Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 21:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri srp 29, 2015 12:00 

Ignisardent je napisao/la:
@DuX

Kojih 5? Ja sam uspio nabrojati samo Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. (ne računam tvoj debakl s Pijem XI).

Nadalje, ekumenizam danas je u najvećoj mjeri trgovanje s Istinom, a ne ono što su priželjkivali Benedikt XVI. i Ivan Pavao II. a to stvarno nije moj problem. Nije ni tvoj, osim što ne želiš vidjeti stvari kakve jesu. Ali jest problem onih koji vide protestante kao "kršćane na drugačiji način", a ne na krivi način. Itd.

odlično rečeno
zna lis e otprilike koliko se duša spasilo od svjetovnih sudova, a prizivajući se na inkviziciju crkvenih sudova?
to je zanimljiva informacija koja se danas nigdje ne može pročitati...ja isto neznam za nju iako jako puno čitam sve vezano za vjeru

Crkva će se morati pročistiti svih loših taloženja , pojačanog rešetanja sotone zadnja 2-3 stoljeća ...sam papa leon XIII je imao od Boga viđenje u kojem mu je Bog objavio da će sotona imati najveću snagu i moć u 20.stoljeću
valjda je sada vrijeme da se Crkva počme pomalo čistiti lišajeva i svraba koji je napadaju u zadnje vrijeme...lažni ekumenizam je jedna od tih stvari!

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 12:23 

Iznenadit ćeš se, ali papa je govorio baš specifično o našem vremenu :mrgreen:
Zar on nije poticao ekumenizam, i zar nisu bili neki koji su mu se protivili? :mrgreen: Zar on to nije govorio o njima? :mrgreen:

p.s.
Iz tvojih poruka mogu iščitati; ispravi me ako griješim, da je cilj Crkve da postoji sama po sebi, te da svi ljudi postoje zbog crkve. No to je potpuno netočno. Crkva postoji zbog ljudi, a ne obrnuto. Ona je osnovana da spasi ljude. Broj vjernika u svijetu raste, to je istina. U Evropi je sasvim druga priča. Godinu prije II Vatikasnkog sabora u odnosu na današnji dan, broj vjernika je narastao, naravno pričam o postotku, a ne o broju...

p.p.s. Također Papa Pio X nije pod "modernisti" smatrao ono što ti smatraš danas. Tako da, volio bi te upitt, što ti smatraš pod "modernisti"?

Pavao VI. je poticao ekumenizam, u onom ograničenom i jedino mogućem obliku u kojem se njemu činio potrebnim i korisnim, ali je on sam u nizu izjava osudio ono u što se primjena dokumenata 2. vatikanskog izrodila, uključujući i ekumenizam.

6.12.1968. u obraćanju Lombardskom sjemeništu u Rimu: "Crkva se nalazi u času tjeskobe, u uznemirenom vremenu samokritike (otud i tvoja metafora o Crkvi kao "svinjcu"), što bi čak bilo točnije nazvati samodestrukcijom ("auto-distruzione"). Radi se o unutrašnjem prevratu, akutnom i kompliciranom, kojeg nitko nije očekivao nakon Koncila. To je skoro kao da Crkva napada samu sebe. Mi smo se radovali procvatu, mirnom širenju koncepcija koje su sazrijevale na Koncilu. Ali mora se zamijetit žalosni aspekt. Kao da Crkva samu sebe uništava."

Papino obraćanje 13.10.1977. povodom 60. obljetnice Fatime: "Sotonina tama se uvukla i proširila po Katoličkoj crkvi sve do njenog vrha. APOSTAZIJA, GUBITAK VJERE, ŠIRE SE SVIJETOM I U NAJVIŠIM REDOVIMA UNUTAR CRKVE."

Pretpostavljam da bi ovu "apostaziju" i "gubitak vjere" trebali poistovjetiti s odbacivanjem ekumenizma. Kojeg, valjda ćeš to priznati, u Crkvi baš i nije bilo do 2. vatikanskog. U skladu s tim, možda ti misliš da je Pavao VI. ovdje mislio i na Pija XI. i njegovu eksplicitnu osudu bilo kakvog (a ne nekog specifičnog oblika ili pojave) ekumenizma. Nije li jasno da Papa, kad govori o "sotoninom dimu", o "apostaziji", govori o novim pojavama u Crkvi, o nečemu što ranije nije postojalo? Kako bi se onda ta apostazija mogla povezivati s odbacivanjem ekumenizma kako ti sugeriraš? Ne misli li Papa zapravo da se iza kulisa dogodilo nešto strašno, što se ne usuđuje imenovati? Zašto ne bi, da je mislio na odbacivanje ekumenizma, to jasno i rekao? Da je mislio na SSPX, osnovan 1970, i na ništa drugo, zar bi zaista tako zamaglio uzrok i zar je izvjesno da bi nekolicinu disidenata, a to je SSPX još i danas, opisao takvim izrazima. Zar je SSPX ikad bio nešto što se širi svijetom i do najviših redova Crkve?

Točo je to što kažeš da Crkva postoji zbog ljudi, ali to ne znači da se treba Crkva prilagođavati ljudima, kao što se događa u današnje vrijeme. Ujedno, to je odgovor na tvoje pitanje što ja smatram pod modernizmom: ideju da se Crkva treba u svom nauku prilagođavati duhu društva koje joj je u određenom trenutku suvremeno. Tvrditi da je moguće dopustiti pričest razvedenima ili osobama u homo-vezama je za Pija IX. modernizam, i to iz dva razloga: prvo, protivi se sadržaju Objave, drugo, protivi se načelu da Nauk Crkve nije nešto što se, iz propagandno-tržišnih razloga, treba PRILAGOĐAVATI POTRAŽNJI.

Nema trgovine s Istinom, uzmi ili ostavi. Bez obzira što Kasper i ostali trgovci u hramu propovijedali.

Naravno, tebi s tvojom slobodnom interpretacijom Mortalium Animos, koju si prikazao kao da je apel na ekumenizam, možda sve to nije ni važno. Nisu važne činjenice, važno da se pravimo da je sve u redu. I da se pravimo da sve ono prije 2. vatikanskog ne postoji, kao da je Isus uspostavio Crkvu na drugom vatikanskom 1965.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 13:00 

Vjerujem da je Pavao VI. pod apostazijom i gubitkom vjere mislio i na ovakve stvari:

http://tomablizanac.blogspot.com/2015/0 ... -misa.html
http://tomablizanac.blogspot.com/2015/0 ... ivija.html
http://***maknut link na stranice van jedinstva s KC

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 13:15 

Vjerujem da je Pavao VI. pod apostazijom i gubitkom vjere mislio i na ovakve stvari:

nabrzaka sam pročitao djelomično dva članka od tvojih linkova
spominje se da je u izradi nove mise uz katolika bun. sudjelovalo 6 protestantskih pastora, i da je nova misa išla u smjeru da "zadovolji " njihove poglede ,odnosno da "smanji jaz" između katolika i protestanata , ako sam dobro shvatio

moje je pitanje: ako je to istina što se tvrdi, šta je rezultat sada 50 godina nakon toga u smislu smanjivanja jaza i poboljšanja odnosa između katolika i protestanata?
po čemu se sada više ljubimo, surađujemo, u čemu smo ekumenski jači , sada kada smo napravili neke izmjene u liturgiji koje su navodno tražili protest. pastori??
šta bi bilo lošije u našim odnosima, da je ostalo po starome? 8) ...da nismo ništa mijenjali na liniji što su tražili protestanti?
odnosno ne vidim neke plodove toga mijenjanja i podilaženja pastorima?...plodova nema , niti će ih biti

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 16:06 
Administrator

Ignisardent upozoravam te da ne stavljaš linkove na stranice izvan jedinstva s KC, ovdje se umjesto takvim izmišljanjima protiv Crkve bavimo katoličkim naukom.
Grupa protestanata (i pravoslavaca) nije na nikakav način sudjelovala u izradi misala, oni su na koncil bili pozvani isključivo kao promatrači, čak je i Kongregacija za Bogoštovlje 1976 direktno izjavila: "Protestantski promatrači nisu sudjelovali u izradi tekstova novog Misala".
Pozivam po ko zna koji put, ne nasjedajte na izmišljanja kojima se služe protivnici KC kako bi opravdali svoje postupke, na to ne mislim gubiti vrijeme, i takvo misionarenje se neće tolerirati.

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 16:28 

Giovi , što se nerviraš? Pa imaj osjećanja prem Igniju. Zna sve društvu pape pia X.-og a nije pročitao njegov katekizam. Pa o čemu mi dalje pričamo? On je apskiji od pape. Ljudi, ne slušajte više papu, slušajte Ignija, on je taj koji naučava pravi Kristov nauk. :mrgreen: On, i ostalih 40 000 protestanta koje "duh nadauhnjuje" da tumači bibliju :mrgreen: Samo, što ih Duh sve navodi da tumače drugačije jedni od drugih, ali nema veze, ja sam uvjeren da je točno ovo što Igni govori u pravu, te da je Igni duhovniji od pape :mrgreen:

Također, želio bih upitati Ignija;

-zašto izbjegava činjenicu da broj Katolika raste od II Vatikasnkog sabora?

-što je to "modernizam", i koji je modernizam osuđen od pape Pia X.-og? :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2015 10:25 

Naime, dogodilo se upravo to čega se Papa bojao: sadžaj koji je poznavao upravo zbog toga nije javno otkriven!
"Zabrinut sam zbog poruke Bl. Djevice Luciji iz Fatime. Ta ustrajnost Marije o opasnostima koje prijete Crkvi su Božanska opomena protiv samoubojstva promjene vjere u njezinoj liturgiji, njezinoj teologiji i njezinoj duši.(…) Oko sebe slušam inovatore koji žele rastvoriti sveti oltar, uništiti univerzalni plamen Crkve, odbaciti njezine ukrase i učiniti da zažali zbog svoje povijesne prošlosti."
E. kardinal Pacelli izjavio je to 1931. g. Papa je postao 1939. g

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2015 12:14 

Naime, dogodilo se upravo to čega se Papa bojao: sadžaj koji je poznavao upravo zbog toga nije javno otkriven!
"Zabrinut sam zbog poruke Bl. Djevice Luciji iz Fatime. Ta ustrajnost Marije o opasnostima koje prijete Crkvi su Božanska opomena protiv samoubojstva promjene vjere u njezinoj liturgiji, njezinoj teologiji i njezinoj duši.(…) Oko sebe slušam inovatore koji žele rastvoriti sveti oltar, uništiti univerzalni plamen Crkve, odbaciti njezine ukrase i učiniti da zažali zbog svoje povijesne prošlosti."

o kojoj se poruci o kojoj pišeš radi...trećoj?
ukoliko je to istina, onda ispada da ni dan danas 3. tajna nije autentično objavljena?
ovakva poruka nije od Crkve nikada javno objavljena, amoguće da je baš takva dana

možeš malo pojasniti i dati koji link koji se referira na te opasnosti za Crkvu, njenu liturgiju itd a koju spominje papa pio XII

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2015 12:18 

Ajmo se igrati. Ja sam taj, ja sam Fran iz Međimurja. Ja sam studirao filozofiju a ne ti.
Prvo da te pitam, o kojim "inovatorima" govori tada kardinal Pacelli, te što uopće znači riječ "modernist", i tko su "modernisti"?

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2015 12:58 

Eto, studirao filozofiju a ni ime si ne zna! Kako da sad s tobom raspravljam dalje! Ti nisi Fran! Ili lažeš da si Fran iz Međimurja, ili ne znaš, oboje mi predstavlja zapreku da krenem u daljnju diskusiju! :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2015 13:05 

usut, evo tipičnih modernista https://video-vie1-1.xx.fbcdn.net/hvide ... e=55BA33DF

:lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2015 13:41 

Novca. Novca za oprost grijeha, i obvezne desetine. I to je bilo vezano s Katoličkim naukom. Idemo dalje 8)

Samo da ukažem na grešku. Iz Katekizma sv. Pia X:

1. O crkvenim zapovijedima općenito
■ 469. P. Čega se još moramo držati osim Božjih zapovijedi?
O. Osim Božjih zapovijedi moramo se držati i crkvenih zapovijedi.
■ 470. P. Jesmo li dužni slušati Crkvu?
O. Svakako, dužni smo slušati Crkvu jer nam to zapovijeda sam Isus Krist, i jer nam crkvene zapovijedi pomažu bolje vršiti Božje zapovijedi.
■ 471. P. Otkada nas počinju obvezivati crkvene zapovijedi?
O. Crkvene zapovijedi počinju nas obvezivati onda kad dođemo u doba upotrebe razuma.
■ 472. Je li grijeh prekršiti crkvenu zapovijed?
O. Tko namjerno krši crkvenu zapovijed u velikoj stvari čini smrtni grijeh.
■ 473. P. Tko nas može osloboditi obveza crkvenih zapovijedi?
O. Obveza crkvenih zapovijedi može nas osloboditi samo Sveti Otac i oni koje on za to ovlasti.
* 474. P. Koliko ima crkvenih zapovijedi i koje su to?
O. Ima pet crkvenih zapovijedi:
1. Ići na misu u sve nedjelje i zapovjedane blagdane,
2. Postiti korizmu, kvatrene dane i zapovjedane blagdane i uoči određenih blagdana, te ne mrsiti u zabranjene dane,
3. Ispovjediti se bar jednom godišnje i pričestiti se o Uskrsu, svatko u svojoj župi,
4. Plaćati desetine Crkvi prema običajima,
5. Ne pirovati u zabranjena doba, a to je od prve nedjelje došašća, pa do Bogojavljenja i od prvog dana korizme do uskrsne osmine.

P.S.Kršćani su još uvijek dužni plaćati desetinu Crkvi.

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2015 13:46 

Samo da podsjetim na osmu zapovjed. Iz Katekizma Pia X:

■ 450. P. Što nam zabranjuje osma zapovijed – “Ne reci lažna svjedočanstva”?
O. Osma zapovijed: “ne reci lažna svjedočanstva” zabranjuje nam krivo svjedočiti na sudu, a osim toga zabranjuje ogovaranje, klevete, ulagivanje, krivu prosudbu, neopravdanu sumnju i svaku vrstu laži.
■ 451. P. Što je ogovaranje (ili brbljanje)?
O. Ogovaranje je grijeh koji se sastoji u tome, da se bez pravedna razloga otkivaju grijesi i mane drugih.
■ 452. P. Što je to kleveta?
O. Kleveta je grijeh, koji se sastoji u tome, da se drugima zlobno pripisuju grijesi i mane, koje on nema.
■ 453. P. Što je to ulagivanje?
O. Ulagivanje je grijeh koji se sastoji u tome da nekoga prevarimo time, što o njemu ili drugima lažno kažemo nešto dobro u namjeri da iz toga izvučemo kakvu korist.
■ 454. P. Što je to nepromišljena prosudba ili sumnja?
O. To je grijeh kad sumnjamo ili krivo prosuđujemo druge, a da za to nemamo pravedna razloga.
■ 455. P. Što je to laž?
O. Laž je grijeh kad tvrdimo da je istina ili laž, riječima i djelima, ono što ne vjerujemo da je tako.
■ 456. P. Koliko ima vrsta laži?
O. Ima tri vrsti laži: šaljiva, uslužna i štetna.
■ 457. P. Što je šaljiva laž?
O. Šaljiva laž je ona kad se laže za šalu, bez ikakve štete za bilo koga.
■ 458. P. Što je to uslužna laž?
O. Uslužna laž je kriva tvrdnja zbog vlastite koristi ili koristi drugoga, ali bez štete za drugoga.
■ 459. P. Što je to štetna laž?
O. Štetna laž je kriva tvrdnja kojom se bližnjemu nanosi šteta.
■ 460. P. Je li ikad dopušteno lagati?
O. Nije dopušteno lagati ni za šalu, ni zbog vlastite ni zbog tuđe koristi s obzirom da je stvar po sebi opaka.
■ 461. P. Kakav je grijeh laž?
O. Ako je laž šaljiva ili uslužna, onda to nije smrtni grijeh, ali, ako je štetna, ona je smrtni grijeh ako je šteta, koju čini, velika.
■ 462. P. Moramo li uvijek reći sve što mislimo?
O. Ne moramo, osobito ako onaj koji nas pita, nema pravo znati ono što traži.
■ 463. P. Ako je tko sagriješio protiv osme zapovijedi, je li mu dovoljno da se ispovjedi?
O. Ako je tko sagriješio protiv osme zapovijedi, nije mu dovoljno ispovjediti se, nego mora popraviti što je drugoga oklevetao i nadoknaditi na najbolji mogući način štete koje je prouzročio.
■ 464. P. Što nam naređuje osma zapovijed?
O. Osma zapovijed nam naređuje u pravo vrijeme i na pravom mjestu govoriti istinu i tumačiti s dobre strane, koliko god možemo, djelo našega bližnjega.

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2015 14:54 
Administrator

P.S.Kršćani su još uvijek dužni plaćati desetinu Crkvi.

Da ne idemo u širinu, o obavezi desetine postoji posebna tema:
viewtopic.php?f=3&t=742

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2015 16:04 

Ja još čekam odgovor. Tema jest; tradicionalizam, modernizam..

Pa ja sad pitam što je to modernizam, te o kjem je modernizmu papa pio X govorio. Čisto me zanima, definicija, jer se često lijepe takve etikete. Ajmo ih definirat :mrgreen:

p.s. Toni1 promakla ti je poanta. Potrudi se shvatit :mrgreen: :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata