Giovi, razumijem i znam sve to što pišeš. Ali ti kao da odbijaš priznati postojanje različitih tumačenja pobudnice i kao rezultat toga i različito stanje na terenu.
Vidio si ovo:
POTPISNICI PITANJA O AMORIS LAETITIA
Četiri kardinala traže audijenciju kod Pape jer su zabrinuti ‘doktrinalnom konfuzijom’ oko pričesti za razvedene
“I tako se događa da ono što je u Poljskoj grijeh u Njemačkoj nije, da ono što je zabranjeno u nadbiskupiji Philadelphije jest dopušteno na Malti. Bolno je to vidjeti”, piše kardinal Caffara
https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/c ... -laetitia/To je svjež članak, izašao krajem lipnja, a situacija na terenu je takva da se razvedeni i ponovno vjenčani (fff, koliko puta ću to napisati) pripuštaju pričesti u nekoliko zemalja i to po odredbama njihovih biskupa/nadbiskupa i to zbog njihovog tumačenja "blažene" pobudnice Amoris Laetitia......(i kad sam je ikad i spomenuo).......
Znači NIJE sve u redu, znači nije sve jasno, znači ne vlada mir, sklad i razumijevanje nego baš suprotno.
Giovi je napisao/la:
Nijedan crkveni dokument, (dakle ni AL) ne dopušta pričest za rastavljene i ponovno oženjene (osim u slučajevima koji su prije navedeni), nigdje toga nema a niti može biti, jer bi proturječilo Kristovoj volji.
Ovo nije točno - AL DOPUŠTA pričest i to ne samo u slučajevima u kojima govoriš u zagradi, nego u drugim slučajevima, u drugim uvjetima - pisali smo o tome na početku teme negdje, mislim.
Ukratko, postoji fusnota u AL u kriznom 8. poglavlju koja kaže da se u određenim slučajevima i pod određenim uvjetima može takve parove pripustiti sv. pričesti.
Neću tražiti u kojim, nemam volje sad - potraži na početku teme negdje.
Znači u Argentini i Malti je krenulo, pridružila se Njemačka. Tko je sljedeći?
Reakcije Crkve? Izostale.
Samo ovi jadničci koji vape i mole pojašnjenja i rješavanje situacije jer i slijepac vidi da "ode mast u propast".
I možemo mi sto godina vikati kako nema pričesti za rastavljene i ponovno vjenčane parove, kako to nijedan dokument ne dozvoljava kad je stanje na terenu dijametralno suprotno i objašnjava ga se dokumentom AL.
Budimo realni, imamo situaciju.
EDIT:
Evo da ubacim vijest i kad su biskupi Malte izdali okružnicu
https://www.bitno.net/vijesti/svijet/am ... ene-malta/