[url=toni je napisao/la:
Onda je imati roba bilo normalno tj. nije bio grijeh ,danas je imati roba grijeh

.
Nažalost tvoje viđenje grijeha, i Crkveno viđenje grijeha nije jedna te ista stvar. Ne treba napomenuti kako me isključivo Katoličko viđenje grijeha zanima. Oprosti, možda ti tumačiš Sola Scriptum, svoje privatne mudrolije i tumačenje, ali Crkva jasno kaže što je grijeh;
1849 Grijeh je prekrsaj protiv razuma, istine, ispravne savjesti; prijestup je istinske ljubavi prema Bogu i bliznjemu, zbog izopacene privrzenosti nekim dobrima. On ranjava covjekovu narav i ugrozava ljudsku solidarnost; definiran je kao "rijec, cin ili zelja protiv vjecnog zakona".KK 1849Znači grijeh jest isti jučer, danas, sutra. Grijeh je rijec, cin ili zelja protiv vjecnog zakona. Vjecni zakon je vjecan, zar ne?
[url=toni je napisao/la:
Nisi. Znali su unaprijed zašto će pogubiti te narode.
"Slušaj, Izraele! Danas prelaziš preko Jordana da sebi podvrgneš narode i veće i brojnije nego što si ti; velike gradove, s utvrdama do nebesa; Znaj dakle danas da Jahve, Bog tvoj, ide pred tobom. On je vatra što proždire; on će ih oboriti, tebi ih podvrgnuti. A ti ćeš ih onda rastjerati i ubrzo pobiti, kako ti je Jahve i rekao. Ne ideš ti da zaposjedneš njihovu zemlju zbog svoje pravednosti i čestitosti svoga srca, nego zato što Jahve, Bog tvoj, zbog opačine onih naroda tjera njih ispred tebe da tako održi riječ kojom se zakleo tvojim ocima: Abrahamu, Izaku i Jakovu"
Kronološki Izraelci još nisu ušli u Obećanu zemlju. Unaprijed su obavješteni zašto i kako. Nadam se da ti je to vidljivo iz ovog teksta koji je omeđen navodnim znacima.
Da, pogriješio sam tu. Oni su znali od izbavljenja, razlog, da im Bog zapovijeda. Pitanje glasi; jesu li oni razumili zašto? Da Bog danas zapovijedi genocid nad nekim i kaže; "Ne ideš ti da zaposjedneš njihovu zemlju zbog svoje pravednosti i čestitosti svoga srca, nego zato što Jahve, Bog tvoj, zbog opačine onih naroda tjera njih ispred tebe" pa tko to može razumit? Ti bi očito rekao Mojsiju;
[url=toni je napisao/la:
Problem je što daješ idiotske primjere. Npr. da Mojsije sad kaže da moraš poubijati svoje susjede i pojesti ih ti bi to kao pravi kršćanin učinio jer evo i inače slušaš Mojsiju u svemu. To je tvoja teologija ?
Samo sam papu zamijenio Mojsijem, ali bitna je poanta
[url=toni je napisao/la:
Može se od nas tražiti Abrahamova vjera, samo vjera je dar i ja je sam sebi ne mogu dati. Tako da ti možeš ciljati na to ali vjera je dar

. Dakle svi tvoji "argumenti" nisu baš dovoljno snažni da mene uvjere u nešto što nije istina. Ako si pročitao onaj pasus iznad ovoga jasno ti je da grijeh nije uvijek grijeh.
Jasno je tebi da nemaš isto mišljenje kao Katolička Crkva
Vjera jest dar, ali ne poslušnost

Poslušnost je na tebi dragi moj. A radiš non sequitur i izjednačavaš vjeru i poslušnost
[url=toni je napisao/la:
Problem je što daješ idiotske primjere. Npr. da Papa sad kaže da moraš poubijati svoje susjede i pojesti ih ti bi to kao pravi kršćanin učinio jer evo i inače slušaš Papu u svemu. To je tvoja teologija ?
Nije to moja teologija, to je Crkvena teologija;
...religiozni posluh volje i razuma treba na osobit način iskazivati autentičnom učiteljstvu rimskoga prvosvećenika i kad ne govori »ex cathedra«; to valja činiti tako da se njegovo vrhovno učiteljstvo priznaje s poštovanjem te se iskreno pristaje uz odluke koje on iznosi... II. VATIKANSKI SABOR "Lumen gentium"Ne shvaćam, kako ti ovo ne može bit jasno;
Da uvijek ostanemo pri istini, treba da za ono što nam se čini bijelim uvijek smatramo i vjerujemo da je crno ako tako izrekne Crkveno Poglavarstvo, u tvrdoj vjeri da je između Krista, našega Gospodina, Zaručnika, i sv. Crkve, Zaručnice njegove, isti Duh, koji nama ravna i upravlja na spasenje naših duša. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"Čitaj, i uči što ti Katolički Katkizam kaže, za početak sjetimo se što ti kažeš;
[url=toni je napisao/la:
Npr. da Papa sad kaže da moraš poubijati svoje susjede i pojesti ih ti bi to kao pravi kršćanin učinio jer evo i inače slušaš Papu u svemu.
Gledaj kako ti brutalno Katolički Katekizam odgovara;
Božja je asistencija također dana nasljednicima apostola, kad naučavaju u jedinstvu s Petrovim nasljednikom, te, na osobit način, Rimskom biskupu, pastiru cijele Crkve, kad oni - u vršenju redovitog učiteljstva, i kad ne idu za nezabludivom definicijom niti se izjašnjavaju "na konačan način" – predlažu nauk koji vodi boljemu shvaćanju Objave u pitanjima vjere i morala. Uz to redovito učenje vjernici treba da "pristaju s religioznim posluhom" koji, ako se i razlikuje od posluha vjere, ipak ga produžuje.
(Katekizam Katoličke Crkve , 892)Papa, „kao Kristov vikar i pastir cijele Crkve, ima moć koju uvijek nesmetano može provoditi.“
(usp. Kompendij Katekizma Katoličke Crkve, 182.)„Papa, rimski biskup i nasljednik svetoga Petra, "trajno je i vidljivo počelo i temelj jedinstva kako biskupa tako i mnoštva vjernika". "Rimski prvosvećenik po svojoj službi kao namjesnik Kristov i pastir cijele Crkve ima nad Crkvom potpunu, vrhovnu i opću vlast, koju može uvijek slobodno vršiti".“
(Katekizam Katoličke Crkve, 882.)Jel kužiš? Mi imamo vjeru koja nam je dana na dar, da vjerujemo u Krista. A Crkva je tijelo Kristovo. Ti kad moliš vjerovanje ti vjeruješ u svetu Crkvu Katoličku, koju vodi Duh Sveti. I nije na tebi ni na meni da mislimo je li nešto dobro ili nije. Na nama je da budemo poslušni, Abrahamova poslušnost se traži;
Odloživši posve svoj vlastiti sud, valja da držimo svoj duh spremnim i pripravnim da u svemu slušamo pravu Zaručnicu Krista, našega Gospodina, a to je sveta naša Mati Crkva hijerarhijska.Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"Ti slušajući papu slušaš Boga;
Upitate li me koje je najbolje i najučinkovitije sredstvo po kojemu naša poslušnost stječe zaslugu pred Bogom, odgovaram ovako: "Budite potpuno uvjereni da slušajući svoga poglavara slušate Boga i da prezirući zapovijedi svoga poglavara prezirete samoga božanskog Otkupitelja." Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"Nikada se Božja volja ne izvršava na savršeniji način, negoli kada slušamo svoje poglavare. Sv. Vinko Paulski (cit. prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")
Najveća žrtva koju neka duša može prinijeti Bogu sastoji se u poslušnosti zakonito određenim poglavarima. Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"
Kada smo poslušni svojim poglavarima, poslušni smo Bogu. Sv. Faustina "Dnevnik"I ne samo da ne možeš virovat svojoj glavi, nego čak ne možeš ni vjerovat ako ti se sam Isus Krist ukaže;
Sigurniji smo da vršimo Božju volju ako slušamo zakonite poglavare, nego kada bi nam se ukazao sam Isus Krist i izravno nam govorio. Naime, takvo nam viđenje ne bi moglo dati sigurnost da se doista ukazao Spasitelj i govorio nam jer i zloduh se može pojaviti kao anđeo svjetla da nas zavede (usp. 2 Kor 11,14). No ako vršimo zapovijed svojih poglavara, sigurni smo da kada njih slušamo, slušamo samoga Isusa Krista. "Tko vas sluša, mene sluša" (Lk 10,16). Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti" A tvoja poslušnost je, čini se vrlo nesavršena;
Ako umjesto iskazivanja slijepe poslušnosti želimo znati zbog čega je poglavar zapovjedio ovako ili onako, time pokazujemo da je naša poslušnost vrlo nesavršena. Sv. Bernard iz Clairvauxa (cit: prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")Beware of examining and judging the orders of Superiors, and considering why such a thing was commanded, or whether another course would have been better. All this belongs not to the subject, but to the Superior. St. Jerome (cit. prema: Paul Thigpen "A Year With the Saints")Znači odgovor bi bio; Katolička teologija je moja teologija