Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 03:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 205 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Poruka
PostPostano: Uto tra 03, 2012 12:55 

Observer je napisao/la:
Predlažem da u znak poštivanja Velikog tjedna ovu tematiku i polemiku ostavimo pa da nastavimo u boljemu tonu iza Uskrsa.
Hvala.

Na čemu li sad zahvaljuješ?
Na slobodnom forumskom prostoru za razvijanje neke nove teologije u kojoj vjera nema razuma, nema krivnje, a vjerojatno ni grijeha...?

Kada u ovom vremenu razmišljam o događajima Velikog tjedna, ne mogu prihvatiti stav "Bog nas je otkupio i oprostio nam grijehe, jer nas ljubi, pa se naši grijesi više ne računaju, bez obzira pokajali se mi ili ne..."
Neki zli događaji u životu uopće ne moraju biti iracionalni i nedokučivi, jer ako smo i preko takvih događaja postali bliži Bogu, obrativši se i odstupivši od grijeha, oni su učinili svoju svrhu. Tako Bog i naizgled zle događaje (nesreće, smrti bliskih ljudi) okreće na dobro, jer je Njegov cilj izmiriti čovjeka sa sobom. To je takozvani paradoks vjere.

Vrh

PostPostano: Pon svi 07, 2012 03:17 

Citat:
Ne vjerujem da nakon sto edargrim umre edargrim zivi negdje drugdje, potpuno svjestan kao i ovaj edargrim. Ali poznavajuci odredjene stvari... Kako nastaju zvijezde, kako nastaju planeti i znajuci da nesto ne ne moze postati nista vec se samo preobraziti... Imati drugu ulogu ja znam da sam ja, jednako kao i ti, ovaj planet i ovaj sustav nastao u velicanstvenoj smrti neke velike zvijezde prije kojih milijardi godina. I cak i kada bih vjerovao u Boga to znanje se ne bi moglo mjenjati. To je cinjenica.

Dakle, iz supernove se rodio ovaj svemir i galaksija. :roll:

Zanimljivo je kako deklarirani ateisti nemaju problema vjerovati u hipoteze o multiverzumu (filozofski pokušaj da se izbaci Boga iz igre) i hipotezu da je negdje tamo hrpa nekih drugih civilizacija a Biblija je u startu odbačena kao zbirka narodnih pripovjetki. :shock:

Citat:
Napisao sam da moje raspadanje pomaze biljkqma da rastu. U tome je on vidio gnojivo. Ako cu ja bit gnojivo za biljku koja ce prehranit njegovu djecu... Ja zadovoljan

Dakle, smisao života je da svojim tjelesima nakon smrti postajemo gnojivo za biljke koje će prehranjivati djecu koju će zadesiti ista sudbina da bi oni kroz dugi period vremena također poslužili kao gnojivo koje će poslužiti biljci za prehranjivanje druge djece i tako u nedogled.. :roll:

Evanđelje po Ivanu je ništa za ovo :D Živjelo evanđelje po edargrimu :D (ovom logikom Hitler je poprilično doprinuo poljoprivredi budućih naraštaja).

Vrh

PostPostano: Sri svi 09, 2012 13:08 

Citat:
Dakle, iz supernove se rodio ovaj svemir i galaksija.

Ne svemir. Kako je svemir nastao se još ne zna, a možda nikada ni nece.
Rekao sam planet i sustav, odnosno nas solarni sustav je nastao zahvaljujuci zvijezdama koje su "umrle". Kao i svaki drugi planet i svaka druga zvijezda.

Citat:
Zanimljivo je kako deklarirani ateisti nemaju problema vjerovati u hipoteze o multiverzumu (filozofski pokušaj da se izbaci Boga iz igre) i hipotezu da je negdje tamo hrpa nekih drugih civilizacija

Ne razumijem kako bi uopce na ikojoj razini multiverzum izbacio boga iz igre. Mogao je on stvoriti muliverzum :)
A hipotezu da negdje tamo postoje druge civilizacije ne prihvacaju samo deklarirani ateisti. Sto mozes vidjeti i na ovome forumu

Citat:
Biblija je u startu odbačena kao zbirka narodnih pripovjetki.

Da! Ali ne odmah u startu. Do ateizma velika vecina dolazi postupno. I u tom postupnom procesu odbacuju Bibliju kao istinu nad istinama i smatraju je knjigom jednog naroda koja baš i nema previše istinitih događaja upisanih u sebi.

Citat:
Dakle, smisao života je da svojim tjelesima nakon smrti postajemo gnojivo za biljke koje će prehranjivati djecu koju će zadesiti ista sudbina da bi oni kroz dugi period vremena također poslužili kao gnojivo koje će poslužiti biljci za prehranjivanje druge djece i tako u nedogled..

edargrim je napisao/la:
Misljenja sam da nema nekog unirvezalnog smisla, ne samo ljudskog nego zivota opcenito. Smisao nasih pojedinih zivota je onakav kakvoga si mi sami nadjemo/dadnemo.

A to da ce moje raspadajuce tijelo postati gnojivo je nepobitna cinjenica. I nisam rekao da je to smisao.
A za sebe smatram da mi je smisao:
edargrim je napisao/la:
Smisao moga zivota su moja obitelj i moji prijatelji. Citanje knjiga. Smijeh, smijeh drugih. Smisao mog zivota su psi... Sta god ja ocu moze biti smisao moga prolaznoga zivota.

Vrh

PostPostano: Čet svi 10, 2012 16:23 

Apsolutno stoji ovo što citadel govori. Od ateista sam čuo milijardu interpretacija (mnogo totalno duhovitih tipa "mozgovi u boci") samo da ne bi morali prihvatiti onu kršćansku zbog navodnog skepticizma koji očito na drugim područjuma žešće zakazuje.

Multiverzum ne isključuje Boga, ali je jedan od pokušaja da se ublaži evidentna nužnost postojanja Tvorca. Kao što kažeš - zbog singularnosti u kojoj ne vrijedi nikakva matematika (ne zna raditi sa beskonačnim veličinama) ne znamo kako je počeo svemir i nećemo znati.
Evidentno je mnogo drugih stvari tipa da su gravitacija, planckova konstanta, minimalna odstupanja u poništavanju kvarkova itd. savršeno pogodovali razvitku života da su šanse da se to dogodilo slučajno zaista 1:10na milijuntu. Kao skeptik ne smješ prihvatiti nešto tako malo vjerovatno pa izmisliš multiverzum, koji doduše ne isključuje Boga, ali kaže da smo se u tim beskonačnim kombinacijama dogodili i mi. Meni kao skeptiku ta šema nije uvjerljiva i ne znam zašto je onda ateistima koji se skepticizmom hvale...
Kao "skepticima" nam je nevjerovatno i da postoji život van Zemlje. Neki tip je smislio model po kojem se vjerovatnost mogučnosti postojanja E.T. života mjeri i dakako šanse su sitne koliko i one da smo se slučajno "dogodili." Ima vjernika koji to vjeruju, ali to je stvar čiste vjere i zapravo nebitno pitanje... Jednostavno je i činjenica da mi postojimo prenevjerovatna da bi se usudio vjerovati da postoji i alien.

Večina ateista nađe koju "prourječnost" u Bibliji, odnosno mjesto koje ne razumiju ili ne znaju tumačiti. Pritom se uopče ne zanimaju za znanstveno-kritički pristup, biblijsku povijest, istraživanje književnih vrsta, demitologizaciju i što ja znam koje sve filtere ta knjiga nije prošla. Opet interesantna činjenica jer kako je Hrvat-Katolik, tako je ateist-štovateljkultaznanosti.

Svašta ti može biti smisao ali moraš uzeti u obzir da smisao možda već postoji i da ga ne trebaš izmišljeti već ga trebaš pronaći pa prihvatiti. Al to je druga priča, inače puno bitnija, no nažalost nemam vremena pisati.

Vrh

PostPostano: Sub svi 12, 2012 09:25 

Citat:
Apsolutno stoji ovo što citadel govori. Od ateista sam čuo milijardu interpretacija (mnogo totalno duhovitih tipa "mozgovi u boci") samo da ne bi morali prihvatiti onu kršćansku zbog navodnog skepticizma koji očito na drugim područjuma žešće zakazuje.

A nije li tako kod svakoga. Svatko vjeruje u nesto i ta svoja vjerovanja interpretiramo na milijarde nacina. Ja poznajem decka koji se predstavlja agnostikom, ne vjeruje u evoluciju covjeka (iako evolucija ostalih vrsta na Zemlji nije upitna) jer se je po njgovom misljenju prebrzo razvio. Vjeruje da je covjeka ili dizajnirala ili unaprijedila neka vrsta izvanzemaljaca. Neke transkripte "Razgovori sa Ra" smatra svojom "Biblijom".

Svi u nesto vjeruju i kod tih vjerovanja gase skepticizam

Citat:
Evidentno je mnogo drugih stvari tipa da su gravitacija, planckova konstanta, minimalna odstupanja u poništavanju kvarkova itd. savršeno pogodovali razvitku života da su šanse da se to dogodilo slučajno zaista 1:10na milijuntu

Ovaj broj je nemoguce dobiti jer ne znamo po kojim parametrima se treba racunati. Mozda je omjer zapravo i 1:2...

Citat:
Kao skeptik ne smješ prihvatiti nešto tako malo vjerovatno pa izmisliš multiverzum, koji doduše ne isključuje Boga, ali kaže da smo se u tim beskonačnim kombinacijama dogodili i mi. Meni kao skeptiku ta šema nije uvjerljiva i ne znam zašto je onda ateistima koji se skepticizmom hvale...

Iako isprva filozofska postavka hipoteza više svemira je uvedena u fiziku razvijanjem teorije struna. I jednadžbe za sada govore da je to moguce... A nije ta šema ni svim ateistima uvjerljiva.
Sa ateisticko-skeptickog stajališta isto tako netko tebe može pitati kako ti je uvjerljiva šema Boga. Na kraju se sve svodi na osobna uvjerenja cesto i bez previse skepticizma.

Citat:
Kao "skepticima" nam je nevjerovatno i da postoji život van Zemlje. Neki tip je smislio model po kojem se vjerovatnost mogučnosti postojanja E.T. života mjeri i dakako šanse su sitne koliko i one da smo se slučajno "dogodili." Ima vjernika koji to vjeruju, ali to je stvar čiste vjere i zapravo nebitno pitanje...

Zasto bi bilo nevjerovatno. Ja kad pricam o zivotu izvan zemlje ja se ne fokusiram samo na "male zelene" Mozda negdje oko zvijezde G12543 kruzi planet G12543e na kojemu zive mala gmizajuca bica slicna zemaljskim zoharima. Ja sretan i zadovoljan. Pogotovo danas kad znamo kako nastaju građevni elementi današnjih zvijezda i planeta i ukoliko je abiogeneza tocan nacin pojave zivota svemir može vrvjeti zivotom.

Mozda mislis na Drakeovu jednadžbu? Ako je onda sanse nisu male nego su sanse poprilicno velike. I u toj jednadžbi nije jerunata mogucnost postojanja E.T.a nego mogucnost postojanja razvijenih civilizacija s kojima možemo ostvariti kontakt. Ali jednako kao i ono gore 1:10na milijuntu je racunato s velikim brojem nepoznanica i kao takva jednadžba nije upoterbljiva (ez smanjene mogucnosti financiranja + neupotrebljivost ove jednadžbe dovele su do gasenja SETI programa)
Slika

Citat:
Svašta ti može biti smisao ali moraš uzeti u obzir da smisao možda već postoji i da ga ne trebaš izmišljeti već ga trebaš pronaći pa prihvatiti.

Kao i ti da on ne postoji. Ja sam vec uzeo u obzir mogucnost Bozjega smisla zivota. Nisam ga pronasao. Mozes reci da nisam dovolljno trazio no ne cini mi se stvaran. Ali obitelj, prijatelji, psi su vrlo stvarni i u njima sam pronasao smisao.

Vrh

PostPostano: Sub svi 12, 2012 10:43 

Citat:
A nije li tako kod svakoga. Svatko vjeruje u nesto i ta svoja vjerovanja interpretiramo na milijarde nacina. Ja poznajem decka koji se predstavlja agnostikom, ne vjeruje u evoluciju covjeka (iako evolucija ostalih vrsta na Zemlji nije upitna) jer se je po njgovom misljenju prebrzo razvio. Vjeruje da je covjeka ili dizajnirala ili unaprijedila neka vrsta izvanzemaljaca. Neke transkripte "Razgovori sa Ra" smatra svojom "Biblijom".

Svi u nesto vjeruju i kod tih vjerovanja gase skepticizam

Ne, nije tako kod svakoga. Činjenica je da nije svako mišljenje jednako vrijedno, utemeljeno, razumno nit se svako treba uzimati previše u obzir. Kao katolik ne vjerujem u ono što govori kuran, ali mislim da je neusporedivo uvjerljviji (doduše, jer je kopirao Bibliju) od učenja scijentologa. Neke argumente je vrlo lako ocijeniti i primjetiti proturječnosti kao kod agnostika koji vjeruje u vanzemaljce ili ateista u mozgove u posudama.
Ne možemo imati apsolutno znanje i svi smo primorani nečemu ili nekome dati povjerenje, ali očito nekima do toga nije stalo pa se natjeću tko će provaliti veću glupost i ispasti faca dok se opija u klubu studenata filozofskog fakulteta.

Citat:
Ovaj broj je nemoguce dobiti jer ne znamo po kojim parametrima se treba racunati. Mozda je omjer zapravo i 1:2...

Ne kužim stvarno kako to misliš. Ako uzmem šaku pijeska i bacim ga na pod, koje su šanse da će pasti tako da piše pedeseti psalam? Ne znam točno je li 1:1000000 ili 1:10000, ali sigurno je bliže takvim omjerima no jednoj polovini.

Citat:
Sa ateisticko-skeptickog stajališta isto tako netko tebe može pitati kako ti je uvjerljiva šema Boga. Na kraju se sve svodi na osobna uvjerenja cesto i bez previse skepticizma.

Neka me slobodno pita. Zadržat ću se samo kratko u ovim okvirima pa uzeti u obzir te tri teorije po kojoj bi nastali a) ateistički slučajno: tu sam i dalje uvjeren da su šanse nikakve tako da mi nije uvjerljivo.
b) paralelni svemiri - discovery i slične stvari me nisu uspjele uvjeriti u to. Znanje o svemu tome još uvijek stjećem i nije mnogo iznad Hawkingove "Kratke povijesti vremena", ali ideja o jednom svemiru i prostor-vremenu mi je mnogo uvjerljivija.
c) "šema Boga" - iako Boga paralelni svemiri ne isključuju najuvjerljivija ideja mi je ideja jednog svemira sa početkom koji je plod Božjeg zahvata. Uvjeren sam da je ovaj svemir imao početak, nekad sažet u točki singulariteta u kojoj nisu vrijedile nikakve zakonitosti koje vrijede danas. Smatram kako je ovaj svemir u Bogu morao imati prvog pokretača i zahvaljujuči njemu postoji nešto, a ne ništa.
Kada bismo ove tri opcije stavljali u omjere najradje bih se kladio na Boga.
Priznajem da inače i kod večine ljudi, pa i mene nema previše skepticizma, ali katolicima ga i najmanje treba kad već vjeruju u ono što je istinito što se i vidi kad se krene u rasprave i dokazivanja.
Napominjem kako je ovo moj kratki odgovor u svjetlu ovoga o čemu raspravljamo, a razlozi moje vjere su puno dublji i osobniji i manje proračunati.

Citat:
Zasto bi bilo nevjerovatno. Ja kad pricam o zivotu izvan zemlje ja se ne fokusiram samo na "male zelene" Mozda negdje oko zvijezde G12543 kruzi planet G12543e na kojemu zive mala gmizajuca bica slicna zemaljskim zoharima. Ja sretan i zadovoljan. Pogotovo danas kad znamo kako nastaju građevni elementi današnjih zvijezda i planeta i ukoliko je abiogeneza tocan nacin pojave zivota svemir može vrvjeti zivotom.

Ne znam što bih ti odgovorio i iskreno, ovo mi je najmanje zanimljiva tema, ali i dalje smatram da za ideju o bilo kakvom e.t. životu trebaš biti veliki vjernik i mnogo se nadati.

Citat:
Kao i ti da on ne postoji. Ja sam vec uzeo u obzir mogucnost Bozjega smisla zivota. Nisam ga pronasao. Mozes reci da nisam dovolljno trazio no ne cini mi se stvaran. Ali obitelj, prijatelji, psi su vrlo stvarni i u njima sam pronasao smisao.

Što ti misliš da je "Božji smisao života"?
Napravio bih razliku između pronalaska smisla i davanja smisla. Ako smisao nalaziš to znači da on je bio tu neovisno o tebi, a ako ga daješ znači da ga ti kao subjekt projiciraš u nekoga, nešto.
Mislim da svako stavljanje smisla isključivo u neki drugi "ti" ili ono na kraju rezultira stanovitim razočaranjem i onom istinom da sama stvar ili osoba ne može ispuniti one najdublje čežnje mene samoga.
Svaki oblik samoaktualizacije tipa uzgajanje pasa je jedan surogat za smisao, nešto što ti ima odvući pažnju. Neću reći da si na lošem tragu ako smisao nalaziš u bližnjima, vjerujem da ćeš moći i na kraju života poput Sinatre biti ponosan i reći "I did it my way", ali opet stoji pitanje je li to to?

Vrh

PostPostano: Sub svi 12, 2012 19:24 

Citat:
Ne, nije tako kod svakoga. Činjenica je da nije svako mišljenje jednako vrijedno, utemeljeno, razumno nit se svako treba uzimati previše u obzir.

Tu si u pravu, ali kad netko vec ima formirano mišljenje, vjerovanje onda se tu gasi skepticizam prema tomu a i dalje može biti skeptican prema nekim drugim stvarima.
Npr. X vjeruje da postoje vilenjaci i vile i oko toga nije skeptican. Ali je skeptican po pitanju postojanja izvan zemaljskog zivota.

Citat:
Ne možemo imati apsolutno znanje i svi smo primorani nečemu ili nekome dati povjerenje, ali očito nekima do toga nije stalo pa se natjeću tko će provaliti veću glupost i ispasti faca dok se opija u klubu studenata filozofskog fakulteta.

Uh... Na koliko sam takvih naišao. Sungazing - niti jedu, niti piju nego ih hrani buljenje u sunce. Vukodlaci i vampiri. Filozofija Matrixa, Entiteti iz drugih dimenzija...

Citat:
Ne kužim stvarno kako to misliš. Ako uzmem šaku pijeska i bacim ga na pod, koje su šanse da će pasti tako da piše pedeseti psalam? Ne znam točno je li 1:1000000 ili 1:10000, ali sigurno je bliže takvim omjerima no jednoj polovini.

Ali ne radi se o pijesku, nego o životu, za kojega ne znamo kako nastaje a svemir prakticki nismo još ni poceli istrazivati.

Citat:
Priznajem da inače i kod večine ljudi, pa i mene nema previše skepticizma, ali katolicima ga i najmanje treba kad već vjeruju u ono što je istinito što se i vidi kad se krene u rasprave i dokazivanja

Znaci to nije vjerovanje nego znanje.

Citat:
Ne znam što bih ti odgovorio i iskreno, ovo mi je najmanje zanimljiva tema, ali i dalje smatram da za ideju o bilo kakvom e.t. životu trebaš biti veliki vjernik i mnogo se nadati.

Upravo to i jesam, vjernik. Ne znam ima li ali vjerujem da ima. Previse je toga tamo gore. Previse da bi bili samo mi (ateisticko stajališete iskljucije Boga i njegovu namjenu i svrhu Zemlje i nas)

Citat:
Što ti misliš da je "Božji smisao života"?

Ne mislim nista nego sam pokusao kratko reci: Smisao kojega navodi Krscanstvo ili bilo koja druga religija

Citat:
Napravio bih razliku između pronalaska smisla i davanja smisla. Ako smisao nalaziš to znači da on je bio tu neovisno o tebi, a ako ga daješ znači da ga ti kao subjekt projiciraš u nekoga, nešto.

Sto bi znacilo da je tebi Bog dao smisao i ti pokušavaš živjeti po svojim uvjerenjima i vjerovanjima. To sam i mislio s onim Božji smisao života.

Citat:
Svaki oblik samoaktualizacije tipa uzgajanje pasa je jedan surogat za smisao, nešto što ti ima odvući pažnju.

Ja ne mislim da mi to odvlaci paznju. Zapravo mnoge druge stvari mi pokusavaju (neke i uspijevaju) skrenuti paznju s mojih najboljih prijatelja. Cisto da se pohvalim uskoro dolazi novi clan, Ursus Arctos - Medo, newfoundland trenutno star 11 dana :D

Citat:
Neću reći da si na lošem tragu ako smisao nalaziš u bližnjima, vjerujem da ćeš moći i na kraju života poput Sinatre biti ponosan i reći "I did it my way", ali opet stoji pitanje je li to to?

A komu cu dati sebe nego bliznjima, kad vec u Boga ne vjerujem.
Hvala, nadam se i sam da cu moci tako zavrsiti ovaj zivot.
A kada ga zavrsim onda cu moci i odgovoriti na pitanje jeli to to? Ili možda ne, jer vjerujem da kad umrem, mene nema.

Vrh

PostPostano: Ned kol 04, 2013 22:04 

zašto bi ateizam bio problem. Ako netko ima pravo vjerovati u nešto, što god to bilo, isto tako netko ima pravo ne vjerovati u to.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 26, 2013 17:57 

I nije nikakav problem sve dok poštuje drugu stranu i igra fer.

Vrh

PostPostano: Sub srp 18, 2015 18:05 

zašto bi ateizam bio problem. Ako netko ima pravo vjerovati u nešto, što god to bilo, isto tako netko ima pravo ne vjerovati u to.

Iz puno razloga je ateizam problem.
Društveni, i osobni problem.
Život ateista nemože imat smisao :arrow: :))

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 205 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata