Citat:
Ta vecina koju poznajes, koliko u prosjeku imaju djece?
Nisam sad ovo rekao da bih ulazio u neke prosječnosti, ali mislim da sam objektivan ako velim da je hrvatski prosjek dvoje djece. Što ne znači da nisu spremni imati još, ali nemaju trajnih mogućnosti, kao što Humanae Vitae govori da je u redu "ne biti spreman". Ovdje zapravo govorimo o tome da li par može na neodređeno vrijeme porod staviti na stranu, uzimajući u obzir rizik da čak neće nikad roditi, ili mora uvijek iznova pripremati uvjete za novi porod.
Citat:
Prirodna metoda (periodicno suzdrzavanje) takodjer nije 100% ziher,
zato se taj nacin i naziva opet otvorenost za djecu, novi zivot.
Fora je u tome što svaki oblik kontracepcije, uključujući kondome, nije 100% ziher, što znači da je svaka metoda do neke mjere otvorena za djecu. Dapače: mnogo puta se navelo u Katoličkim medijima da je prirodna metoda učinkovita jednako kao i kondomi ako se uspješno primjenjuje, radi čega ispada da su kondomi jednako otvoreni životu kao i periodnična prirodna metoda.
Citat:
(Činjenica je da mnogi koji imaju brojnu obitelj završe na socijalnoj pomoći, a da imućnije obitelji žele češće usvojiti dijete iako imaju svoju vlastitu. )
Priznajem, ne znam statističke podatke, ali ako uzmemo da društva bez znanja o kontracepciji
imaju i po njih desetero, siguran sam da bi takve primjere u našoj zemlji uglavnom vidjeli u specifičnom ekonomskom položaju. S druge strane, ako nemaš dovoljno ekonomskih mogućnosti, uopće niti ne možeš posvojiti dijete, radi čega siromasi ovo doslovce ne mogu učiniti.
Citat:
Moje misljenje je da se danas mentalitet ljudi jaaako promijenio i ljudi sve manje zive u suradnji s Bogom.
Nisu samo financije razlog za ne imanje djece, vec i jedan stav: "A kad cu JA zivjet?"
Vjeruj mi, u ovoj (tek) trecoj trudnoci vec sam nailazila na lagane osude tog tipa.
A da ne govorim reakcije, obradovali se samo ljudi koji su prozeti vjerom.
Eto, ja sam sretan radi tvoje djece, i želim ti ih što više. Ja nemam ista mišljenja kao i ti o nekim stvarima, ali ću uvijek stati u obranu tvoje treće trudnoće. Jedino sam protiv da osuda ide u drugom smjeru, gdje se ljude koji nemaju troje djece promatra kao sebičnjake koji nemaju izlike za svoje stanje. Kao što sam naveo prije, ja u svojim godinama ne živim sebi, iako sam van braka- živim s Bogom u pripremama svoje bračne sreće, i ne pitam kad ću živjet, jer sam prožet radošću i životom.
Citat:
I tebi Sinke jos zelim reci da me samo zasmetao taj stav, koji cini se kao da branis

a zelim ti da budes ustrajan u cistoci i osluskivanju Bozje volje za svoj zivot, jer ona je najbolje sto ti se moze dogoditi

Hrabro i s vjerom i ljubavlju!
Naravno da branim svoje stavove, i u ovoj raspravi nisam našao na išta što bi me natjeralo da ih promjenim. Ova obrana nije nešto što treba shvatiti "napadno", već jednostavno promišljamo kako u okviru naših principa ostvariti što bolji učinak na život. Hvala na tvojim željama za mojom čistoćom, dapače, nadam se da ćeš i moliti za mene, jer sam često na kušnji. Ali opet, ta kušnja nije plod moje sebičnosti, već je izazov perioda života u kojem sam se našao, i za kojeg osjećam da Bog još želi da potraje neko vrijeme. Kad bih se oženio, riješio bih se jednih, ali dobio druge- i tako dalje.