolni odnos je faktično utaživanje požude koju Bog ipak dopušta u braku ali samo i jedino ako je cilj začeće novog života. ali kad bi se toj požudi predavali prečesto i to ne sa ciljem začeća novoga života, time bi previše hranili požudu i doveli bi se u opasnost da bi naopaki zakon koji vlada u našem tijelu, kako ga detektira sv. Pavao, nadvladao naš duh u kojem prebiva Gospodin, i time bi malo pomalo zapali u smrtni grijeh...

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 09:41 

Crni Barun je napisao/la:
KRIŽAR2 je napisao/la:

Dakle, kao nekakva niškorist, građanin drugog reda, pišljivi član foruma, morao bih prihvatiti tezu da je Crkva, koja postoji kroz sve ove vjekove, "i grešna i ranjiva i može upasti u razdoblja slabe vjere, pohlepe i mlakosti" a ti koji mi to sugeriraš si što? Bezgrešan, neranjiv, jake vjere, skroman, prepun vrlina i sl.?

:idea: Ma hajde, kada pričaš o Crkvi, ko da gledaš u ogledalo :!:

mislim da je ovaj nesuvisli komentar potpuno promašen. svi smo mi Crkva, svi smo grešni, slabi i mlaki i zato je askeza vrlo važna u našoj borbi. askeza, suzdržavanje, budnost i nadasve ponizna molitva...

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 10:13 

KRIŽAR2 je napisao/la:

Na kojim spisima temeljiš ovaj svoj zaključak? Kada i gdje je Crkva takvo nešto ustvrdila?

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 10:17 

KRIŽAR2 je napisao/la:
svi smo mi Crkva, svi smo grešni, slabi i mlaki i zato je askeza vrlo važna u našoj borbi. askeza, suzdržavanje, budnost i nadasve ponizna molitva...

nemam nikakav dokaz glede tebe i askeze pa ću pretpostaviti da si "grešan, slab i mlak" i stoga su tvoji upisi posljedica toga. Prevedeno, nisi i ne možeš biti učitelj stoga su tvoji upisi a priori promašeni. 8)

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 10:39 

Barnaba je napisao/la:
KRIŽAR2 je napisao/la:

Na kojim spisima temeljiš ovaj svoj zaključak? Kada i gdje je Crkva takvo nešto ustvrdila?

ne piše nigdje eksplicitno ovo što sam ja napisao ali navedeno logički proizlazi iz učenja crkvenih otaca istoka, zapada i spisa katoličkih mistika...
...inisunuacija manihejizma ne stoji obzirom da manihejizam tijelo proglašava apsolutnim zlom dok katolički nauk uči da tijelo nije apsolutno zlo nego da je istočnim grijehom došlo do poremećaja, nereda u odnosu tijela i duha na način da je tijelo nadvladalo tj. da čovjek osjeća jače impuls tijela od impulsa duha.
npr. duh tj. razum govori čovjeku da je nesuvislo, nesvrhovito spolno općiti sa ženom u njezinoj trudnoći dok impuls tijela govori suprotno. 95% ljudi će poslušati impuls tijela.

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 11:00 

KRIŽAR2 je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
KRIŽAR2 je napisao/la:

ne piše nigdje eksplicitno ovo što sam ja napisao ali navedeno logički proizlazi iz učenja crkvenih otaca istoka, zapada i spisa katoličkih mistika...

Možeš li mi molim te navesti te crkvene oce i njihove izjave, a isto tako i izjave katoličkih mistika? To te molim jer ne bih htio pogriješiti u svom odgovoru, a prvi put sam u tvom postu vidio tvrdnju da bi Bog na takav način razmnožavao ljude.

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 11:02 

KRIŽAR2 je napisao/la:
...inisunuacija manihejizma ne stoji obzirom da manihejizam tijelo proglašava apsolutnim zlom dok katolički nauk uči da tijelo nije apsolutno zlo nego da je istočnim grijehom došlo do poremećaja, nereda u odnosu tijela i duha na način da je tijelo nadvladalo tj. da čovjek osjeća jače impuls tijela od impulsa duha.
npr. duh tj. razum govori čovjeku da je nesuvislo, nesvrhovito spolno općiti sa ženom u njezinoj trudnoći dok impuls tijela govori suprotno. 95% ljudi će poslušati impuls tijela.

Još malo pa ćeš tvrditi da je duh u zatvoru tijela. Čovjek je ranjen i u duhu i u duši i u tijelu. Kao što njega može obuzeti tjelesna požuda (ne samo spolna!), tako može postati rob emocija, ali i oholosti. Svaki od ovih promašaja spada na različitu razinu, ali sve pripada čovjeku. Ipak, najteže je ovo zadnje, ne zaboravi da je oholost izvor i istočnoga grijeha. Spolnost je sveta, jer da nije Bog je ne bi stvorio. Bračni odnos je svet i sveto se treba ponašati darivajući se i tijelom i dušom, ljubeći drugoga svim svojim snagama. Tvoji stavovi impliciraju da se Bogu potkrala spolnost u stvaranju čovjeka.
Što se mistika tiče - oni nisu naučitelji Crkve, a i kod naučitelja nije svaka stvar besprijekorna.

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 12:46 

ti kažeš da je spolnost sveta jer da nije sveta Bog je ne bi stvorio.
tako možeš reć i da je čovjek svet jer da nije svet, Bog ga ne bi stvorio.
sve stvari je Bog dobro i savršeno stvorio ali je istočnim grijehom došlo do poremećaja, nereda.
to ti cijelo vrijeme govorim. Bog je stvorio muški i ženski spolni organ da bi se ljudi tako razmnožavali i napučili zemlju.
a upravo radi poremećaja i nereda grijeha čovjek se ne pokorava Božjoj zapovijedi da koristi spolni organ u cilju napučivanja zemlje nego ga koristi da zadovolji svoju spolnu požudu. (spolni odnos u trudnoći).
postavlja se pitanje je li moguć spolni odnos bez iti jedne trunke požude? teško ili skoro nemoguće, ali to Bog tolerira u sakramentalnom braku ako se ide za stvaranjem novog života koji je svet. znači, novi život koji nastaje je svet. a ne požuda u kojoj nastaje. to je nužno zlo istočnog grijeha.
zato su i svi sveci izbjegavali spolne odnose, odricali se od njih, a da ne govorim o Presvetoj Djevici.
nisu htjeli oskvrnjivat svoja tijela. mi ostali smo preslabi da tako Bogu služimo pa se udajemo ili ženimo. ja prvi. ali da idem proglašavat seks svetim, NIKAD.

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 13:18 

KRIŽAR2 je napisao/la:
sve stvari je Bog dobro i savršeno stvorio ali je istočnim grijehom došlo do poremećaja, nereda.
to ti cijelo vrijeme govorim. Bog je stvorio muški i ženski spolni organ da bi se ljudi tako razmnožavali i napučili zemlju.
a upravo radi poremećaja i nereda grijeha čovjek se ne pokorava Božjoj zapovijedi da koristi spolni organ u cilju napučivanja zemlje nego ga koristi da zadovolji svoju spolnu požudu. (spolni odnos u trudnoći).
postavlja se pitanje je li moguć spolni odnos bez iti jedne trunke požude? teško ili skoro nemoguće, ali to Bog tolerira u sakramentalnom braku ako se ide za stvaranjem novog života koji je svet. znači, novi život koji nastaje je svet. a ne požuda u kojoj nastaje. to je nužno zlo istočnog grijeha.
zato su i svi sveci izbjegavali spolne odnose, odricali se od njih, a da ne govorim o Presvetoj Djevici.
nisu htjeli oskvrnjivat svoja tijela. mi ostali smo preslabi da tako Bogu služimo pa se udajemo ili ženimo. ja prvi. ali da idem proglašavat seks svetim, NIKAD.

Ovo je toliko strašno da mi je muka. Ako je nešto zlo, Bog to ne tolerira i to je uvijek zlo. Kako je onda Bog stvorio zlo??? Znaš li što je požuda - čini mi se da ne razlikuješ pojmove želja i požuda. Kada bi spolna želja bila nešto zlo, Bog bi nas "napravio drugačijima. Ili misliš da se ljudsko tijelo promijenilo, dobilo spolne organe nakon istočnoga grijeha, a čovjek emocije - zaljubljenost, nježnst, čežnju za ljubljenom ili ljubljenim?!

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 13:35 

sara je napisao/la:
KRIŽAR2 je napisao/la:

Ovo je toliko strašno da mi je muka. Ako je nešto zlo, Bog to ne tolerira i to je uvijek zlo. Kako je onda Bog stvorio zlo??? Znaš li što je požuda - čini mi se da ne razlikuješ pojmove želja i požuda. Kada bi spolna želja bila nešto zlo, Bog bi nas "napravio drugačijima. Ili misliš da se ljudsko tijelo promijenilo, dobilo spolne organe nakon istočnoga grijeha, a čovjek emocije - zaljubljenost, nježnst, čežnju za ljubljenom ili ljubljenim?!

ne razumiješ što ti govorim, ne razumiješ finesu.
pokušat ću ti pučkim govorom objasnit.
da bi se muškarac bračno sjedinio sa ženom, potrebno je da mu se spolni organ digne, potrebna mu je erekcija.
da li se od ljubavi dobiva erekcija?
spolno uzbuđenje kao takvo nije grijeh ako ga razum drži pod kontrolom. ako razum koristi to spolno uzbuđenje sa ženom s kojom je u sakramentalnom braku i ako to spolno uzbuđenje ima cilj da začme novi život.
problem je kada ti i takvi kao ti to spolno uzbuđenje proglašavate svetim! to je tragikomično.
spolno uzbuđenje nit je sveto nit je grijeh. grijeh postaje ako ne ide za stvaranjem novog života a sveto ne postaje nikad. osim u sotonskim istočnjačkim religijama u kojima se promovira kama sutra seks kao način sjedinjavanja sa "božanstvom". čudno kako su se onda katolički sveci i svetice odricali tog "svetog" spolnog uzbuđenja! (sarkazam).
čudno je to da ako muškarac nakon uzastopnih spolnih odnosa, ako ne opere spolni ud nakon, dobiva gljivice! kako to sad odjedanput gljivice a činio je svetu stvar?! čudno. (sarkazam)
sigurno je da bi, da istočni grijeh nije bio počinjen, spolni odnos bio čista duhovna ekstaza u kojem bi bračni drugovi znali i bili sigurni da začimlju novi život, a ne kao danas u kojem je duhovna komponenta bračnog sjedinjenja zasjenjena tjelesnom strašću, požudom i putenošću koje Bog sigurno nije stvorio nego koje su nastale kao posljedica naopakog zakona tijela o kojoj sv. Pavao govori a koji je nastao u čovjeku istočnim grijehom.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 121 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata