Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet ožu 11, 2016 06:12 

Svi mi griješimo , a da li ste se zapitali zašto? Pa odgovor je radi nedostataka ! E sad se pitam zbog čega treba ispovijedati grijehe , kada mi možemo ispovjediti sami sebe , tako da sami trebamo reći , uredu , počinio sam grijeh , jer sam imao taj i taj nedostatak , jer da sam imao te i te uvijete taj grijeh ne bih počinio , i samo mi nije jasno zbog čega mnogo ljudi ima potrebu ići svećeniku ili psihologu ispovijedati grijehe . A na kraju krajeva živimo u tako raštimanom svijetu , da uopće nije čudno što ljudi mnogo griješe , e sad se pitam zbog čega se svaki od nas treba kajati za bilo koji počinjeni grijeh , koji je počinio radi nedostatka uvjeta . Samo slijedeći put treba zatražiti od Boga da mu da snage da pobjedi lijenost i strah za postizanje uvjeta koji će spriječiti da taj isti grijeh ne bi ponovno počinio ! Jer smatram da se nitko od nas ne može riješiti grijeha dok ne poduzme korake da postigne uvijete , jer postizanjem uvjeta grijehe režemo u korijenu , i tako ih više nećemo činiti !!! Evo to je moje mišljenje o grijesima , želio bih da čujem vaše , ili se slažete sa ovim mojim . Srdačan pozdrav !

Vrh

PostPostano: Pet ožu 11, 2016 21:00 

Gorane, jel`ti to malo provociraš? "Što će nam svećenik kad možemo ispovjediti sami sebe..."???
Ma...Pišeš bedastoće.
Kršćanin si? Ne, nisi ili ne poznaješ elementarni, zaš onaj vjeronauk iz 1. do 3. razr. Osmogodišnje...
Ako NISI kršćanin shvati da svećenik lijepo - kod odrješenja - kaže ono o ovlasti svete crkve i bla-bla, ali je u svemu najbitnije da te svećenik odrješuje, ali bez Isusove muke za sve nas podnesene ništa... Isus uzima na sebe krivnju za naše grijehe.
Uostalom...Ti idi psihologu ispovijedati grijehe, i neka ON UZME KRIVNJU za tvoje grijehe NA SEBE. Cccc...
(sve što bi trebalo još reći, nema teorije, jer smatram da ti ipak provociraš, moj Gorane).

Vrh

PostPostano: Sub ožu 12, 2016 02:53 

zdrave je napisao/la:
Gorane, jel`ti to malo provociraš? "Što će nam svećenik kad možemo ispovjediti sami sebe..."???
Ma...Pišeš bedastoće.
Kršćanin si? Ne, nisi ili ne poznaješ elementarni, zaš onaj vjeronauk iz 1. do 3. razr. Osmogodišnje...
Ako NISI kršćanin shvati da svećenik lijepo - kod odrješenja - kaže ono o ovlasti svete crkve i bla-bla, ali je u svemu najbitnije da te svećenik odrješuje, ali bez Isusove muke za sve nas podnesene ništa... Isus uzima na sebe krivnju za naše grijehe.
Uostalom...Ti idi psihologu ispovijedati grijehe, i neka ON UZME KRIVNJU za tvoje grijehe NA SEBE. Cccc...
(sve što bi trebalo još reći, nema teorije, jer smatram da ti ipak provociraš, moj Gorane).

Ne provociram , nego samo razmišljam u širem opsegu , ali dobro , očigledno vidim da je još rano za ovakve rasprave , mislim da razmišljam mnogo daleko u budućnost , uglavnom nisam mislio ništa loše , pozz !!!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 13, 2016 23:08 

Ne provociram , nego samo razmišljam u širem opsegu , ali dobro , očigledno vidim da je još rano za ovakve rasprave , mislim da razmišljam mnogo daleko u budućnost , uglavnom nisam mislio ništa loše , pozz !!!

Da rano je za ovakve rasprave,javi nam se u dalekoj budućnosti za kojih 500 godina pa ćemo raspravljati o tome

Vrh

PostPostano: Pon ožu 14, 2016 21:33 

Na kojoj smo intelektualnoj razini bit će prije , za 1000 godina :)

Vrh

PostPostano: Uto ožu 15, 2016 00:18 

Zato sto je to obicaj katolicke crkve (i pravoslavnih crkava). Luterani su ukinuli privatnu ispovijed, svecenik svima podijeli odrjesenje prije pricesti. Ali oni nisu ukinuli ispovijed iz nekih filozofskih razloga, nego zbog protesta zbog prodaje oprosta u ona davna vremena.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 15, 2016 21:14 

...oni nisu ukinuli ispovijed iz nekih filozofskih razloga, nego zbog protesta zbog prodaje oprosta u ona davna vremena.

.
Pa da... Kad vidimo da neki svećenici voze skupa kola, ili (jer smo svi griješnici) da i sami griješe, idemo onda IZ PROTESTA prestati davati milostinju u crkvi? (previše blag primjer, ali...).
Ovo nije tema o Luteranima, Baprtistima i inima - riječ je o pokušaju nametanja filozofije... BEDASTE! Jer ako je u pitanju savjest koju grijeh "žvače i grize"(i još čujemo tu savjest) - kakva međusobna soliradna ispovijed između laika? Okanimo se daljnjeg razglabanja u ovoj temi. Barem ja hoću..

Vrh

PostPostano: Sri ožu 16, 2016 11:29 

Ja nisam zagovornik da se prestane ići u crkvu , daleko od toga . Crkva je potrebna za svakog vjernika da kada god pronađe vremena treba da ode u crkvu . Ali ja sam ovdje samo pojasnio kako su grijesi nedostatci i kako se trebamo pobrinuti da molimo Boga da nam podari snage za hrabrost ( koju malo ljudi pronalazi ) , i snage za pobjeđivanje lijenosti ( jer lijenost se rađa iz neaktivnosti , a neaktivnost iz nevjere u Boga ) , da bi mogli postići uvijete da smanjujemo grijehe u svom životu na svoju korist i na korist čitave zajednice . I da se ne kajemo za te počinjene grijehe jer ako je grijeh stvoren iz nekog nedostatka , nije mi jasno što ja to moram ispovijedati , kad znam da sam taj grijeh počinio iz nedostatka nekog uvjeta . Ali znam da ima različitih tipova ljudi , nekima je ispovijed potrebna , jer ima duša koje nisu još pronašle pravi put , pa ne kažem , za njih je potrebna ispovijed . Ali evo recimo ja na to gledam drugačije , za mene je katolička crkva izvor duhovne snage , ali ne i mjesto gdje trebam ispovijedat svoje grijehe , smatram da meni ispovijed ne treba . Ja se svojih grijeha nastojim riješiti preko ispunjavanja životnih uvjeta , tako da ne griješim više . Mislim , to je razina na koju sam došao , e sad kao što sam gore naveo , nekima je ispovijed zaista potrebna . Ali moje posmatranje toga je da svaki vjernik treba težiti ka tome da reže svoje grijehe u korijenu , kakve god da ima . Dakle moja poruka je da trebamo težiti ka tome da se usavršavamo . pozz

Vrh

PostPostano: Sri ožu 16, 2016 17:20 

Bogu hvala ako je tako. Ovo je posve drugačiji post. Razborit...I nije mi jasan onaj, kao uvod u ovu podosta čudnu temu.
Pozz! I BB

Vrh

PostPostano: Sri ožu 16, 2016 23:12 
Administrator

Ispovijed nije nečiji običaj, nego izričita volja Isusa Krista koji je apostolima i njihovim nasljednicima povjerio službu opraštanja u Njegovo Ime: "Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im; kojima zadržite zadržani su im" (Iv 20, 22-23).
Nema govora o tome da se ispovijedamo nekoj svojoj viziji "boga", što je velika napast. Jer npr. kada netko prisvoji neku stvar iz firme u kojoj radi, on to sa svojim "bogom" lako može riješiti kao da je to mala stvar, pa da i svi drugi to rade, i da ne treba baš pretjerivati u poštenju, da to i nije neki grijeh.
No zato postoji Crkva, da nas usmjerava i vodi, a u ispovijedi je nužno priznati svoje grijehe svećeniku, koji određuje i pokoru, ne ono što si mi sami odredimo i zamislimo, nego možda i ono što nam se baš i neće svidjeti, recimo da vratimo ono što smo otuđili i da više ne činimo taj grijeh.
Svaki grijeh je uvreda Božje ljubavi ali i ranjava sve članove Crkve i stoga se oprost mora tražiti i od Crkve. Kroz ispovijed se pomirujemo s Bogom ali i sa cijelom crkvenom zajednicom koju smo svojim grijesima ranili i ponizili.
Kako je spomenuo papa Franjo: "Eto zbog čega se ide kod brata na ispovijed, kod brata svećenika; da se ponašamo poput Pavla, da budemo jasni kao i on.
Neki pak vele: Ispovijedam se Bogu. Lako je tako, to je kao da se ispovijeda elektronskom poštom. Bog je negdje daleko, ja izgovorim stvari i nema izravnog susreta, nije ispovijed u četiri oka, a Pavao svoju slabost ispovijeda braći."

Ispovijed nije privatna stvar kao što niti grijeh nije nečija privatna stvar i svaki naš grijeh utječe na cijelu zajednicu. Stoga je za oproštenje nužno slušati Isusovu volju i ispovijediti se i dobiti stvarno odriješenje od Crkve.

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2016 12:01 

Moram da povučem , ono što sam rekao da ispovijed ne treba u zadnje vrijeme prolazim kroz neke situacije za koje mi je potreban svećenik da mi ih rastumači i da mi podari blagoslov da nastavim dalje . Tako da sam bio u krivu kada sam rekao da se ne treba ispovijedati . Zapravo , stvar je da kada učinimo neke radnje , te radnje , ma koliko ih mi zanemarivali ostaju unutar naše glave i nakon nekog vremena , počinju da nam ruše koncentraciju . Dakle potpuna i iskrena ispovijed je ipak potrebna za čišćenje duše i glave od pogrešaka koje smo napravili . Jer to dođe kao kompjuter koji se napuni virusima , i dođe programer i uradi totalnu deinstalaciju čitavog programskog sistema i programira novi sistem , a taj programer za ljude je svećenik . Tako da ne treba uopće da se stidite svojih grijeha , nego da ih ispovjedite svećeniku , ma kakvi oni bili da bili , potpuno i iskreno do detalja ! Ako želite da svoj kompjuter očistite od virusa , da bi u konačnici radio kako treba !!!! pozz

Vrh

PostPostano: Pon lip 13, 2016 10:11 

Nikad nije kasno! Bitna je savjest, malo razuma i sve "hoda". :) Čestitam!
Imao mira u srcu i samo naprijed!

Vrh

PostPostano: Pon lip 13, 2016 23:22 

Nikad nije kasno! Bitna je savjest, malo razuma i sve "hoda". :) Čestitam!
Imao mira u srcu i samo naprijed!

Hvala ! :D Evo napokon sam skužio da sve što je namješteno u katoličkoj vjeri savršeno funkcionira , i uistinu kada čovjek shvati u potpunosti Boga i vjeru , shvati i kako pronaći put do sreće i mira u duši . Samo dobra i detaljna ispovijed pomaže da čovjek istjera nemire u sebi i uistinu ja sam se uvjerio , ja koji sam mislio skroz krivo i naopako . Zato ponavljam još jednom da oni koji nose neke nemire u sebi , neka te nemire napišu da ih ne zaborave , dok ne dođu do svećenika i onda neka ih pročitaju svećeniku i neka znaju da će pronaći mir u sebi . Jer neda se grijeh nositi u duši , jer ma što mi pogriješili to ipak na kraju moramo ispovjediti , možemo mi prelaziti preko grijeha , ali ipak buditi ćemo se svako jutro malaksali umorni , a to je sve od grijeha koji nosimo na srcu . I zato poručujem svima koji i dalje žive kao što sam ja živio , ne pomažu ni alkohol , ni cigare , ni lupanje glavom od zid kao što pomaže detaljna ispovijed grijeha u ispovjedaonici , vjerujte meni se život promijenio . Ranije nisam baš prakticirao vjeru na pravi način , ali od sad sigurno hoću !!! pozz

Vrh

PostPostano: Uto lip 14, 2016 07:53 

"sve što je namješteno u katoličkoj vjeri savršeno funkcionira"
Zgodan izraz ali se odnosi, odnosno koji skriva duboku Mudrost Onoga koji vodi Kristovu crkvu.

"...kada čovjek shvati u potpunosti Boga i vjeru ,..."
U potpunosti - preoptimistična tvrdnja, jer u potpusnosti shvatiti, po mom iskusstvu, shvaćanju i sve dubljem "ronjenju" u spoznavanje vjerskih tajni taj posjam će postati realan tek u onoj potpunosti uz Boga, kad Mu dao Bog jednom dođemo. Ali mi je (vjerujem svima ostalim forumašima) veoma drago čitati napose ovaj tvoj zadnji post.

"ne pomažu ni alkohol , ni cigare , ni lupanje glavom od zid kao što pomaže detaljna ispovijed grijeha u ispovjedaonici , vjerujte meni se život promijenio . Ranije nisam baš prakticirao vjeru na pravi način , ali od sad sigurno hoću..."

Kad bi svatko povjerovao onoliko koliko to Isus napominje(zrno gorušice) ne bi bilo gaženja glasa savjesti (što dovodi do od tebe nekoliko navedenih "pomoćnih sredstava" gušenja savjesti), ni lutanja, mržnje, egoizma, a u konačnici i suicida kao krajnosti.
Biti spreman prihvatiti sebe kao grešnika, biti svjestan da nema toga grijeha kojeg Bog ne bi oprostio; svjestan svoje veličine u Njegovim očima ali i mizernosti svih naših sredstava pa i nas samih naprama Božjoj veličini, "taktici" i Ljubavi - kada to postignemo već smo u Očevu krilu koji nas drži na dlanu.
Ma nikako da si kršćani uliju u glavice: Bog nas ljubi do ludila, a mi se od njega udaljujemo... Ma nema potrebe, Gorane, da ponavljam tvoje spoznaje.
Maleni smo, ali u Božjim očima smo kao unikati, svaki ponaosob veliki. Da nije tako, bi li Bog sam, u Drugoj Božanskoj Osobi sišao na zemlju i predao se svojim stvorenjima da Ga izmrcvare i na kraju ubiju, da to sve prinese Ocu kao zadovoljštinu za grijehe cijeloga svijeta?
Dakle - ZA SVAKOG POJEDINCA.
A mi to suludo odbacujemo.
Blagoslovio te Bog i dalje vodio putem i pravcem na koji te je usmjerio. I ne skreći. (A desit će se to sigurno, er smo slabi, no sad znaš PUT).
ps: i meni treba pomoć, Gorane. A kome ne treba?! Izmoli jednu Zdravomariju za rješenje mojih problema.
Mir i svako dobro.

Vrh

PostPostano: Uto lip 14, 2016 19:07 

ps: i meni treba pomoć, Gorane. A kome ne treba?! Izmoli jednu Zdravomariju za rješenje mojih problema.
Mir i svako dobro.[/quote]

Hoću brate izmolit ću , mir i svako dobro tebi i tvojima !!! pozz

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata