Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 21:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned svi 23, 2010 17:37 

Neki mediji objavili su prošli tjedan osvrt na pismo pritužbe na rad HRT-a zbog kršenja Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima emitiranjem emisije Na rubu znanosti splitskog znanstvenika Dejana Vinkovića.

Najprije moram napisati da se u mnogočemu slažem s tim pismom pritužbe, a u Razgovorima o vjerskim temama pisali smo već i o altenativi, i new age-u, sektašenju i sl., pa mislim da ovdje pristaje i jedna tema o pseudoznanosti. :-)

Nekoliko citata da malo preglednije objasnim temu:

"... Naime, HRT dotičnu emisiju emitira u sklopu Znanstveno-obrazovnog programa, iako se radi o emisiji koja se bavi promocijom pseudoznanosti - discipline koja je suprotnost pojmovima znanost i obrazovanje. Pritom se Programsko vijeće HRT-a čak i pohvalilo u svom izvješću Saboru u srpnju 2009. kako se radi o znanstveno-obrazovnoj emisiji "koja je tijekom godina stekla svoju publiku i postala prepoznatljiva javnosti". Tim klasificiranjem Na rubu znanosti kao znanstveno-obrazovne emisije dolazi do kršenja Zakona, te sam na to upozorio Programsko vijeće HRT-a....

Pseudoznanost je patološka imitacija znanosti, koja se pokušava predstaviti kao znanost oponašajući njene postupke, dok je u stvari metoda za opravdavanje, obranu i očuvanje grešaka i predrasuda.

Neke od lako prepoznatljivih pseudoznanstvenih tema su npr. parapsihologija, leteći tanjuri, magijska proročanstava, duhovi, kreacionizam (uključujući i teoriju inteligentnog dizajna), alternativna medicina (poput liječenja bioenergijom, homeopatijom, magijskim predmetima, itd.), gatanje, astrologija, itd. Zanimljivo kako zakonodavstvo prepoznaje razliku između znanosti i pseudoznanosti, pa su tako u Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja znanstvenici klasificirani pod Rod 2, dok su astrolog i gatara klasificirani pod Rod 5 kao uslužne djelatnosti. Uz to, Zakon o HRT-u i Zakon o elektroničkim medijima vrlo su jasni oko obaveze medija da potiču znanstveni i obrazovni program, kao i obaveze da objektivno informiraju javnost. Međutim 8 godina emitiranja emisije Na rubu znanosti unutar Znanstveno-obrazovnog programa pokazuje kako u Hrvatskoj nema uopće svijesti niti o razlici između znanosti i pseudoznanosti, niti o štetnosti pseudoznanosti po društvo."
http://pollitika.com/sveucilisni-oz-zas ... u-znanosti

"Vinković smatra da se promicanjem tema poput liječenja raka kristalima ili navoda o štetnosti cijepljenja mogu ugroziti i ljudski životi. Ne dovodi u pitanje pojavljivanje takvih tema u sklopu znanstvenog programa, ako bi o njima progovorili znanstvenici. Kaže da urednik Krešimir Mišak u studiju ponekad ugosti znanstvenike, no samo one koji bi potencirali pseudoznanstvenu obradu teme, kao što je akademik Vladimir Paar tvrdio da ulazimo u ovom stoljeću u ledeno doba."
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... dosti.html

http://vinkovic.org/Projects/MindExercises/index_12.php

Slažete li se i vi da bi trebalo takve emisije na HRT-u, ako ne ukloniti, onda barem ispravnije klasificirati, (a ne trpati u znanstveno-obrazovni program)?

Ako ne, slobodno obrazložite svoje viđenje spomenute emisije...

Vrh

PostPostano: Čet svi 27, 2010 11:07 

U članku Mišak promovira prodavače magle i šarlatane pet mladih znanstvenika iz Instituta “Ruđer Bošković” objašnjava zašto popularnoj emisiji nije mjesto u Znanstveno-obrazovnom programu HRT-a.

Naglasio bih da se ovdje radi samo o vrsti programa u koji ta emislija spada jer nitko ne bi imao ništa protiv da je emisija u sklopu Zabavnog programa HRT-a.

Vrh

PostPostano: Čet svi 27, 2010 12:04 

Najbolji je primjer gostovanje onog Davida Ickea. Ako to nije dovoljan argumet za izbaciti emisiju iz znanstvenog programa, ne znam što bi moglo biti. Nije baš mudro trošiti novac poreznih obveznika na takve likove...

Vrh

PostPostano: Čet svi 27, 2010 13:38 

Na žalost nije samo on sjećam se gostovanja i Miroljuba Petrovića u toj emisiji.
No, emisija ima relativno veliku gledanost pa se ne bi moglo reći da je bačen novac u doslovnom smislu ako se gleda s pozicije gledanosti. Međutim ona zauzima kvotu znanstvenim emisijama a ne bavi se s znanoti pa je to nekorektno. Neka ju prebace u zabavni program za koji je i kvota veća pa će svi biti zadovoljni.

Vrh

PostPostano: Čet svi 27, 2010 18:46 

Istina Mišak nekad zove karikature kao acharya s., ali zna imati i zanimljivih emisija.

Upozorio bih da ista ta ekipa koja tvrdi da je Mišakova emisija pseudoznanstvena bi najradije i vjeru i Bibliju ne stavila pod bajke nego zabranila. Njima je samo Richard Dawkins znanost, oni su njegovi sljedbenici, tzv. dokinsovci, borbena ateistička sekta.

Ovo je jedan od njih, ogorčeni dokinsovac i nakaza, tip je žešći crackpot:

http://www.jutarnji.hr/kako-se-ne-susre ... t-/712975/

Vrh

PostPostano: Pet svi 28, 2010 18:01 

Silas je napisao/la:
Upozorio bih da ista ta ekipa koja tvrdi da je Mišakova emisija pseudoznanstvena bi najradije i vjeru i Bibliju ne stavila pod bajke nego zabranila. Njima je samo Richard Dawkins znanost, oni su njegovi sljedbenici, tzv. dokinsovci, borbena ateistička sekta.

Ovo je jedan od njih, ogorčeni dokinsovac i nakaza, tip je žešći crackpot:

http://www.jutarnji.hr/kako-se-ne-susre ... t-/712975/

Nije mi namjera bila ovom temom propagirati bilo koje druge stavove g. Vinkovića i kompanije, osim one koju sam navela u naslovu.
Ako je njegovu peticiju potpisalo oko 115 znanstvenika, vjerojatno su među njima i neki :twisted: borbeni ateisti, a to što Jutarnji list baš takve uzima kao komentatore Mišakove emisije, nije mi čudno, s obzirom na to da oni inače često kao glasnogovornike Crkve uzimaju teologe kao što su don Grubišić ili prof. Rebić. Da ne podcjenjujemo čitatelje, sasvim je očito da se tu radi o medijskom kreiranju „istina“, mislim da jedino oni koji žive na :oops: Farmi to ne shvaćaju.

Kampanja protiv Mišakove emisije sigurno nije protuvjerska kampanja (nego kampanja protiv pseudoznanosti, tj. praznovjerja), a nama je možda čudno što su na to (među prvima) reagirali i ateisti, a ne toliko vjernici. Prema mom vlastitom iskustvu ovi prvi su nekako više skloniji reagirati na razne alternativne spačke i američke novotarije i zablude u bilo kojim znanstvenim krugovima (a puno ih je!), premda mi kao vjernici imamo čak i Božju zapovijed protiv idolatrije i praznovjerja.
Zašto se vjernici tako rijetko odlučuju suprotstaviti navalama poganskog u našoj kulturi?
Zašto su skromni, tolerantni, :? mlaki vjernici lakši plijen raznim vračarima, iscjeliteljima i prodavačima magle od nekog Mrguda koji ne vjeruje niti u Boga?

Što se tiče teme, imam jedno gorko istinito iskustvo mojih bližnjih: mog susjeda su, naime, prije nekoliko godina oteli vanzemaljci. Prije nego što čujem komentare :roll: na moj račun, opisat ću kakve je posljedice to imalo po njegov život: ponor se stvorio između njega i njegovog društvenog kruga, socijalne i psihičke blokade, traženje istine po raznim „Nexus“ časopisima, „Galaksija“ forumima i emisijama tipa Mišakove, a svaka spoznaja do koje je stigao brzo bi ga bacala u novo razočaranje, jer se njegovo iskustvo nije uklapalo u tuđe teorije. Traženje istine vodilo ga je od jedne laži do druge. Nikakvim egzaktnim metodama nije mogao „dokazati“ sebi i drugima ono što je doživio, jer su i početne hipoteze bile pogrešno postavljene. Kako pomoći i postaviti se prema takvoj osobi?

Vrh

PostPostano: Uto lip 01, 2010 02:40 

A nisu im sve emisije za odbaciti.
Polako, neke stvari mogu se prakticirati u javi

Vrh

PostPostano: Čet lip 03, 2010 13:35 

crusader je napisao/la:
A nisu im sve emisije za odbaciti.
Polako, neke stvari mogu se prakticirati u javi

Kao naprimjer? :D

Pogledaj u kakvom divnom izdavačkom društvu je Krešimir Mišak objavio svoju knjigu: http://www.teledisk.hr/
Obrati pozornost na sedmu knjigu u nizu najčitanijih, Acharya S: Plan Krist ( :evil: )

Vrh

PostPostano: Uto tra 03, 2018 21:55 

Zanima me kakav je vas stav o legendarnoj HTV emisiji Na rubu znanosti, koji vodi poznati urednik, publicist i glazbenik Kresimir Misak. Radi se o vrlo popularnoj emisiji cija je gledanost vec dugi niz godina u samom vrhu popularnosti u Hrvatskoj i svim susjednim drzavama naseg govornog podrucja. Kako objasnjavate toliku popularnost te emisije?

Zanima me da li je ta emisija gledana medju katolicima i opcenito krscanima?

Vrh

PostPostano: Sri tra 04, 2018 06:42 

Ti to pitas zato da mutis vodu :mrgreen: Ako se u ovoj zemlji preko 80% gradjana izjasnjava katolicima a emisija je gledana,onda logicno da ju gledaju i katolici.Gledaju i reklame koje sugeriraju ispunjenje kroz materijalno.NRZ ima sirok raspon tema,zato ne prihvacaju svi sve sto gledaju.Da ja prihvacam sve sto gledam zelio bih Kim Kardashian za ženu :)

Vrh

PostPostano: Sri tra 04, 2018 12:20 
Administrator

Snjegovic, ne trolaj, vjerojatno ima katolika koji to gledaju, ali statistika od 80% katolika to logički ne pokazuje kad gledanost emisija nije ni blizu 20%.
Fazlija, je li kršćani to gledaju, to bi trebao svakoga posebno pitati, ja osobno ne gledam jer mi je isprazno i zarađuje na praznovjerju, zapravo nisam ni znao da se još emitira. O tome smo već imali temu pa sam spojio postove, vidi što je pisano.

Vrh

PostPostano: Sri tra 04, 2018 14:34 

Super da si spojio teme, izvinjavam se, ali nisam primjetio da vec postoji slicna tema.

Ima zanimljivih priloga na toj emisiji, nisu bas svi potpuno bez veze. Bilo je i o misticima u krscanstvu, ali i neke druge zanimljive pojave. Meni je, recimo, u zadnje vrijeme bila posebno zanimljiva emisija o starovjercima u Sloveniji. Svojevrsnom narodnom shamnskom kultu koji se odrzao u izoliranim alpskim selima sve do sredine 20. stoljeca. To je bilo vrlo zanimljivo saznati.

Mislim da su u toj emisjiji mnoge teme vjerski neutralne. Poput, recimo, pitanja postojanja zivota na drugim planetama i sl. Sta kaze RKC o vanzemljacima? Da li to postoji ili ne postoji?

Vrh

PostPostano: Čet tra 05, 2018 22:24 

+!
Ne ludujem baš za dotičnom emisijom, a što se tiče 'svemiraca, 'crkveno učiteljstvo' može se očitovati na razne načine čak i o toj temi,
koja je trenutno nevažna.
Naravno, 'teolozima' nitko ne brani iznositi svoje mišljenje.

Moje osobno mišljenje:
Ne vidim smisao potrage za 'svemircima', dok istodobno ne tragamo za Pravednošću.
'Svemirac' mi neće pomoći u usavršavanju, tj. svetosti.
- Hoću li 'ja' ljubiti bolje, ako stupimo u kontakt sa 'svemircima'?

Traži se voda i neki oblik života u svemiru kako bi se 'neki' preselili s "prenapučene" Zemlje,
koju mogu prepustiti umjetnoj inteligenciji u pravljenju sustava, koji bi 'njima' odgovarao i tako "držali konce u svoji rukama".
'Oni' slobodno mogu postati "vanzemaljci", a 'ja' im mogu "držati ljestve".

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Pet tra 06, 2018 13:51 

Ne radi se o potrazi za vanzemaljskom inteligencijom nego istrazivanje tragova i informacija koje su ostavili.Na tu temu zanimljiv je znak u zitu koji prikazuje aliena i sifriranu poruku.Nije to lazni krug u zitu vec prikaz na ogromnoj zitnoj povrsini.Koga zanima moze uguglati "crop circle alien face" ili nesto slicno.Covjek iz NASE se bavio desifriranjem.

David Icke nije osoba za vrijedjanje.Ulazi u mnoge sfere.To sto tvrdi da je mjesec umjetna tvorevina ne znaci da nije u pravu u tumacenju ekonomskog sustava svijeta,EU zajednice i sl.Mnogi koji su mu se smijali vise se ne smiju.Jednom me zanimala afera farmaceutskog proizvoda svjetskog razmjera.David Icke je par godina prije i to puno prije o tom proizvodu napisao isto sto se i sad sluzbeno zna.To je samo jedan od primjera.

U jednom od katolickog casopisa Veritas na naslovnici je fotografija vatikanske zvjezdarnice u Americi.Svecenik koji radi na projektima zvjezdarnice nema problema s prihvacanjem vanzemaljske inteligencije.

Ako je teoreticar zavjere Domazet Loso sa suludim idejama zavjere pocetka treceg svjetskog rata koji ce poceti u Rijeci dobivao termine u drustvenim emisijama,zasto ne bi David Icke imao termin na rubu znanosti.
Utopija ti si gaista naporan s tom svojom rasclambom ko sa kirurskim skalpelom.Istrazivaci vanzemaljske inteligencije,fizike i svega sto tu spada odavno su napustili koncept posjeta vanzemaljaca u nekome vozilu sa daleke planete i koje gorivo imaju i koliko to putovanje traje.I empirijska fizika zna da sve sto vidis funkcionira u 3D formatu koji mozak moze percipirati,ima i drugih "formata" na koji mozak nije uskladjen.Citav svijet nije onakav kakav ga vidimo. Ni boje ne postoje kao boje.Goethe je davno pitao Da li je crvena boja crvena i kad nitko ne gleda u nju.Odgovor fizike je da nije.Pa ti sad trabunjaj o ljudskoj potrazi za zivotom u svemiru u relacijama vremena i potrosnje goriva od Zagreba do Poreca.

Vrh

PostPostano: Pet tra 06, 2018 16:24 

Moje osobno mišljenje:
Ne vidim smisao potrage za 'svemircima', dok istodobno ne tragamo za Pravednošću.

Uh, to ko' kad bi reko' da ne vidis smisao u potrazi za naucnim spoznajama, ako ne tragamo za Pravednoscu...?! Potraga za pravednoscu spada u podrucje morala, a potraga za svemircadi u oblast fizike i biologije. Ko' nam prijeci da tragamo usporedno i za vanzemljacima i za Pravednoscu?

'Svemirac' mi neće pomoći u usavršavanju, tj. svetosti.
- Hoću li 'ja' ljubiti bolje, ako stupimo u kontakt sa 'svemircima'?

Mozda hoces? Ako su evolutivno napredniji, mora da su i duhovno napredniji od nas. Mozda je kod njih isto Isus bio? Mozda su oni bolje od nas zapisali sto je poducavao, mozda ga nisu ubili nakon 3 godine itd. Mozda je dolazio vise puta, nikad ne znas?!

Iskustvo nam govori da se nerazvijeniji um uvijek brze razvija kada je u doticaju sa razvijenijim umom. Svemirci bi nam po tome bas mogli pripomoci u usavrsavanju... kako tehnoloskom, tako i du'ovnom.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata