Posljedni značajni "pismeni razgovor" s novinarima pape Benedikta XVI. objavljen je u njemačkom mjesečniku i u njemu se papa dotiče gorućih problema u Crkvi:
"To prije svega vrijedi za opsežni odgovor koji se odnosi na pitanje vjere u Crkvi, tj. na odnos vjere i crkvenih služba. Novinar ga je, naime, podsjetio na poruku koju je tijekom svojega pohoda Njemačkoj u rujnu 2011. godine u Freiburgu uputio upravo njemačkim katolicima zauzetima u Crkvi. Ključan je tada bio poziv na »odsvjetovljenje« ili »rasvjetovljenje« (»Entweltlichung«) Crkve: Crkva je u svojem poslanju uspješnija i otvorenija svijetu ako se »odsvjetovni«, tj. ako se odmakne od svjetovnoga: politike, društvenoga utjecaja kao takvoga, čežnje za bogatstvom… "
"Misao kao takva sve mi je bivala jasnija tijekom moje kapelanske godine, a predstavio sam je potkraj svojih godina u Freisingu, u prilogu ‘Novi pogani i Crkva’ u katoličkom kulturnom časopisu ‘Hochland’ koji je izlazio u izdavačkoj kući ‘Kösel-Verlag’; i naišao sam na neočekivan odjek. Moje iskustvo tijekom godina u Bogenhausenu pokazalo mi je da
mnoge funkcije u Crkvi zauzimaju ljudi koji uopće ne dijele vjeru Crkve. Stoga se njihovo svjedočanstvo u mnogočemu mora činiti upitnim. Vjera i nevjera bile su na neobičan način pomiješane, a to je moralo kad-tad izići na površinu i dovesti do sloma koji bi naposljetku pokopao vjeru. Razlučivanje je bilo nužno, činilo mi se."
"Od tada taj problem još jasnije dolazi do izražaja. U crkvenim ustanovama – bolnicama, školama, Caritasu – na ključnim mjestima djeluju mnoge osobe koje ne dijele unutarnju zadaću Crkve
te time višestruko zamračuju svjedočanstvo tih ustanova. To poglavito dolazi do izražaja u priopćenjima i javnim zauzimanjima stajališta. Riječ ‘službena Crkva’ sročena je kako bi izrazila suprotnost između onoga što zahtijeva služba i onoga što se osobno vjeruje. Riječ ‘službena Crkva’ insinuira unutarnju suprotnost između onoga što vjera zapravo želi i znači te odmaka osobe od nje."
"Dokle god u službenim crkvenim tekstovima bude govorila samo služba, a ne srce i duh, dotle će se događati izlazak iz svijeta vjere."
https://www.glas-koncila.hr/razgovor-za ... na-sluzbe/Što mislite o tome i kakva su vaša iskustva?