Ne slušam. Slušao. Dosadilo mi.
I prestao slušati prije obraćenja još tako da...hehe.
Ali mislim da nema veze s tamom, pogotovo s black metalom. Zapravo sam siguran da nema veze s tamom u smislu u kojem to black metal ima.
Ono što te možda zavaralo je njihovo široko obrazovanje što im omogućuje pokrivanje velikog raspona tema iz klasične kulture, antike, filozofije...svega živoga.
U svakom slučaju - i kad (ako) su provokativni oni samo postavljaju pitanja, umjetnici su, ne znači nužno da se u svakoj pjesmi koju su snimili odražava ono što zaista vjeruju jer bi to značilo hrrrpetinu različitih, pa stoga i kontradiktornih stvari.
Enivej, sva ona ranije nabrojana/nabrijana ekipa je kamilica spram DCD upravo zbog te razlike u obrazovanju i pristupu temi, ovi su fakat umjetnici i svjetlosnim godinama ispred te ekipe - tematski, tehnički, izvođački. Kao da na isti ispit pozoveš gimnazijalca i predškolca.
Stoga - da, vjerojatno pogrešna preporuka.

EDIT:
Btw, DCD imaju jako malo službenih spotova tako da si vjerojatno gledala video tj. slajdove koje je radio neki nabrijani "obožavatelj" (jako ne volim koristiti ovu riječ u bilo kojem kontekstu koji ne uključuje Boga. Samo se Boga obožava.), a čest je slučaj da su DCD zbog te njihove dubine i ozbiljnosti - ajde de, uvjetno rečeno tame - bili jako dobro prihvaćani i cijenjeni i od pripadnika raznih glazbenih pravaca - bio to metal, goth, industrial, EBM, darkwave, čak ambient, dark/neo/ritual folk.
A ovo s tvojim dojmovima - OK, fair enough, to su tvoji dojmovi.
Ali to mi malo ide na ono kao da bi sad Dantea okarakterizirali kao sotonistu jer piše o paklu i te fore...

No, nisam ovdje u svojstvu "đavoljeg odvjetnika", niti smatram da zapravo trebam braniti DCD.
Davno sam to slušao, prateći njihovu karijeru došao do točke kad mi se to prestalo sviđati, onda su se raspali i nastavili solo stazama gdje su isporučivali puno slabije albume nego dok su bili DCD.