Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 24, 2009 09:46 

Evo jedna aktualna tema u današnje doba krize, recesije i potrebe da se sve to sagleda s vjerničke perspektive.

Kao uvod u ovu temu, prenosim iz knjige "Upravljanje novcem za katolike" sedam koraka do financijske slobode:

1. Budite vjeran upravitelj dobara koje vam je Bog povjerio.

2. Procijenite trenutačno stanje i razradite finacijski plan i pridržavajte ga se, jer će novac pobjeći iz novčanika

3. Uštedite od 10.000 kuna za hitne slučajeve (neplanirani popravak autobobila, kupovanje lijeka itd.)

4. Ubrzajte otplatu duga po kreditnim karticama jer visoke kamate gutaju novac

5. Osnujte “fond za crne dane” za šetomjesečne troškove za prijelazno razdoblje bez posla ili nemogućnosti rada bbog bolesti

6. Preispitajte plan osiguranja i vlasništva nad nekretninama; pravedno i razumno raspodijelite nasljedstvo, napišite oporuku

7. Smislite program štednje i ulaganja (u nekretninu ili fondove)

Katolici trebaju biti marljivi, imati pozitivan stav na poslu i pomagati kolegama te se stalno usavršavati i educirati. Poslodavcima se, pak, savjetuje da ne zakidaju radnike radi profita i da njeguju kulturu darivanja
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/a ... ,153400.jl

Koliko su ovih sedam pravila primjenjivi na naše podnjeblje i situaciju u kojoj se nalazimo?
Što mislite o odgovornom ponašanju vjernika prema novcu?
Je li siromaštvo Božji plan za neke vjernike laike?
Kako bi se katolici trebali odnositi prema svojoj oskudnoj situaciji u koju su zapali?

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2009 10:52 
Administrator

Ova knjiga mi izgleda kao tipično američki proizvod.
Upravljanje novcem je isto za katolike i nekatolike, što se tiče struke,
a ovo mi je malo senzacionalistički "za katolike".

Čini mi se da se u ovoj financijskoj krizi prenaglašava važnost novca,
što isto može biti jedan vid robovanja materijalnom.

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2009 11:33 

A što reći na ovo, di vam je blago tamo će vam i srce biti, ja koliko zaradin toliko i potrošin, zalihe neman, gledam trošiti na potribne stvari ne na gluposti, a i pomalo se znan pouzdati u providnost.

A ovo mi se čini neki zapadnjački proizvod. Ne kažen da ne bi tribalo biti malo razumniji po pitanju financija, ali ovo kod nas uopće nije primjenjivo za 90 % stanovništva, a onih 10 ili manje % i nemaju potribu za ovakvim mjerama

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2009 12:10 

:wink: Komentari su daleko bolji od same knjige. Posebno onaj: ne bacajte peneze na takve knjige.

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2009 07:41 

Komentari su općenito vezani uz knjigu međutim nitko se nije osvrnuo na prateća pitanja:
Kako bi se katolici trebali odnositi prema svojoj oskudnoj situaciji u koju su zapali?

Ja bi još pitao:
Kako se vjernici katolici koji imaju puno materijalnih i novčanih sedstava trebaju odnositi prema njima?
Da li ih se trebaju rješavati?
Kako s velikim bogatstvom raspolagati u kršćanskom duhu?
Kako u kršćanskom duhu ulagati?

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 20:20 

Prvi i osnovni postulat Kršćanina je biti slobodan,ne biti rob.

Robovlasništvo je ukinuto odavno.Danas nitko ne gospodari tuđim tijelom,ali...
Danas imamo duzničko ropstvo,koje zarobljava dušu.
Današnji čovjek robuje u zlatnom kavezu.Dušu svoju daje za standard.

Kršćanin se ne srami sebe ni u vili,ni u štali,jer zna da to nije cilj,već samo prolaz...
Zato radost življenja u imanju Boga u sebi je jedino ispravan.

Bolje imati vreću praznih boca na leđima bez duga,nego milijun kuna bez pokrića.

I zato kidajte kreditne kartice,dok se ne uvalite....

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 22:57 

Žao mi je što je jedna ovakva tema završila u arhivi, a još je više šteta što su većinom bili negativni komentari na smisao teme. Dodatak "za katolike" u naslovu teme i knjige osobno me uopće ne smeta, bar je jasno i očito da je knjiga pisana s naglaskom vjerničkog stajališta, a tako dođe i pomalo intrigantna. Slušala sam prije dva tjedna emisiju o tome na HKR-u - sve rečeno bilo je vrlo realno, i izvedivo i poticajno. Ne samo za Ameriku, nego ponajviše za naše prilike, jer mi smo još gori od Amerike po financijskoj (ne)sposobnosti - ne samo na državnoj, nego i užoj (obiteljskoj) razini...
(Uostalom, takvi savjeti, kao u uvodnom postu i u toj radio-emisiji, nisu SAMO za katolike ...)

Probat ću odgovoriti na pitanja iz uvodnog posta:

Barnaba je napisao/la:
Koliko su ovih sedam pravila primjenjivi na naše podnjeblje i situaciju u kojoj se nalazimo?

1. Primjenjivi su itekako, jer naš fond "za crne dane", financijski i plan osiguranja kao i program štednje neće nam država ni poslodavac pokloniti niti će nam pasti s neba - a mi smo navikli trošiti i zaduživati se, a onda kriviti druge kad treba preživjeti...

2. Novac nije presudan, Bog ne gleda tko je bogat, tko je siromah, nego važno je kako se služimo njime i naš odnos prema novcu...

3. Onome tko ne pronađe Boga u svojoj oskudici, siromaštvo je takvome kazna, a ne Božji plan... Ali ako prepoznamo svoje siromaštvo kao plan, lakše ćemo se posvetiti bitnijim vrijednostima u životu. U suprotnom, siromaštvo može čovjeka jednako uzoholiti kao i bogatstvo, može ga učiniti lijenim, mlakim i pobuniti ga protiv Boga...

4. Dostojanstveno, znati zatražiti pomoć ukoliko je potrebno, ali i iskoristiti sve nove prilike koje se pružaju...

U emisiji koju sam spomenula na HKR-u javio se tada jedan slušatelj s pitanjem što da učini: njegova žena je uvijek "u minusu" i nikad ne zna gdje je sve novce potrošila ... Kako smo često i sami neodgovorni prema novcu, (kao i naša država), ali to onda nije ni nametnuta kriza ni recesija, nego vlastiti grijeh... Pred Bogom nema izgovaranja .

Vrh

PostPostano: Ned ožu 28, 2010 21:05 

Vidite, Isusu je na sprovod došlo samo šest ljudi.
Kod nas kad netko umre to su cijele kolone ljudi i orkestar ako treba.
Isus se rodio u štalici, danas kad se dijete rodi iz toga se naprave mali svatovi.
I gdje je tu skromnost? Ili nikome nije kriza. Vjerovatno nije, nitko još nije umro od gladi.
Danas su na prvome mjestu novac, televizija, mobiteli...

Vrh

PostPostano: Pet tra 16, 2010 21:42 

Što se tiće kartice nju sam vratio poslje pola godine iz prostog razloga : dostupan mi je bio sav novac na računu , a možete zamislit što sve treba kad dođete u trgovinu . U životu sam radio samo dva mjeseca u firmi na određeno vrijeme , poslje sam se počeo sam snalaziti i raditi sezonske poslove. Naućio sam se prinudno i štedjeti da bih mogao prezimiti. Nije to tako teško samo treba znati okrenit kunu barem tri puta prije nego ju potrošiš. Knjigu nisam čitao , vjerujem da bi nekome pomogla , ali nekima je trošenje kao droga i naučili su posuđivati to im je postao način života . A naj žalosnije mi je kad izgubim prijatelja zato što sam mu posudio novac .

Vrh

PostPostano: Sub tra 17, 2010 13:07 

Kad izgubis prijatelja zato sto si mu posudio novac? Sto to znaci?

Namecu mi se dva pitanja u glavi....da li ste zaista bili prijatelji? jer ocito taj covjek ima problem, ne zna se nosit s financijama i ako vidis taj problem trebas podnijeti udarac od njega i ukazivat mu na gresku i pokusat pomoci, ocito od roditelja nije naucio sto je novac i treba to ispraviti, a ne okrenuti ledja.

I da li je opcenito novac i nasa imovina, stecena ili darovana, vaznija od ljudi u nasoj okolini? Ljudi cesto govore, toliko sam krvavo radio, ja sam zasluzio to i to i priustit cu si. I on mi sad uzima to i to, a ja sam se tesko trudio. Da li je to ispravan stav?

Ja sam bila totalno smotana s novcima i znala sam kupovat gluposti kao student. I uvijek svorc. Cimerica, koju su roditelji naucili odgovornom ponasanju prema novcu i koja je bila jaaako stedljiva je uvijek imala kroz salu nesto za reci s tim mojim kukanjem kak nemam novaca i kak sam si sva jadna i s vremenom sam uvidjela da ona bez problema ima uvijek novaca za ovo i ono, a nije dobivala mnogo od svojih. Stvar kontrole. I to sam gledajuci ju kako razmislja i sama naucila. Danas dvaput razmislim prije nego nesto kupim.

I dva zlatna pravila npr. u trgovini. Ako mi se nesto jaako svidi, zaustavim se i pitam samu sebe: Da li to ZAISTA meni treba? Ili je samo zadovoljavanje tastine?
I drugo, ljudi, nikad gladnog zeluca u trgovinu! Onda sve izgleda tako primamljivo i nemos si pomoci! I uvijek kupis dodatnih stvari, suvisnih. Hehehe

Vrh

PostPostano: Sub tra 17, 2010 15:42 

alojzije je napisao/la:
Što se tiće kartice nju sam vratio poslje pola godine ...

Niti ja nemam nikakvih kartica, sasvim mi je dovoljan jedan kredit koji imam, čak i previše... :D

* * *
Našla sam jedno prikladno razmišljanje u knjizi koju čitam:
"Kršćanski otpor "strukturama grijeha" koje pokreće pohlepa sastoji se u planu solidarnosti i zajedništva. (...) Konkretno, solidarnost ne može početi sve dok većina građana živi u dugovima i kreditima. Biti zadužen znači ne biti slobodan. (...) Neslobodni ljudi koji gomilaju sebi lažne potrebe radi kratkotrajnog užitka pristaju na ucjene i kompromise. Koliko je god moguće, štetnih navika zaduživanja trebalo bi se odreći iz više razloga..." (S. Dragun, Sloboda na kušnji)

Tako to obično počne, s bankama, posve legalno i "zašto ne iskoristiti priliku", a onda se počinju iskorištavati i prijatelji, kojima radi slabog povjerenja ne može se više pogledati u oči... Zato, kad nisam slobodan ni "sam svoj gospodar" ne mogu biti ni dobar prijatelj...

Vrh

PostPostano: Sub tra 17, 2010 17:33 

Prijatelji smo bili bar sam ja tako mislio sada ga ne mogu vidjeti jer je dužan i ne samo meni , dug sam mu za dva puta oprostio i ovog bi ali to njemu neće pomoći taj je nepopravljiv . Inače dužnika imam uvjek od 10 do 20 za urađeni posao ali u zadnje dvije godine nisam nikog ali baš nikog povukao za rukav da mi plati . Uglavnom oni teži plate na godinu kad me ponovo trebaju uslugu. moje zapažanje je da oni koji su siromašni plate prvom prilikom a oni drugi neodgovorni rastežu i skrivaju se , što mi je uvjek jako žao jer se radi uglavnom o 100 do 150 kn rijetko više. U kreditu nisam nikad bio tako da mi je to nepoznanica uvjek uzimam za onoliko koliko trenutno imam ili ću imati za mjesec do dva. Nikad ne kupujem skupa auta , uvjek su to stariji od deset godina tako da mi dotekne i za druge potrebe bez obzira koje . Otprilike je to moje gledište naravno i ja bih uzeo malo bolje i skuplje kad bi bilo više novaca ali NIJE SRETAN TKO PUNO IMA SRETAN JE ONAJ TKO MALO TREBA . 8) 8) 8)

PS . Što se tiće kartice nisam se pomirio što su mi mjesečno uzimali po dvadesetak kuna za obradu podataka , mislim da su u zadnje vrijeme bili i podigli . Moj je izračun bio jedne dobre skuplje cipele bar s mojeg gledišta godišnje bih im dao .

Vrh

PostPostano: Sub tra 17, 2010 20:42 

"NIJE SRETAN TKO PUNO IMA SRETAN JE ONAJ TKO MALO TREBA." svidja mi se. :D

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 19:14 

Izgleda da su predavanja i seminari o upravljanju financijama jako popularni u zadnje vrijeme, a nije ni čudno jer živimo u zemlji zaduženoj dugovima i kreditima, u kojoj se malo proizvodi, a puno troši – što nikako nije dobro (da ne kažemo da je grijeh u Božjim očima)…
Kad sam prije nekog vremena slušala na HKR-u serijal o tome svidio mi se zbog životnih primjera i problema iz svakodnevnice, a zahvaljujući Uredu HBK za obitelj mogu se emisije naći na netu: http://obitelj.hbk.hr/minus-u-plus-rasp ... isija.html
Preporučam!...
/Nisu svi u mogućnosti ići na seminare…/

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 19:58 

Slušao sam te emisije, i zaista su dobre.. Također sam čitao knjigu Business i Biblija, meni osobno odlična..
S obzirom da nam posao zauzima veliki dio vremena u našem životu, a samim tim i novac, dobro je promišljati kako ga upotrebljavati.. Da budemo mudri upravitelji a ne robovi materijalnog.. Ne možete služiti dvojici Gospodara, ne možete služiti Bogu i bogatstvu..
Mir s vama, i blagoslovljen Božić

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata