Ja sam rekao:
"Što god papa kaže. Da kaže da je sunce zeleno, sunce je zeleno, i nema rasprave."
a "pametna" glavica kaže:
adrijana je napisao/la:
Ajde, prijatelju, vrati se na studij teolo]gije...
Papa je nezabludiv samo u određenim uvjetima kad proglašava neke dogmu ex cathedra,
u svim ostalim slučajevima i on može pogriješiti,
i baš kao i sam papa Franjo smije ponekad priznati da ne zna ispravan odgovor...
A vas dvoje tvrdite, ne samo da ne treba bit poslušan papi(u određenim slučajevima), nego da ce te vas dvoje znati kad je papa u krivu. Ovo je zaista smiješno. Zamisli koliko čovjek treba bit ohol da kaže da ce on uvidit kad papa griješi!! Druga stvar je, što
neki ljudi kažu drugačije. No, pretpostavljam da vas to ne dira. Za ostatak ekipe, evo što kaže Katolički Nauk i njegovi Učitelji;
copy paste:
Obey your superior as a father, with all due reverence, lest in his person God be offended, and especially that priest who is responsible for all of you. Sv. Augustin "The Rule of Saint Augustine"
Znači ne samo papu, nego i svećenika. Jao, mora da vam se svijet srušio. Da umovi i duhovi poput vas dvoje moraju slušat nekog svećenika? Strašno
Da uvijek ostanemo pri istini, treba da za ono što nam se čini bijelim uvijek smatramo i vjerujemo da je crno ako tako izrekne Crkveno Poglavarstvo, u tvrdoj vjeri da je između Krista, našega Gospodina, Zaručnika, i sv. Crkve, Zaručnice njegove, isti Duh, koji nama ravna i upravlja na spasenje naših duša. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"
Ovo nije rekao korisnik iza imena "insajder" na nekom forumu. Ovo je izrekao, i napisao SV Ignacije Lojolski. A Insajder se pobunio, zamislite, on tvrdi kako su (za sada) Augustin i Ignacije Lojolski u krivu. I ne samo to, on ce znat i kad je papa pogriješio
Odloživši posve svoj vlastiti sud, valja da držimo svoj duh spremnim i pripravnim da u svemu slušamo pravu Zaručnicu Krista, našega Gospodina, a to je sveta naša Mati Crkva hijerarhijska.Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"
Upitate li me koje je najbolje i najučinkovitije sredstvo po kojemu naša poslušnost stječe zaslugu pred Bogom, odgovaram ovako: "Budite potpuno uvjereni da slušajući svoga poglavara slušate Boga i da prezirući zapovijedi svoga poglavara prezirete samoga božanskog Otkupitelja." Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"
Teške riječi sv Alfonza
Nikada se Božja volja ne izvršava na savršeniji način, negoli kada slušamo svoje poglavare. Sv. Vinko Paulski (cit. prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")
Najveća žrtva koju neka duša može prinijeti Bogu sastoji se u poslušnosti zakonito određenim poglavarima. Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"
Kada smo poslušni svojim poglavarima, poslušni smo Bogu. Sv. Faustina "Dnevnik"
Zamislite ovo, čak i ona griješi.

Strašno
Sigurniji smo da vršimo Božju volju ako slušamo zakonite poglavare, nego kada bi nam se ukazao sam Isus Krist i izravno nam govorio. Naime, takvo nam viđenje ne bi moglo dati sigurnost da se doista ukazao Spasitelj i govorio nam jer i zloduh se može pojaviti kao anđeo svjetla da nas zavede (usp. 2 Kor 11,14). No ako vršimo zapovijed svojih poglavara, sigurni smo da kada njih slušamo, slušamo samoga Isusa Krista. "Tko vas sluša, mene sluša" (Lk 10,16). Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"
Zamislite ovaj gore citat. Zamislite, i dobro promislite o Lončaru nad ovim gore citatom. Ili sv Alfonz griješi?
Ako umjesto iskazivanja slijepe poslušnosti želimo znati zbog čega je poglavar zapovjedio ovako ili onako, time pokazujemo da je naša poslušnost vrlo nesavršena. Sv. Bernard iz Clairvauxa (cit: prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")
Ako ti poslušnost ne donosi spokoja, znaj da si ohol. Sv. Josemaria Escriva "Put"
Kolika je snaga poslušnosti! Sv. Josemaria Escriva "Put"
Obedience is a penance of the soul, and for that reason a sacrifice more acceptable than all corporal penances. Thence it happens that God loves more the least degree of obedience in thee, than all the other services thou mayest think to render Him. St. John of the Cross (cit. prema: Paul Thigpen "A Year With the Saints")
Ma dajte ljudi, pa i sv Ivan od Križa griješi. Umjesto da kaže kako bi ispravio papu, on tvrdi da je bolje biti poslušan, nego služiti na bilo koji način. Zamislite drskosti!
A little drop of simple obedience is worth a million times more than a whole vase full of the choicest contemplations. St. Mary Magdalen de' Pazzi (cit. prema: Paul Thigpen "A Year With the Saints")
All the good of creatures consists in the fulfillment of the Divine Will. And this is never better attained than by the practice of obedience, in which is found the annihilation of self-love and the true liberty of sons of God. This is the reason why souls truly good, experience such great joy and sweetness in obedience. St. Vincent de Paul (cit. prema: Paul Thigpen "A Year With the Saints")
Beware of examining and judging the orders of Superiors, and considering why such a thing was commanded, or whether another course would have been better. All this belongs not to the subject, but to the Superior. St. Jerome (cit. prema: Paul Thigpen "A Year With the Saints")
Stvarno, tek sad vidim da ste u pravu. Ako sam ja; vjernik sa godinu dana staža, ovdje vama očitao lekciju iz teologije, kako onda vi možete očitat lekciju papi, i rec mu da je u krivu?
Nadam se da trollate
p.s. ovim putem zahvaljujem fran26