POzdravljam svu braću i sestre, pa bili oni neokatekumeni ili ne...pozdravljam sve koji su pod okriljem svete Crkve Katoličke pa i one koji nisu...
Čitajuči ove postove vidim raznolika mišljenja i cijenim to, čovjek je naravno sklon kritizirati nešto što dobro ne poznaje, tako i ovdje vezano za Neokatekumene.
Sve Karizme koje su pristutne u svetoj crkvi su pod lupom svete stolice, tako da se i neokatekumenski put strogo prati sve godine svog postojanja.Kako zapovjediti Duhu Svetom kako će djelovati-nikako-On jednostavno dijeluje.Slabost i griješnost vjernika učini da se neostvaruje uvijek sve ,naočigled, dobro i kako treba tako da negativnosti se i pripisuju pojedincima a ne generalno Putu.
Sama sveta Crkva je kroz povjest imala razdoblja s kojom se nemože pohvaliti a to je opet učinjeno sa strane pojedinaca a ne generalno-i sami sveti Otac Papa je to priznao-,zar dakle treba suditi i Crkvu?Ili ne prihvačati je?
NE, NIKAKAO,prihvačamo da nismo sveti a sveti pak možemo postati...
Neokatekumenski Put je sam po sebi tvorevina koja je zaživjela poticajem Duha Svetog, to se vidi kad se promotre učinci i dobra koja su proizišla iz samih zajednica, tolika zvanja...svečenici misionari, časne sestre, sveti brakovi sa ne malim brojem djece koji se odgajaju u samom početku u crkvenoj zajednici...
Dakle, gledam isključivo ovu bolju stranu, jer ako ću gledati negativnosti svugdje ih mogu naći, tko sam ja da sudim?Neka nama NEOKATEKUMENA pa i drugih zajednica ,zašto ne?
Pasivnost same crkvene zajednice-župe-je upravo stvorila i stvara aktivne zajednice koje svojim postojanjem izvlače samu župu iz pasivnosti.
Pa nije Crkva zbog crkve, Crkva je za živu zajednicu koja se zove CRKVA.
U načelu sam da je itekako važna crkvena hijerarhija unutar Crkve koja pomno prati sva događanja,vjerujemo da je Papa nepogrešiv...mada znamo da je Isus upravo izabrao sv Petra koji ga je izdao da bude poglavar Prve Crkve, zatim i sv Pavao...
Zamislite te lijepote kad sami Isus, znajuči slabosti i grijehe, ipak uzvisuje i daje odgovornosti ipak slabima.
Pravi neokatekumen se nikad neče hvaliti da je neokatekumen jer to neopravdava njegov način življena niti načela,niti je pošteđen pred Bogom u odnosu na druge, njih prevenstveno pronalazi u svetoj Crkvi, a sami put mu je kao neka štaka,pomoćno sredstvo, pomagalo da bude živi sudionika u Crkvi, kako kod Slavlja Riječi Božje tako i Liturgije tj Sv Mise.
Mislim da to vrijedi za sve zajednice pa bili oni framaši, fokularini, karizmatici,Marijina Legija, zajednice Krvi Kristove,zajednice Božanskog Milosrđa, zajednice svete Filomene, franjevački trečoredci,sve molitvene zajednice...ima ih jako mnogo i HVALA BOGU za sve njih.