može li mi netko odgovoriti kako je moguće da crkva prihvaća mogućnost teorije evolucije kompatibilne sa katoličkim naukom kad sama biblijska geneologija uči da je zemlja stara ne više od 6 000 godina. naime, do toliko se godina dolazi izračunima kad se računaju svi potomci od Adama do Isusa kako je zapisano u Bibliji. pa ne možemo te zapise shvaćati kao metaforičke ili prenesene kad su oni očito zapisani faktografski i tako se trebaju shvaćati. druga je sad stvar jesu li ti podaci istiniti. meni je teško povjerovati da Biblija laže...
Evo ti jedan odličan članak koji govori koliko je uopće teorija evolucije uopće održiva za katolički nauk pa bila ona i teistička evolucija:http://www.katolik.hr/temeljivjeremnu/vjeraiznanostmnu/548-je-li-teistika-evolucija-zaista-odriva/
Crkva prihvaća jedino one teorije o postanku i o njima se može raspravljati koje sadrže određene dogme. Svaka teorija koja izostavlja bilo koju od tih dogma je krivovjerna.
A te dogme su:
1.Svijet je imao početak u vremenu.
2.Stvaranje prvog čovjeka, tijelom i dušom, je nadnaravni čin Boga Stvoritelja.
3.Adam i Eva, prvi ljudi, su zbiljske i povijesne osobe.
4.Prvi ljudi, Adam i Eva, stvoreni su u stanju tjelesne besmrtnosti. Da nisu sagriješili, nikada ne bi iskusili tjelesnu smrt: ni oni ni njihovi potomci.
5.Svi ljudi koji su ikada živjeli na Zemlji vuku svoje porijeklo biološkim rađanjem od Adama i Eve, prvih ljudi.
6.U jednom trenutku u povijesti, cijelo čovječanstvo svedeno je na samo osmero ljudi: Noa sa svoja tri sina i njihove supruge.
Svaka hipoteza o postanku koja ne negira neke od ovih istina može biti dozvoljena i o njoj se može raspravljati. Međutim, ako neka znanstvena hipoteza ili teorija rezultira time da zaniječe neke od ovih istina, onda ju se nipošto ne smije odobriti.
Po meni svaka teorija evolucije se može jako teško tj. nikako uklopiti u ove dogme. Ako netko zna kako neka mi objasni. Možda smo jednostavno ograničeni.