Sretan Uskrs svima
Možemo se mi tješiti, pa možda pomalo i "lagati"
Ali ova nenormalna situacija se ne može zvati pobjedom i nekim posebnim užitkom za sve normalne vjernike
Nemao svetih sakramenata što nije NIKADA BILO OD osnutka katoličke Crkve!!
To je vama normalna pojava??
Nije normalna pojava za nikoga, ali sada nakon mjesec dana i ja sam odlučila ne osuđivati i ne prosipati teške riječi, osobito prema našim biskupima i svećenicima...
Nametnuli su nam malo duži "euharistijski post", ali to još može biti kod mnogih i od duhovne koristi.
Čitam komentare na bitno.netu, kako vjernici napadaju samu Crkvu kojoj pripadaju i pišu kako "tv-misa nije prava misa i nije zamjena za pravu euharistiju". Po tome vidim da neki nisu čitali Uredbu biskupa i da prenagljuju sa zaključcima.
U Uredbi stoji da se "vjernici u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi". Znači mi smo unaprijed dobili oprost grijeha protiv 3. zapovijedi, a sve ovo što je zamjena naravno da "nije to to", ali se živo preporučuje nama na korist:
Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava.Da biskupi mogu vjernike osloboditi obveze nedjeljne svete mise (pojedinačno, ali i ovako kolektivno) stoji i u našem Katekizmu, a događalo se i prije u posebnim slučajevima:
2181 Nedjeljna euharistija utemeljuje i učvršćuje cjelokupno
kršćansko djelovanje. Zato su vjernici dužni sudjelovati u Euharistiji
u zapovjedane dane, osim ako su opravdani ozbiljnim razlogom (npr.
bolest, skrb za dojenčad,
ili su od svoga župnika dobili oprost). Oni
koji hotimice ne izvrše tu obvezu čine teški grijeh.
2183 »Ako nema dovoljno posvećenih službenika ili
zbog drugog važnog
razloga bude nemoguće sudjelovanje u euharistijskom slavlju, veoma se
preporučuje vjernicima da sudjeluju u službi Riječi, ako se ona prema propisima
dijecezanskog biskupa slavi u župnoj crkvi ili na drugom svetom mjestu,
ili da
potrebno vrijeme provedu u molitvi osobno ili u obitelji ili, prema prigodi, u
skupinama obitelji.«
http://hbk.hr/wp-content/uploads/2018/1 ... -Crkve.pdfSad smo po prvi puta svi u takvoj situaciji, svi opravdani jer "trebamo biti u samoizolaciji / obiteljskoj izolaciji" i čekamo da to vrijeme prođe, u molitvi, djelima ljubavi i razmišljajući što kao vjernici možemo učiniti i što je bilo pogrešno u našim dosadašnjim "svetkovanjima Dana Gospodnjeg" - npr. zašto se u većinski katoličkoj zemlji nije još ukinuo rad nedjeljom i čime smo mi to kao narod vrijeđali Boga, pa nas je stiglo ovo...