Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet svi 01, 2026 12:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri pro 03, 2014 23:46 

Po zakonu RH zabranjeno je tući djecu.
Znanstvena istraživanja pokazuju vezu između psihičkih bolesti i fizičkog kažnjavanja u mladosti.
Mislim da bi i Isus kao pacifist bio protiv.

Vrh

PostPostano: Pon sij 26, 2015 18:07 

Ono nisam ja pisala nego moja sestra...

Ja sam bila mala nekih 9 godina i dosla sam iz skole.Tata bio u vrtu gdje imamo stabla od šljiva koliko želite....I meni mama dala neku slaninu za jest a ja to nisam volila i bacila tanjur i slaninu i razbila tri tanjura...Tata dosao preko straznjih vrata u dnevnom jer tamo je vrt 5 sekundi hoda...i mama ispricala tati,došao je sa 3 pruta i išibao me noge su mi bile modre...I uvijek je bila gore pokraj televiizora za svaki slucaj...Kod moje prijateljice je tata vojnik bio i uzeo kaiš kad je bila mala i kaišem po guzi i svge ih je razderao i onda prešao na šibu,tako da ona ima brata kojemu tata drži šibu za svaki slucaj...Imali oni sastav nešto kao "Za svaki slučaj" i on je napisao da je dobar ali da tata ipak drži šibu u kući na što je učiteljica nekih 55 godina rekla da je to odlicna vrsta odgoja...

Vrh

PostPostano: Uto sij 27, 2015 08:55 

Knjiga Mudrosti i Knjiga Sirahova savjetuju roditelje da dobro tuku djecu, da im savijaju šiju od malih nogu!
Treba tuć ali pravedno i kad dijete ne reagira na usmena upozorenja! Djetetu treba davati ljubav ali uvijek imati autoritet i strogo kažnjavati svaku nepodopštinu! To će u dijete usaditi vojničku disciplinu, kreposti poniznosti i pokornosti! Dijetetu također treba od malih nogu usađivati strah od vraga i pakla tako da se boji griješiti i da se često moli anđelima i Bogu za zaštitu!
To je taj starinski kršćanski odgoj koji je stvarao zdrave pojedince u brojnim obiteljima a nažalost danas imamo degeneriranu i-phone generaciju koja ne sluša nikoga nego zove plavi telefon i psihološku pomoć kad im roditelji udare odgojnu šamarčinu! Društvo je nažalost degeneriralo, "ljudska prava" su zakon, sve je naopako, ali treba se trudit koliko se može, uz Božju pomoć je sve moguće!

Vrh

PostPostano: Uto sij 27, 2015 21:34 

KRIŽAR2 je napisao/la:
To će u dijete usaditi vojničku disciplinu, kreposti poniznosti i pokornosti! Dijetetu također treba od malih nogu usađivati strah od vraga i pakla tako da se boji griješiti i da se često moli anđelima i Bogu za zaštitu!

e sad ga, brate, pretjeruješ!

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Sri sij 28, 2015 06:06 

KRIŽAR2 je napisao/la:
Knjiga Mudrosti i Knjiga Sirahova savjetuju roditelje da dobro tuku djecu, da im savijaju šiju od malih nogu!
Treba tuć ali pravedno i kad dijete ne reagira na usmena upozorenja! Djetetu treba davati ljubav ali uvijek imati autoritet i strogo kažnjavati svaku nepodopštinu! To će u dijete usaditi vojničku disciplinu, kreposti poniznosti i pokornosti! Dijetetu također treba od malih nogu usađivati strah od vraga i pakla tako da se boji griješiti i da se često moli anđelima i Bogu za zaštitu!
To je taj starinski kršćanski odgoj koji je stvarao zdrave pojedince u brojnim obiteljima a nažalost danas imamo degeneriranu i-phone generaciju koja ne sluša nikoga nego zove plavi telefon i psihološku pomoć kad im roditelji udare odgojnu šamarčinu! Društvo je nažalost degeneriralo, "ljudska prava" su zakon, sve je naopako, ali treba se trudit koliko se može, uz Božju pomoć je sve moguće!

Slažem se, mene su odgajali strogo i nisam skrenuo.

Vrh

PostPostano: Pon vel 09, 2015 09:38 

Mene su odgajali strogo, no sad je drugo vrijeme i imam više znanja od mojih dragih roditelja!
U odgoju bilo koga tjelesno kažnjavanje ne odobravam niti ga provodim! Baš nikad!

I za odgoj djece potrebno je:
1. biti potpuno dosljedan (ono što govoriš, to i radi!)
2. postaviti granice (djeca to vole, znaju što je dozvoljeno, a što ne)
3. pokazivati ljubav prema djeci uvijek i svuda
4. opraštati, tješiti, biti blizak s djetetom
5. voljeti sve u obitelji
6. poučavati dijete
7. poštivati druge ljude
8. moliti s djecom
9. ići u crkvu s djecom
10. ovo je trebalo biti prvo: VOLJETI DJECU!

Ne znam koliko će pomoći drugima, ovo je skromno mišljenje jednog tate...

Vrh

PostPostano: Ned tra 05, 2015 18:41 

ma dajte molim vas...
sta to batine mogu rijesiti...
ja sam trudna trenutno i kad rodim necu ni razmisljat o batinama djeteta...imam 22 god i decko mi je vojnik...nikad necemo odgajat djete batinama...sve se rijesava razgovorom...moji nikad mene nisu tukli i sto mi fali ;D

Vrh

PostPostano: Uto svi 19, 2015 10:48 

Odgoj je ipak složena aktivnost, moraš biti neprestano u tijeku, znati što se događa u i oko djeteta pa traži angažman. I opet Ti se dogodi da pogriješiš u odgoju...
Treba moliti Duha Svetoga da prosvijetli odgojiteljsku pamet, ali i treba uspostaviti poštene odnose s drugim suodgojiteljima, najčešće drugim roditeljem, ali i učiteljima i ostalima. Zahtjevno je!

Velika je to i neiscrpna tema jer život i odrastanje donose svakodnevno nove izazove i probleme s kojima se valja neprestano suočavati.
Nikad se odgojitelj ne smije odijeliti od svog štićenika ma što da se dogodilo!
I jedini je pravi način odgoja ljubav!

dobro krešo , sve si to lijepo rekao
ali smije li roditelj nekada primijeniti batinu, i od koje godine cca?...ili može već od 1-2 godine?

Vrh

PostPostano: Uto svi 19, 2015 11:10 

dobro krešo , sve si to lijepo rekao
ali smije li roditelj nekada primijeniti batinu, i od koje godine cca?...ili može već od 1-2 godine?

udri ga dok je mal jer kad naraste ti ćeš dobit batina. ko leži ne bježi. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sub srp 04, 2015 20:55 

Moj otac je stara skola.nedavno mi je ubro prut dugacak i debeo. sve mi masnice ostale na tijelu.sad je na vitrini i ne smeta mi. tu je kad zatreba.ne smeta mi jer kad sam dobar ne treba mi.bitno da fijuce.strah me tog pruta. prut je tu ako zatreba nek stoji sta ima veze.

Vrh

PostPostano: Ned kol 09, 2015 14:06 
Administrator

Trenutno je u medijima aktualan "slučaj" Doris Pinčić koja je javno objavila da je svoje dijete udarila po guzi.
Pravobraniteljica za djecu je odmah reagirala da je zakonom izričito zabranjeno: "tjelesno kažnjavanje djeteta, ponižavajuće postupanje prema djetetu, kao i primjena psihičke prisile kao odgojne metode pri odgoju i discipliniranju djeteta u obitelji". Te dalje rekla da je za tjelesno kažnjavanje djeteta predviđeno najmanje 7000kn ili zatvor od 45 dana, te završila: "U svakom ovakvom slučaju ima mjesta za djelovanje institucija kojima je posao štititi djecu, pa i u ovakvom slučaju ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb".

Za takvu reakciju udruga Vigilare dala je priopćenje da daje podršku "Doris Pinčić Rogoznici u njezinu pravu da samostalno odlučuje o odgoju svoje djece. Sramotne reakcije državne Pravobraniteljice za djecu i predstavnice udruge RODA držimo potpuno neprimjerenima, promašenima i bezobraznima.
Nedopustivo je ponašanje vlasti koja zbog trivijalnih disciplinskih odgojnih mjera poput laganog udarca po stražnjici ili slanja djeteta u svoju sobu dok se ne smiri prijeti novčanim kaznama, zatvorom i intervencijom socijalne službe.
(...)
Vjerujemo da njezino iskustvo izražava glas mnogih roditelja, koji se u atmosferi straha i prijetnji ne usuđuju javno progovoriti o apsurdima kvazi-znanstvene psihologije u sprezi s državnom represijom."

Ovdje je zanimljivo koji je stav Crkve o takvim stvarima. Katekizam KC naglašava potrebu discipline, ali ne namećući u kojoj formi ta disciplina mora biti:
"Roditelji su prvi odgovorni za odgoj svoje djece. Tu odgovornost
svjedoče prije svega stvaranjem obitelji u kojoj su nježnost, opraštanje,
poštovanje, vjernost i nesebično služenje pravilo života. Domaće ognjište
osobito je prikladno mjesto za odgoj u krepostima. Taj odgoj zahtijeva
priučavanje odricanju, ispravno rasuđivanje, vladanje sobom, što su uvjeti
svake prave slobode. Neka roditelji pouče djecu podlagati "ono što je tvarno
i nagonsko onome što je unutarnje i duhovno". Na roditeljima je također
teška odgovornost pružati djeci dobar primjer. Priznavajući iskreno pred
djecom svoje slabosti bit će sposobniji voditi ih i ispravljati: Tko ljubi
sina svog, često ga bije šibom (...) Tko valjano odgaja sina, imat će od
njega koristi (Sir 30,1-2).
A vi, očevi, ne srdite djece svoje, nego ih odgajajte stegom i
urazumljivanjem Gospodnjim (Ef 6,4). " (KKC 2223)

Sa vjerske strane roditelj je slobodan izbjegavati tjelesno kažnjavanje, i umjesto toga koristiti druge stegovne mjere, ili može upotrijebiti tjelesnu kaznu dok ne uzrokuje fizičku ili emocionalnu štetu svojoj djeci. Iako to može biti prigoda za grijeh za osobu koja se ne može kontrolirati.
Ono što Crkva naglašava je potreba discipline, što ne mora biti fizička kazna, ima puno nenasilnih mjera s kojima se može postići cilj, naročito što je dijete starije i više razumije. No danas je problem upravo manjak te discipline, jer roditelji misle da ne smiju ništa strogo reći djetetu, pa imamo sve više neodgojene i problematične djece.

Vrh

PostPostano: Ned kol 09, 2015 14:58 

Trenutno je u medijima aktualan "slučaj" Doris Pinčić koja je javno objavila da je svoje dijete udarila po guzi.
Pravobraniteljica za djecu je odmah reagirala da je zakonom izričito zabranjeno: "tjelesno kažnjavanje djeteta, ponižavajuće postupanje prema djetetu, kao i primjena psihičke prisile kao odgojne metode pri odgoju i discipliniranju djeteta u obitelji". Te dalje rekla da je za tjelesno kažnjavanje djeteta predviđeno najmanje 7000kn ili zatvor od 45 dana, te završila: "U svakom ovakvom slučaju ima mjesta za djelovanje institucija kojima je posao štititi djecu, pa i u ovakvom slučaju ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb".

Za takvu reakciju udruga Vigilare dala je priopćenje da daje podršku "Doris Pinčić Rogoznici u njezinu pravu da samostalno odlučuje o odgoju svoje djece. Sramotne reakcije državne Pravobraniteljice za djecu i predstavnice udruge RODA držimo potpuno neprimjerenima, promašenima i bezobraznima.
Nedopustivo je ponašanje vlasti koja zbog trivijalnih disciplinskih odgojnih mjera poput laganog udarca po stražnjici ili slanja djeteta u svoju sobu dok se ne smiri prijeti novčanim kaznama, zatvorom i intervencijom socijalne službe.
(...)
Vjerujemo da njezino iskustvo izražava glas mnogih roditelja, koji se u atmosferi straha i prijetnji ne usuđuju javno progovoriti o apsurdima kvazi-znanstvene psihologije u sprezi s državnom represijom."

Ovdje je zanimljivo koji je stav Crkve o takvim stvarima. Katekizam KC naglašava potrebu discipline, ali ne namećući u kojoj formi ta disciplina mora biti:
"Roditelji su prvi odgovorni za odgoj svoje djece. Tu odgovornost
svjedoče prije svega stvaranjem obitelji u kojoj su nježnost, opraštanje,
poštovanje, vjernost i nesebično služenje pravilo života. Domaće ognjište
osobito je prikladno mjesto za odgoj u krepostima. Taj odgoj zahtijeva
priučavanje odricanju, ispravno rasuđivanje, vladanje sobom, što su uvjeti
svake prave slobode. Neka roditelji pouče djecu podlagati "ono što je tvarno
i nagonsko onome što je unutarnje i duhovno". Na roditeljima je također
teška odgovornost pružati djeci dobar primjer. Priznavajući iskreno pred
djecom svoje slabosti bit će sposobniji voditi ih i ispravljati: Tko ljubi
sina svog, često ga bije šibom (...) Tko valjano odgaja sina, imat će od
njega koristi (Sir 30,1-2).
A vi, očevi, ne srdite djece svoje, nego ih odgajajte stegom i
urazumljivanjem Gospodnjim (Ef 6,4). " (KKC 2223)

Sa vjerske strane roditelj je slobodan izbjegavati tjelesno kažnjavanje, i umjesto toga koristiti druge stegovne mjere, ili može upotrijebiti tjelesnu kaznu dok ne uzrokuje fizičku ili emocionalnu štetu svojoj djeci. Iako to može biti prigoda za grijeh za osobu koja se ne može kontrolirati.
Ono što Crkva naglašava je potreba discipline, što ne mora biti fizička kazna, ima puno nenasilnih mjera s kojima se može postići cilj, naročito što je dijete starije i više razumije. No danas je problem upravo manjak te discipline, jer roditelji misle da ne smiju ništa strogo reći djetetu, pa imamo sve više neodgojene i problematične djece.

Čini se da nas sustav ponovno tjera u položaj nekadašnjeg "homo duplex".

Vrh

PostPostano: Ned kol 09, 2015 16:35 

Daleko je bolnija razmaženost djece koja su zbog toga nesigurna i nesretna, jer nemaju reda pa time i sigurnosti u kojoj bi rasli. Kakve sve gluposti nećemo čui od te pravobraniteljice, a i već nam dobro znane udruge. Kao da netko namjerno želi hrpu jadne, nesigurne i cendrave djece. Dobar udarac po guzi kad više drugo ne ide nije ni maltretiranje niti nanosi djetetu nekakvu posebnu bol. Zašto ne ulože više truda da djeca imaju normalnu brigu, počevši od potrebnog spavanja i hrane, jer sve više djece ne spava dovoljno i jede smeće hranu - čipse, gotovu hranu i slično.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2015 12:26 

Daleko je bolnija razmaženost djece koja su zbog toga nesigurna i nesretna, jer nemaju reda pa time i sigurnosti u kojoj bi rasli. Kakve sve gluposti nećemo čui od te pravobraniteljice, a i već nam dobro znane udruge. Kao da netko namjerno želi hrpu jadne, nesigurne i cendrave djece. Dobar udarac po guzi kad više drugo ne ide nije ni maltretiranje niti nanosi djetetu nekakvu posebnu bol. Zašto ne ulože više truda da djeca imaju normalnu brigu, počevši od potrebnog spavanja i hrane, jer sve više djece ne spava dovoljno i jede smeće hranu - čipse, gotovu hranu i slično.

Nažalost cijela kultura nam je skrenula u nekakav pedocentrizam, pa dobivamo razmažene naraštaje.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2015 17:24 

Odličan komentar na aktualna zbivanja;

https://nreakcija.wordpress.com/2015/08 ... -za-djecu/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata