Sumnjam da je papa Franjo sličan Kristu jer ga mase vole.
Masovna podrška nikad nije bila oznaka nečije svetosti, već prije konformizma, popustljivosti i loš znak zbog kojeg se treba preispitati - idem li za svijetom ili za Kristom?
Krist nije doživio nikakvu svjetovnu slavu, uostalom raspet je.
Papa Franjo se jako trudi živjeti evanđelje "po svome", a njegova interpretacija je izuzetno jednostavna, on čak ima simpatične propovijedi, koje su gotovo posve u skladu s Isusom - osim određenih banaliziranja. Međutim, on je grješan čovjek kao i svi mi, a čak ima dosta i "grijeha službe" koji nisu njegovi osobni grijesi. Npr. neznanje i neinformiranost o onom američkom nadbiskupu koji je trebao već davno biti sankcioniran, ili najnoviji "poganski rituali u vatikanskim vrtovima" koje papa jedino dopušta da se vidi kako je njegovo kršćanstvo posve tolerantno. "Tko sam ja da sudim?" Tim se riječima uvijek možemo svidjeti ljudima koji ne žele da im se ukaže na neki grijeh i koji žele povjerovati da grijeha uopće nema.
Ne vjerujem da će ovaj papa biti zadnji papa, ali će biti upamćen kao "izuzetno popularan" papa, a možda bi bolje bilo da tu riječ kristijaniziramo koliko se može u "izuzetno milosrdan" papa, dok će njegove knjige biti vjerojatno ubrzo zaboravljene kao "duhovna beletristika" ili "duhovni hit-romani", a sjećat ćemo se gotovo sigurno njegovih selfija s instagrama...