Barnaba je napisao/la:
Radi korektnosti moram navesti definiciju šovinizma:
Šovinizam je politika proganjanja, istrebljivanja, ugnjetavanja, koja je dobila ime po francuskom vojniku Chauvinu, pokloniku Napoleonove imperijalističke politike. Šovinizam se usmjeruje prema drugim narodima, raspaljivanju nacionalne mržnje te propovijedanju nacionalne isključivosti.
Ovo gore više zvuči kao definicija nacionalizma, nego šovinizma. Šovinizam je ipak puno općenitiji pojam i podrazumijeva svaku netrpeljivost prema "drukčijima", bilo da je riječ o naciji, ideologiji, spolu, ... (u protivnom, ne bi npr. feministkinje mogle govoriti o "muškom šovinizmu").
Citat:
Što se ovoga tiče radi se o moderiranju u uvjetima kad se stavovi opasno zašilje i kad pređu u vrijeđanje. Briše se sadržaj koji nije u skladu s temom i koji je usmjeren na potpaljivanje atmosfere. Sigurno se ne brišu postovi zbog obrane nauka Crkve.
U konkretnom slučaju nije bila riječ ni o kakvom vrijeđanju, nego o mojoj raspravi s haimom o nezabludivosti Sv. Pisma, gdje sam se pozivao na crkveni dokument koji je tvrdio da je SP "slobodno od svake zablude" i na tome inzistirao. Ti ne samo da si mi izbrisao taj post nego si mi još i prijetio da ćeš zaključati temu ako ne odustanem od odgovaranja haimu.
Citat:
Vidiš i sam da ti ponekad imaš kontra stav od samog Pape pa se ne može govoriti da ti samo braniš nauk a da se tebe šovinistički proganja.
Ovisi kojeg pape. I ti isto ponekad imaš stav kontra nekih drugih papa, jer Pio IX, X i XI govore nešto drugo od Ivana Pavla II.
No ishitreno je iz toga odmah zaključiti da ja ili ti ne branimo nauk; pravo je pitanje, naime, što je definitivan crkveni nauk a što tek pomodni teološki trend kojemu se ni sam papa nije mogao othrvati. Pa i sv. Pavao se usprotivio prvom papi sv. Petru, kao što je opisano u poslanici Galaćanima (Gal 1,8).
Citat:
Bilo bi bolje da se svi koncentriramo na stavove i ne poistovjećujemo sebe sa njima, te ako netko komentira stav ne znači da je protiv osobe.
Svakako, ali smeta me upravo ta dosadašnja praksa "trpanja u isti koš" svega tradicionalnoga i svakog tradicionalista, pri čemu se devijacija i ekskomunikacija jednih koristi kao sredstvo osude i napada na druge. Jer očita "logika" iza takvih postupaka je sljedeća: "Neki tradicionalisti nisu odani papi i ekskomunicirani su. T.H. zastupa tradicionalističke stavove. Dakle: T.H. nije odan papi i ekskomuniciran je". Nadam se da će povlačenje ekskomunikacije doprinijeti smanjenju takvog nepravednog postupanja.