[url=KRIŽAR2 je napisao/la:
dragi moj (ne!)inteligentni duxe, ja ne sporim da je vjera milost, fala Bogu da je.
vjera je MILOST. eto, ponavljam.
Vjer je prije svega
nezasluženi dar Božiji;
Vjerovati znači biti uvjeren da Bog jest i imati potpuno povjerenje u njega.Naša se vjera u prvom redu temelji na Božjoj objavi-Bibliji.Da bismo mogli vjerovati potrebna nam je milost, Božji dar.Vjera je nezasluženi dar koji nam Bog nudi. Tomislav IvančićAko bi vjera bila zaslužena, onda ne bi bila dar, već nagrada;
Spasenje po vjeri sastoji se u priznavanju primata Božjeg dara, kao što to sažeto kaže sveti Pavao: »Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar!« (Ef 2, 8 ). Papa Franjo "Lumen fidei"
Vjera je besplatan Božji dar koji traži od čovjeka poniznost i hrabrost da vjeruje i uzda se; ona nas osposobljava da vidimo svijetli put koji vodi do susreta između Boga i ljudi, koji je povijest spasenja. papa Franjo "Lumen fidei"
vjernik je ima. vjernik je u milosti.
Nije milost=vjera.

Za vjeru je potrebna milost, ali milost nije samo vjera. Milost Božija je nešto više. Istina je da nam se Bog treba smilovat i poklonit nam vjeru.
nevjernik je nema. koga? vjeru. znači, nevjernik je u nemilosti. obzirom da je vjera milost.
Ne, to nije točna rečenica. Nevjernik; ili je odbio dar vjere, ili ga nije dobio. Treće opcije nema
Jedna te ista je to ljudska duša koja u jednom slučaju prihvaća, a u drugom slučaju odbija, Istinitoga i Jednoga. Zašto jedna ljudska duša prihvaća? Zašto druga ljudska duša odbija? To je tajna koja konačni odgovor ima samo u Tajni. Tonči Matulić "Nevjera i vjera u četiri oka"[url=KRIŽAR2 je napisao/la:
čija je ovo krivnja?
da li je ovo krivnja Božja ili čovjekova?
ajde genije odgovori.

Prvo, ja to ne bih nazvao krivnjom. Zašto krivnja? Kriv za što? Kriv što ti imaš 300x veću odgovornost od onoga tko nije spozna Krista;
48 A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati. Lk 12,48

Zamisli ironije na kraju cijele priče. Smatrao si da ćeš proć dobro, a tek si sad shvatio, kako će te išibat ko budalu, jer ti je mnogo dano, pa će se i mnogo tražiti

U meni rađa toliki mix emocija kad vidim kako ljudi misle da su zaslužni što imaju vjeru, a kao, ateisti su
manji jer je nemaju. Budalo jedna

vjera je dar, ali s tim darom ti raspolažeš. Nije ti dan taj dar da stoji i trune. Već da ga narodima naviještavaš i pravdu izgoniš.
Ovo me neodoljivo podsjeća kako je jedan naš poznati svećenik rekao u propovijedi, s tolikim žarom da mi i sad odzvanja u ušima;
"On će reći; "Dođite gladan sam bio - dali ste mi jesti, žedan sam bio - dali ste mi piti"...A oni će mu reći; "Znamo Isuse da si gladan bio. Znamo da si žedan bio. Znamo da smo ti dali jesti. Znamo da smo ti dali piti". A On će im uzvratit; "Bježite, prokleti, jer niste smjeli znati!"" Zlatko SudacE moj Križaru, a doć će i ateistima, pa će im ispričat isto kao i nama. A ovi će ga u čudu gledat i pitat; "Kad smo ti dali jesti?". Znamo i ti i ja kad su mu ateisti dali jesti, iz srca, a ne iz kalkulacije

Zna i Isus pa će reć;
“ Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće.” (Mat 25:40).Zašto Bog nekome daje spoznaju, a zašto ne?
To Katolička Crkva ne zna

Piše ti gore u citatu;
Ta Mojsiju veli: "Smilovat ću se komu hoću da se smilujem; sažalit ću se nad kim hoću da se sažalim". Sad, tko osim budale može misliti da je Bog nepravedan, bilo kad izriče kaznu onima koji su je zaslužili, bilo kad pokazuje milosrđe nevrijednima? Tada izvodi sljedeći zaključak: Nije dakle do onoga koji hoće ni do onoga koji trči, nego do Boga koji se smiluje.(sv. Augustin, Enchiridion, Poglavlje 98) Moram ti priznat da se i ja sa pitam kao Augustin;
"Sad, tko osim budale može misliti da je Bog nepravedan, bilo kad izriče kaznu onima koji su je zaslužili, bilo kad pokazuje milosrđe nevrijednima?" (sv. Augustin, Enchiridion, Poglavlje 98)