Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 02:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto stu 10, 2015 21:01 

Miroslave, ne poznaš me i zato me nisi uvrijedio...
Zbog mene su "crveni" vraćali partijske knjižicei, samo kao mala opaska na tvoju malu zlob(ic)u, koju sam već zaboravio.
Zbog komunjara (ne kažem komunista) i k tomu od njih sam čak zaradio i dva šamara... Još kao 17-godišnjak sam bio protivnik partijaša...Kasnije još "zadrtiji"...ali to nema veze s ovime svime.
Ne poznamo se, a ako baš želiš (samo kaži DA), mogu ti poslati svoju povijest, nešto od pšovečeg broja kolumni, brošura...karikatura...(dosta i to), da shvatiš svoju zabludu.

Dok sam održavao dva tečaja u župi sa srednjoškolcima, imao sam prilike od njih osobno čuti što oni misle o vjeronauku u školama.
Zatim sam dvije godine i sam radio u školi (nebitno u kojem svojstvu) - Posao sam dobio, mada nisam bio "crveni" - na inicijativu tajnika škole. I TADA sam shvatio što sam i ovdje pisao.
A svi vi koji zagovarate vjeronauk u školama posve ignorirate maltretiranje prvopričesnika i krizmanika - zašto? U župnoj katehezi "krpaju rupe" u neskupljenom znanju školskog vjeronauka.
Žao mi je zbog odlutanja od teme i molim oprost.... A tebe, Miroslave, molim da ne gledaš sve ujedno i kroz politiku (nisi ovdje jedini). Mene politika NE ZANIMA!

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2015 21:08 

Kakogood zdrave, tvoje je demokratsko pravo da te politika ne zanima, no onda nemoj o dotičnoj ni pričati. Ni ja ne pričam o turskim sapunicama, jer me ne zanimaju.

Sve u svemu, ispričavam se ako sam te uvrijedio...

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2015 21:13 

Kakogood zdrave, tvoje je demokratsko pravo da te politika ne zanima, no onda nemoj o dotičnoj ni pričati. Ni ja ne pričam o turskim sapunicama, jer me ne zanimaju.

Sve u svemu, ispričavam se ako sam te uvrijedio...

;) Zaboravi...
BB!

(opet ću malo "soavati" i po starome, samo pratiti) :)

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2015 21:32 

Zdrave, čuvaš ti crvenu knjižicu još u škafetu, vidim ja... Ima ih takvih i u mome mistu ... ližu oltare, a onda poslije nedjeljne sv. Mise idu na biralište glasati za Partiju i razne bijede tipa Markićke, koja pati za samopromocijom, znajući da ništa ne može osvojiti, već samo šteti Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici, najvećoj stranci u povijesti hrvatskog naroda.

U zabludi je onaj tko te napravio, a ne ja. Svaki pravi svećenik (a znam ih nekoliko i to jako dobro) bi bez uvijanja rekao svojim župljanima rekao što je PARTIJA i da se za partiju i njene satelite ne glasa, već da se glasa za Hrvatsku Demokratsku zajednicu.

Ispravak: HSS Stjepana Radića je ipak daleko bio popularniji i veći nego stranka najmlađeg titinog generala

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2015 22:08 
Administrator

U vezi toga da bi KC trebala registrirati svoju stranku, time se Crkva ne bavi.
Katolički vjernici se trebaju uključiti u politiku da promoviraju opće dobro, da svojom prisutnošću i radom unose dimenziju Božjega kraljevstva, ali da Crkva, biskupi imaju svoju stranku, to ne. Katolički biskupi nisu politička stranka, Crkva je slobodna od stranačkog opredjeljenja. Kako je rekao kardinal Kuharić: "Stoga se ona ne opredjeljuje za neke zemaljske programe, premda bi je mnogi htjeli imati u svojem krugu, prisvojiti je k sebi, ali ona ostaje slobodna."
A papa Franjo je o takvoj ideji rekao: "Neki kažu da valja ustanoviti katoličku stranku – kazao je Papa i odmah upozorio – Ali, to nije pravi put. Crkva je zajednica kršćana koja štuje Oca, ide putom Sina, i prima dar Duha Svetoga. Nije politička stranka."

Dakle Crkva ne organizira nekakvu svoju stranku već se građani koji su vjernici udružuju u stranke kako bi se zalagali za opće dobro.

U vezi vjeronauka u školama, o tome postoji posebna tema: "Vjeronauk u školi ili crkvi".

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2015 22:22 

Ispravak: HSS Stjepana Radića je ipak daleko bio popularniji i veći nego stranka najmlađeg titinog generala

Je li to onaj isti Radić koji je šurovao s Pribičevićem i ostalom "braćom"...

Vrh

PostPostano: Sri stu 11, 2015 08:00 

Zdrave, čuvaš ti crvenu knjižicu još u škafetu, vidim ja... Ima ih takvih i u mome mistu ... ližu oltare, a onda poslije nedjeljne sv. Mise idu na biralište glasati za Partiju i razne bijede tipa Markićke, koja pati za samopromocijom, znajući da ništa ne može osvojiti, već samo šteti Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici, najvećoj stranci u povijesti hrvatskog naroda.

U zabludi je onaj tko te napravio, a ne ja. Svaki pravi svećenik (a znam ih nekoliko i to jako dobro) bi bez uvijanja rekao svojim župljanima rekao što je PARTIJA i da se za partiju i njene satelite ne glasa, već da se glasa za Hrvatsku Demokratsku zajednicu.
Zelis reci da je Bog u zabludi bio? Moras promijeniti za pocetak svoje oholo srce ako zelis vidjeti stvari kako stvarno stoje.

Vrh

PostPostano: Sri stu 11, 2015 12:41 

Suludo je uopće misliti kako klerici trebaju osnovati stranku, kad ima laika koji su politički aktivni u skladu s crkvenim dokumentima te se protive odlukama koje se ne bi obazirale na učenje crkvenog učiteljstva i moralna načela. U ovim uvjetima svećenička je služba nespojiva sa stranačkim djelovanjem jer Zakonik kanonskog prava jasno naglašava: "Zabranjuje se klericima prihvatiti se javnih službi koje sa sobom nose sudjelovanje u vršenju svjetovne vlasti" (kan. 285,3). Dakle o tome nije vrijedno trošiti vrijeme pogotovo u tako suludo smjeru poput zabrane vjeronauka u školama, kako to hoće bezbožna sdp-vlast.
Ono o čemu vrijedi raspravljati je pitanje savjetovanja laika za koga trebaju glasati. To je dobro koncipirao Goran
Ne ulazeći u to da li je pater Ike u pravu u svojoj prosudbi.
Mislite li da je mudro da svećenik aktivno javno savjetuje za koga treba i ne treba?
Jesu li naši biskupi farizeji ako to ne rade?
Da li oni rade propust ako propuštaju neuka poučiti; dvouma savjetovati?

Ja mislim kako je obaveza svećenika savjetovati u svakom pogledu pa i javno o pitanjima izborne odluke kada god ga vjernik osobno zapita za savjet.
Biskupi ne griješe što pišu poslanice prije izbora na sadašnji način bez konkretnog navođenja imena stranaka jer je njihova uloga odgajanja tj. učenja vjernika da trezveno i argumentirano odlučuju (dobar roditelj uči djecu odlučivati, a ne odlučuje svaki put za njih), ali čine ozbiljan propuste u slučajevima očitog lažnog predstavljanja biskupskih poslanica poput onog kada Milanović laže da je kršćanin i kako se za njega treba glasati. Tada bi trebali otvoreno demantirati i nikako ne pribjegavati farizejštini niti ćutanju. Isto tako, trebali bi svakome vjerniku koji ih osobno poslije poslanice pita i traži konkretan odgovor (jer mu i dalje nije jasno), taj odgovor i dati naravno ako zna odgovor. Znači iako laici imaju pravo tražiti konkretan odgovor „neka ne misle da su njihovi pastiri uvijek tako stručni da mogu imati spremno konkretno rješenje za svako pa i najteže pitanje koje iskrsne ili da su oni za to poslani” (Gaudium et spes 43, 2).

Što se zadnjih izbora tiče jako je dobra stvar što je Hrast postao parlamentarna stranka te će se kršćanski glas ipak čuti u Saboru.

Vrh

PostPostano: Sri stu 11, 2015 21:21 

Zelis reci da je Bog u zabludi bio? Moras promijeniti za pocetak svoje oholo srce ako zelis vidjeti stvari kako stvarno stoje.

Moje oholo srce? Jesi se ti to naduvao bunike?

Vrh

PostPostano: Sri stu 11, 2015 21:33 

Moje oholo srce? Jesi se ti to naduvao bunike?
Neznam to vi bolje znate u hdz-u. Oni imaju iskustva sa bunikom. To sto neki svecenik sugerira za koju stranku glasati to je iskljucivo njegovo osobno misljenje a ne stav Crkve. Moras pod hitno na ispovijed!

Vrh

PostPostano: Sri stu 11, 2015 22:27 

Citat:

Ajde mi samo pojasni zašto za HDZ? HDZ u svom članstvu ima određen broj članova liberalnih pogleda i zapamti - nikad neće provesti ideje za koje se crkva zalaže (pobačaj, istospolne zajednice, ...). A znaš li da je osnivač i prvi predsjednik HDZ-a bio dugogodišnji ateist, koji se nije znao ni prekrstiti, koji se u crkvi oženio tek 96. i koji nikada ne bi ni kročio u crkvu, niti uveo vjeronauk u škole, niti postao vjernik da mu politički nije koristilo.

E tako, inače kao agnostiku ne smeta mi ni vjera ni vjeronauk u školama ako tako narod želi, ali ono što me smeta je nacionalizam, koji se probudio i u SDP-u, i koji zbog mahanja zastavama i držanja ruke na srcu ove godine moj glas nije vidio. I uvijek ću radije dati glas stranci koja ima katoličke ideje ali nema nacionalnu notu. Vjeru toleriram. Domoljublje mi se, oprostitena izrazu, gadi.

Vrh

PostPostano: Sri stu 11, 2015 23:08 

enigmus je napisao/la:
A znaš li da je osnivač i prvi predsjednik HDZ-a bio dugogodišnji ateist, koji se nije znao ni prekrstiti, koji se u crkvi oženio tek 96. i koji nikada ne bi ni kročio u crkvu, niti uveo vjeronauk u škole, niti postao vjernik da mu politički nije koristilo.

To sa sigurnošću nitko ne može znati osim Boga. Možda je nakon dugog promišljanja ipak uvidio da Bog postoji i učinio to u najčišćoj nakani. Čak je kolala priča da je pokojni Tito tražio svećenika na samrti i ispovjedio se.

Citat:
E tako, inače kao agnostiku ne smeta mi ni vjera ni vjeronauk u školama ako tako narod želi, ali ono što me smeta je nacionalizam, koji se probudio i u SDP-u, i koji zbog mahanja zastavama i držanja ruke na srcu ove godine moj glas nije vidio. I uvijek ću radije dati glas stranci koja ima katoličke ideje ali nema nacionalnu notu. Vjeru toleriram. Domoljublje mi se, oprostitena izrazu, gadi.

To je posljedica konstantnog pljucanja i stigmatiziranja nas kao naroda zbog NDH. Žalosno je da se ljudi svugdje u svijetu odgajaju da budu domoljubi i patriote, osim nas. Mi ne smijemo biti domoljubi , mi se moramo pokrit ušima i sramiti se što smo Hrvati.

Vrh

PostPostano: Čet stu 12, 2015 11:11 

toni1 » Jučer, 23:08 je napisao/la:
To sa sigurnošću nitko ne može znati osim Boga. Možda je nakon dugog promišljanja ipak uvidio da Bog postoji i učinio to u najčišćoj nakani. Čak je kolala priča da je pokojni Tito tražio svećenika na samrti i ispovjedio se.

Što zapravo tvrdiš? Kako je Tuđman bio kršćanski političar? Koja je svrha tih priča kako se krvnik tito možda ipak spasio?

Vrh

PostPostano: Čet stu 12, 2015 12:09 

Most predlaže osnivanje zajedničke vlade HDZ-a, SDP-a i Mosta „Razlog tome je što smatramo da Hrvatskoj treba jedinstvo. Mi smo na jednostavan način uspjeli među sobom prevladati svjetonazorske podjele. To smo znali staviti sa strane. Na takav način smo istupili i prema HDZ-u i SDP-u“, kazao je Božo Petrov.
Kod:
http://laudato.hr/Novosti/Hrvatska/Most-predlaze-osnivanje-jedinstvene-vlade-HDZ-a,-S.aspx
http://laudato.hr/Novosti/Hrvatska/Most ... -a,-S.aspx
Mislim kako je Božo povukao državnički potez u pravom smjeru. Međutim prljava politika i pokvareni mediji, počeli su mljeti Most i tu ideju koja spaja. Pri tome prejadno koriste kvazi-znanstvenike poput Rimca koji loše glume smokvine listove za te prljave rabote.

Vrh

PostPostano: Čet stu 12, 2015 15:47 

Je li to onaj isti Radić koji je šurovao s Pribičevićem i ostalom "braćom"...

da, to je onaj Radić koji nije bio u 2. zagorskom partizanskom odredu koji je klalo Hrvate po Bleiburgu :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata