Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 07:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 135 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri srp 22, 2015 18:32 

Ima index odličnih tekstova a najveći umovi hrvatske apologetike pišu na njemu, profesor Luka naprimjer

Nadam se da se zezaš :)) I ovo me sve pdosjetilo na profesora Luku Baricica :lol:

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 08:38 

ne može se ateist spasit nikako ako ostane u stanju ateizma u trenutku smrti. jedino ako povjeruje u Boga i pokaje se za svoj ateizam.
fore tipa "ima dobrih ateista koji su dobri ljudi" su smiješne. nitko od nas nije dobar, svi smo više manje sebična, umišljenja đubrad koja gleda svoj interes, ali iz nekog čuda, iz neke Božje providnosti, Bog nam je dao tu milost da nas roditelji, bake, didovi odgoje u vjeri, daje milost i nekim ateistima da spoznaju svoju zabludu pa i njih spašava, ali ateizam je u suštini idolatrija, klanjanje svojem ja, znanosti itd itd. a Bog mrzi idolatriju, poznato je još iz starog zavjeta.
prema tome, ateisti dršćite i plačite, Božja desnica pada na vas da vas zdrobi...

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 08:50 

Upita ga neki uglednik: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" Reče mu Isus: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar, doli Bog jedini. Zapovijedi znaš: »Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Poštuj oca svoga i majku!"«
A onaj će: "Sve sam to čuvao od mladosti." Čuvši to, Isus mu reče: "Još ti jedno preostaje: sve što imaš prodaj i razdaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom." Kad je on to čuo, ražalosti se jer bijaše silno bogat.
Vidjevši ga, reče Isus: "Kako li je teško imućnicima u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje."
Koji su to čuli, rekoše: "Pa tko se onda može spasiti?" A on će: "Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu."
(Lk 18:18-26)
(podebljao Lucijan Antun)

"Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!" (Mt 7:13-14)

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 09:34 

Upita ga neki uglednik: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" Reče mu Isus: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar, doli Bog jedini. Zapovijedi znaš: »Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Poštuj oca svoga i majku!"«
A onaj će: "Sve sam to čuvao od mladosti." Čuvši to, Isus mu reče: "Još ti jedno preostaje: sve što imaš prodaj i razdaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom." Kad je on to čuo, ražalosti se jer bijaše silno bogat.
Vidjevši ga, reče Isus: "Kako li je teško imućnicima u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje."
Koji su to čuli, rekoše: "Pa tko se onda može spasiti?" A on će: "Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu."
(Lk 18:18-26)
(podebljao Lucijan Antun)

"Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!" (Mt 7:13-14)

Bio sam u Jeruzalemu,navodno su jedna od nekoliko vrata za ulazak u grad zvali"Iglena ušica" jer su bila najmanja I teško ili nikako deva nije mogla proći kroz njih pa je to Isus uzeo kao usporedbu!
No drugom mladiću treče da je uvjet "Ljubi Boga,ljubi bližnjeg"
Kako onda ateist koji ne ljubi Boga može u raj?

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 11:13 

Bio sam u Jeruzalemu,navodno su jedna od nekoliko vrata za ulazak u grad zvali"Iglena ušica" jer su bila najmanja I teško ili nikako deva nije mogla proći kroz njih pa je to Isus uzeo kao usporedbu!
No drugom mladiću treče da je uvjet "Ljubi Boga,ljubi bližnjeg"
Kako onda ateist koji ne ljubi Boga može u raj?

Zato što ga Bog može poslat u raj, Bog je svemoguć - katolička dogma. Bog može napravit što hoce, te nikad u svojoj teoriji ne možeš "ograničavat" Boga.
Također, jesi li čuo za; "Pakao postoji, ali zjapi prazan. Često ne računamo na Božiju milost koja je nezamisliva čovjeku".
Ovde je rečen jedna istina - a to je da je Božija milost nezamisliva čovjeku. S obzirmo da je nezamislivia, ni ne možemo raspravljat o njoj. Bog može oprostit svima, tko mu to brani?

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 12:41 

[quote="[url=http://www.katolicki.info/forum/viewtopic.php?p=35673#p35673]

Zato što ga Bog može poslat u raj, Bog je svemoguć - katolička dogma. Bog može napravit što hoce, te nikad u svojoj teoriji ne možeš "ograničavat" Boga.
Također, jesi li čuo za; "Pakao postoji, ali zjapi prazan. Često ne računamo na Božiju milost koja je nezamisliva čovjeku".
Ovde je rečen jedna istina - a to je da je Božija milost nezamisliva čovjeku. S obzirmo da je nezamislivia, ni ne možemo raspravljat o njoj. Bog može oprostit svima, tko mu to brani?[/quote]

Ne, ne može Bog ići protiv svoje riječi, protiv pravednosti. To bi bila kontradikcija i paradoks. Kao što Bog ne može stvoriti okrugli kvadrat jer je to paradoks tako ni Bog ne može poslati grešnika u Raj. raskajnog može jer ga je kajanje očistilo ali neraskajnog ne može. nemoj pričat hereze slatkorječivi Duxe. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 12:56 

Ovde je rečen jedna istina - a to je da je Božija milost nezamisliva čovjeku. S obzirmo da je nezamislivia, ni ne možemo raspravljat o njoj. Bog može oprostit svima, tko mu to brani?

Bog se ne može protiviti svojoj naravi niti može poreći ono što je rekao. Svemoguć je, ali ograničen samim sobom.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 14:02 

Bog se ne može protiviti svojoj naravi niti može poreći ono što je rekao. Svemoguć je, ali ograničen samim sobom.

Čovo vjerovatno ne pozna Bibliju,da ju je pomno pročitao , zapazio bi I ovo:

Uđite na uska vrata, jer široka vrata i prostran put vode u propast, i mnogo ih je koji idu njim. Kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u život, i malo ih je koji ga nalaze!“ (Matej 7,13.14)

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 14:14 

KRIŽAR2 je napisao/la:
Ne, ne može Bog ići protiv svoje riječi, protiv pravednosti.To bi bila kontradikcija i paradoks. Kao što Bog ne može stvoriti okrugli kvadrat jer je to paradoks tako ni Bog ne može poslati grešnika u Raj. raskajnog može jer ga je kajanje očistilo ali neraskajnog ne može. nemoj pričat hereze slatkorječivi Duxe. :mrgreen:

Lol. :lol: Opet griješiš. :mrgreen: Bog može poslat koga želi u raj, to mu nitko ne brani. Bog nije ograničen samim sebom :lol:

Bog je poslao grešnika na križu drito u raj :oo bez kajanja :DD Čovjek kaže; "sjeti me se" :DD :mrgreen:

Jedini problem s tom teorijom jest; ako će Bog svima oprostiti, onda ne može biti pravedan. Jer ne možeš svima oprostit i biti pravedan. Gdje tu pravda ako svima opraštaš? :)) Jesi sad naučio? :mrgreen:
Jeli kužiš? :roll:

Kako god, Bog nije vezan sakramentima i može poslat svakoga u raj. No ne može sve, te pakao ne može biti prazan. Ovo nije moja teorija, te ne tumačin bibliju kao patriot_1, na svoju ruku. Kako god, Crkveni Naučitelji se slažu s ovim;

"Bog nije vezan sakramentima i može poslat svakoga u raj" - s uvjetom da ne može sve poslat u raj, jer ne bi bio pravedan.

Koliko točno ljudi ide u pakao, te reći hoće li netko ići u pakao ili ne je suluda igrica. No, ateisti mogu u raj. KRIŽAR2 , hajde, izazivam te :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 14:33 

Znači, ja kažem; ateisti mogu u raj.

I zatim dođu 2 doktora teologije i tvrde mi sljedeće ispade;

KRIŽAR2 je napisao/la:
nemoj pričat hereze slatkorječivi Duxe. :mrgreen:

patriot_1 je napisao/la:

Uđite na uska vrata, jer široka vrata i prostran put vode u propast, i mnogo ih je koji idu njim. Kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u život, i malo ih je koji ga nalaze!“ (Matej 7,13.14)

Nije meni problem što vi mislite da sam ja u krivu, nego što vi mislite da ste vi u pravu. I toliko ste uvjereni u sebe, da to nadilazi sve granice oholosti. Evo što kaže ovaj "doktor";

KRIŽAR2 je napisao/la:
ne može se ateist spasit nikako ako ostane u stanju ateizma u trenutku smrti.

Povjerovao bih ti ja, ali II Vatikanski sabor mi govori drugačije;

Vječno spasenje mogu, naime, postići i oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo evanđelje i njegovu Crkvu, a ipak iskrena srca tragaju za Bogom te pod utjecajem milosti nastoje djelom ispuniti njegovu volju koju su spoznali po glasu savjesti.”Božanska providnost ne uskraćuje pomoć potrebnu za spasenje ni onima koji bez svoje krivnje još nisu došli do izričitoga priznanja Boga te nastoje, ne bez božanske milosti, ispravno živjeti. II. VATIKANSKI SABOR "Lumen gentium"

Zatim drugi doktor mi govori;
patriot_1 je napisao/la:

E sad, pročitaj je opet, jer ti nisi zapazio ovo, što sv Pavao govori :mrgreen: :

Rim 2,14-16 Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon: pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim. O tom svjedoči i njihova savjest, a i prosuđivanja kojima se među sobom optužuju ili brane. To će se očitovati na Dan u koji će, po mojem evanđelju, Bog po Isusu Kristu suditi ono što je skriveno u ljudima.

Jao, pa jeli vas sram što se sad pisali onakve riječi? :lol: Mene bi bilo sram :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 14:49 

Duxe taj paragraf iz lumen gentiuma skroz krivo tumačiš, štoviše rekao bih - glupo.
Bog nije vezan svojim sakrametima ali ni neide direktno protiv njih. Samoga bi sebe pobijao.
Nadalje, katolička tradicija uči da je razbojnik na križu bio RASKAJAN, Isus je pročitao kajanje u njegovom srcu i spasio ga.
drugo su oni koji žive u nekim prašumama, nikad nisu čuli za Isusa ali žive po nekom unutranjem osjećaju za pravednost i moral.
to sigurno nisu naši europski ateisti. :mrgreen: marva i stoka sitnog zuba. :mrgreen:
tako da su tvoja tumačenja skroz pogrešna. sori, izgubio si ovu debatu. ajmo 50 sklekova za kaznu. 8)

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 15:08 

Duxe taj paragraf iz lumen gentiuma skroz krivo tumačiš, štoviše rekao bih - glupo.
Bog nije vezan svojim sakrametima ali ni neide direktno protiv njih. Samoga bi sebe pobijao.
Nadalje, katolička tradicija uči da je razbojnik na križu bio RASKAJAN, Isus je pročitao kajanje u njegovom srcu i spasio ga.
drugo su oni koji žive u nekim prašumama, nikad nisu čuli za Isusa ali žive po nekom unutranjem osjećaju za pravednost i moral.
to sigurno nisu naši europski ateisti. :mrgreen: marva i stoka sitnog zuba. :mrgreen:
tako da su tvoja tumačenja skroz pogrešna. sori, izgubio si ovu debatu. ajmo 50 sklekova za kaznu. 8)

:mrgreen: Mogu ti knjigu napisat o ovome.

Ugl, vjera je dar božiji, kojeg dobivaš nezasluženo, i ateist je nije dobio. To ne znači da je on nešto manji od tebe. On nije dobio dar vjere, kao ti i ja, mi ne znamo zašto. Mi taj dar nismo i nemožemo zaslužit. Druga stvar i sv pavao i II Vatikasnki sabor kažu, ajmo još jednom;

Vječno spasenje mogu, naime, postići i oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo evanđelje i njegovu Crkvu, a ipak iskrena srca tragaju za Bogom te pod utjecajem milosti nastoje djelom ispuniti njegovu volju koju su spoznali po glasu savjesti.Božanska providnost ne uskraćuje pomoć potrebnu za spasenje ni onima koji bez svoje krivnje još nisu došli do izričitoga priznanja Boga te nastoje, ne bez božanske milosti, ispravno živjeti. II. VATIKANSKI SABOR "Lumen gentium"

Rim 2,14-16 Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon: pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim. O tom svjedoči i njihova savjest, a i prosuđivanja kojima se među sobom optužuju ili brane. To će se očitovati na Dan u koji će, po mojem evanđelju, Bog po Isusu Kristu suditi ono što je skriveno u ljudima.

Nadam se da ti je sad jasnije. Vjera je milost. Vjera je dar Božiji, kojeg dobivamo od Boga, sasvim nezasluženo i ti i ja. Zašto je ateisti ne dobiju? Nemam pojma. Kako oni u Africi, tako i oni u Evropi. Može svaki dan prlazit kraj Crkve a da ne spozna Isus Krista. Ali nije to neki novi nauk da se ateisti mogu spasiti, i neznam što ti je tu čudno.

p.s. Ne znam što se ima tumačit, i tko ovdje ide tumačit :mrgreen: Jasno i glasno piše, na 2 mjesta, kako se nevjernici mogu spasit. Daj mi dokaz da nije tako. No, tvoje mišljenje nije dokaz, vec samo tvoja privatna mudrolija :mrgreen: Tvoj privatna mudrolija protiv sv Pavla i II. Vatikanskog sabora :mrgreen:

pps Zašto administrator podržava trollove poput ovog križara i patriota?

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 16:37 

Ajme koje gluposti ti pišeš, to je bolno za čitat. Gledaj, Bog ne daje spasenjsku milost nevjerniku jer da je ovaj ima bio bi vjernik. Osnove logike 1 na 1. A ne daje mu milost jer ovaj nema dobre volje da je prihvati. Znači moderni ateist 21. stoljeća uzme Bibliju. i počne se smijat kad je uzme čitat jer mu nije moderna i čini mu se ko bajka. Ili drugim riječima nema dobru volju da primi milost vjere. I to ti je to moj teološki geniju. Vjeronauk za prvi razred osnovne.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 16:39 

Ajme koje gluposti ti pišeš, to je bolno za čitat. Gledaj, Bog ne daje spasenjsku milost nevjerniku jer da je ovaj ima bio bi vjernik. Osnove logike 1 na 1. A ne daje mu milost jer ovaj nema dobre volje da je prihvati. Znači moderni ateist 21. stoljeća uzme Bibliju. i počne se smijat kad je uzme čitat jer mu nije moderna i čini mu se ko bajka. Ili drugim riječima nema dobru volju da primi milost vjere. I to ti je to moj teološki geniju. Vjeronauk za prvi razred osnovne.

Zato sam ti napisao jer vidim brate da to ne shvaćaš- Nemaš ti vjeru koju si dobio svojom voljom, već po milosti Božijoj dobivaš vjeru kao dar. Ti smatraš kako vjernici samo ako povjeruju da su se spasili, što je strano Katoličkom nauku. Jel mi vjeruješ na ovome ili želiš citate od Crkvenih naučitelja?

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 17:44 

Gledaj probat ću ti objasnit ko malom djetetu jer bi i malo dijete već dosad shvatilo.

Da ja sam vjernik jer mi je Bog dao tu milost. Nekom nevjerniku nije pa zato taj nije vjernik nego je nevjernik.
Zašto je Bog meni dao a njemu nije nemam pojma, pitaj Boga, u to ne ulazim nego zahvaljujem Bogu i molim da i nevjernik dobije milost jer dok je ne dobije ostat će nevjernik i neće biti spašen.

ovo se uči u prvom razredu osnovne škole, nema tu neke velike filozofije.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 135 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata