Probati ću i tako,već sam bila prije pokušavala.
No,evo još nešto zanimljivo.Pitanje s drugog foruma.Prenijeti ću doslovno kako je pitano,nisam provjeravala izvornost citata(pretpostavljam da je točan).
odredi im međe po broju Božjih sinova:
tad Jahvu njegov narod zapade,
Jakov bi njegova baština.
Ponovljeni Zakoni 32:8-9
Ako je Jahve taj bog najjači,faker,faca,cool,guba,kujiš ono...Ko je onda Višnji koji određuje kome će šta zapasti?
Car je gol,shvatite to!
______________________________________________________________________________________________
Evo,doslovno preneseno,kako je lik pitao.
Također kao i Giovi ne bih nikad podcjenjivala Bibliju, a žalosti me što daješ ikakvu važnost ovim interpretacijama s foruma ateista i onih koji traže razloge za ne-vjerovati...
A iako nisam studirala teologiju, znala bih ti odgovoriti na ovo pitanje, mada bi to neki teolog puno bolje učinio.
U tom odlomku iz vremena "prije Krista" krije se odgovor na veliko pitanje onoga doba zašto samo Izraelci štuju Jednoga Boga, a ostali narodi imaju svoje bogove. Oni su u svom Zakonu i u svom srcu imali zapisano da je taj Bog jedini Bog, te da je štovanje svih drugih bogova zapravo laž (jer oni ne postoje!) i prema pravome Bogu grijeh. Izraelski učitelji i pismoznanci nisu znali pravi razlog zašto je tome tako, pa su pokušali to objasniti nekom Božjom voljom.
Svećenici su to povezali s povijesnom podjelom izraelske zemlje između 12 sinova Izraela (Jakova). Sav teritorij na kojem su živjeli podijelili su na 11 dijelova, samo jedan sin i njegovi potomci nisu smjeli imati nikakav posjed - oni su bili svećenici, Levijevi potomci, "Jahve je bio njihova baština". Oni su bili zaduženi u narodu za prinos žrtava i čuvanje Svetišta, Kovčega Saveza - dok su ostalih 11 braće podijelili među sobom zemlju, tj. teritorij. Psalam "Gospodin je baština moja" govori o tome. Svećenik prema tome nema materijalne baštine, njega Gospodin uzdržava jer ima posebno zaduženje i smisao života.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Levi_(pleme)Nakon Isusovog dolaska znamo zašto je baš u početku Bog odabrao samo jedan narod - jer će iz tog naroda poteći njegov sin, pa možemo zamijeniti riječ "Višnji" sa "Bog Otac", a riječ "Jahve" sa "Bog Sin", tj. Isus.