Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon vel 02, 2026 09:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 10, 2020 21:14 

Dobra večer svima

Imam pitanje o grijehu sablaznosti moze li me tko podučiti o tome i malo o nasoj katolickoj vjeri znate tek sam se obratio jos pukušavam shvatiti kako sve funkcionira imam jedan problem sa skuplorznosti nekad mislim da činim grijeh a nije grijeh pa razmisljam o tome često moze li mi tko pomoči molim vas čak sam razgovaro sa svečenikom o tome i pomalo sam počeo shvačati

Je li to mozda razlog moga neprastanja prije kad sam bio dijete zlostavljan?
Ali sada zelim potpuno oprositit svakoj osobi
znate imam problem sa govorom pa nadam se da če te me razumijeti znate poteskoče u učenju

Več dugo vremena sam imao problem sa depresijom aneksioznosti obessivne radnje itd volio bi kad mi se netko pomolio za mene za te probleme kao sto su ptsd traume

Evo primjer jedan koj me zanima

Ako me savjest kaze reci toj i toj osobi (znam osobu treba poznavati) da treba upozorit a onda osoba se dere barem sam napravio svoju duznost jeli tako pa makar se dereala

na primjer osoba ne moze mene navest da zabrani molitvu ili da molitva moze uzrokovati bol to sigurno moze biti govor zloduha jeli tako kao sto su konstatne psovke ili proklinaja

Jendom dok sam gledao osobu vidio sam u očima nesto vrlo zanimljivo kad se proklinje oučio sam kako su zjenice jako otvorene ili ima čvrst pogled bas tada sam oučio govor zloduha da li je to dar duha svetoga ili to nesto drugo? znate razlučivanje osobina ili razlučivanja duhova kako biblija kaze to sam počeo oučit kad sam puno prošao kroz zivotne situacije i pričanja s ljudima ako to nije dobro mozete molit za mene

Vrh

PostPostano: Pet srp 10, 2020 21:29 

Ako me savjest kaze reci toj i toj osobi (znam osobu treba poznavati) da treba upozorit a onda osoba se dere barem sam napravio svoju duznost jeli tako pa makar se dereala

na primjer osoba ne moze mene navest da zabrani molitvu ili da molitva moze uzrokovati bol to sigurno moze biti govor zloduha jeli tako kao sto su konstatne psovke ili proklinaja

Jendom dok sam gledao osobu vidio sam u očima nesto vrlo zanimljivo kad se proklinje oučio sam kako su zjenice jako otvorene ili ima čvrst pogled bas tada sam oučio govor zloduha da li je to dar duha svetoga ili to nesto drugo? znate razlučivanje osobina ili razlučivanja duhova kako biblija kaze to sam počeo oučit kad sam puno prošao kroz zivotne situacije i pričanja s ljudima ako to nije dobro mozete molit za mene

Da, postoji nešto što se zove "emocionalno zlostavljanje" i osobe koje to čine najčešće nisu svjesne svoga grijeha i ne mogu ga kontrolirati, pa ako budu upozorene osobito od strane žrtve ili pak mu se ona suprotstavi (ne jednakom mjerom, već puno manjom) te osobe reagiraju vrlo burno i stanje i odnosi se čak i pogoršavaju..

Postoji niz savjeta što u takvom slučaju raditi i kako se obraniti.. I da, što je jako važno, nije grijeh upozoriti ih - ali njihova reakcija može pogoršati vlastiti osjećaj krivnje iz kojeg se teško izvući.. Ta krivnja pred Bogom nije opravdana, te ju ne treba ispovijedati.. To je tzv. neurotična krivnja koju bismo zapravo trebali molitvom, razmatranjem ili razgovorom s osobom u koju imamo povjerenja razriješiti..

Vrh

PostPostano: Pet srp 10, 2020 21:54 

Da, postoji nešto što se zove "emocionalno zlostavljanje" i osobe koje to čine najčešće nisu svjesne svoga grijeha i ne mogu ga kontrolirati, pa ako budu upozorene osobito od strane žrtve ili pak mu se ona suprotstavi (ne jednakom mjerom, već puno manjom) te osobe reagiraju vrlo burno i stanje i odnosi se čak i pogoršavaju..

Postoji niz savjeta što u takvom slučaju raditi i kako se obraniti.. I da, što je jako važno, nije grijeh upozoriti ih - ali njihova reakcija može pogoršati vlastiti osjećaj krivnje iz kojeg se teško izvući.. Ta krivnja pred Bogom nije opravdana, te ju ne treba ispovijedati.. To je tzv. neurotična krivnja koju bismo zapravo trebali molitvom, razmatranjem ili razgovorom s osobom u koju imamo povjerenja razriješiti..

Hvala ti na odgovoru Adrijana vrlo zanimljivo

Ovaj u vezi toga sto ste rekli o krivnji ili opomeni znači sve jedno trebam upozorit kad mi savjest kaze da treba i ako nekada nisam siguran da če djelovati (makar netko uzvisi glas) ali se dogodi da savjest kaze Kori ga kori ga ono kad kazeš to vrijeđa moga spasitelja čak je sveta gorreti kazala aleksandru da je to grijeh sto je radio znate li za svetu mariju gorreti? čitao sam o tome na bitno

Mogu i ja svjesno reč to je grijeh ne smijes to činiti prijatelju ako treba kleknut ču na koljena i reči ti kako to vrijeđa nasega spasitelja to je primjer

Ovaj jeli to znači da je dobro kad sam odmah nakon vrijeđanja i uzvisanja glasa počeo moliti gospodian da se smiluje? nakon opomene

Nazlost danas se ne gleda grijeh kao grijeh nego kao čini sto hoćes takozvani sotonizam parole
ali znam da sam i sam bio takav prije obračenja Adrijana drago mi je da sam upoznao spasitelja nadam se da ču jos puno naučit o njemu i da mu dam sve probleme i manje se uzdam u sebe nego u njega

Vrh

PostPostano: Sub srp 11, 2020 17:56 

Hvala ti na odgovoru Adrijana vrlo zanimljivo

Ovaj u vezi toga sto ste rekli o krivnji ili opomeni znači sve jedno trebam upozorit kad mi savjest kaze da treba i ako nekada nisam siguran da če djelovati (makar netko uzvisi glas) ali se dogodi da savjest kaze Kori ga kori ga ono kad kazeš to vrijeđa moga spasitelja čak je sveta gorreti kazala aleksandru da je to grijeh sto je radio znate li za svetu mariju gorreti? čitao sam o tome na bitno

Mogu i ja svjesno reč to je grijeh ne smijes to činiti prijatelju ako treba kleknut ču na koljena i reči ti kako to vrijeđa nasega spasitelja to je primjer

Ovaj jeli to znači da je dobro kad sam odmah nakon vrijeđanja i uzvisanja glasa počeo moliti gospodian da se smiluje? nakon opomene

Nazlost danas se ne gleda grijeh kao grijeh nego kao čini sto hoćes takozvani sotonizam parole
ali znam da sam i sam bio takav prije obračenja Adrijana drago mi je da sam upoznao spasitelja nadam se da ču jos puno naučit o njemu i da mu dam sve probleme i manje se uzdam u sebe nego u njega

Hvala tebi na ovim razmišljanjima.. O savjesti..
Ipak, da se često ne ulazi u sukobe i da sačuvaš unutarnji mir, nekad je ipak bolje izbjegavati takvo društvo, ignorirati takve "prijatelje" protiv kojih se savjest buni..
Osobito ako vidiš da ih tvoje opomene niti ne popravljaju niti donose mir.

Vrh

PostPostano: Sub srp 11, 2020 20:42 

Hvala tebi na ovim razmišljanjima.. O savjesti..
Ipak, da se često ne ulazi u sukobe i da sačuvaš unutarnji mir, nekad je ipak bolje izbjegavati takvo društvo, ignorirati takve "prijatelje" protiv kojih se savjest buni..
Osobito ako vidiš da ih tvoje opomene niti ne popravljaju niti donose mir.

Hvala ti na odgovoru Adrijana uzeču to u obzir i rasmišljati o tome i ovaj imam jedno pitanje opet a sto kad su to roditelji i braća u vezi ovoga sto sam pitao kako u tom pogledu postupit? bolje iči svečeniku i reč mu situaciju ili bolje ne?

Vrh

PostPostano: Sub srp 11, 2020 20:57 

Hvala ti na odgovoru Adrijana uzeču to u obzir i rasmišljati o tome i ovaj imam jedno pitanje opet a sto kad su to roditelji i braća u vezi ovoga sto sam pitao kako u tom pogledu postupit? bolje iči svečeniku i reč mu situaciju ili bolje ne?

Pa da, i u tom slučaju učiniti odmak - dok se situacija ne smiri - ali tu ne mislim samo na fizički odmak, nego i na nutarnje odricanje takvog ponašanja... Jer u obiteljima to zna biti baš zarazno, vrlo lako poprimamo i sami negativne osobine drugih (čak i reagiramo slično), a pošto se to nekad zbiva na nesvjesnoj razini, potrebno se toga odreći i krenuti samo za Gospodinom..

Usto, moliti za tu osobu Božje Milosrđe, oprostiti joj u svom srcu i pred Bogom tražiti milost da i ona tebi oprosti..
Pogledaj malo na youtubeu kanal "Duhovna obnova".. sjajan je..

Vrh

PostPostano: Sub srp 11, 2020 21:14 

Pa da, i u tom slučaju učiniti odmak - dok se situacija ne smiri - ali tu ne mislim samo na fizički odmak, nego i na nutarnje odricanje takvog ponašanja... Jer u obiteljima to zna biti baš zarazno, vrlo lako poprimamo i sami negativne osobine drugih (čak i reagiramo slično), a pošto se to nekad zbiva na nesvjesnoj razini, potrebno se toga odreći i krenuti samo za Gospodinom..

Usto, moliti za tu osobu Božje Milosrđe, oprostiti joj u svom srcu i pred Bogom tražiti milost da i ona tebi oprosti..
Pogledaj malo na youtubeu kanal "Duhovna obnova".. sjajan je..

Znači trebam se odmah odmaknut u drugu sobu u slučaju svađe,ogovaranja itd?
ili mislite odamk u mislima u vezi volje mozete molim vas pojasnit hvala?

i pogledat ču malo taj kanal

Ovaj mozete li molim vas pročitati i ovaj detalj

je li to znači da nije sablazan kad mi savjest kaze ukori ja ukorim sada osoba to primi loše i dere se? jer sam pročitao da je to neurotična krivanja da to ne treba ispovijediti kada ste odgovorili

Htio mi reči na kraju ovaj da više puta čujem u mislima nisi tesko sagrijesio puno puno nisam siguran je li to duh sveti

Vrh

PostPostano: Ned srp 12, 2020 19:54 

Znači trebam se odmah odmaknut u drugu sobu u slučaju svađe,ogovaranja itd?
ili mislite odamk u mislima u vezi volje mozete molim vas pojasnit hvala?

i pogledat ču malo taj kanal

Ovaj mozete li molim vas pročitati i ovaj detalj

je li to znači da nije sablazan kad mi savjest kaze ukori ja ukorim sada osoba to primi loše i dere se? jer sam pročitao da je to neurotična krivanja da to ne treba ispovijediti kada ste odgovorili

Htio mi reči na kraju ovaj da više puta čujem u mislima nisi tesko sagrijesio puno puno nisam siguran je li to duh sveti

Ako se dobro razumijemo, znači pitaš je li grijeh kada ti ukoriš nekoga, a ovaj to loše primi i započne svađa, pa se poslije toga loše osjećaš i htio bi ići na ispovijed?

Vrh

PostPostano: Ned srp 12, 2020 20:40 

Ako se dobro razumijemo, znači pitaš je li grijeh kada ti ukoriš nekoga, a ovaj to loše primi i započne svađa, pa se poslije toga loše osjećaš i htio bi ići na ispovijed?

Tako je upravu si isto tako bio sam ja na ispovijedi svejedno i skuzio sam da je bilo nesto kad sam se više ispitao nekad mozemo biti nesvjesni da ima grijeha i ako mislimo da nemamo znači dobro je iči na ispovijed čak i ako nismo sigurni čitao malo o tome na forumu dosta mi je pomoglo savjeti svečenika kako sam sad sretan što sam se pomirio sa gospodinom znaš nakon toga su počele neke sumnje kao ono u grijehu si itd zbog nečega kad sam se osiječao stresno

kao na primjer na odgovore osiječao se dobro kad sam bio pitan kako si ali moja svjest kaze lagao si moze to biti davolsko uznemiravnje?
i drugo je u stresu nakon ispovijedi nisam siguran da sam dobro odgovorio kad sam pričao isto sa prvim pitanjem ja sam siguran da sam bio Dobro djelomično i da sam rekao točno sta mislim jeli to mozda skuplurznost moze te molim vas moliti za mene da gospodin me oslobodi od ove lazne savjesti itd griznja savjesti

Vrh

PostPostano: Sri srp 15, 2020 05:42 

Evo primjer jedan koj me zanima

Razne si ja dužnosti natovarim na leđa, ali trebam biti svestan jednog savjeta:
Mt 5,38-48
"Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub!
A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi.
Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju.
Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije.
Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš."
"Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja.
A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone
da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.
Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici?
I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?"
"Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

Koju nam je Bog dužnost dao?
Ljubiti :))
Ljubiti molitvom Bogu Ocu blagoslivljajući one koji mi/nama rade loše (progone nas).
Staviti Boga na 1. mjesto je ključno u obavljanju dužnosti ljubljenja.

Samo jedna dužnost, jedna istina, put i život - LJUBAV :DD

Vrh

PostPostano: Sri srp 15, 2020 11:21 

Ma ovo : Ne opirite se Zlomu...baš mi nekako ne leži. :shock:

Vrh

PostPostano: Sri srp 15, 2020 11:55 

Da, istina je to. Slabo nas se uči tome.
Većinom smo odgojeni da nam je dužnost opirati se Zlomu jer mi možemo, mi smo jaki, snažni; trebamo to pokazati i dokazati, ne može nam nitko ništa ...

No Isus naš Spasitelj i Otkupitelj nas lijepo uči kako nam je dužnost ljubiti (i to ne samo svoje, mojeg interesa; već i ono gdje nemam interesa tj. ono koje me žulja, boli, vrijeđa, omalovažava, proklinje,...). Dakle Bog nam treba biti na 1. mjestu.
Kad kažem da ja mogu, ja znam, mi možemo, znamo, hoćemo, najjači smo - to trebam samo preko Boga tj. Boga na 1. mjesto (ljubljenjem, blagoslivljanjem, opraštanjem).
I gle čuda - sve je odjednom predivno, prelijepo, zavodljivo, čarobno :;

Vrh

PostPostano: Pet srp 17, 2020 10:38 

Da, istina je to. Slabo nas se uči tome.
Većinom smo odgojeni da nam je dužnost opirati se Zlomu jer mi možemo, mi smo jaki, snažni; trebamo to pokazati i dokazati, ne može nam nitko ništa ...

No Isus naš Spasitelj i Otkupitelj nas lijepo uči kako nam je dužnost ljubiti (i to ne samo svoje, mojeg interesa; već i ono gdje nemam interesa tj. ono koje me žulja, boli, vrijeđa, omalovažava, proklinje,...). Dakle Bog nam treba biti na 1. mjestu.
Kad kažem da ja mogu, ja znam, mi možemo, znamo, hoćemo, najjači smo - to trebam samo preko Boga tj. Boga na 1. mjesto (ljubljenjem, blagoslivljanjem, opraštanjem).

A vidi, viz, baš čitam Petersona (12 pravila...) u izdanju Verbuma. On kaže, da se zlu moramo oduprijeti, inače ćemo postati žrtve zlostavljača, koji takve detektiraju. Pa kaže, da moramo pronaći u sebi sposobnost za biti zao, da bi se oduprijeli takvima. Da oni koji žive u mišljenju da je sve dobro, da nitko nije loš, kad tad teško padnu u realnosti života. Tako nekako piše, htjela sam točno citirati, no knjiga mi je doma, ne na poslu.

Vrh

PostPostano: Pet srp 17, 2020 12:58 

Sve 5!
Svatko ima svoje stavove.

Ja citiram Isusa i:
Ja sam odabrao učitelja Isusa koji mi je/nama je rekao da je on jedini učitelj, a svi smo mi braća:
https://www.biblija.net/biblija.cgi?Bib ... set=1&l=en
" jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća."

Vrh

PostPostano: Pet srp 17, 2020 22:34 

Sve 5!
Svatko ima svoje stavove.

Ja citiram Isusa i:
Ja sam odabrao učitelja Isusa koji mi je/nama je rekao da je on jedini učitelj, a svi smo mi braća:
https://www.biblija.net/biblija.cgi?Bib ... set=1&l=en
" jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća."

lijepo rečeno svi mi kršteni u Isusu smo braća i sestre

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata