Da li je ta naša nazovimo " besmrtnost isključivo vezana za Krista ili mu život vječni primamo odmah po rođenju jer imamo besmrtne duše.
Ako već po rođenju odmah postajemo besmrtni po tim besmrtnim dušama onda utjelovljenje smrt i Uskrsnuće nije u središtu i kao jedina posljedica naše besmrtnosti.
Kopitar, zašto "besmrtnost" pod navodnicima?
Znamo da je Duh Sveti duša naše duše. I po duši smo besmrtni. Po materiji (koju je opet, stvorio Bog, posredno evolucijom ili drugačije) dobivamo tijelo, ali dušu! Eh... Pa ŠTO Bog može dati nego samoga sebe kao najveću dragocjenost čovjeku?!!!
Nije Bog sebičan! Ali valjda razumijemo ZAŠTO mu je toliko stalo do svakog ljudskog bića - njegove duše? (usputno, nju Sotona nastoki zavesti da se tako osvećuje Bogu).
Da, Isusov dolazak, Muka i Uskrsnuće kao 1. nikome automatski ne OSIGURAVAJU vječni život UZ Boga, ali OMOGUĆUJU, što itekako ovisi o nama samima. Sve je milost Božja, pa i naš život. Ako prihvaćamo te milosti sa zahvalnošću i živimo sukladno tim darovima, našoj vjeri, spoznajama KAKO trebamo živjeti - vječni život će biti uistinu vječni život. Ako odbijamo - vječna smrt je odabrana od POJEDINCA, jer Bog poštuje slobodnu volju, izbor.
Kao 2. Besmrtnost naše duše nije vezana uz dolazak Isusov... Pa i On sam je imao LJUDSKU i besmrtnu kao i naše dušu!
Isus je sišao/sašao nad pakao (ja znam reći "u podraj" gdje su duše pravednika čekali trenutak Kristova dolaska po njih. Zašto? Jer si po primjeru apostola koji se čude da Isus ulazi kroz zatvorena vrata, stane među njih...Ma da skratim: po želji je isus materijalan, po želji čisto duhovan, to je PRODUHOVLJENO tijelo kakvo će svatko dobiti o uskrsnuću svih mrtvih.
Dakle, ovo ti pišem da prihvatiš ZAŠTO kažemo da je nebo bilo zatvoreno nakon Istočnoga grijeha. Sv. Ivan piše da nitko nije vidio Oca doli sin. A Isus kaže: "Tko vidi mene, vidi i Oca". Nakon uskrsnuća 100% točno - i nakon ljudske smrti - sve PO Isusu.
.
Kristovo utjelovljenje smrt i Uskrsnuće JESTE u središtu i zbilja je samo tako Isus omogućio da svoju/našu besmrtnost "iskoristimo" na, od Stvoritelja planirani način, da vječno budemo UZ Njega. A Cijelo Trojedinoga Boga, (pretpostavljam i sve u Raju) omogučio nam je Božju PLAN realiziran kroz osobu Isusa Krista, pravoga Boga i pravoga Ćovjeka.
Ja o svemu kao totalni laik, ali pišem smatrajući da je to valjda tako.