Nisi razumjela što mene zanima...Zanima me zašto bi Bog "udahnuo" dušu nekom zametku, embriju, koje nakon malo vremena "umre". Nije niti rođeno.Ta duša uopće nije živjela na ovom svijetu, nego tek nekoliko sati, dana u maternici, kakvog smisla to ima? To mi daje sumnjičavost u "ulasku" duše pri začeću? Inače, večinom je tako rani pobačaj posljedica neke malformacije.
Pitanje trenutka ulaska duše pri začeću nikad nije bilo dogmatski uređeno, zato su tijekom povijesti i postojale različite interpretacije u katoličkim krugovima, ali otkad je znanost pokazala i proučila te najranije stadije, Crkva je prihvatila "kao dogmu" da život počinje začećem, pa stoga i smijemo vjerovati da Bog udahnjuje dušu u tijelu upravo u tom trenutku.
Kad je znanost bila manje razvijena, teolozi su vjerovali da je taj trenutak nešto kasnije (npr. Toma Akvinski, 13. st.), ali su čak i tada neki mistici i vizionari otvoreno pisali da duša ulazi u tijelo baš kod začeća (npr. bl. Marija Agredska, koja je pisala životopis BDM).
*
Da se ništa ne događa besmisleno, piše i u Starom zavjetu u priči o kralju Davidu i njegovom preteškom grijehu, kojega je Bog oprostio, ali mu prorok Natan objavljuje "Ali dijete će ipak umrijeti." Tako je i bilo, unatoč svim molbama i pokorama Davidovim. Treba shvatiti i zašto, njegov grijeh je bio uistinu pretežak.
Ne kažem da je tako kod svih ljudi, kod mnogih je to samo kušnja, kao npr. kod Joba, bez njihove izričite krivnje.