Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto vel 03, 2026 07:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Euharistija
PostPostano: Ned ožu 18, 2018 21:42 

O tome se i radi - ne mozes svojevoljno koristit rijeci. Postoji rijecnik, te definicije rijeci, tako da se zna sto odredena rijec znaci. Zar ne bi bilo suludo kad bi svako davao svoju verziju "spoznaje"? Dakle, rijecnik kaze;

SPOZNAJA
definicija:
imenica, ženski rod

(1.1) Stadij misaone aktivnosti u kojemu um sa sigurnošću prihvaća percipiranu istinu.

Dakle, ukoliko pises hrv, to je znacenje te rijeci.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 18, 2018 23:35 

+!
1 Tim 2,4
koji hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja Istine.

1. Bitno je, da prihvaćamo Nauk i slažemo se kako čovjek može razumom spoznati postojanje Stvoritelja, ali Ga ne može potpuno spoznati (ili po tvome upoznati).
2. 'Ja' nisam pametniji od tebe, ali ne želim zbog toga, da se nešto ne dotjera, ako smatram, da ima smisla,
jer onaj razumni čovjek, koji je spoznao postojanje Boga Stvoritelja, ne može svojim razumom spoznati kako je taj Bog zapravo
Ljubav (OtacSinDuhSveti), ako mu nije objavljeno.
Dakle:
- Može li se Ljubav spoznati?

S razlogom je izostavljen pojam 'potpuno'; 'ti' si s razlogom reagirao; s razlogom nastavljamo pisati na temi,
gdje je 'netko' htio upoznati subraću 'katolike' sa spoznajom o Euharistiji kako ne bi netko blagovao "krnjeg Krista".

Na nekoj drugoj temi netko će pisati o konkretnoj (na pr. društveno uređenje,...) problematici kako bi upoznao subraću o tome, a subraća ga neće razumijeti zbog raznih razloga.
Ništa novo i bez obzira na definicije i zajednički jezik.

Ne bih mnogo o definiciji spoznaje (najviša misaona djelatnost svijeta / čovjeka...).
Mi pišemo o 'religijskoj spoznaji'.

KATEKIZAM

94 Zahvaljujući pomoći Duha Svetoga, shvaćanje kako stvarnosti tako i izričaja poklada Vjere može u životu Crkve napredovati:
- "na temelju razmatranja i proučavanja onih koji vjeruju i o tome u svom srcu razmišljaju"; napose treba da "teološko istraživanje
produbljuje spoznaju objavljene istine"... (itd)

157 Vjera je sigurna, sigurnija od svake ljudske spoznaje, jer se temelji na samoj Riječi Boga, koji ne može lagati.
Doduše objavljene istine mogu se ljudskom razumu i iskustvu činiti nejasnima, ali "sigurnost koju daje božansko svjetlo
veća je od sigurnosti što je daje svjetlo naravnog razuma". "Deset tisuća poteškoća ne čine ni jednu jedinu sumnju".
(ovaj citat "Apologia pro vita sua" J.H. Newmann podsjeća na englesku poslovicu
"Od tisuću kunića ne može nastati konj. Od tisuću pretpostavki ne može nastati dokaz.")

216 Božja je istina njegova mudrost koja upravlja cijelim redom stvorenja i
vlada svijetom. Bog koji je sam "stvorio nebo i zemlju (Ps 115,15),
samo On može dati istinsku spoznaju svega stvorenoga u odnosu prema Sebi.

286 Zacijelo, već ljudski razum može naći neki odgovor na pitanje o počecima.
Da postoji Bog Stvoritelj, sa sigurnošću se može spoznati po njegovim djelima svjetlom ljudskog uma,
iako je ta spoznaja često zamračena i izobličena zabludom.
Tu pridolazi Vjera da učvrsti i prosvijetli um da pravilno razumije tu istinu:
"Vjerom spoznajemo da je svijet riječju Božjom stvoren, da ono što vidimo nije postalo iz onoga što se opaža" (Heb 11,3).

287 Istina o stvaranju tako je važna za cio ljudski život da je Bog u svojoj ljubavi želio svome Narodu objaviti
sve što treba o tome znati za Spasenje.
Iznad naravne spoznaje koju može imati svaki čovjek o Stvoritelju,Bog je
postupno otkrivao Izraelu otajstvo stvaranja...

683 "Nitko ne može reći `Gospodin Isus' osim u Duhu Svetom" (1 Kor 12,3).
"Bog odasla u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: Abba - Oče!" (Gal 4,6).
Ta spoznaja Vjere moguća je samo u Duhu Svetom...

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 24, 2018 23:26 

BOGOSECIRATELJ

Što se tiče "vrhunskih teologa" i blagovanja "kompletnog Krista" bi se mogle knjižurine napisati.
Djeca mogu postavljati mnoga pitanja, dok se razvijaju.
No, čovjek može dosađivati i zanovijetati s pitanjima, te to može shvatiti tek nakon nekog određenog vremena (proces).
- Je li Adam imao pupak?

Majka mi može darovati jabuku, a ja mogu odrezati malu krišku i staviti je pod sitnozor i raščlanjivati taj objekt.

Molim da mi odgovori neko od teologa jasno ko djetetu.

Dali mi blagujući Presveto Tijelo i Krv Kristovu blagujemo i Njegovo Mistično Tijelo - Crkvu u kojoj smo svi pridruženi krštenjem .
Naravno da iz toga proizlazi da blagujemo i jedni druge i sami sebe.
To ne govorim da bi se izrugivao nedaj- Bože , već više razumijem kao potrebu za zajedništvom i povezanošću udova sa Glavom- Kristom te tako razumijem i Kraljevstvo nebesko- Krista kao zajednicu u kojoj je svako bitan i gdje naše spasenje i sreća ovisi o spasenju i sreći drugog brata i sestre. A ne kao samodostatne individue koja uživa u svome blaženstvu.

Postavljam i pitanje pakla gdje se ta zajednica razdvaja i otkida od Kristova Tijela - Crkve te dovodi u pitanje naše vječno uživanje i mir ako znam da moj bližnji vječno pati u paklu kako mogu biti miran .
Da nebi sad neko iz ovoga izvukao da ne vjerujem u Pakao . Vjerujem dakle.
Zar nikog ne zanimaju ova pitanja.
Utopija mi predbacuje da sam djetinje pameti i da još nisam došao do zdrelosti jer valjda ozbiljni vjernici ne postavljaju ovakav pitanja. Zašto jeli to grijeh?

Mislim da teologija treba neprestano uranjati sve dublje i iznositi na svjetlo i nove spoznaje. Zato sam i rekao da je teologija preteško zanimanje jer traži puno rada i razmišljanja. Ako ja običan priprosti vjernik tražim toliko odgovora , koliko tek treba da traži teolog .

Vrh

PostPostano: Ned ožu 25, 2018 11:49 

+!
@kopitar
Dok čekaš odgovor nekog vrsnog 'bogoseciratelja', napisao bih par riječi.

Ne ulazim u ničiju zrelost niti ima li tko djetinju pamet, a ozbiljnost vjernika mi nije zanimljiva (vidi potpis!).
Vjerujem kako u Kraljevstvo ulaze osobe poput djeteta, pa makar imali i 120 godina.

BLAGOVANJE

Čovjek pije vodu, koja cirkulira odavno i koju su pili ljudi prije nas i pit će je poslije nas,
a i nalazi se u nama i drugim stvorenjima.

Tebe sada može veoma jako zanimati pitanje zbog unutarnjeg nemira.
Na primjer:
Evo, 'ja' sam blagovao Jaganjca Božjeg i završim u 'vječnoj tami',
a ti si mene blagovao i kako se 'ti' (sv. Petar, Bogorodica,..., Bog=Ljubav) možeš u Kraljevstvu mirno radovati.

'Priprosti vjernik' je možda 'veći teolog' od sv. Tome Akvinskog.
Za mene je 'najveći teolog' - Bogorodica.

Neka te ne uznemirava moje pisanje, ali ako si gledao film 'Život je lijep' (La vita è bella),
onda će ti biti možda jasno, zašto pišem ovako u smrdljivoj sadašnjici na pitanje za 'teološke moždane vijuge'.
Osobito mislim na onu scenu, kada je njemački časnik (doktor) u logoru zaokupljen mozgalicama,
dok je 'logoraš' kao stari poznanik htio zatražiti pomoć od njega.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 26, 2018 14:40 
Administrator

Dali mi blagujući Presveto Tijelo i Krv Kristovu blagujemo i Njegovo Mistično Tijelo - Crkvu u kojoj smo svi pridruženi krštenjem .
Naravno da iz toga proizlazi da blagujemo i jedni druge i sami sebe.
To ne govorim da bi se izrugivao nedaj- Bože , već više razumijem kao potrebu za zajedništvom i povezanošću udova sa Glavom- Kristom te tako razumijem i Kraljevstvo nebesko- Krista kao zajednicu u kojoj je svako bitan i gdje naše spasenje i sreća ovisi o spasenju i sreći drugog brata i sestre. A ne kao samodostatne individue koja uživa u svome blaženstvu.

Treba razlikovati pojmove.
Razlika je između pojma "Tijelo Kristovo" (to je Krist) i "Mistično Tijelo Kristovo" (to je Crkva). Blagujući Tijelo Kristovo (Euharistiju) postajemo sve više Mistično Tijelo Kristovo, to zajedništvo i jedinstvo cijele Crkve je posljedica Euharistije, a ne da blagujemo "Crkvu".
Poistovjetiti Krista i Crkvu bi bila idolatrija, klanjamo se Bogu, Kristu, a nikada članovima Crkve (svecima, BDM,...). Crkva nije stvorila sve stvari, Bog jest, ili Crkva je grešna, Bog nije. Euharistijom postajemo svi jedno u Kristu, ali ne postajemo Glava, Krist, ne postajemo Bog. Milost Euharistije izlazi od Boga kao svog izvora, a članovi Crkve sudjeluju u tome, no oni ne postaju taj izvor, odnosno jedinstvo sa svima u Crkvi je posljedica Euharistije koju blagujemo.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 26, 2018 16:34 

Treba razlikovati pojmove.
Razlika je između pojma "Tijelo Kristovo" (to je Krist) i "Mistično Tijelo Kristovo" (to je Crkva). Blagujući Tijelo Kristovo (Euharistiju) postajemo sve više Mistično Tijelo Kristovo, to zajedništvo i jedinstvo cijele Crkve je posljedica Euharistije, a ne da blagujemo "Crkvu".
Poistovjetiti Krista i Crkvu bi bila idolatrija, klanjamo se Bogu, Kristu, a nikada članovima Crkve (svecima, BDM,...). Crkva nije stvorila sve stvari, Bog jest, ili Crkva je grešna, Bog nije. Euharistijom postajemo svi jedno u Kristu, ali ne postajemo Glava, Krist, ne postajemo Bog. Milost Euharistije izlazi od Boga kao svog izvora, a članovi Crkve sudjeluju u tome, no oni ne postaju taj izvor, odnosno jedinstvo sa svima u Crkvi je posljedica Euharistije koju blagujemo.

Krivo sam onda svatio . Pomozi mi onda dalje .
Presveto Tijelo Kristovo kad blagujemo , onda mi primamo cijelog Krista kao Boga -Čovjeka ili samo jedan dio to jest bukvalno samo Tijelo i Krv . Zato me zbunjuje Ako primamo onog ko je Sve u Svemu i ako je On našu smrtnu narav uzeo preobrazio i cijelu tvorevinu učinio vječnom i nepropadljvom , onda smo i mi dionici Njegovog Božanstva kako smo onda odvojeni od Njega u pričesti. Meni iz toga proizlazi da smo po pričesti svi zajedno sa Kristom pridruženi. Kako da se uglavnomo u Njega ako nismo dionici tog istog tijela koje blagujemo. Kako Boga odvojiti od Njegovog tijela .

Vrh

PostPostano: Pon ožu 26, 2018 20:15 

+!
Iv 6,39
A ovo je Volja Onoga koji Me posla: da nikoga od onih koje Mi je dao ne izgubim, nego da ih uskrisim u posljednji dan.

Ljubljeni!
Nisam fina duša, koja neće verbalno 'šamarati' tvoj tekst, kojeg je najzdravije za duh i dušu jednostavno ignorirati.
Bolest forumašenja se može širiti na razne forume, pa tako i na 'katoličkom' kako bi se i drugi zarazili.
Kao što neki šamaraju histeričnu osobu, kada dovodi druge u smrtnu opasnost,
tako se i 'ja' hvatama nezahvalne službe.

POMOĆ U ZBUNJENOSTI

Ne mogu pomoći ni sebi, a kamo li zbunjenima.
Duh Sveti može pomoći.

Blagovatelji blaguju 'Trs', a ti možeš slobodno i 'loze', pa i one, koje su odbačene u 'vatru' ('lude djevice', 'farizeje i pismoznance',...)
S Tijela Crkve mogu otpasti pojedinci ('stanice'), ali čak i manje ili veće zajednice ('organi'),
a teoretski i svo Tijelo Crkve, koje se inače izgrađuje i povećava.
Ne odvaja se Glava Crkve od Crkve, nego se čovjek odvaja od Tijela Crkve, koja je u Zajedništvu s Glavom Crkve.
Savršeno Jedinstvo ne bi trebalo biti za zbunjivanje blagovatelja,
iako se tvoj stav (blagovanje blagovatelja i ostalog stvorenog) veoma logičnim čini.

Ne branim nikome, da otajstveno blaguje i 'lude djevice', koje su ostale 'napolju',
a ne želim ulaziti u raspravu kako i te 'lude djevice' borave na Božjem teritoriju.
Ne branim nikome (nemam ovlasti), da otajstveno blaguje uz Glavu Crkve i Udove Crkve s 'ludim djevicama' ili bez njih.

- Hoćeš li ti svojim 'teološkim izumom' pomoći nekome?
- Ljubiš li Jaganjca Božjega i hitaš li Mu u Zagrljaj?

UZAJAMNO JEDINSTVO

Slikovito:
- Ako si ti u zajedništvu i jedno si s Glavom Crkve, onda automatski se i tebe blaguje, zar ne?
- Ako Učitelj ima AB+ krvnu grupu, koja može sve vrste primiti, onda i O- može sve primiti, ili?
https://www.youtube.com/watch?v=mPhBy3h-iTg
AB krvna grupa (tvrde) je stara nešto oko 1000 - 1200 godina, tj. nije je bilo među ljudima u doba, kada je Bogorodica rodila Isusa.

GOZBA

Zamislimo kako se ti nađeš za Trpezom i pored sebe 'prepoznaš' sv. Tomu Akvinskog,
iako možda i nije on, ali nema veze.
Bitno je, da ti njega povlačiš za skute i uvlačiš ga u svoju 'dubokoumnu raspravu' raščlanjivanja Gozbe.
Pa postavljaš razna 'zanimljiva pitanja' kako bi ga doveo do svojeg zaključka.
Tvoj dragi "sugovornik" strpljivo šuti, jer bi najradije uživao s drugima u Gozbi,
ali ne zna kako te se otarasiti, a da te ne povrijedi, pa te čak ne želi ni cinkati.

Ostali nazdravljaju Glavi, pjevaju jedinstveno i jednostavno veličanstveno.
Vječno uživaju u 'sada'.

I umjesto uživanja na Gozbi u Raju, dotični 'sv. Toma Akvinski' trpi torturu.

Do slijedećeg 'šamaranja'

tvoj dragi 'šamaratelj'

Vrh

PostPostano: Uto ožu 27, 2018 08:15 

+!
Iv 6,39
A ovo je Volja Onoga koji Me posla: da nikoga od onih koje Mi je dao ne izgubim, nego da ih uskrisim u posljednji dan.

Ljubljeni!
Nisam fina duša, koja neće verbalno 'šamarati' tvoj tekst, kojeg je najzdravije za duh i dušu jednostavno ignorirati.
Bolest forumašenja se može širiti na razne forume, pa tako i na 'katoličkom' kako bi se i drugi zarazili.
Kao što neki šamaraju histeričnu osobu, kada dovodi druge u smrtnu opasnost,
tako se i 'ja' hvatama nezahvalne službe.

POMOĆ U ZBUNJENOSTI

Ne mogu pomoći ni sebi, a kamo li zbunjenima.
Duh Sveti može pomoći.

Blagovatelji blaguju 'Trs', a ti možeš slobodno i 'loze', pa i one, koje su odbačene u 'vatru' ('lude djevice', 'farizeje i pismoznance',...)
S Tijela Crkve mogu otpasti pojedinci ('stanice'), ali čak i manje ili veće zajednice ('organi'),
a teoretski i svo Tijelo Crkve, koje se inače izgrađuje i povećava.
Ne odvaja se Glava Crkve od Crkve, nego se čovjek odvaja od Tijela Crkve, koja je u Zajedništvu s Glavom Crkve.
Savršeno Jedinstvo ne bi trebalo biti za zbunjivanje blagovatelja,
iako se tvoj stav (blagovanje blagovatelja i ostalog stvorenog) veoma logičnim čini.

Ne branim nikome, da otajstveno blaguje i 'lude djevice', koje su ostale 'napolju',
a ne želim ulaziti u raspravu kako i te 'lude djevice' borave na Božjem teritoriju.
Ne branim nikome (nemam ovlasti), da otajstveno blaguje uz Glavu Crkve i Udove Crkve s 'ludim djevicama' ili bez njih.

- Hoćeš li ti svojim 'teološkim izumom' pomoći nekome?
- Ljubiš li Jaganjca Božjega i hitaš li Mu u Zagrljaj?

UZAJAMNO JEDINSTVO

Slikovito:
- Ako si ti u zajedništvu i jedno si s Glavom Crkve, onda automatski se i tebe blaguje, zar ne?
- Ako Učitelj ima AB+ krvnu grupu, koja može sve vrste primiti, onda i O- može sve primiti, ili?
https://www.youtube.com/watch?v=mPhBy3h-iTg
AB krvna grupa (tvrde) je stara nešto oko 1000 - 1200 godina, tj. nije je bilo među ljudima u doba, kada je Bogorodica rodila Isusa.

GOZBA

Zamislimo kako se ti nađeš za Trpezom i pored sebe 'prepoznaš' sv. Tomu Akvinskog,
iako možda i nije on, ali nema veze.
Bitno je, da ti njega povlačiš za skute i uvlačiš ga u svoju 'dubokoumnu raspravu' raščlanjivanja Gozbe.
Pa postavljaš razna 'zanimljiva pitanja' kako bi ga doveo do svojeg zaključka.
Tvoj dragi "sugovornik" strpljivo šuti, jer bi najradije uživao s drugima u Gozbi,
ali ne zna kako te se otarasiti, a da te ne povrijedi, pa te čak ne želi ni cinkati.

Ostali nazdravljaju Glavi, pjevaju jedinstveno i jednostavno veličanstveno.
Vječno uživaju u 'sada'.

I umjesto uživanja na Gozbi u Raju, dotični 'sv. Toma Akvinski' trpi torturu.

Do slijedećeg 'šamaranja'

tvoj dragi 'šamaratelj'

Ha ha.. svaka čast i šamaranje je bolje od ignoriranja.

Ima koristi od ove kritike. ( Samo da pojasnim malo ono o ludom djevicama...nisam mislio da će oni sa lijeve strane biti dionici Tijela-Crkve , makar se postavlja pitanje kako nešto može postojati izvan Krista . )

Vrh

PostPostano: Uto ožu 27, 2018 16:19 

+!
Dušice draga, onda jedno pitanje za pojašnjenje:
- Mislio si samo na one, koji su u Kraljevstvu, ali ne i na one, koji su otpali,
pa makar su bili jedno vrijeme u vremenu i prostoru blagovali Jaganjca Božjega i često mantrali "Gospodine, Gospodine!",
te čak obavljali i biskupsku službu???

Pitam zato, da ne bi netko blagovao "krnjeg Krista". Bolje i malo šire nego uže.
Dakle:
- 'Lude djevice' nikad nisu bile doista u Crkvi ili su donekle bile, ali se to ne pika, jer nisu završile u Kraljevstvu,
pa zato 'katolik' blaguje samo one u Kraljevstvu, jer su jedno s Dobrim?

HEREZA

Htio bih naglasiti kako je čovjek sklon krivovjerju, pa je dobro zapitati se:
- Zašto nastaje krivovjerje i na koji način?

A što se tiče sv. Mise i svih sv. Sakramenata, onda bi trebalo biti jasno,
što je neprijatelju činiti, ako želi ometati napredovanje Crkve u pojedincima i narodima.
Ako ne može preko ljudi sv. Misu učiniti banalnom,
onda će barem nastojati banalizirati grijeh i odnos prema grijehu
kako bi se 'katolik' pričešćivao kao da je to neki bezazleni igrokaz.
Pitanje:
- Jesu li prestali ulaziti u Crkvu "vukovi grabežljivi u ovčjem odijelu" samo kako bi zaklali?
https://rorate-caeli.blogspot.com/2016/ ... ishop.html
Novinar je pitao biskupa i za 'neokatekumenizam'.

Od svih sv. Sakramenata samo u sv. Pričesti osim nevidljive Milosti 'katolik' prima i vidljivu milosnu Hranu.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 27, 2018 18:04 

- Mislio si samo na one, koji su u Kraljevstvu, ali ne i na one, koji su otpali,
pa makar su bili jedno vrijeme u vremenu i prostoru blagovali Jaganjca Božjega i često mantrali "Gospodine, Gospodine!",
te čak obavljali i biskupsku službu???

Da oni a možda i ja su blagovali Krista ali nikad nisu bili u Kraljevstvu jer ih nema upisanih u Knjizi Života.

Ne mogu okrnjiti kad nisu ni ušli , gledaju ći iz perspektive vječnosti gdje nema vremena.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 28, 2018 23:45 

+!
VELIKI ČETVRTAK

Onaj pojam 'krnji', koji strašno odzvanja u glavi, zamjenit ću čudnovatim pojmom 'potpuniji'.
Čudnovat pojam kao i 'najoptimalniji' (suprelativ superlativa).

Neka bude po tvome, pa ćemo odbaciti moguće 'lude djevice' iz Blagovanja,
jer iako se čini kako su ovozemaljski bili u Crkvi, to je samo prividno, jer nisu u 'Knjizi Života'.
Ili možemo smatrati kako Milosrdni oslobađa 'druge smrti' sve one, koji blaguju Život, samo da ne kompliciramo.

Nameću se još neka pitanja:
1. Jesu li anđeoski korovi izuzeti, tj. blagujemo li njih i blaguju li oni nekako Jaganjca Božjega, jer su i oni u Zajedništvu s Kristom?
2. Blaguje li blagovatelj i samoga sebe?
3. Što točno znači blagovati članove Crkve (npr. papu Franju), tj. na koji način?
4. Osoba, koja je kao bebač vrlo brzo umrla nakon sv. Krštenja, blaguje li i ona ili je samo blagovana?
5. Osoba, koja nije krštena, a Glava Crkve je uvede u Kraljevstvo, blaguje li i ona ili je samo blagovana?

Neki mogu misliti kako blaguju Krista "potpunije
", ako je to pod obje prilike,
a ti možeš smatrati kako blaguješ Krista 'potpunije', ako otajstveno blaguješ i blagovatelje.
- Zar neka starica ne blaguje potpunog Jaganjca Božjega, ako izostavlja 'ovce'?
- Što dobivaš takvim stavom? 'Potpunijeg Krista'?

Da čovjek ne povjeruje o čemu mi pišemo.
Ne tražim odgovore niti mislim više pisati o ovakvom blagovanju, jer nisam za 'krvavi posao'.
Radije za promjenu ti 'šamaraj' moje pisanje na društveno-političkoj temi,
gdje su nam noge na opipljivoj prašini svakodnevne borbe ovozemaljske stvarnosti,
te tako pokažemo u praksi plodove Blagovanja.

Zadnja izmjena: utopija; Čet ožu 29, 2018 10:18; ukupno mijenjano 3 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 29, 2018 01:37 

+!
VELIKI ČETVRTAK

Onaj pojam 'krnji', koji strašno odzvanja u glavi, zamjenit ću čudnovatim pojmom 'potpuniji'.
Čudnovat pojam kao i 'najoptimalniji' (suprelativ superlativa).

Neka bude po tvome, pa ćemo odbaciti moguće 'lude djevice' iz Blagovanja,
jer iako se čini kako su ovozemaljski bili u Crkvi, to je samo prividno, jer nisu u 'Knjizi Života'.
Ili možemo smatrati kako Milosrdni oslobađa 'druge smrti' sve one, koji blaguju Život, samo da ne kompliciramo.

Nameću se još neka pitanja:
1. Jesu li anđeoski korovi izuzeti, tj. blagujemo li njih i blaguju li oni nekako Jaganjca Božjega, jer su i oni u Zajedništvu s Kristom?
2. Blaguje li blagovatelj i samoga sebe?
3. Što točno znači blagovati članove Crkve (npr. papu Franju), tj. na koji način?

Neki mogu misliti kako blaguju Krista "potpunije", ako je to pod obje prilike,
a ti možeš smatrati kako blaguješ Krista 'potpunije', ako otajstveno blaguješ i blagovatelje.
- Zar neka starica ne blaguje potpunog Jaganjca Božjega, ako izostavlja 'ovce'?
- Što dobivaš takvim stavom? 'Potpunijeg Krista'?

Da čovjek ne povjeruje o čemu mi pišemo.
Ne tražim odgovore niti mislim više pisati o ovakvom blagovanju, jer nisam za 'krvavi posao'.
Radije za promjenu ti 'šamaraj' moje pisanje na društveno-političkoj temi,
gdje su nam noge na opipljivoj prašini svakodnevne borbe ovozemaljske stvarnosti,
te tako pokažemo u praksi plodove Blagovanja.

Hvala Utopija ..al se ismijah..pomogosi mi puno.
Nego ovome zbunilo:

Agnec se zareže u obliku križa, te probode na desnoj strani, pri čemu se odmah ulije u putir (=kalež) vino i malo vode. Zatim se iz ostatka prosfore izreže jedna veća čestica i stavlja lijevo od agneca na čast Bogorodice, zatim se izvadi još devet čestica i rasporedi tri puta po tri desno, spominjući pritom redove anđela i svetih, zatim svećenik uzima diptih, dakle papire sa imenima živih i mrtvih koji su mu predati da ih spomene u Liturgiji, te za svako ime vadi posebnu česticu, i spominjući ga, polaže ispod Agneca, poseban red za žive, poseban za mrtve.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 29, 2018 10:39 

+!
Fil 4,4
Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se!
1 Sol 5,16
Uvijek se radujte!

Čak i onda, kada plačemo sa zaplakanima u "ovoj suznoj dolini".

Čovjek promatra i propituje se, dok je tragatelj Istine.
Ništa čudno i sve je s razlogom, tj. ništa nije slučajno.
Inače, prijašnjem svojem tekstu sam dodao još dva pitanja.

Čak i da nema tih spomenutih znakova (kao što je to slučaj u 'zapadnom obredu') i papira s imenima živućih i upokojenih,
to ne umanjuje Zajedništvo u Jaganjcu Božjem.
I nije važno blagujem li blagovatelje i sebe i nebesnike, nego je bitan Jaganjac Božji.
Niti ti svojim stavom povećavaš Zajedništvo
niti neka starica svojim 'krnjim stavom' smanjuje Zajedništvo.

Naravno, da neće sve žive i mrtve staviti na papir, jer to onda ne bi stalo u sve knjižnice svijeta.
Ipak, teoretski neki 'spomenuti mrtvac' možda nije u 'Knjizi Života'.

Radije se pozabavimo ovim mozganjem, dok još hodamo ovim svijetom u vremenu i prostoru:
- Kako to, da postoji još uvijek tisućljetni 'raskol', iako se žarko moli za Jedinstvo?
- Kako to, da ni sami 'katolici'/'pravoslavni' nisu jedinstveni, iako blaguju Jaganjca Božjeg?
- Kako to, da su 'sinovi ovoga svijeta' snalažljiviji prema svojima od 'sinova Svjetlosti', tj. zar imaju jačeg 'mentora' ili zar su pametniji?

1 Sam 4,9-11
"... Ohrabrite se i budite junaci, Filistejci, da ne postanete robovi Hebrejima kao što su oni bili robovi vama; budite junaci i borite se!"
Tada Filistejci zametnuše bitku, Izraelci biše potučeni i pobjegoše svaki u svoj šator.
Poraz je bio silan, jer je trideset tisuća pješaka poginulo na izraelskoj strani.
I Kovčeg Božji bi otet, i oba sina Elijeva poginuše, Hofni i Pinhas.

Vrh

PostPostano: Pon tra 02, 2018 22:04 

+!
https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... oj-veceri/

Vrh

PostPostano: Sri tra 04, 2018 08:39 

Radije se pozabavimo ovim mozganjem, dok još hodamo ovim svijetom u vremenu i prostoru:
- Kako to, da postoji još uvijek tisućljetni 'raskol', iako se žarko moli za Jedinstvo?
- Kako to, da ni sami 'katolici'/'pravoslavni' nisu jedinstveni, iako blaguju Jaganjca Božjeg?
- Kako to, da su 'sinovi ovoga svijeta' snalažljiviji prema svojima od 'sinova Svjetlosti', tj. zar imaju jačeg 'mentora' ili zar su pametniji?

Odgovor bi vjerojatno bio : ljudske slabosti ( želja za vlast , čast , moć itd.

Ali bitnije od ovoga je što sam ja učinio po tom pitanju i koliko mi je stalo da svi budu jedno.

Katolicima je lakše nakon 2 Vat. koji nam to daje na zadatak.
Pravoslavni koji ni sami među sobom nemaju dobre odnose nemogu čak ni sazvati vaseljenski sabor ( mislim mogu, imali su ga prošle godine ako se to može nazvati saborom) su kao mi prije 2 .vat.
Ja mogu iznijeti samo svoje mišljenje a to je da je Crkva jedna , jedno Tijelo . Ko se nalazi u Njemu nisam ja koji određuje .

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata