zanimljivi citati...dosta ih je pa je teško sve provariti i možda oko svega dati mišljenje...ali na prvu evo ovo mi pada napamet:
volter je čisti lažac kada kaže da Boga nema trebalo bi ga izmisliti, a bio je najveći borac protiv crkve i vjere?
Mislim da ti piše kako ga je Mijo Škvorc opisao:
""Čovjek koji je sam za sebe "stoljeće"... To je slavni Voltaire... isusovački đak i neprijatelj Crkve broj jedan, univerzalni pisac i jednostrani mislilac, branitelj dalekih i batina za najbliže. Nije volio ateiste, a šibao je katolike." Mijo Škvorc "Vjera i nevjera"
Znači nije bio neprijatelj u smislu da je stvarni neprijatelji, već žestoki kritičar! Ovo je bitno: "branitelj dalekih i batina za najbliže. Nije volio ateiste, a šibao je katolike." - batina za najbliže, tj za katolike. Jer, sam je bio vjernik. Također njegova rečenica: "Da Boga nema trebalo bi ga izmislit" - nije laž. Ne kontam zakaj to govoriš? To je istina, jer Bog je najveće dobro, i kad ne bi postojao trebalo bi nešto toliko dobro stvorit. Kontaš misao?
Zanimljiv mi je witgenstajn koji najviše povezuje Boga i smisao života
Citiram ga malo šire, da u detalje vidiš o čemu priča;
Što se uopće može reći, mora se jasno reći; i o čemu ne možemo govoriti, o tome moramo šutjeti. Knjiga dakle želi mišljenju postaviti granice, ili mnogo više- ne mišljenju, nego izrazu misli: Jer da povučemo granicu mišljenju, morali bismo misliti na obje strane te granice (morali bismo dakle moći misliti, što se ne može misliti). Granicu ćemo dakle moći povući samo u jeziku, a ono što je s druge strane granice bit će jednostavno besmisao. O čemu ne možemo govoriti, o tome moramo šutjeti. Sve što uopće može biti zamišljeno, može biti jasno zamišljeno. Sve o čemu se može govoriti, o tome se jasno može govoriti. Većina rečenica i pitanja, koja su napisana o filozofskim stvarima, nisu lažna, nego besmislena. Stoga uopće ne možemo odgovoriti na pitanja te vrste, nego samo ustanoviti njihovu besmislenost... I nije čudno, što najdublji problemi zapravo nisu nikakvi problemi. Za odgovor koji se ne može izreći, ne može se ni izreći pitanje. Nema zagonetke. Ako se neko pitanje uopće može postaviti, na njega se može i odgovoriti. Skepticizam nije nepobitan, nego očito besmislen, kada želi sumnjati, gdje se ne može pitati. Jer sumnja može postojati samo gdje postoji pitanje, pitanje samo gdje postoji odgovor, a taj samo gdje se nešto može reći. Granice jezika, znače granice mojeg svijeta. Ludwig Wittgenstein "Logičko-filozofski traktat"Ne znan koliko ti je Ludwig Wittgenstein poznat kao filozof, ono što želin da spomenem u vezi njega jest da je i sam upao u zamku ovog šta govori. Drugim ričima; počeo je govoriti o onome o čemu je morao šutjeti. Ili da budem jasniji koregirao je svoje prijašnje stavove koje ovde iznosi.
Evo kako je Wittgenstein kasnije sam pogazio ono o čemu je govorio, kako je promijenio stavove o metafizici;
Logika je transcendentalna.
Smisao svijeta mora ležati izvan svijeta.
Svakako ima nešto neizrecivo. Ono se pokazuje, ono je Mistično.
Vjerovati u jednoga Boga znači razumjeti pitanje o smislu, znači vidjeti da činjenice svijeta nisu odbačene. Vjerovati u Boga znači vidjeti da život ima smisla. Ludwig Wittgenstein
Boga možemo napipati samo kroz njegovu kršćansku objavu...kaže se da je Isus Krist posljednja Božja objava...apostolski polog vjere koji su nam ostavili
Ne. Ne kontam riječ "napipat", al dobro. Prvi Vatikanski Koncil podučava:
"Sveta majka Crkva drži i uči da Boga, izvor i kraj svih stvari, možemo spoznati sa sigurnošću krenuvši od razmatranja stvorenih stvari, koristeći naravnu snagu ljudskog razuma... Ako itko kaže da jedincati, pravi Bog, naš stvoritelj i gospodar, ne može biti sa sigurnošću spoznat iz stvari koje su stvorene, naravnim svijetlom ljudskog razuma: neka bude anatema."Isusovim uzašašćem na nebo Otac nam je poslao Duha svetoga-treću božansku osobu
NA neki način Bog je sada više s nama preko Duha (svetoga) nego preko Isusa...Isus kao djelotvorno božantvo je sada ne nebu
Ne, dapače Duh Sveti nije imao skoro nikakvu tematsku važnost u Crkvi do sestre Faustine, a opet su se rađali sveci. Ali, Duh Sveti vodi Crkvu konstantno. Dalje, vidim da imaš krivu predodžbu Boga, što je dobro da si uočio. Naime, nije naš Bog bog muslimana, neki daleki Bog kojemu se molimo telepatijom, on je:
"God is everywhere present in created space.
God keeps all created things in existence. (De fide.)"Znači Bog je u svemu, u svakoj stanici, u svakom atomu, doslovno u svemu. Čak i u paklu

Također riječ "Emanuel" znači
"Bog s nama". To je živi Bog koji sveprisutan u svakom trenu tvog života, ma nema sekunde gdje nije prisutan. Netko je rekao kako Boga neke religije vidimo po načinu na koji mu se molimo. Tako muslimani padaju ničice pred njim; Bog kojem se nesmiješ obratit, neki daleki, strogi Bog. Ali, naš Bog je Bog Abrahama Izaka i Jakova. Nemoj to nikad zaboravit. Naš Bog je Bog kojeg je Abraham pokušao prevarit na istočnjački način trgovanja, ne imajući uvid s kim zapravo trguje. I to je Bog koji je dozvolio Abrahamu da ga "prevari". Naravno, da Abraham nije uspio u svojem naumu. To je Bog s kojim se Izak hrvao, te dobio priznanje za svoju borbu. To je Bog kojeg je David "prevario" par puta. To je naš Bog. To je prije svega živi Bog.
Jako me žalosti kad vidim da Katolici o Bogu pričaju kao da je on neki daleki, Bog koji nas odnekud gleda. Ne, to je živi Bog, Bog kojega ćeš pokušat prevarit, s kojim ćeš imat odnos, Bog kojeg ćeš pokušat iskoristit, isto kao i čovjeka. To je naš Bog! Shvati da je on živi Bog, koji sudjeluje u svakom tvom činu, čak i čitanju ove dogme:
"God
co-operates immediately in every act of His creatures. (Sent. communis.)"ali mi stalno prićamo o Isusu, gdje je Duh sveti...kako se Bog Duh sveti manifestira u Crkvi i životima vjernika
postoje li Božje objave koje se temelje baš na objavama koje daje DS , a ne Isus po apostolima?
Da, to su upravo dogme koje sam ti gore oblijepio. Papa, kad govori u Duhu Svetom, tad nastaju dogme. No, to nije jedini slučaj, postoji mnogo svećenika koji govore u Duhu Svetom. Pa, znaš darove Duha Svetog?
Imam osjećaj da jako malo znamo o Duhu, stalno govorimo o Isusu koji je hodao zemljom prije 2000 godina...šta je sa DS koji dheluje od 33. do danas?
Sestra Faustina. Proučavaj malo o njoj...Pa ćeš vidit snagu Duha Svetog
Imaš li ti Duxe osjećaj da je DS malo zapostavljen?
Isus je naš Spasitelj, i zato je najbitniji. Također, nije nam dano znati ono što ne trebamo znat.
Nemoj mislit da razumom može doznat otajstva vjere, kad budemo trebali znat neke stvari nužne za naše spasenje, Duh Sveti će progovorit u papi. Također Duh Sveti vodi Crkvu, i da treba govorit o sebi, mislim da bi on rekao. Također, malo znamo i o Ocu! Ako te zanima DS sestra - Faustina Kowalska!
I još mali tip: Ista je narav Isusa i Duha Svetog i Oca. Ali, tebe zanima definicije, ti ih želiš razumom obuhvatit. Budi pametan Hrki, mnogi tu padnu, pa čak i pametniji jer:
"
Nitko neka se ne vara. Ako tko misli da je mudar među vama na ovome svijetu,
neka bude lud da bude mudar.
Jer mudrost ovoga svijeta ludost je pred Bogom. Ta pisano je: On hvata mudre u njihovu lukavstvu."Više se govori o darovima i plodovima DS ( to ipak nije Bog -Duh sveti!),a skoro ništa o Duhu svetome koji je danas više s nama nego čovjek i Bog Isus koji je hodao judejom
Kako filozofi pišu o Duhu svetome kao 3. BO koja je izašla iz Oca i Sina?
Filozofi se bave pitanjem postoji li Bog ili ne. Oni ne mogu definirat Boga, niti će ikad čovjek to uspit. Teolozi se bave ostalim, definicijama Boga, no on nam ostaje otajstvo...
p.s.
knjige nemam, već nešto nakupljenog materijala od foruma, neta, itd...Imam knjige samo u old school formatu, ništa pdf....