O bitnoj razlici između "istočnjačkih meditacija" i kršćanske meditacije navodim iz knjige M. Nikolića "Moliti ali kako?":
Jako je lijepo ovdje receno, i ima mnogo slicnosti izmedju krscanskih i istocnjackih pristupa. Prva slicnost mi se cini da je molitva. I jedni i drugi se mole. Jedino je razlika u tome sto mi se cini da je molitva ipak oblik misljenja. Naravno, to je pozitivno misljenje koje covjeka oplemenjuje, ali s isticnjackog motrista to je jos uvijek izvanjski pristup. Prvi problem na koji istocnjaci ukazuju kod molitve jeste da ljudski um ne moze doista pojmiti Boga. Bog je izvan domasaja naseg uma i govora (iskaza). Stoga, kada se molimo, mi se obracamo nekom nasem zamisljaju, a ne stvarnom Bogu, jer mi ustvari ne znamo sto to jeste Bog i kako uopce s njim komunicirati. Drugi problem s molitvom koji se mozda moze pojaviti, jeste da molitva ne stisava um. Molitelj i dalje gaji neke zelje, nade, trazi nesto od tog svojeg zamisljaja Boga.
Ovdje mi se cini da je problem u tome sto na taj nacin i inace nas um radi. Mi stalno zelimo nesto vise, vise... Kao kada bi smo na racunalu otvorili jedan prozorcic, pa druga, pa treci... nakon nekog vremena bi racunalo sve sporije i sporije radilo. Mi zelimo vise, a dobivamo sve manje. Jer otvaranjem novih i novih prozorcica mi ustvari usporavamo racunalo. Molitva se cini (mozda grijesim) kao ponovno otvaranje novog prozorcica. Istocnjaci bi tu bili skloniji zaustaviti se, pokusati poiskljuciti vec otvorene prozorcice i dopustiti racunalu da se ispolji u svojoj izvornoj biti neoptereceno suvisnim sadrzajima.
Ipak, molitva se i na Istoku smatra pozitivnim misljenjem. Bolje da se covjek moli, nego da mu se um bavi opterecujucim sadrzajima.
Stoga se visim obilkom samorazvoja smatra meditacija. Ima puno vrsta meditacija (mozemo o tome ako koga zanima), ali ova konkretno o kojoj je rijec na ovoj temi (na Zapadu poznata kao mindfulness) se zasniva na zaustavljanju vrludanja uma. Kako se to postize. Istocnjaci su shvatili da nas um radi na vrlo jednostavnom nacelu: svidja mi se - ne svidja mi se!
Bez obzira s kojim iskustvom nasa svijest dodje u dodir (misao, osjecaj, culno opazanje iz vanjskog svijeta, tjelesni osjet... doslovno bilo sto sto mozemo osjetiti i pojmiti) nasa svijest reagira na nacin da ako joj je to iskustvo ugodno - prijanja za njega, zudi za njim, zeli ga ponoviti i pojacati. A ako je osjecaj neugodan - odbacije ga, stvara ljutnju, bijes, mrznju. Stoga se kaze da su strast, mrznja i obmana koja se iz njih stvara osnovni mehanizam rada naseg uma. I to postaje toliko nesvjesno i automatski, da uopce vise nad cijelim procesom (stvaranja iskustva) nemamo nikakav nadzor. Pootvarali smo previse prozorcica, usporili racunalo i dalje samo otvaramo nove prozorcice...
Princip na kojem meditacija u ovom slucaju radi jeste da samo promatramo sve sto pada u polje naseg iskustva. Ako je sadrzaj ugodan, nas ce um prirodno poletjeti da rasplamsava i umnaza taj sadrzaj. Tada treba ostati sabran i samo promatrati. Ako se sadrzaj (iskustvo) promatra bez uplitanja, ono ce izblijedjeti i... nestati. Isto i sa bolnim sadrzajima. Njih ce um prirodno pokusati potisnuti, izbjeci, zamijeniti ugodnim sadrzajima. Treba ostati postojan i samo ih promatrati - i oni ce izblijedjeti i... nestati. Tako shvacamo da su sve stvari nestalne, prolazne. Vec u tome se zadobiva odredjeni mir, spokojstvo. Covjek se oslobadja vezanosti za ugodu ili neugodu. I pocinje po prvi put osjecati slobodu izbora. Nisam uvjetovan ugodom, nisam uvjetovan neugodom. One se javljaju, traju i prolaze, ali to sa mnom nema nikakve veze. Javlja se osjecaj slobode. Naucili smo prozorcic otvoriti, i... zatvoriti. A ne samo otvarati jedan za drugim nove i nove prozorcice...
U tom smislu meditacija nije mrtvilo i umrtvljavanje uma, nego bas suprotno. Budjenje i bistrenje uma. Kako je napisala Susan Brinkmann, da se meditacijom otvara um prema utjecaju nekih duhovnih bica... msilim da to nema nikakve veze s istinom. U meditaciji (barem onoj koju ona navodi kao opasnu) se radi samo s promatranjem sadrzaja svojeg vlastitog iskustva i reakcija (volim - ne volim) koje nas um ima na ta iskustva.
Stoga, ako zelimo razgovarati o mindfulness meditaciji, trebalo bi mozda doista pogledati ona dva dokumentarca o zatvorenicima koja sam stavio ranije. Rijec je o ljudima koji su navikli reagirati slijepo i neosvjesteno. Rijec je o zatvorenicima, od najtezih ubojica, pa do obicnih prestupnika, svercera drogom i sl. Vidimo da izlozeni ovakvoj meditaciji polako shvacaju kako su slijepo reagirali, kako su u dubokoj obmani bili. Pocinju polako mijenjati svoje obrasce neosvjestenog ponasanja, i vidi se duboka preobrazba.
Dakle, zakljucno mi se cini da sve svjetske religije rade s molitvama. Ali da je meditacija jedna disciplina uma koja nema puno veze s time. Ona je kao resetiranje uma. Mozda zato na Istoku molitvu shvacaju samo kao pripremu za meditaciju. I niposto ne kao dvije suprotstavljene praske. Eto, mali prilog raspravi.