Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 19:01

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Grešna hrana?!
PostPostano: Pet vel 06, 2009 15:04 

Slika
Postove o hrani, sa teme "Seks, Bog i brak", sam izdvojio u zasebnu temu koja nam može biti svima na korist a tematski ne spada tamo.
Moderator Barnaba
======================================================================

:wink: Sinke, a zašto bi svećenici u Slavoniji trebali govoriti vjerrnicima da ne smiju jesti krvavice? :lol:

Vrh

PostPostano: Pet vel 06, 2009 16:19 

Citat:
:wink: Sinke, a zašto bi svećenici u Slavoniji trebali govoriti vjerrnicima da ne smiju jesti krvavice? :lol:

Zato što je Katoliku zabranjeno da jede hranu čiji je osnovni sastojak krv. Ima i misala s uputama za ispovijed koji upravo krvavice spominju kao primjer "grešne" hrane.

Dakle, treba se zapitati da li je kontracepcija do Humane Vitae bila u tim sferama "ne-baš-primarnih-nauka". I koja je njihova lokacija u generalnom nauku.

Vrh

PostPostano: Pet vel 06, 2009 17:56 

Sinke je napisao/la:
Citat:

Zato što je Katoliku zabranjeno da jede hranu čiji je osnovni sastojak krv. Ima i misala s uputama za ispovijed koji upravo krvavice spominju kao primjer "grešne" hrane.

Dakle, treba se zapitati da li je kontracepcija do Humane Vitae bila u tim sferama "ne-baš-primarnih-nauka". I koja je njihova lokacija u generalnom nauku.

krvavice grešna hrana??? Po tome bi mnoga sela propala u paklu jer se tamo puno griješi jedući krvavice.Takve stvari su se spominjale u Starom zavjetu ali zar Isus nije rekao da čovjeka ne onečišćuje ništa što ulazi izvana?

Vrh

PostPostano: Pet vel 06, 2009 20:24 

Citat:
Ova teza o krvavicama nadilazi moju mogućnost shvaćanja, pa je mogu komentirati samo čuđenjem :roll: , a što se tiče osnovne teme poznam dosta bračnih parova, neki od njih imaju 6-7 i više dice, a neki manje, no čini mi se da nitko od njih ne nosi vodič kad pođu u krevet.

Vjeruj mi, ovo je nauk Katoličke Crkve ( u vezi hrane ).

Vrh

PostPostano: Pet vel 06, 2009 20:29 

Sinke je napisao/la:
Citat:
Ova teza o krvavicama nadilazi moju mogućnost shvaćanja, pa je mogu komentirati samo čuđenjem :roll: , a što se tiče osnovne teme poznam dosta bračnih parova, neki od njih imaju 6-7 i više dice, a neki manje, no čini mi se da nitko od njih ne nosi vodič kad pođu u krevet.

Di si samo to naša (virujen da negdi jesi kad si toliko izričit), tila bi to pročitati. Možda ima još koji dobar :lol: :lol: :lol: , pa ćemo se lipo svi nasmijati

Vrh

PostPostano: Pet vel 06, 2009 21:17 

Tirsa je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Citat:

Di si samo to naša (virujen da negdi jesi kad si toliko izričit), tila bi to pročitati. Možda ima još koji dobar :lol: :lol: :lol: , pa ćemo se lipo svi nasmijati

Bilo je u jednom misalu u uputama za ispovijed. Ako si jela krvavice, morala si se ispovijedit.
Znam da zvuči smiješno, ali ovo je istina, i čini se da je još uvijek na snazi. Ipak se radi o službenoj Katoličkoj literaturi. Što govorim jest da je taj nauk možda u drugom redu, što je bio svojedobno i nauk o kontracepciji, tako da ga se nije stavljalo na sav glas i ljudi nisu znali na koji način pristupiti takvim praksama.

Vrh

PostPostano: Pet vel 06, 2009 23:06 

Sinke je napisao/la:
Citat:

malo sam guglao ali nigdje nisam našao da piše kako je to grijeh,osim na nekim protestantskim stranicama di tvrde da se treba držati svih propisa Starog zavjeta o hrani.

Jesi li to pročitao u nekom dokumentu ili u priručniku za ispovijed? Ja sam čitao u nekim priručnicima za ispovijed kako je bavljenje sportom grijeh pa ne bi sličan izvor informacija uzimao u obzir kao prenositelj nauka.Ako je dokument navedi kako se zove

Vrh

PostPostano: Sub vel 07, 2009 09:20 

Ja ne volim krvavice :mrgreen:
milošću sam pošteđen od ovog možebitnog grijeha :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Sub vel 07, 2009 09:54 

:wink: Krv, pa prema tome i krvavice ne jedu neke sekte (svjedoci jehove...), jer vjeruju da je u krvi čovjekova duša. Takvih je shvaćanja bilo i u Bibliji (suzdržavati se krvi i udavljenog! Pavao - poslanica).
No nije ušlo niti u jedan crkveni dokument kao nauk vjere.

Vrh

PostPostano: Sub vel 07, 2009 10:29 

Barnaba je napisao/la:

Možda ne voliš krvavice, pa si na taj način pošteđen od tog možebitnog grijeha, no s druge strane si moj kombinirani post seks, brak i griješna hrana (ovo loše zvuči), kompletan pribacija u ovu temu - što ti je grijeh. :lol:

Sad si dakle opet na istom, što si na krvavicama stekao, to si na razmještanju tema izgubio :wink:

Vrh

PostPostano: Sub vel 07, 2009 12:45 

Tirsa je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Možda ne voliš krvavice, pa si na taj način pošteđen od tog možebitnog grijeha, no s druge strane si moj kombinirani post seks, brak i griješna hrana (ovo loše zvuči), kompletan pribacija u ovu temu - što ti je grijeh. :lol:

Sad si dakle opet na istom, što si na krvavicama stekao, to si na razmještanju tema izgubio :wink:

Ispravio sam grešku pa sam opet u stanju milosti :wink: :lol:

Ima li još te grešne hrane?

Vrh

PostPostano: Sub vel 07, 2009 14:44 

Što znam sasvim sigurno jest da je ovo bilo u misalu, pod "ispitom savjesti" za ispovijed. Pitanje je glasilo "Da li si jeo krvavice?" Niti ja ne mogu pronaći ništa u vezi ovog na Internetu, ali budite sigurni da sam ovo pročitao u Katoličkoj literaturi novijeg datuma (misal je bio tiskan u novijem izdanju, nije ništa iz Srednjeg Vijeka ).

U Starom Zavjetu nalazimo zabranu pijenja krvi, što se tumači zabranom bestijalnosti. Budući da su krvavice jelo većim djelom pečena krv, grijeh njihova jedenja nije radi "nečiste hrane", već radi njihova konteksta.

Inače, u temi o seksu sam naveo ovaj nauk kao primjer nečeg što je toliko zapostavljeno, iako jednako važeće kao i svaki drugi stavak našeg nauka, da se postavlja pitanje o tome na koji način naš nauk egzistira u Crkvi. Moguće je da je u prošlosti kontracepcija bila u sličnom položaju, nešto što postoji, ali se nitko s time ne bavi i ne doživljava "u prvom planu"- toliko da čak niti svećenici ne znaju reagirati kad im se postavi pitanje u vezi toga.

Napominjem da krvavice nisu nečista hrana iz kuta da ih Isus nije pročistio. Njihova je grešnost što traže pečenje krvi i njenu konzumaciju, što bi u doba Starog Zavjeta bilo protumačeno kao nešto više od kršenja čistog i nečistog.

Vrh

PostPostano: Sub vel 07, 2009 17:33 

Mah, sve je to patologija uma. Čovjek je svejed. Predator.
Meso je potrebno i što raznovrsnija prehrana to bolja.
Svaka čast glupanima koji zbog moralne osnove rade stvari koje im direktno narušava zdravlje

Vrh

PostPostano: Sub vel 07, 2009 22:35 

Barnaba je napisao/la:
Tirsa je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Ispravio sam grešku pa sam opet u stanju milosti :wink: :lol:

Ima li još te grešne hrane?

Baš ti hvala, pravi si čovik, za ovu uslugu častim mmm :roll: :idea: krvavicama :wink:

Vrh

PostPostano: Ned vel 08, 2009 08:36 

angelus je napisao/la:
:wink: Krv, pa prema tome i krvavice ne jedu neke sekte (svjedoci jehove...), jer vjeruju da je u krvi čovjekova duša. Takvih je shvaćanja bilo i u Bibliji (suzdržavati se krvi i udavljenog! Pavao - poslanica).
No nije ušlo niti u jedan crkveni dokument kao nauk vjere.

Mislim da bez obzira što to nije ušlo u nijedan Crkveni dokument ne znači da Katolici moraju jesti hranu sa krvi. Na osobnoj razini svatko ima pravo odabira onoga što će jesti i razloge zbog kojih nešto neće jesti. Ti razlozi za katolika mogu biti i Biblijski, zašto ne? To se često zanemaruje a time i ne govori o slobodi koju Katoličanstvo ima u mnogim područjima, koja nisu bitna za nauk ali mogu biti bitna za osobnu vjeru.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata