Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 02:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet tra 03, 2015 08:54 

Jedan odličan tekst o birokratskom nametanju registarskih tablica sa kojih se miče hrvatski državni grb ( a stavlja stilizirana srpska zastava m.o.) možete pročitati na
Kod:
http://www.vicebatarelo.com/nametanje-registarskih-tablica/
http://www.vicebatarelo.com/nametanje-r ... h-tablica/

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2015 16:08 

Ravnatelj kninske Srednje škole “Lovre Montija” Mirko Antunović, inače predsjednik gradskog SDP-a, zbog navodnog incidenta (molitve prije jela na kninskoj maturalnoj večeri) je najavio da će tražiti pomoć prosvjetne inspekcije, Ureda pučkog pravobranitelja i Ureda pravobranitelja za prava djeteta. Nejasno čemu ovog posljednjeg jer su maturanti punoljetni.
Kod:
http://narod.hr/u-prijevodu/molitva-prije-jela-na-kninskoj-maturalnoj-veceri-ma-zamislite-vi-to
http://narod.hr/u-prijevodu/molitva-pri ... lite-vi-to

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2015 13:44 

Često i sam imam osjećaj nemoći pojedinca, ali me primjeri poput Pater Ike, koji je sam stao na crkvena vrata kada su Ostojićevi milicioneri nahuškali policiju koja je htjela uhititi invalide u crkvi.
Slika
Kasnije mu se u obrani crkve sv. Marka pridružila i grupa mlađih franjevaca.
Slika

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2015 14:59 

Često i sam imam osjećaj nemoći pojedinca, ali me primjeri poput Pater Ike, koji je sam stao na crkvena vrata kada su Ostojićevi milicioneri nahuškali policiju koja je htjela uhititi invalide u crkvi.
Slika
Kasnije mu se u obrani crkve sv. Marka pridružila i grupa mlađih franjevaca.
Slika

Svaka im čast!

Vrh

PostPostano: Uto lip 02, 2015 07:04 

Iz ovakvih događaja (napada na crkvu) najbolje se vidi kako je SDP ideološki nasljednik udbaškog režima koji je progonio Crkvu. Samo je milicija upadala u crkve, uhićivala, zapisivala, pa čak i ubijala.
Isto tako, jučer se pokazalo kako je Milanović kukavica koja drhti zbog moguće reakcije Beograda ako bi se objavio registar pobunjenih i aboliranih osoba. Nesposobni Matić je po tko zna koji put pokazao svoj jad i čemer, osobe koja se boji objaviti imena lažnih branitelja iako zna tko su pa traži Kanadsku vizu od Milanovića :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2015 06:54 

“Izlazimo samostalno na izbore...." rekao je odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima građanske inicijative “U ime obitelji”.
Kod:
http://narod.hr/hrvatska/odvjetnik-kresimir-planinic-mi-biraci-u-hrvatskoj-trebamo-sposobne-a-ne-podobne-saborske-zastupnike

http://narod.hr/hrvatska/odvjetnik-kres ... zastupnike

Vrh

PostPostano: Sri lis 28, 2015 07:04 

Pokvareni Milanović, čovjek koji je javno rekao kako su ga krstili protiv njegove volje sada glumi kršćanina pa kaže: Papa Franjo bi glasao za SDP jer smo mi pravi kršćani, drugi su zatucani barbari koji propagiraju mržnju.
Kod:
http://narod.hr/hrvatska/milanovic-papa-franjo-bi-glasao-za-sdp-jer-smo-mi-pravi-krscani-drugi-su-zatucani-barbari-koji-propagiraju-mrznju
http://narod.hr/hrvatska/milanovic-papa ... aju-mrznju

Vrh

PostPostano: Sri lis 28, 2015 17:35 
Administrator

Na takvu glupost zaista ne treba trošiti vrijeme, a da se vratimo ozbiljnosti, kako su nas i biskupi pozvali, treba odvagnuti koje stranke su prihvatljive katolicima. SDP koalicija "Hrvatska raste" to nikako nije i prvi uspjeh bi bio da se makne sa vlasti. Pa evo zanima me koje stranke su vam u razmatranju.

Neki prijatelji su mi spomenuli "MOST" Bože Petrova koji je navodno treća stranka po anketama, pogledao sam na Nu2 i ima dobrih ideja ali nije me oduševio. Npr. on je osobno protiv abortusa, ali bi omogućio svakome u stranci da misli po svome. Svakako je Petrov uvjereni katolik, ali je okupio oko sebe i ateiste i sve ljude koje smatra stručnima. To može biti dobro, ali stranka bi trebala imati jasnije zajedničke ciljeve i po pitanjima koji su važni vjerniku.

Tu je zatim HDZ i Domoljubna koalicija, a među njima i Ladislav Ilčić iz Hrasta koji bi trebao poticati kršćanske vrijednosti. No čini se da su najkvalitetniji ljudi iz Hrasta baš zbog tog koaliranja otišli u druge stranke. No kako je očito da će osvojiti veliki broj mandata, dobro je da ta koalicija ima što više katoličkih političara.

"U ime obitelji" mi se čini najbolja opcija, ima sposobnih ljudi poput K. Planinića, K. Miletića i Ž. Markić, koji se provjereno znaju i mogu oštro boriti za obitelj i katoličke vrijednosti. Svakako mislim dati glas njima.
E, sad tu je taj problem "bačenih glasova" ako stranka ne prijeđe prag. No unatoč tome što su izbačeni iz svih anketa, i nigdje se u medijima ne spominju, vjerujem da će uspješno osvojiti neki mandat.

Vrh

PostPostano: Sri stu 04, 2015 23:52 
Administrator

Evo što piše pater Ike Mandurić:
"„Patre, za koga! Kome dati glas, dajte mi vi recite!“ zapita me u sakristiji jedna gospođa nakon svete Mise.

„Ne smijem vam to reći gospođo! To vi morate sami!“

„Ali, ne znam tko je dobar, dajte za koga ćete vi?“

A ja, ako sam pravi čistunac, moram ostati neutralan i ostaviti je u nedoumici. A djela milosrđa? – Neuka poučiti; dvoumna svjetovati? – stade mi prolaziti glavom. A onda opet ono prvo razmišljanje: A ne, ne! Ne miješaj se pope u politiku! Ostani čist, neutralan! Pusti ti ljude da lutaju a drži se pravila; budi dosljedan, ostani farizejčina do kraja!

Pa kako bih mogao tako?

(...)

„Gospođo! Nemojte ni za SDP ni za HDZ gospođo! Ja njima ne vjerujem!“ smilovah se – i rekoh joj.

„Fala vam lepa, puno ste mi pomogli", reče mi starija gospođa."

Još nekoliko dana je do izbora, a ovdje se mogu naći razgovori sa 4 zanimljiva kandidata sa kršćanskog stajališta:
http://www.bitno.net/teme/izbori-2015/

Vrh

PostPostano: Čet stu 05, 2015 10:46 

Ne ulazeći u to da li je pater Ike u pravu u svojoj prosudbi.

Mislite li da je mudro da svećenik aktivno javno savjetuje za koga treba i ne treba?
Jesu li naši biskupi farizeji ako to ne rade?
Da li oni rade propust ako propuštaju neuka poučiti; dvouma savjetovati?

Vrh

PostPostano: Čet stu 05, 2015 21:33 

Ne ulazeći u to da li je pater Ike u pravu u svojoj prosudbi.

Mislite li da je mudro da svećenik aktivno javno savjetuje za koga treba i ne treba?
Jesu li naši biskupi farizeji ako to ne rade?
Da li oni rade propust ako propuštaju neuka poučiti; dvouma savjetovati?

Ne da treba savjetovati nego mislim da bi trebali i kritizirati vjernike koji su odabrali ovakvu protukatoličku vlast.Druga stvar mislim da bi trebali i javno prozvati političare koji se predstavljaju kao vjernici a donose i podržavaju zakone koji se protive Crkvenom nauku

Vrh

PostPostano: Pet stu 06, 2015 18:50 
Administrator

Svećenik ne bi smio javno reklamirati neku stranku, politikanstvom se ne može baviti, ali može upozoriti koje stranke imaju kršćanske ili antikršćanske programe, što je vjernicima važno. To je briga za opće dobro.

Most je meni osobno ipak otpao. Božo Petrov nema zajedničku politiku oko svjetonazora, za referendum o braku muškarca i žene je rekao: "MOST se nije izjasnio oko tog referenduma. To smo prepustili članovima. Ja imam svoja svjetonazorska načela, a pojedini naši članovi potpuno drugačija." To je relativizam, pa na kraju imamo ovakvu izjavu jedne članice Most-a prema UIO: "Za ovu zemlju bi bilo pogubno donijeti zabranu abortusa. Nadam se da vi nećete pobijediti. To bi nas vratilo u pećinu".
Cijenim Petrova kao odgovornog i moralnog vjernika, ali Most kao stranka očito neće podržavati katolički svjetonazor.

UIO su izbačeni iz svih medija i anketa, a čine mi se najbolja opcija za katolike. No ne vjerujem da je stvarnost baš takva kakvu je prikazuju mediji. Pa danas je HRT nakon optužbi za pristranost skandalozno otkazao završno sučeljavanje stranaka, a pokazalo se i prije da su stvarni rezultati dosta različiti od medijskih anketa.
Zato ću glasati prema svom uvjerenju, bez kalkuliranja.

Vrh

PostPostano: Pet stu 06, 2015 21:21 

Nije dobro raditi spiskove podobnih i nepodobnih. I u HDZu i u SDPu nalaze se ljudi koji su ili praktični vjernici ili zagriženi liberali. Po mom mišljenju, najpoštenije bi bilo da Katolička Crkva registrira svoju stranku i izađe na izbore i na taj način provede svoje stavove.

Vrh

PostPostano: Ned stu 08, 2015 16:11 

Slažem se da svećenik ne bi trebao agitirati za stranku, ali ne bi trebao ni pojedine. Treba upozoriti na kršćanske i antikršćanske programe i uputiti vjernike da to prouče sami. Koliko mogu ocijeniti tako biskupi rade.
Pogotovo što HDZ nema antikršćanski program, stoga je dopušteno vjerniku dati povjerenje takvoj stranci.

Tako da smatram da se pater Ike nije smilovao bakici i javnosti time što je to javno napisao.
Jednako kao što se profesor nije smilovao učeniku ako mu da odgovore na ispitu, nego ga potiče da uči i sam nalazi odgovore, pa makar i pao na kojem ispitu. Više mu je dobra napravio nego da mu da na ispitu gotove odgovore. Crkva je učiteljica.

Za most se slažem.

Glasovanje:
Jasno mi je da osobe trebaju glasati prema uvjerenju. Ali nije mi jasan taj naglasak bez kalkuliranja.
Nije li to u neku ruku neodgovorno. Pa u svemu kalkuliramo. Procjenjujemo da li su neke akcije provedive ili ne i stoga se za neke odllučujemo, a za neke ne.
Ako smatrate da će UIO prijeći prag razumno joj je dati glas. (zavisi koliko je realna prosudba, jer kada se maknemo malo iz vjerničkog kruga jako mali broj ljudi ju percipira).
Osobno u mojoj izbornoj jedinici neće proći, pa ne želim dati glas, stoga moj ide preferencijalno Hrastu.

Vrh

PostPostano: Ned stu 08, 2015 20:23 

(...) Po mom mišljenju, najpoštenije bi bilo da Katolička Crkva registrira svoju stranku i izađe na izbore i na taj način provede svoje stavove.

Odavno je sazrelo vrijeme za takvu stranku, no koga ili čega se boje, pojma nemam...Skoro da vjerujem - samih sebe se plaše u takvoj situaciji/ulozi. :)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata