Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 02:08

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 115 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 29, 2017 23:00 

+!
Mt 6,33
Tražite stoga najprije Kraljevstvo i Pravednost Njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.

Kada bi netko iskreno tražio Kraljevstvo i Pravednost Njegovu, onda bi znao kako Kralj nad kraljevima želi urediti ljudsko društvo.
Ne samo da bi to trebao znati svaki biskup, svećenik i đakon, nego i svaki laik.

Novac (gotovina, kartica, bon, bodovna statistika,...) je simbol nekakve vrijednosti zbog vrednovanja nekog rada,
te zbog naplaćivanja u trgovanju predmetima i uslugama.
Čak i da nema gotovine, opet bi se moglo financijski krasti (kartica, hakiranje,...).
- Ako nema gotovine, kako će netko kupiti drogu?

No, nije poanta u novcu niti nekakvoj bodovnoj statistici.
Nije poanta u kreposnim narodnim starješinama niti izabiranju političara iz redova "svetaca i humanitaraca".

BEZ CIJENE

Majčin i očev rad u obitelji se ne naplaćuje, tj. nema vrijednosti, ali nije bezvrijedan.
Ne bi se smjelo naplaćivati nijedan dio ljudskog tijela (krv, organi,...), a ni sam čovjek.

Dakle, ako ostavimo po strani svijet izvan doma (uvoz-izvoz) i usredotočimo se samo na obitelj i dom:
- Kako funkcioniraju ukućani u obitelji?
- Što je s osobnim interesima?

Na primjer:
Suprug dođe doma i zamoli ženu, da mu opere i opegla rublje.
- Hoće li mu supruga to naplatiti?
Dođe sin doma i zamoli majku za jelo.
- Hoće li mu majka to naplatiti?

Preslikajmo dom na domovinu:
- Trebaju li ukućani, koji imaju jednu zastavu, jednu Vladu, jednu državu,...,
plaćati ikakve račune (režije - struja, voda, odvoz smeća, telefon,...; hranu; liječenje;...)?

1. Ukućani nemaju plaću, ali niti račune, ali u inozemstvu trebaju novac (kartica).
2. Nema nezaposlenih, osim onih, koji ne žele raditi, a takvi su izvan sustava, tj. kao stranci su - turisti.
3. U prvoj kategoriji su oni, koji nas hrane, liječe i uče. Takvi najviše imaju godišnjeg odmora, tj. najprije odlaze u mirovinu (ako žele).

- Treba li domovina (svaka država - patria, Vaterland, otadžbina,...) biti slika Domovine?

Mt 17,27
Ali da ih ne sablaznimo, pođi k moru, baci udicu i prvu ribu koja naiđe uzmi, otvori joj usta i naći ćeš stater.
Uzmi ga pa im ga podaj za Me i za se.

Riba s novcem u ustima pliva prema udici.
- Zar nije mogao nekako jednostavnije doći do novca kako bi platio porez, da ne zablazni poreznike?
- Zašto nije platio i za ostale Apostole?

- Ako se već pozemljari sablažnjavaju, zašto se sablažnjavaju oni, koji bi trebali biti slobodni kraljevski sinovi?
- Zašto su kraljevska djeca tako krivo nasađena (oblikovana)?

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Uto svi 30, 2017 15:20 
Administrator

Kada bi netko iskreno tražio Kraljevstvo i Pravednost Njegovu, onda bi znao kako Kralj nad kraljevima želi urediti ljudsko društvo

Nije poanta imati svijet bez novca, već svijet bez ropstva novcu.
Isus ne navodi da želi društvo bez novca, već da se trebamo odreći svega ako želimo Kraljevstvo nebesko, "Zaista, kažem vas, teško će bogataš u kraljevstvo nebesko" (Mt19,23). Da bi bili slobodni ne možemo biti navezani na bilo koja materijalna dobra.

Vrh

PostPostano: Sub lip 03, 2017 07:43 

+!
Mk 10,24
Učenici ostadoše zapanjeni tim Njegovim riječima. Zato im Isus ponovi:
Djeco, kako je teško u Kraljevstvo Božje!

Prijetelju, naveo si moj citat i svoj komentar.
Ljubav zna sve naše misli i djelovanja za svaki dan sve do naše smrti.
Dakle, sve se događa s razlogom, pa i tvoje pisanje (barem nekakva rekacija na moje pisanje).

Ni Apostoli nisu od prve shvatili Učitelja.
Tako ni ljudi od prve ne shvate roditelje, učitelje, profesore, bračnog druga, svećenike, biskupe,...

No, ako netko pomno pročita (i nekoliko puta ako treba) moj tekst,
onda će pročitati i ovo:
No, nije poanta u novcu niti nekakvoj bodovnoj statistici.
Ali i ovo:
Nije poanta u kreposnim narodnim starješinama niti izabiranju političara iz redova "svetaca i humanitaraca".

Dakle, ne pišem o trenutnom ukidanju financijskog sustava,
ali ne pišem ni o svetosti na ovoj temi, koja se tiče društvenog uređenja i konkretne novčarske problematike.
Svi, koji žele pisati na ovoj temi, neka ulože dodatni napor u izbjegavanju pisanja o duhovnosti, svetosti, ljudskim manama i sklonostima (prema novcu, moći, slavi, ljepoti, zdravlju, seksu, drogi, farizejskom kvascu,...).

Ako pišemo o nekom stroju (sastav, rad, servis,...), onda nije vrijeme, da pišemo o raznim pojedincima,
koji bi mogli taj stroj koristiti na razne nepravilne načine.

Ja svoje tekstove pišem sporo i promišljeno, iako najradije ne bih ni pisao,
a osobito ne na 'katoličkom' forumu.
Ne samo da nisam krepostan čovjek, nego niti ljubim,
ali to ne znači, da ne znam, što je dostojno i pravedno.

Učitelj govori ljudskom terminologijom, pa tako i novčarskom (talent, drahma, stater,...).

Mt 5,26
Zaista, kažem ti, nećeš izići odande
dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.
Pitanje:
- Postoji li novac na onom svijetu?

BUNTOVNICI BEZ RAZLOGA

Lk 17,21
Niti će se moći kazati: 'Evo Ga ovdje!' ili: 'Eno Ga ondje!' Ta evo
- Kraljevstvo je Božje među vama!"

Čovjek je buntovnik bez razloga.
Iako je veoma lako ući u Kraljevstvo, čovjek je majstor za kompliciranje, pa tako ne vidimo Ono, što nam je 'pred nosom'.

Vrh

PostPostano: Pon lip 05, 2017 14:43 

+!
RECI MOME BRATU!

Lk 12,14
Nato mu On reče: "Čovječe, tko Me postavio sucem ili djeliocem nad vama?"

Jedan župan je održao govor prigodom humanitarnog koncerta 'Caritasa'.
Od mnogo izgovorenih riječi zapamtio sam samo ovu rečenicu:
"Ovaj sustav ne može riješiti sve probleme."

Ali baš taj ljudski sustav stvara društvene probleme kao što su svi ljudski sustavi stvarali društvene probleme i dalje će stvarati (robovlasničko, feudalističko, kapitalističko, socijalističko),
ako se čovječanstvo ne odluči, da ljudsko zamjeni božanskim i prestane biti buntovni odmetnik.

Zamislimo, da je u svijetu 99% 'ovaca' i 1% 'pozemljara'.
- Kako će biti uređeno društvo, tj. hoće li 99% 'ovaca' "držati 'ljestve" 'pozemljarima'?
- Da se pita Apostole, ako ne već Kralja nad kraljevima, kako bi oni uredili društvo u državama?
- Postoji li Sustav (ustroj) s kojim se ne može manipulirati i spletkariti (računica,...) bez obzira na ljudski materijal?

Izbaci računicu iz kuće i dobit ćeš dom.
Izbaci računicu iz države i dobit ćeš domovinu.
Izbaci računicu iz Hrama (religija) i dobit ćeš sv. Vjeru.

Izađi iz 'Egipta' (sigurnost) i doći ćeš u 'obećanu zemlju'.

Od žene nije rođen veći muž od sv. Ivana Krstitelja, kojeg nije zanimalo:
a) ljudsko kulinarstvo (mediteransko, kinesko,...; rakija, vino, pjenušac, pivo, likeri, sokovi,...; sladoled, palačinke, kolači,...),
b) ljudsko graditeljstvo (vila, kuća, stan, apartman, dvorac,...),
c) ljudsko odjevanje (modne marke, svila i kadifa,...; cipele, sandale,...),
d) ljudsko dotjerivanje (frizura, brijanje, parfumerija, zdrav život - teretana, šport,...),...

Čini se, da nije htio imati išta zajedničko s ljudima, koji su toliko napravili 'bregova i dolova',
da je gotovo nemoguće sve to izravnati,
tj. zanimalo ga je samo jedno i s tim je bio potpuno zaokupiran.

Ako Kralj nad kraljevima nije na 1. temeljnom i središnjem mjestu, onda ništa nije na svom mjestu.
Onda ne možemo znati ni Njegov Program, koji želi ostvariti s ljudima u svijetu.
Ako se ne želimo zanimati za Politiku našeg Političara, onda ćemo davati moć politikantima ('Baraba A', 'Baraba B', 'Baraba C',...), da vode 'slijepce',
koji će onda kukati, mrmljati ili čak pametovati, te opet birati između 'Baraba',
pa makar bili izabrani i 'katolici', koji blaguju Presvetoga.

Iv 17,20-23
Ne molim samo za ove
nego i za one
koji će na njihovu riječ vjerovati u Mene:
da svi budu jedno
kao što ti, Oče, u Meni
i Ja u Tebi,
neka i oni u Nama budu
da svijet uzvjeruje da si Me Ti poslao.
I Slavu koju si Ti dao Meni
Ja dadoh njima:
da budu jedno
kao što smo Mi jedno -
Ja u njima i Ti u Meni,
da tako budu savršeno jedno
da svijet upozna da si Me Ti poslao
i ljubio njih kao što si Mene ljubio.

- Kako svijet može uzvjerovati i upoznati, te zašto?

Vrh

PostPostano: Sub lip 10, 2017 07:15 

+!
'LUĐACI' I 'GUZIČARI'

Koristio neki prorok 'artiljeriju' ili nježne svetačke riječi, čovjek ima slobodnu volju u izboru,
a kada će se dogoditi onaj 'klik', koji je doživio sv. Dizma na križu odbacivši biti i dalje 'guzičar',
to je posebna tema za svakog 'razumnog' pojedinca.

U Iloku mi je sestra postala gradonačelnik, ali 'lokalci' mogu samo začepljivati male rupice,
dok na veliku rupetinu i dalje ističe vino.

Ja osobno i danas mogu predati 'državi' dokumente, koje sam od nje dobio,
ali i dalje ostajem 'guzičar' u nadi, da ipak kao narod (ne samo u Hrvatskoj) možemo izaći iz 'faraonskog sustava',
gdje se mlatimo sve u šesnaest, gdje nam se djeca ubijaju i povećavaju norme,...

Ljudi se mogu naslađivati s 'Ljubavnim Pismom', te divno propovijedati,
čak i tiskati knjige s propovijedima.

Pitanja:
- Koliko je 'luđaka' (za Krista), a koliko je 'guzičara' na svijetu od pape Franje na niže,
tj. ima li uopće 'luđaka'?
(pitanje nije u Duhu, nego samo zbog osobnog mozganja i samokritike)

- Kako se 'pozemljarima' može nanositi šteta?

Vrh

PostPostano: Pon lip 12, 2017 06:04 

+!
Jr 50,8
Bježite iz Babilona! Izađite iz zemlje kaldejske! Budite poput ovnova pred stadom.

Iz 49,9
da kažeš zasužnjenima: 'Iziđite!' a onima koji su u tami: 'Dođite na svjetlo!' Oni će pasti uzduž svih putova, i paša će im biti po svim goletima.

Iz 52,11
Odlazite, odlazite, iziđite odatle, ne dotičite ništa nečisto! Iziđite iz njegove sredine! Očistite se, vi koji nosite posude Jahvine!

Lk 9,5
Gdje vas ne prime, iziđite iz toga grada i stresite prašinu s nogu za svjedočanstvo protiv njih.

2 Kor 6,17
Zato iziđite iz njihove sredine i odvojite se, govori Gospodin, i ništa nečisto ne dotičite i Ja ću vas primiti.

Otk 18,4
Začujem i drugi glas s neba: "Iziđite iz nje, narode moj, da vas ne zadese zla njezina te ne budete suzajedničari grijeha njezinih!

Nadam se, da ne moram crtati.
Ako osobe ženskoga tijela (software) ne kontaju, što nam je činiti,
teško da će osobe muškoga tijela (hardware) skontati, iako se čini, da više koriste 'Adama' od 'Eve',
nego što to čine žene.

Teško čovjeku iz guzice dolazi u glavu,
ali zato iz glave lako dolazi u guzicu.

Ako je tako, onda i dalje ostajmo u 'Egiptu' i 'faraonskom sustavu', kad više volimo svoju guzicu od glave!!!

Vrh

PostPostano: Pon lip 12, 2017 15:49 
Administrator

Vjera nije filozofiranje, možeš navesti svoje iskustvo, kako ti sada konkretno živiš "bez novca" ili bolje reći bez robovanja novcu.

Vrh

PostPostano: Pon lip 12, 2017 21:15 

+!
Čovjek zna u svojoj zbrkanosti i površnosti koristiti razne pojmove (sv. Vjera, filozofiranje,...) bez njihovog jasnog poimanja.
Onda je s takvima teško 'na zelenu granu'.
Ni Učitelj ne bi s takvima izašao na kraj, a zašto bi onda neki čovjek, pa makar bio sv. Toma Akvinski.
Onda moja siromašna i budalasta glava može biti mirna, što se moje riječi ne shvaćaju ili se ne žele shvatiti.

Ako netko želi shvatiti srž neke poruke oko neke problematike,
onda je nevažno, tko (budaletina, filozof, teolog, hohštapler, razbojnik,..., 'svemirac',...) je donosi,
a niti je važno njegovo osobno iskustvo,
jer je to nevažno za temu, koja se odnosi na društvo, a ne na pojedine budaletine.
Budaletina nije svijet, iako ima čudan svijet u glavi.

Ako se već glupo prepuštam ljudskim scenarijima u ćakulanju na ovoj temi,
onda mogu navesti kako sam prema novcu ('krvarini') veoma neodgovoran.

ROBOVANJE

Kada se već spominje robovanje novcu, onda bih nadodao,
da ima i drugih robovanja kao što je robovanje budalesanju.

Jedan zanimljiv čovik je čak napisao i "Pohvalu ludosti", koju posvećuje svom prijatelju,
koji je također zanimljiv čovik.
Trenutno je na svijetu preko 7 milijardi zanimljivih ljudi.

Erazmo Roterdamski (sin svećenika) je pristupio 'augustincima' i na svijetu je živio turbulentno,
a sv. Thomas More je odgovorio (možda ne u Duhu) nekim klericima na njihovu kritiku prema Erazmu.

"Koliko vas je, koji više držite do običaja svoje sekte, nego do Božjih Zapovijedi?
Zar nema čitavih redova, koji se tuku s ostalim redovima zbog svojih obreda?
Tako je premnogima sveto samo ono, što sami rade."

"Mnogo ih je više nego bih želio, koji se samim naslovom što su redovnici, smatraju daleko iznad ostalih vrsta smrtnika.
Ali velik dio takvih više su budale, nego što su zli.
Oni tako slatko luduju, da sve štogod im bezumni duh diktira, to odmah primaju kao da ih nadahnjuje Bog,
te vjeruju, da su upravo uzneseni u treće Nebo,
dok su prije zahvaćeni trećim stupnjem frenezije.

No, oni mnogo opasnije luduju, koji se dotle hvastaju, da - smatrajući sebe malim svecima -
ne samo preziru, nego čak osuđuju sve ostale smrtnike osim sebe i to skoro jedino radi toga,
što prijanjaju odviše uz svoje praznovjerne običaje,
hvale se svojim opservacijama, zbog kojih se i tada smatraju sigurnima kad se,
opskrbljeni njihovom zaštitom, oružaju na nedjela."

"No, ne spominjem toga što bih želio konstitucije bilo kojeg reda optužiti zbog zločina,
jer ista zemlja rađa i ljekovite i otrovne trave,
niti što bih htio ocrnjivati njihove običaje, da neprestano pozdravljaju Blaženu Djevicu.
Nema ništa spasonosnijeg od toga, nego što su neki dotle uzdaju u to,
da se najviše zbog tih običaja smatraju sigurnim u svojim zlodjelima.
To hoće Erazmo osuditi i zbog toga se ljute na njega."

A ovo je kolosalno:
"Kao da je željeti vječno biti vezan uz stijenu poput oštriga i spužava istom apsolutna svetost!
Kad bi to bila istina, ne bi smio biti osnovan 'Red manje braće' od kojeg (ako se ne varam) nijedan red nije svetiji,
od kojih ipak mnogi zbog važnih razloga putuju po cijelom svijetu.

- Nije li možda Jeronim krivo učinio, kad je prevalio put između Rima i Jeruzalema?

Mnogo su ispod vaše svetosti svi Apostoli, koji su obišli čitav svijet, dok vi sjedite ili još ne sjedite.
Ne govorim to, da usporedim Apostole s Erazmom,
da me tko ne optuži zbog klevete,
nego da pokažem, da je promjena mjesta često bez mane,
niti je uvijek svetost u tom, da neprestano sjedimo.

Mislim, da će svaki, koji se brine za svoju udobnost i bježi od napora radije s vama sjediti, nego lutati s Erazmom.

On, ako gledamo na napor, kadšto u jednom danu više se namuči, nego vi u mnogo mjeseci.
Ako se pak gleda na korist napora, više je kadšto koristio cijeloj Crkvi u jednom mjesecu,
nego vi u mnogo godina, osim ako tko misli, da toliki odlični postovi i molitvice doprinose isto kao i odlične knjige
iz kojih čitav svijet uči pravdu.
Ili ako tko drži, da znači uživati kad netko izdržava zimske oluje mora, oporost klime, napore putovanja kako bi koristio zajednici.

Nije baš ugodna stvar mučnina na lađi, bolovi od jahanja, opasnost od oluje u kojoj strepiš pred brodolomom i smrću.
- Tko je toliko puta hodao šumama, teško prohodnim planinama, preko oštrog kamenja,
puzao uz strme ponore, prolazio putevima, gdje vrebaju razbojnici,
izudaran od vjetra, poprskan blatom, prokisao i promočen, umoran od puta i napora,
zar neće - odjednom primljen u samostan - poželjeti hranu i vaš krevet kao vrhunac užitka?"

Savjet:
Čitaoče, ako blaguješ Presvetoga, onda Ga pitaj za Mudrost,
te ima li što nebeskoga u ovom pisanju oko izlaska iz 'faraonskog sustava', bez obzira što Ga pisac ovih riječi ne blaguje!
Ili je ipak to samo obično ljudsko budalesanje, koje treba ignorirati.

Vrh

PostPostano: Uto lip 13, 2017 14:21 
Administrator

Post ti je offtopic.
Bilo bi zanimljivo čuti mišljenje i iskustvo drugih forumaša kako se može živjeti bez robovanja novcu, a kad stignem probat ću napisati svoje iskustvo.

Vrh

PostPostano: Uto lip 13, 2017 23:23 

+!
Bilo bi zanimljivo, prije nego počnete tipkajući piskarati o svojim osobnim iskustvima, koja bi nas mogla veoma obogatiti (ne novčano),
da se držeći teme uhvatimo ukoštac s novčanom problematikom (računica) i dokučiti odgovore na pitanja vezana za društvo,
a ne na svetost pojedinaca i njihovom nerobovanju novcu.

I da vlada Kraljevstvo na svijetu, opet bi svaki razumni pojedinac bio dužan raditi na svojoj svetosti (usavršavanje u duhovnoj teretani).
Dakle, mi na ovoj temi bi trebali pisati o društvenom uređenju, koje je čovječanstvo dužno ostvariti,
a u 'paragvajskim redukcijama' ('Guarania') se počelo ostvarivati, dok nisu "katolički" vladari protjerali 'isusovce' iz južnoameričkih kolonija.

Netko je pokrenuo ovu temu:
a) uzeo je pojam 'utopia' od sv. Thomasa More-a,
b) usredotočio se samo na "svijet bez novca".

Dakle, netko glumi 'utopiste' - vizionare, a netko kritičare.
Dok je sv. Thomas More još hodao s glavom na ramenima, Europom su vladali 'katolički' vladari,
ali nije bilo ni onda bajno, tj. kako želi Kralj nad kraljevima.
Neki vladari su proglašeni svecima, ali društveno uređenje nije bilo po uzoru na Domovinu.

Možda netko smatra, da je u Kraljevstvu prisutan novac - krvarina, te da postoje banke i sve što je vezano za financijski sustav.
Moguće je, da su ekonomisti i bankari u Kraljevstvu ljudi poput Jude Iškariotskog, obitelji Medici,...

Mt 6,10
Dođi Kraljevstvo Tvoje! Budi Volja Tvoja kako na Nebu tako i na zemlji!

Smjernice:
- Zašto je sv. Thomas More uopće napisao knjigu 'Utopia', koju je njegov prijatelj Erazmo Roterdamski tiskao 1516. u nizozemskom Leuvenu (sada Belgija)?
(ništa od 500-te godišnjice)
- Kako teče proces izlaska iz 'faraonskog sustava' ('kanalizacije', 'kokošinjca',...)?
- Kada prođe proces izlaska iz 'faraonskog sustava' i sve države budu bez novaca,
jer su skoro svi 'katolici', kako tada funkcionira svijet?
- Može li svijet funkcionirati bez novaca, tj. može li i tada biti manipulacije, izrabljivanja, nezaposlenosti, kredita, deložacije,...?
- Kakav je post mio Kralju nad kraljevima?
- Kako uopće funkcionira nebeska Domovina, gdje Kralj nad kraljevima priprema stanove i odakle se to financira?

KOKOŠINJAC

Ja shvaćam kako čovjek voli biti poput pileta, jer je odrastao u odmetništvu.
- I što onda vrijedi nekom 'orlu' nagovarati 'piliće', da polete i napuste 'kokošinjac', jer su oni zapravo 'orlovi', a ne 'kokoši',
kad zbog svoje guzice ne žele razmišljati poput 'orla'?

Ne pomažu ovdje ni argumenti ni čudesa.
Ne pomaže čak ni bič po guzici.

A Razum je Dar Duha Svetoga, dok računica nema nikakve veze s Ljubavlju.

Vrh

PostPostano: Uto lip 20, 2017 07:40 

+!
Iv 4,38
Ja vas poslah žeti ono oko čega se niste trudili;
drugi su se trudili, a vi ste ušli u trud njihov.

OFFTOPIC I OSOBNA ISKUSTVA

Društvena uređenja su 'offtopic', a osobna iskustva nisu važna za svijet.
Osobna iskustva imaju svoju svrhu, ali nisam bitan 'ja', nego 'JSKJ'.
Dakle, čovjeku bi koristilo, kada bi napustio ono ljudsko: Ja, pa ja!
Nije bitan Mojsije niti su bitni Apostoli.

Kada se čovjeka uči odmalena baratati novcem, onda nije ništa čudno, da se krivo izgradi.
Čovjek može biti sklon 'računici' i bez novaca (plemena oko Amazone i ostali, koji nemaju novac i ne plaćaju porez).

Mt 23,13
"Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Zaključavate Kraljevstvo nebesko pred ljudima; sami ne ulazite, a ne date ući ni onima koji bi htjeli."

Lk 11,52
"Jao vama, zakonoznanci! Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući."

No, kad bi društvo (svijet) bilo izgrađeno poput Domovine,
onda bi i oni 'slabi' bili u zagrljaju 'jakih' ili kako piše sv. Thomas More: "za bradu vas vuku u Nebo".

Imam dojam, da bi i računalo prije skontalo o čemu pišem nego čovjek, a osobito osobe muškoga tijela.

Vrh

PostPostano: Uto lip 27, 2017 21:03 

+!
Mt 6,33
Tražite stoga najprije Kraljevstvo i Pravednost Njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.

PRAVEDNOST KRALJEVSTVA NEBESKOGA

Za ovaj pojam - Pravednost - neka posluži govor bivšeg pomoćnog zagrebačkog biskupa:
https://www.youtube.com/watch?v=ac05_A7Cka0

- Tko će svijetu predložiti tu Pravednost za uređenje društva?
- Može li se manipulirati tom Pravednošću (nezaposlenost, deložacije, iscrpljivanje radnika, krediti i kamate,...)?
- Zašto ignorirati ovaj Zadatak traženja Kraljevstva i Njegove Pravednosti, kad je posljedica dodavanja svega ostaloga?

RAČUNICA, SLADUNJAVOST I ZAJEDNICA (Izbor i odluka)

Mal 1,8
A kada za žrtvu slijepu stoku prinosite, zar to nije zlo? I kad prinosite hromo i bolesno, zar to nije zlo? Donesi takvo što svome namjesniku, hoće li biti zadovoljan i dobro te primiti? - govori Jahve nad Vojskama.

Dj 5,1-11
Neki pak čovjek po imenu Ananija, zajedno sa svojom ženom Safirom proda imanje pa u dogovoru sa ženom odvoji nešto od utrška, a samo jedan dio donese i postavi pred noge apostolima.

Petar mu reče: "Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja?
Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo; i jednoć prodano, nije li u tvojoj vlasti?
Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu!"

Kako Ananija ču te riječi, sruši se i izdahnu. I silan strah spopade sve koji su to čuli.
Nato ustanu mladići, poviju ga, iznesu i pokopaju.

Nakon otprilike tri sata uđe njegova žena ne znajući što se dogodilo.
Petar joj reče: "Reci mi, jeste li za toliko dali imanje?"
Ona odgovori: "Da, za toliko."
A Petar će joj: "Što vam bi da se složiste iskušati Duha Gospodnjega? Eto na vratima nogu onih koji ti pokopaše muža!
I tebe će iznijeti!"

Ona se umah sruši do njegovih nogu i izdahnu. Oni mladići uđu, nađu je mrtvu, iznesu je i pokopaju uz muža.
I silan strah spopade cijelu Crkvu i sve koji su to čuli.

- Što bi sv. Petru i s kojim pravom se okomio na muža i iskušavao ženu, te su ovi izdahnuli, a ostali bili u strahu?
- Zar će Crkva propasti zbog par novčića?
- Zar nije ljepše njihati se u ritmu pjevajući sladunjave pjesmice bez obzira što se 'drže ljestve pozemljarima u Egiptu'?

Netko se neodgovorno ponaša prema novcu, pa ga dijeli obilato ili poput one starice u Hramu, koja je sve dala.
Netko grčevito skuplja novčiće.
Netko je uveo hramski novac.
Netko dobro barata matematikom, izračunava kamate i bez računala, rješava jednadžbe s nepoznanicama.

- No, tko će riješiti 'Ljubavnu jednadžbu'?

HUMANITARAC I TRGOVANJE

Baš zbog novaca i računice svijetom hara nepravda zbog 'pozemljara' i zaslijepljenosti smotanih 'guzičara',
ali zato možemo glumatati novčane humanitarce, umjesto da 'pozemljarima' oduzmemo moć,
te Kralj nad kraljevima se obznani kao jedini i istinski Humanitarac.

Kad 'ukućani' ne bi između sebe trgovali, onda bi se humanitarnost svela na njegovanje slabih i bolesnih,
a 'pozemljari' ne bi imali moć u tom 'domu'.
'Zavadi, pa vladaj!' - ne bi postojala u stvarnosti društvenog uređenja neke 'domovine', koja je slobodnim izborom 'ukućana' izgrađena po uzoru na 'Domovinu'.

SNALAŽLJIVOST U NEPOŠTENOM BOGATSTVU

Lk 16,9-12
I Ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore.
Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten.
Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti?
I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam vaše dati?

Vrh

PostPostano: Sri srp 05, 2017 22:31 

+!
TRAGANJE

Mt 6,33

Pitanje za narodne starješine i ostale:
- Kako treba biti uređeno ljudsko društvo (s novcima ili bez) kako bi u svijetu vladala Pravednost?

Uzmimo za primjer nekog čovjeka, koji je tražio Kraljevstvo i Pravednost Njegovu,
pa mu je To 'palo na glavu'.
- Kako je tražio i našao?

Vrh

PostPostano: Uto srp 11, 2017 22:29 

+!
TRAGANJE

Izr 2, 1-9
Sine moj, ako primiš moje riječi
i pohraniš u sebi moje zapovijedi
i uhom svojim osluhneš Mudrost
i obratiš svoje srce Razboru;
jest, ako prizoveš Razum
i zavapiš za Razborom;
ako Ga potražiš kao srebro
i tragaš za Njim kao za skrivenim blagom
tada ćeš shvatiti Strah Gospodnji
i naći ćeš Božje Znanje.
Jer Gospodin daje Mudrost,
iz Njegovih Usta dolazi Znanje i Razboritost.
On pravednicima pruža Svoju pomoć,
štit je onih koji hode u bezazlenosti.
Jer On štiti staze Pravde
i čuva pute Svojih pobožnika.
Tada ćeš shvatiti Pravdu, Pravicu, Pravednost
i sve staze Dobra
.

Čini se, da nije daleko od našeg nosa To, što trebamo tražiti.
- Ili nam to trebaju otkriti prepametni 'pozemljari'?

DUBROVAČKE LJETNE IGRE (tema: SLOBODA)

http://www.poduzetnistvo.org/news/finan ... dubrovniku

Baš se lijepo poklopilo.
Ma, kako su ti 'pozemljari' samo pametni!

Vrh

PostPostano: Pon kol 07, 2017 11:20 

+!
Jedno jednostavno pitanje za forumaše i čitaoce:
- Što tražiš?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 115 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata