Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 13:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Ned pro 21, 2014 16:13 

Imamo masu tekstova u Novome zavjetu koji dokazuju da Duh Sveti nije tek personifikacija Oca.
"Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: "Ovo je »Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!" (Iv 1:16-17). Dakle, tko je to sišao na Isusa: možda Otac?
Ili još bolje: "Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh." (Iv 14:26). Kako će to Otac poslati sam sebe?
I za kraj: "Zato kažem vam: svaki će se grijeh i bogohulstvo oprostiti ljudima, ali rekne li tko bogohulstvo protiv Duha, neće se oprostiti. I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem." (Mt 12:31-32)
"Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca. (1 Iv 2:22-23)

Vrh

PostPostano: Uto sij 13, 2015 11:27 

Krizostom je napisao/la:
Što sam drugo i očekivao nego odgovori koji se sastoji od Aristotelovske i Platonske filozofije. Otac i Sin su dvije različite osobe. Otac je veliki izvor svega a Isus sin koji je proizišao iz Oca. Na tri mjesta Isus kaže da je izišao iz Oca - grčka riječ exerchomai znaći bukvalno proizići izaći iz nečega. Sveti Duh nije nikakva treća posebna osoba - kada se govori o SD kao osobi onda se misli na personifikaciju Oca i Sina. Otac je Svet - Otac je Duh - on je SD. Isus je svet - Gospodin je Duh - Isus je SD. Nigdje ne vidimo da SD ima obličje kao njih dvojica niti da sjedi na prijestolju. Moj duh nije neka druga posebna osoba u odnosu na mene. Tako i Božji duh nije ništa drugo do njegov karakter - um - život. U prilog tome idu mnogi biblijski stavci. Ok ne želim ovdje raspravljati previše imam drugi forum gdje pišem često - svako dobro.

Ma dovoljna ti je sama Biblija 8) , a za one koji je ne razumiju Bog je dao Svetu predaju. Obrati se na pravu vjeru, i napusti ta adventistička i slična lutanja.

Kad Isus kaže da je proizišao iz Oca, je li to nalik tebi i tvome ocu; može li ijedan čovjek reći da je proizišao iz svog biološkog oca?

Jedini način na koji čovjek može spoznati pravu vjeru je u jedinstvu s braćom, i u priznavanju svete hijerarhije koja je božanski poredak stvari. Moraš biti ucijepljen u Mistično Tijelo da bi se mogao očuvati od zablude, a to znači prihvatiti poredak po analogiji s tijelom: ne može oko hodati ni noga gledati, ali jedino ako oko gleda čitavo tijelo vidi. Ako ti nije jasno, potraži Nauk od onih koji su stariji od tebe, a ne moj se amputirati od tijela da bi zauzeo neku svoju osobnu poziciju, jer ti sam ne možeš vidjeti ništa. Zato i postoji 50.000 protestanstkih sekti i sve su do zadnje ćorave. S dužnim poštovanjem prema njihovim pripadnicima.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata