UporanBudi je napisao/la:
O Međugorskim ukazanjima se već govori na zasebnoj temi pa neću ovdje.
Ali kad je svojedobno u srednjoj školi netko od mojih kolega pitao profesoricu (inače dosta teološki liberalna) što misli o Međugorju, bila je vrlo jasna. Rekla je da ona osobno smatra da su ukazanja vjerodostojna, ali da ih Crkva nije priznala i da zato trebamo biti oprezni i čekati. Jasno ko dan, i nitko ju nije napao ili prestao dolaziti na vjeronauk. Tako bi reagirali samo ljudi s jako slabom, gotovo nepostojećom vjerom, kojima sve ovisi o jednoj stvari.
Govorim o potrebi racionalizma u vjeri jer je vjera itekako racionalna, a ljudi su danas bombardirani "argumentima" koji govore suprotno. Vjera im može ponuditi racionalno shvaćanje svijeta i smisla života. Sv. Toma i sv. Augustin su prije mnogo stoljeća pisali o vjeri s racionalne strane, pa brojni filozofi i znanstvenici kroz povijest, do nedavnih papa, pogotovo Ivana Pavla II. (Fides et ratio i drugo). Ne kažem ja da bi sad djeca trebala to čitati, ali da bi im trebalo,sustavno objašnjavati vjeru i njene tajne, uz razvitak duhovnosti, svakako. Bubanje napamet ili jeftina duhovnost nisu rješenje.
drugačija su sada vremena, narodski vakat je loš za vjeru...prvi širitelji katoličanstva i apologete su bili najučeniji ljudi antikei
prije su skoro svi najveći umovi, filozofi ,znastvenici bili vjernici
međutim racionalizmom i francuskom burž. i antikatoličkom revolucijom stvar se stubkom mijenja nagore
danas je većina znastvenika i intelektualaca nažalost ateisti/(agnostici!...pogotovo u europi
znači, racionalizam našeg doba je otegotna okolnost
vjeru će prije prihvatiti siromašni i slabije obrazovani...mali i neuki reklo bi se ...
mislim da to netrebamo detaljnije raspravljati...to je općepriznata stvar i kod vjernika i nevjernika
ako ćeš i dalje ostati kod svoga da teški racionalisti imaju otvoreniji put ka vjeri priupitat ću te sljedeće:
kako to da Isusa nije prepoznao nijedan velikosvećenik židovskog sinedorija, osim nikodema....i da većina pismoznanaca i farizeja Isusa uopće nisu shvatili, prepoznali i vjerovali da je Mesija
a, bili su racionalniji, obrazovaniji i teološki najpotkovaniji ljudi judeje toga doba!
Isusa su prepoznali i sljedili seljaci, ribari, nepismene žene itd!
za vjeru ne treba prevelika pamet, nego veliko srce!
isto tako, vjeru u Gospu međugorsku prije prihvaćaju obični ljudi,puk