Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri srp 08, 2020 01:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 707 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 63%  63%  [ 42 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 13%  13%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 24%  24%  [ 16 ]
Ukupno glasova : 67
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 21, 2019 10:46 

Pridružen: Čet kol 10, 2017 16:11
Postovi: 446
[quote="[url=https://www.katolicki.info/forum/viewtopic.php?p=40358#p40358Najprije, neka biskupi, sami povjeruju,pa će i narod, Dalje, papa francesko, svima ljubi ruke, noge i cipele...Preponizan je....možda je to mentalitet,
južnoameričkih gaučosa...?QUOTE:::Baš sam jučer pričala sa teologinjom,bliskom visokim našim klero-krugovima.Kaže mi da je abdikacija pape Benedikta rezultat djelovanja masonerije u Vatikanu i da ćemo tek vidjeti svašta.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Čet svi 23, 2019 10:53 

Pridružen: Čet kol 10, 2017 16:11
Postovi: 446
Pa što je ovo,lagano umire forum?Gdje su katolici,stari,novi?? :??


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Čet svi 23, 2019 18:49 
Administrator

Pridružen: Ned ožu 26, 2006 22:09
Postovi: 1934
U 2000 godina kršćanstva nikad se nije dogodilo da papa zagovara herezu, bez obzira na sve slabosti i grešnosti papa.
Dakle, govoriti da je papa heretik može biti više iz nekog gnijeva i bijesa nego zasnovano na stvarnosti.
Papa je nepogrešiv kad službeno "donosi definitivnu odluku koja se odnosi na vjeru ili moral". Improvizirani komentar za vrijeme ručka ili na putu u zrakoplovu ne spadaju u to.

A što se tiče papinog komentara o Stepincu, tu nema mjesta ljutnji jer nije prvi put da se čeka na proglašenje nekoga svetim, to je normalan postupak. Međutim, ono što je Hrvate većinom povrijedilo je nazivanje Ireneja i njegovih savjeta "velikim" i oko toga što nije vjersko nego političko pitanje se može i treba reći svoje mišljenje, prije svega hrvatski biskupi koji su već poslali jedno pismo, a radi istine trebaju i više objasniti o čemu se radi.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Sub srp 06, 2019 09:10 

Pridružen: Pet lis 03, 2014 20:55
Postovi: 493
Mislim da papa želi da se prvo postigne dogovor i pomirenje između Hrvata i Srba a nakon toga i dogovor o proglašenju svetim A. Stepinca.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Sub kol 10, 2019 16:06 

Pridružen: Čet pro 02, 2010 12:38
Postovi: 446
https://kamenjar.com/davor-dijanovic-za ... populista/


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pon kol 12, 2019 22:25 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3292
https://kamenjar.com/davor-dijanovic-za-papu-franju-ne-postoji-problem-migrantskog-nasilja-ali-je-zabrinut-zbog-suverenista-i-populista/

Papa Frane za duhovne probleme nudi ljevičarska rješenja...

Mislim da sam to u samom početku pontifikata isto zaključila, ali već je previše lošijih poteza iza njega što nitko nije očekivao.

Sad treba čitati između redaka i ono što liberalni mediji sugeriraju treba okrenuti naopako.

Možda se neki vjernici probude...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pon kol 12, 2019 22:31 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3292
Ne bojte se novina ni Božjih iznenađenja, kaže Papa.

Mislim kako nije na Veliki četvrtak prao noge ženama samo da bi poslao poruku tradicionalistima, njegova je propovijed tada trajala otprilike dvije minute i ne sjećam se da je objasnio svu simboliku tog čina. Na Veliki je petak nazvao muslimane "braćom i sestrama" što nije baš uobičajen vjernički rječnik, osobito jer su meditacije uz Križni put pisali oni koji su ipak dovoljno osjetili oštricu muslimanske braće (Libanonci). Bdijenje na Veliku subotu skraćeno je jer "Papa ne voli preduge mise", pa su od starozavjetnih čitanja uzeti samo kraći predlošci, recimo u 1. čitanju čitavo Stvaranje svijeta je izostavljeno i pročitano samo stvaranje čovjeka. Razumijem da Papa dolazi iz drugačijeg kulturnog kruga (latinoameričkog) i da je tamo svašta proživio, ali nije mi jasno da mediji mogu toliko hvaliti "vrhunsku komunikaciju" (šture i improvizirane propovijedi), te banalizaciju koja baš i nije za nasljedovanje (idite u miru i dobar tek).

:D

Možda imam loš dan...?

Evo mislim stvarno što internet pamti, ovo je moj post od 2. 4. 2013.g.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pon kol 12, 2019 23:52 

Pridružen: Pet lis 03, 2014 20:55
Postovi: 493
Papa Frane za duhovne probleme nudi ljevičarska rješenja...

Mislim da sam to u samom početku pontifikata isto zaključila, ali već je previše lošijih poteza iza njega što nitko nije očekivao.

Sad treba čitati između redaka i ono što liberalni mediji sugeriraju treba okrenuti naopako.

Možda se neki vjernici probude...Lijevičarski ne znači nužno zlo kao što desničarski ne znači uvjek dobro.
Ako gledamo na samo djelovanje našeg Gospodina Isusa Krista sa tog aspekta ljudske dimenzije i ideologije onda možemo jasno reći da je skroz lijevičarski.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Uto kol 13, 2019 16:25 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3292
Nije Gospodin Isus ljevičar. Ljevičari su oni liberalni teolozi koji ga žele tumačiti kako njima paše i kako je svijetu ugodnije za uši. O takvima je pisao papa Benedikt u knjigama "Isus iz Nazareta", tj. o krivim slikama Isusa koje su takvi teolozi nametnuli i iskrivili Njegov nauk. I s njima je povezan ujedno takozvani gay-lobi u Vatikanu i među biskupima, zbog kojih papa Franjo tobože "nije znao" za slučaj američkog nadbiskupa McCarricka i svojim neznanjem ga štitio. Velika je šteta ukoliko se njegovo shvaćanje uzroka ove krize u Crkvi radi seksualnog zlostavljanja razlikuje od uzroka koje navodi papa emeritus u nedavnom članku koji je preveden i u nas, u kojoj navodi štetnu praksu liberalizacije moralnog odgoja osobito svećenika. Kamo sreće da ga papa Franjo podrži i odmakne se od svojih "savjetnika".

Zaista vrijedi pročitati članak Benedikta XVI.:
http://www.vjeraidjela.com/benedikt-xvi ... tavljanja/

Jednako tako bi se moglo upitati: zar Papa ne zna za imigrantska nasilja?
Zar je posao mladih djelatnica Caritasa služiti ilegalnim migrantima?

Odavno se u Vatikanu nije čuo ovakav govor:
"In this regard, we must not overlook the question of irregular migration, an issue all the more pressing when it takes the form of human trafficking and exploitation, particularly of women and children. These crimes must be clearly condemned and prosecuted, while an orderly migration policy which does not end up in a hermetic sealing of borders, more severe sanctions against irregular migrants and the adoption of measures meant to discourage new entries, could at least limit for many migrants the danger of falling prey to such forms of human trafficking. There is an urgent need for structured multilateral interventions for the development of the countries of departure, effective countermeasures aimed at eliminating human trafficking, comprehensive programmes regulating legal entry, and a greater openness to considering individual cases calling for humanitarian protection more than political asylum. In addition to suitable legislation, there is a need for a patient and persevering effort to form minds and consciences. In all this, it is important to strengthen and develop understanding and cooperation between ecclesial and other institutions devoted to promoting the integral development of the human person. In the Christian vision, social and humanitarian commitment draws its strength from fidelity to the Gospel, in the knowledge that “to follow Christ, the perfect man, is to become more human oneself” (Gaudium et Spes, 41)."


I kad u istom govoru piše o pravu selilaca, ali i o pravu "ne seliti se", jer svatko bi trebao imati ljudsko pravo dostojanstveno živjeti u svojoj domovini - u istom članku se jasno naglašava da svaka država ima pravo regulirati useljavanja i donositi zakone koji jačaju opće dobro:
Certainly every state has the right to regulate migration and to enact policies dictated by the general requirements of the common good, albeit always in safeguarding respect for the dignity of each human person. The right of persons to migrate – as the Council’s Constitution Gaudium et Spes, No. 65, recalled – is numbered among the fundamental human rights, allowing persons to settle wherever they consider best for the realization of their abilities, aspirations and plans. In the current social and political context, however, even before the right to migrate, there is need to reaffirm the right not to emigrate, that is, to remain in one’s homeland; as Blessed John Paul II stated: “It is a basic human right to live in one’s own country. However this rights become effective only if the factors that urge people to emigrate are constantly kept under control” (Address to the Fourth World Congress on the Pastoral Care of Migrants and Refugees, 9 October 1998).
http://w2.vatican.va/content/benedict-x ... s-day.html

To su riječi dakako pape Benedikta XVI. Ni bio ljevičar.
On bi za suvereniste... :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pet kol 16, 2019 12:24 

Pridružen: Sri ruj 26, 2018 17:10
Postovi: 52
Po mišljenju mnogih vjernika Papa govori NEKE, a ja mislim i previše stvari koje nisu u skladu s našom vjerom a pogotovu su štetne za katolike i njihov odnos prema drugim vjerama i narodima koji su često agresivni provoditelji svojih, najčešće islamističkih uvjerenja. Ja sad razmišljam zašto ipak biskupi i kardinali ili bar njihov pretežiti dio ne čine ništa da to izmjene, bilo da djeluju na njega da se korigira ili ga jednostavno ne smjene. Koliko se sjećam takve su se stvari, doduše, rijetko dešavale u novijoj povijesti Crkve ali ipak mi nije jasno što je od ovog istina:

1. oni, kardinali i biskupi, ne vide tu nikakvo skretanje i većina, čak suprotno, shvaća njegova stajališta kao dobrodošlu korekciju dosadašnjih tvrdokornih i donekle zaostalih stajališta crkvenog nauka, (primijetih da mnogi svećenici, da li kao ulizice ili iz neshvaćanja, ne znam; govore o njegovim istupima kao da bi tek to što on govori bilo pravo tumačenje Božje riječi kao da smo je do sad samo djelomice ili pogrešno shvaćali)

2. smatraju da on baš nije sasvim na pravoj crti ali će svojim populističkim metodama uspjeti zadržati vjernički puk koji se osipa, mada ja smatram da je baš obrnuto: oni koji su labilni, kad vide neslogu i razdor u Crkvi, još se više udaljuju,

3. svojim korektivističkim istupima Papa ipak čini više dobra nego zla Crkvi pa mu treba progledati kroz prste,

4. puštaju da prema, za ove potrebe parafraziranim, Gospodinovim riječima on raste kao kukolj s ostalim žitom a Bog će na kraju odijeliti žito od kukolja

5. oni jednostavno nemaju ni ovlasti ni organizacijskih sposobnosti da bilo što izmjene a da tome nije tako vidimo iz smjene dobrog pape Benedikta XVI mada je ona, kao što znamo, prikazana kao njegovo odreknuće zbog bolesti što je neuvjerljivo jer je prethodni papa bio daleko bolesniji i izdržao do kraja,

6. mnogi od njih a takvi su obično i jače, dominantnije osobe "love u mutnom" jer u sveopćem rasulu koje u tu svrhu i sami potiču vide priliku za provođenje svojih opakih dijela korupcije i seksualne nastranosti a oni drugi "slabiji" im puštaju na volju radi mira i jedinstva u Crkvi.

Ili je možda istina nešto sasvim drugo od ovog što sam navela ili sve pomalo :?: A možda problema uopće nema nego mi koji o njima govorimo smo sasvim u krivu. Ali mi onda nije jasno otkud nam sve to i u tolikoj mjeri jer koliko znam s drugim papama do sad, bar u novijoj povijesti to nije bio slučaj :roll: A možda je za sve kriv Internet ? :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pet kol 16, 2019 19:17 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3292
Ne znam mogu li oni tu nešto učiniti, a da sami ne padnu u herezu,
molimo se da budu budni,
a molimo se i za ovog Papu...
Sav sud je ionako Božji...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pet kol 16, 2019 19:44 

Pridružen: Pet lis 03, 2014 20:55
Postovi: 493
Po mišljenju mnogih vjernika Papa govori NEKE, a ja mislim i previše stvari koje nisu u skladu s našom vjerom a pogotovu su štetne za katolike i njihov odnos prema drugim vjerama i narodima koji su često agresivni provoditelji svojih, najčešće islamističkih uvjerenja. Ja sad razmišljam zašto ipak biskupi i kardinali ili bar njihov pretežiti dio ne čine ništa da to izmjene, bilo da djeluju na njega da se korigira ili ga jednostavno ne smjene. Koliko se sjećam takve su se stvari, doduše, rijetko dešavale u novijoj povijesti Crkve ali ipak mi nije jasno što je od ovog istina:

1. oni, kardinali i biskupi, ne vide tu nikakvo skretanje i većina, čak suprotno, shvaća njegova stajališta kao dobrodošlu korekciju dosadašnjih tvrdokornih i donekle zaostalih stajališta crkvenog nauka, (primijetih da mnogi svećenici, da li kao ulizice ili iz neshvaćanja, ne znam; govore o njegovim istupima kao da bi tek to što on govori bilo pravo tumačenje Božje riječi kao da smo je do sad samo djelomice ili pogrešno shvaćali)

2. smatraju da on baš nije sasvim na pravoj crti ali će svojim populističkim metodama uspjeti zadržati vjernički puk koji se osipa, mada ja smatram da je baš obrnuto: oni koji su labilni, kad vide neslogu i razdor u Crkvi, još se više udaljuju,

3. svojim korektivističkim istupima Papa ipak čini više dobra nego zla Crkvi pa mu treba progledati kroz prste,

4. puštaju da prema, za ove potrebe parafraziranim, Gospodinovim riječima on raste kao kukolj s ostalim žitom a Bog će na kraju odijeliti žito od kukolja

5. oni jednostavno nemaju ni ovlasti ni organizacijskih sposobnosti da bilo što izmjene a da tome nije tako vidimo iz smjene dobrog pape Benedikta XVI mada je ona, kao što znamo, prikazana kao njegovo odreknuće zbog bolesti što je neuvjerljivo jer je prethodni papa bio daleko bolesniji i izdržao do kraja,

6. mnogi od njih a takvi su obično i jače, dominantnije osobe "love u mutnom" jer u sveopćem rasulu koje u tu svrhu i sami potiču vide priliku za provođenje svojih opakih dijela korupcije i seksualne nastranosti a oni drugi "slabiji" im puštaju na volju radi mira i jedinstva u Crkvi.

Ili je možda istina nešto sasvim drugo od ovog što sam navela ili sve pomalo :?: A možda problema uopće nema nego mi koji o njima govorimo smo sasvim u krivu. Ali mi onda nije jasno otkud nam sve to i u tolikoj mjeri jer koliko znam s drugim papama do sad, bar u novijoj povijesti to nije bio slučaj :roll: A možda je za sve kriv Internet ? :lol:


Malo je naporno ovo čitati sestro jer mi nije jasno što želiš reći.

Papa Franjo je prijeki lijek za crkvu da izađe iz stanja mlakosti, privilegija, bogatstva itd. i krene potpuno i radikalno po uzoru na našeg Gospodina bez zadrške i straha u zagrljaj siromaštvu i evanđeoskim vrijednostima te pokaže cijelom svijetu svijetlo koje se neće moći sakriti ničim.

Bez straha i zadrške se treba otvoriti emigrantima kao samom Kristu jer mi kršćani ne možemo se voditi nikakvim politikama i strahom od nečega jer ako potpuno idemo za Kristom onda se ne bojimo i život njemu dati u ostalom naša domovina je na nebesima a na svijetu se ništa ne događa bez Božjeg promisli i volje kako govori sveti Augustin.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pon kol 19, 2019 16:31 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3292
Po mišljenju mnogih vjernika Papa govori NEKE, a ja mislim i previše stvari koje nisu u skladu s našom vjerom a pogotovu su štetne za katolike i njihov odnos prema drugim vjerama i narodima koji su često agresivni provoditelji svojih, najčešće islamističkih uvjerenja. Ja sad razmišljam zašto ipak biskupi i kardinali ili bar njihov pretežiti dio ne čine ništa da to izmjene, bilo da djeluju na njega da se korigira ili ga jednostavno ne smjene. Koliko se sjećam takve su se stvari, doduše, rijetko dešavale u novijoj povijesti Crkve ali ipak mi nije jasno što je od ovog istina:

1. oni, kardinali i biskupi, ne vide tu nikakvo skretanje i većina, čak suprotno, shvaća njegova stajališta kao dobrodošlu korekciju dosadašnjih tvrdokornih i donekle zaostalih stajališta crkvenog nauka, (primijetih da mnogi svećenici, da li kao ulizice ili iz neshvaćanja, ne znam; govore o njegovim istupima kao da bi tek to što on govori bilo pravo tumačenje Božje riječi kao da smo je do sad samo djelomice ili pogrešno shvaćali)

Papa Ivan Pavao II. je na samom početku svog pontifikata imao jedno loše iskustvo (pokušaj atentata 13. 5. na Trgu sv. Petra) koje ga je učinilo opreznijim i razboritijim, ali papa Franjo kad se brine za imigrante zaista ne izlazi iz okvira katoličkog nauka, iako to nije baš politički mudro. Nije mudro postupio niti u postupcima otežavanja kanonizacije bl. Stepinca, niti u odobravanju hodočašća u Međugorje gdje su ukazanja zaista upitna... Neki kažu da nije dobro pisao u "Amoris Laetitia"..

Inače, u svojim audijencijama, govorima i nauku je sasvim dobar (osobno čitam njegove knjige), u poučavanju ima drugačiji pristup, ali njegove kateheze imaju smisla, jednostavnosti i svježine... Tako da nikako nisam za njegovu smjenu, niti za kakav raskol među biskupima.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pon kol 19, 2019 16:41 

Pridružen: Čet kol 10, 2017 16:11
Postovi: 446
Ma on ima neki taj latino izričaj,koji meni uopće nije blizak,razumljiv...i,normalno,više je posvećen onome što mu je bliže,ne razumije puno nas ni ove događaje...sve bi prošlo,da nije bilo Ivana Pavla,tako dragog,koji je posebno volio nas i našu zemlju...mislim da je,za nas,ovo veliki korak nazad,ali,kažem,ne razumijem dobro izričaj ovog Pape.
Benedikt bi vjerovatno bio bolji,ali ne kužim što se zbilo s njim...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pon kol 19, 2019 21:37 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3292
Benedikt bi vjerovatno bio bolji,ali ne kužim što se zbilo s njim...

Ja još uvijek vjerujem u službenu verziju, tj. da je svojevoljno napustio službu jer je osjećao starost, pa da je provede u miru i molitvi, nekako kao monah u starim vremenima (>uzeo je ime Benedikt), izmoren svakojakim aferama u Crkvi i unutar Vatikana (>Vatileaks - o čemu smo ovdje nekad pisali: viewtopic.php?f=3&t=1490&hilit=vatileaks). Prije nego što je izabran za papu, dugo je godina vodio Kongregaciju za nauk vjere (to je radio vrlo savjesno, pak je zaradio reputaciju "inkvizitora"), a prije toga radio je kao predavač na učilištima u Njemačkoj i bio plodan teolog, pa se jednostavno izmorio... To je ljudski... Ali nekako u sebi mislim da je možda htio i doživjeti "što će biti poslije njega".
Benedikt XVI. mi je od sve trojice najdraži papa, uz njega je vezano i moje obraćenje (uz knjigu "Križni put" koju je napisao zadnje godine pontifikata Ivana Pavla II. Njegova smrt i ona molitva na Trgu sv. Petra tisuća ljudi me se duboko dojmila i onda sam počela svaki dan razmišljati o vjeri)

Papa Franjo je također dobar u duhovnom smislu, tobožnji diskontinuitet se možda pretjerano naglašava, ali enciklike i nagovori (audijencije) su mu dobri i čak tradicionalni..


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 707 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Google [Bot] pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
cron
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr